15/2/19

"Με ήλιο τά 'βγαζα, με ήλιο τά 'βαζα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;"

«Τορπίλη» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων λιμανιών

Μια... τορπίλη μεγάλης ισχύος έκρυβε στις διατάξεις του το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση 10 λιμένων που συζητείται στη Βουλή. Αυτό, γιατί προβλέπεται τέλος 5% επί του κύκλου εργασιών του παραχωρησιούχου για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των οικείων Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας (φωτ.).

Τη ναρκοθέτηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των δέκα περιφερειακών λιμένων επιχειρεί η κυβέρνηση, διά του προωθούμενου σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας. Επιβάλλει τέλος 5% επί του κύκλου εργασιών του παραχωρησιούχου για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των οικείων οργανισμών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηράκλειου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας). Τέλος που δύναται με υπουργική απόφαση να αυξηθεί, εάν απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα του λιμένα.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το ζήτημα, πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή τα δέκα αυτά λιμάνια είναι Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε. και αν και οι μετοχές τους τελούν υπό την 100% ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, λογίζονται ως φορείς της γενικής κυβέρνηση ενώ οι διοικήσεις του είναι συχνά προϊόν πολιτικής επιλογής. Η κυβέρνηση λοιπόν, επίσης με «πολιτική επιλογή», όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης στη σχετική συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, αποφάσισε να μην παραχωρήσει τους οργανισμούς λιμένων, όπως έγινε με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, αλλά επιμέρους δραστηριότητές τους. Οπότε μπορεί, για παράδειγμα, κάπου να παραχωρηθεί η δραστηριότητα της κρουαζιέρας, αλλού αυτή του σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων και ούτω καθεξής. Ετσι ο παραχωρησιούχος θα καταβάλει ένα εφάπαξ τίμημα και ένα ετήσιο αντάλλαγμα με βάση τους όρους που θα θέσει στις σχετικές προκηρύξεις το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.