10/2/19

Σχόλιο για τις Κυπρο-Κινεζικές σχέσεις

  Ανδρεστίνος Παπαδόπουλος    
Με την έλευση του 2019 ο πρέσβης της Κίνας Huang Xingyuan απηύθυνε ένα μήνυμα που αναφέρεται στις Κυπρο-Κινεζικές σχέσεις, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου (ΠΖΔ). Με την ευκαιρία της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, στις 5 Φεβρουαρίου 2019, θα αναφερθούμε στα κύρια σημεία του με την ευχή όπως οι Κυπρο-Κινεζικές σχέσεις αναπτυχθούν έτι περισσότερο τα επόμενα χρόνια και όπως ακράδαντα πιστεύει και προσβλέπει ο πρέσβης Huang Xingyuan να έχουν «ένα λαμπρότερο μέλλον».
Στα πέντε τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου είχε απτά αποτελέσματα, με την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Κίνας και πλέον των 150 χωρών. Μέσα σ’ αυτό πλαίσιο, η Κύπρος θεωρείται απαραίτητος κρίκος της Ζώνης και Δρόμου, που στα παλιά χρόνια ένωνε την Κίνα με τη Μεσόγειο μέσω της κεντρικής και δυτικής Ασίας, ενώ σήμερα προεκτείνεται από την Κίνα προς την Ευρώπη, μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου.Ήδη αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος και οι χώρες της Μέσης Ανατολής εμπλέκονται ενεργά στην οικοδόμηση της ΠΖΔ. Ως γεγονός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε πλειστάκις την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει στην ΠΖΔ, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημιουργία μεγαλύτερης συνεκτικότητας μεταξύ θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού και της Μεσογείου, προωθώντας την υπογραφή ενός Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των νομοθετικών σωμάτων της Κίνας και της Κύπρου.

Εκτός του όταν ιδρύθηκε η ΠΖΔ βασίστηκε στη θέση ότι η «Κίνα θα πάει καλά, όταν ο κόσμος πάει καλά, και αντίστροφα» ο Πρόεδρος της Κίνας XiJinping είχε στο μυαλό του ότι αυτή η Πρωτοβουλία θα ήταν το Κινέζικο Σχέδιο απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Ως γεγονός, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή απαιτεί μεγαλύτερη συνεκτικότητα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Σχετικά ο πρέσβης Huang Xingyuan τόνισε στο μήνυμά του ότι «η Κινεζική Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιάς κοινότητας κοινού πεπρωμένου, τη διασφάλιση της υπάρχουσας διεθνούς τάξης και τη συνεισφορά της κινεζικής σοφίας και προσπαθειών για την επίλυση περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού».

Είναι, λοιπόν, πρόδηλο γιατί η Κίνα θεωρεί την Κύπρο, παρά το μικρό μέγεθος, σημαντικό κρίκο που ενώνει Ασία, Ευρώπη και Αφρική, μια άγκυρα της ΠΖΔ στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα σταθεροποιητικό παράγοντα για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.
 
* Πρέσβης ε.τ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.