19/2/19

«Κόβουν» την Ρόδο στα δύο – Ο ΧΑΡΤΗΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με το σχέδιο «αρπαγής» στο Αιγαίο


Μία άκρως σημαντική είδηση σε μία εποχή έντονου «ξεπουλήματος»....
Σχέδιο της Άγκυρας, το οποίο τέμνει την Ρόδο στην μέση και εντάσσει το Καστελόριζο στα … χωρικά της ύδατα, καταστρώνει η Τουρκία.
του Κίμωνα Χαραλάμπους 
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, αν οι Τούρκοι δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και άρα η Άγκυρα δεν θα μπορεί να βάλει «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.
Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είναι ΑΟΖ και δείτε το βίντεο:


Ωστόσο, σύμφωνα με ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», το τουρκικό σχέδιο οριοθετεί την ζωτική περιοχή συμφερόντων της Τουρκίας στον 28ο μεσημβρινό – μία περιοχή που καλύπτει τα θαλάσσια ύδατα από τη Ρόδο έως τα ανατολικά της Κρήτης και τα δυτικά της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης μέρος της ΑΟΖ της!!!
Όπως περιγράφει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το σχέδιο της Άγκυρας έχει περιγραφεί στην στρατηγική του τ. Αρχηγού των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων της, Μπουλέντ Μποστάνογλου.
Στον χάρτη που θα δείτε υπάρχει μια νοητή προειδοποίηση προς την Ελλάδα: Ο 28ος μεσημβρινός, ο οποίος βρίσκεται περίπου στο μέσον της Ρόδου και, προφανώς, βρίσκεται πολύ δυτικότερα του Kαστελλόριζου.
  • Εκεί εντοπίζεται το δυτικό όριο των τουρκικών διεκδικήσεων.
  • Το ανατολικό να φθάνει στον 32ο μεσημβρινό, ανοικτά της Πάφου.
  • Ενώ το νότιο όριο είναι το μέσον της απόστασης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο.
Με μια φράση, οι Τούρκοι «ροκανίζουν» με χάρτες όλο και περισσότερη εθνική κυριαρχία των Ελλήνων.
Δείτε:
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
ΦΩΤΟ: eurokinissi

2 σχόλια:

  1. από τη στιγμή που αδυνατούμε να υπερασπιστούμε το ανατολικό Αιγαίο, μοιραία θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Όταν οι αναβαθμίσεις των φρεγατών, όπως και οι αγορές μεταχειρισμένων πλην αξιόπιστων πολεμικών πλοίων και φυσικά ούτε λόγος για ναυπήγηση νέων έχουν πάει στις ελληνικές καλένδες, τι περιμένουμε; Και αν ήταν μόνο αυτό, όταν μας κυβερνούν δύο εθνομηδενιστικές κυβερνήσεις ή να γίνουμε λιγάκι πιο επιεικείς ηττοπαθείς κυβερνήσεις υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποιο κέρδος να περιμένουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Κάποιοι λένε, άκουσον άκουσον, πως στο ανατολικό Αιγαίο δεν υπάρχει δράμι πετρέλαιο και γι' αυτό δεν σκάνε σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ υπάρχει πολύ γύρω από την Κρήτη. Ακόμα κι έτσι η Τουρκία αύριο θα παρουσιάσει άλλον χάρτη που θα διεκδικεί όλη την Κρήτη. Η συμμαχία με τη Γερμανία και ΗΠΑ είναι άριστες και θα γίνουν καλύτερες, όταν η Τουρκία πάρει από τις παραπάνω χώρες το Αιγαίο και την Κύπρο. Εν κατακλείδει, όταν μια χώρα δεν σέβεται τον εαυτό της δεν τη σέβεται κανείς και είναι μονίμως ο χαμένος της υπόθεσης, όπως γίνεται σε μια οποιαδήποτε κοινωνία. Όσο έχουμε τέτοιους πολιτικούς είτε σε τοπικό επίπεδο (δήμος) είτε σε περιφέρειες και νομούς είτε στη Βουλή έτσι θα πορευόμαστε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Κύπρο, και μην εφησυχαζόμαστε πως θα ψηφίσει ο λαός και θα απορρίψει το όποιο σχέδιο, διότι μπορεί τότε όταν έρθει αυτό το σχέδιο να είναι έτσι διαμορφωμένες οι συνθήκες που το «όχι» να είναι καταστροφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από διεθνή δικαστήρια.
    Το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λύνουν το θέμα δικαστικά, σημαίνει ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα.
    Και αυτός μάλλον, θα πρέπει να είναι ότι ο διεθνής παράγοντας θέλει,γιά κάποιους λόγους, η περιοχή να είναι υπό αμφισβήτηση.
    Αυτοί δε οι λόγοι,μάλλον, πρέπει να συνδέονται με το γεγονός ότι η τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί μόνη της τον πλούτο της όποιας ΑΟΖ ή έστω υφαλοκρηπίδας της.Δεν ενδιαφέρεται δηλ. γιά συνεκμετάλλευση.
    Επομένως,σε αυτήν την περίπτωση, οι μεγάλες δυνάμεις ,βλέπε ΗΠΑ-Γαλλία είναι με το μέρος μας.
    Ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί η Ιταλία με την ΕΝΙ.
    Μάλλον η Ιταλία δεν ξεχνάει τις ιστορικές της σφαλιάρες από Ελληνικό χέρι, τόσο στο Αλβανικό μέτωπο,όσο και στην Μ.Ασία ή έχει πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα σε άλλους τομείς λόγω συνεργασίας με την τουρκία,οπότε ακολουθεί τις άλλες δύο, χωρίς να θέλει να έρθει σε ρήξη με αυτήν.
    Σε εκείνο το οικόπεδο 3 άραγε, τι εξελίξεις έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.