18/1/11

Το κλειδί για μια δίκαιη λύση

ΑΛΕΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ -ΒΗΜΑ
 Η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1973. Εκτοτε έχουν γίνει δύο προσπάθειες επίλυσης, το 1976-1981 και το 2002-3. Οι συνομιλίες αυτές δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους και στις δύο περιπτώσεις λόγω αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Η επίλυση των έξι βασικών διαφορών του Αιγαίου (υφαλοκρηπίδα, αιγιαλίτιδα ζώνη, ελληνικός εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση, Ιμια και εναέρια κυκλοφορία- FΙR) είναι δυνατή χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς, δηλαδή η επίτευξη μιας λύσης λογικής, δίκαιης και «θετικού αθροίσματος», χωρίς νικητές και ηττημένους. Ομως τι φταίει και η λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί; Τα κύρια μεγάλα προβλήματα είναι τρία: (α) ο φόβος του εσωτερικού κόστους, (β) οι εξωπραγματικές προσδοκίες των εκατέρωθεν κοινών που αγνοούν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και, το κυριότερο, (γ) οι εκατέρωθεν αντιλήψεις και φόβοι για τις προθέσεις της άλλης πλευράς (και ας είναι στρεβλές οι αντιλήψεις αυτές): από τη μία, ο φόβος ότι η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο (σε σχέση με τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο) με τελικό σκοπό να «αρπάξει» ελληνικά νησιά και, από την άλλη, ο φόβος ότι η Ελλάδα θέλει να καταστήσει το Αιγαίο «ελληνική λίμνη» και να φιμώσει την Τουρκία, πετώντας την εκτός Αιγαίου.
Ας επανέλθουμε όμως στις συνομιλίες. Οι νέες συνομιλίες για το Αιγαίο που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 δεν έχουν παρά να πάρουν το νήμα από τις δύο προηγούμενες στις οποίες είχε σημειωθεί πρόοδος και μερική σύγκλιση απόψεων.
Από τις συνομιλίες του 1976-1981 συνάγονται 10 κατευθυντήριες γραμμές, στη λογική, θα έλεγα, ενός «μεγάλου πακέτου επίλυσης»:


Σκάφος του Λιμενικού περιπολεί στο Αιγαίο απέναντι από τις τουρικές ακτές
1. Το Αιγαίο δεν αποτελεί «ελληνική λίμνη».
2. Η επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με συνομιλίες και από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ).
3. Στόχος της επίλυσης σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα η ανεύρεση μιας δίκαιης λύσης.
4. Η τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να περικυκλώνει ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
5. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να κλείνει τις υπάρχουσες τέσσερις εξόδους της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου.
6. Η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 10 ή 12 μίλια (αφού άλλωστε δεν είναι μόνη της στο Αιγαίο και δεν πλέουν μόνο ελληνικά πλοία στη θάλασσα αυτή).
7. Ο εναρμονισμός του ελληνικού εναέριου χώρου με την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως τις άλλες παράκτιες χώρες στον κόσμο.
8. Ο μη περιορισμός της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας (της ανοικτής θάλασσας) στο Αιγαίο, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο διεθνή κόμβο για τη ναυσιπλοΐα.
9. Η επίλυση του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου στη βάση της αίσθησης ασφάλειας των δύο χωρών.  
10. Η αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Οι δεύτερες συνομιλίες (γνωστές ως «διερευνητικές επαφές») ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002 σε συνέχεια της Απόφασης της ΕΕ στο Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999). Η Τουρκία έγινε υποψήφια χώρα της ΕΕ, υπό τον όρο- κατόπιν ελληνικής απαίτησης- ότι θα επιλύονταν τα θέματα του Αιγαίου. Αν αυτό δεν καθίστατο δυνατό σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων ως τον Δεκέμβριο του 2004, τα ζητήματα του Αιγαίου θα παραπέμπονταν προς επίλυση στο ΔΔ. Ουσιαστικές συνομιλίες έλαβαν χώρα το 2002-3. Στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε το ορόσημο του Δεκεμβρίου του 2004 και έσερνε τα πόδια της στις διερευνητικές επαφές (που συνεχίζονταν) και ήταν ακόμη και εναντίον της προσφυγής στη Χάγη (σχολή Μολυβιάτη)!
Στις συνομιλίες του 2002-3 υπήρξε σύγκλιση σε τρία σημεία, εν είδει «μικρού πακέτου επίλυσης»:
(1) παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο ΔΔ,
(2) μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 μίλια για την ελληνική ηπειρωτική χώρα και για τα νησιά που βρίσκονται πλησίον της Ελλάδας και
(3) εναρμόνιση του ελληνικού εναερίου χώρου με την αιγιαλίτιδα ζώνη που θα έχει συμφωνηθεί. Καταλήγοντας, το κλειδί για την επίλυση της χρονίζουσας διένεξης του Αιγαίου είναι
(α) η αποδοχή από την Ελλάδα ότι το Αιγαίο δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει- «ελληνική θάλασσα» (αφού η Ελλάδα δεν είναι η μόνη παράκτια χώρα) και
(β) η αποδοχή από την Τουρκία ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα ερείσματα στο Αιγαίο (λόγω των εκατοντάδων ελληνικών νησιών) και ότι ως εκ τούτου είναι αδιανόητος ο διαμοιρασμός του Αιγαίου στα δύο ως προς την υφαλοκρηπίδα ή την εναέρια κυκλοφορία (FΙR).

Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του για το Αιγαίο έχει τίτλο «Τhe Greek-Τurkish Conflict in the Αegean: Ιmagined Εnemies» (Ρalgrave Μacmillan, 2010).

21 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ σε ευχαριστώ για την επισήμανση του άρθρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογράφος σε ένα σημείο του άρθρου του λέει:
    Από τις συνομιλίες του 1976-1981 συνάγονται 10 κατευθυντήριες γραμμές, στη λογική, θα έλεγα, ενός «μεγάλου πακέτου επίλυσης»:
    Εαν αυτό είναι ακριβές, θα πρέπει να δούμε τί σημαίνει 'κατευθυντήριες γραμμες', υπό την έννοια αν αυτές κατά κάποιον τρόπο δεσμεύουν τις δυο πλευρές.
    Το άλλο εξαιρετικά σημαντικό είναι το 10ο σημείο, που μιλάει για:
    10. Η αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
    Αν δηλαδή υπάρχει κάποια δέσμευση για αποφυγή δημιουργίας ΑΟΖ εκατέρωθεν, τότε εξηγούνται όλα.
    Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα.
    Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο λαός θα πρέπει να ανρχίσει να γκρεμίζει αγάλματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν μαε εξηγεί ο καθηγητής μου γιατί η αποφυγή της καθορισμού της ΑΟΖ. Αυτό δεν είναι προκλητική υποβάθμιση της σημασίας της διεθνούς νομιμότητας;
    Δηλαδή όπου έχουμε το πάνω χέρι τα απεμπολούμε χάρι της ομαλότητας.
    Προτείνω λοιπόν ξεκάθαρα ΝΑΙ στη διαπραγμάτευση με βάση το διεθνές δίκαιο ΝΑΙ στην ειρηνική επίλυση, ΟΧΙ όμως στη μονομερή υποχώρηση. Απαγορύεται από το Σύνταγμά μας η απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. ΟΧΙ σε νέο Μνημόνιο.
    ΚΔ Στρατιωτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο
    Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αδάμ Κύρα, Αλεξάνδρου Χρήστος, Βενιζέλος Κώστας, Γραμματίκας Βασίλειος Ε., Ήφαιστος Παναγιώτης, Λυγερός Σταύρος, Μαλκίδης Θεοφάνης, Συρίγος Άγγελος Μ.

    Επιμελητής: Αλεξάνδρου Χρήστος, Μαλκίδης Θεοφάνης

    Εκδότης: Παπαζήσης

    Καταγράφεται πολύ γλαφυρά το χρονικό της τουρκικής επιθετικότητας και ταυτόχρονα της Ελληνικής Υποχωρητικότητας στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βέβαια η έννοια της ΑΟΖ, δεν υπήρχε πριν το 1982, οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας,

    Έως τότε ίσχυε η παλαιότερη σύμβαση για την υφαλοκρηπίδα του 58.

    Η ακρίβεια του αρθρογράφου κ.Ηρακλείδη είναι ελεγχόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Από τα αρχεία λοιπόν του Foreign Office για το έτος 1979, πληροφορούμαστε για πρώτη φορά ότι η ίδια η Αθήνα είχε προτείνει την αμοιβαία αποφυγή καθορισμού ΑΟΖ."

    http://isxys.blogspot.com/2011/01/blog-post_3339.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >>...Μεταξύ αυτών, υπήρχε και ελληνική πρόταση για αμοιβαία δέσμευση μη κηρύξεως Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Όπως σημειώνουν οι Βρετανοί, οι ελληνικές προτάσεις άφηναν την Τουρκία αδιάφορη. Κάτι το φυσιολογικό, δεδομένου ότι ο καθορισμός ΑΟΖ, σε καμμία περίπτωση δεν συμφέρει την Άγκυρα,....<<
    http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_2889.html

    @ Κουρήτη
    Κατι δεν παει καλα στο κειμενο.
    Εαν ηταν φυσιολογικο να μην συμφερει τους Τ, ο καθορισμος ΑΟΖ (το 1979, πριν καν καθοριστει η εννοια της ΑΟΖ!!!) τοτε γιατι να εμειναν αδιαφοροι, σε μια προταση τετοια;?;?;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το παρών πολιτκό σύστημα είναι περισότερο απο βέβαιο ότι έχει δώσει υποσχέσεις και έχει προχωρήσει σε μια σειρά απο συμφωνίες που έβλαψαν διαχρονικά τη χώρα,καιρός να απαλαγούμε επιτέλους απο αυτούς που μόνο δεινά μας έφεραν,όσο όμως κάποιοι συνεχίζουν και πιστεύουν σε Παπανδρέου,Σαμαράδες,Καραμανλήδες,Σημίτηδες,Μητσοτάκηδες,Παπαρήγες, και Καρατζαφέρηδες τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σε συμπληρώσω λίγο εθνομηδενιστή καθηγητή, γιατί όταν σου μίλαγε ο χειριστής σου, δεν πρόσεχες καλά. Έλεγε λοιπόν ο χειριστής σου :
    "Αν εξετάσουμε τα ανατολικά νησιά της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο, παρατηρούμε ότι, δημιουργούν έναν δακτύλιο ο οποίος περικλείει στρατηγικά την Τουρκία και δεν της αφήνει καμμία απολύτως θαλάσια διέξοδο. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνη ποτέ ανεκτό από μία μεγάλη δύναμη όπως είναι η Τουρκία.
    Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας να εξέλθη από αυτόν τον στρατηγικό κλοιό, είναι η κατάλληψη της μισής Κύπρου, ώστε να ανοίξη μία δίοδο στην ΝΑ Μεσόγειο.
    Το ίδιο θα επιχειρήση νακάνη και στο Αιγαίο, όταν οι καιροί το επιτρέψουν.
    Δεδομένου του γεγονότος ότι, το Αιγαίο διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές που αρκούν και γιά τις δύο χώρες, είναι λογικό να συμφωνήσουμε σε συνεκμετάλευσή του, ώστε να απολαύσουμε όλοι τον πλούτο του παρά να εμπλακούμε σε πολεμικές καταστροφές
    ".

    Αυτά σου έλεγε ο χειριστής σου, νεοταξίτικο παραμάζωμα αλλά εσύ κοίταζες αλλού. Τώρα που θα σου κουτσουρέψει την επιχορήγηση, μην αρχίσεις τις κλάψες ε;

    Πάντως έχεις δίκιο σε ένα πράγμα. Κάπου στο κείμενό σου λές, ότι η λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα επειδή "Τα κύρια μεγάλα προβλήματα είναι τρία: (α) ο φόβος του εσωτερικού κόστους...,.
    Ξέρεις πώς το μεταφράζω εγώ αυτό το περί "εσωτερικού κόστους";
    ΓΟΥΔΙ!
    Έτσι το μεταφράζω και με αυτή την έννοια το γράφεις και σύ, ασχέτως αν το καλύπτεις κάτω απο αυτή την ουδέτερη έκφραση.
    Ε, λοιπόν σου το λέω : ΓΟΥΔΙ!
    Γιά τολμήστε και αψηφήστε το "εσωτερικό κόστος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σε συμπληρώσω λίγο εθνομηδενιστή καθηγητή, γιατί όταν σου μίλαγε ο χειριστής σου, δεν πρόσεχες καλά. Έλεγε λοιπόν ο χειριστής σου :
    "Αν εξετάσουμε τα ανατολικά νησιά της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο, παρατηρούμε ότι, δημιουργούν έναν δακτύλιο ο οποίος περικλείει στρατηγικά την Τουρκία και δεν της αφήνει καμμία απολύτως θαλάσια διέξοδο. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνη ποτέ ανεκτό από μία μεγάλη δύναμη όπως είναι η Τουρκία.
    Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας να εξέλθη από αυτόν τον στρατηγικό κλοιό, είναι η κατάλληψη της μισής Κύπρου, ώστε να ανοίξη μία δίοδο στην ΝΑ Μεσόγειο.
    Το ίδιο θα επιχειρήση νακάνη και στο Αιγαίο, όταν οι καιροί το επιτρέψουν.
    Δεδομένου του γεγονότος ότι, το Αιγαίο διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές που αρκούν και γιά τις δύο χώρες, είναι λογικό να συμφωνήσουμε σε συνεκμετάλευσή του, ώστε να απολαύσουμε όλοι τον πλούτο του παρά να εμπλακούμε σε πολεμικές καταστροφές
    ".

    Αυτά σου έλεγε ο χειριστής σου, νεοταξίτικο παραμάζωμα αλλά εσύ κοίταζες αλλού. Τώρα που θα σου κουτσουρέψει την επιχορήγηση, μην αρχίσεις τις κλάψες ε;

    Πάντως έχεις δίκιο σε ένα πράγμα. Κάπου στο κείμενό σου λές, ότι η λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα επειδή "Τα κύρια μεγάλα προβλήματα είναι τρία: (α) ο φόβος του εσωτερικού κόστους...,.
    Ξέρεις πώς το μεταφράζω εγώ αυτό το περί "εσωτερικού κόστους";
    ΓΟΥΔΙ!
    Έτσι το μεταφράζω και με αυτή την έννοια το γράφεις και σύ, ασχέτως αν το καλύπτεις κάτω απο αυτή την ουδέτερη έκφραση.
    Ε, λοιπόν σου το λέω : ΓΟΥΔΙ!
    Γιά τολμήστε και αψηφήστε το "εσωτερικό κόστος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λέει ο Κύριος αυτός που αγαπά πολύ τους Άλλους.
    «10. Η αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).»
    Μα τι φταίμε εμείς αν ο πατέρας σου ήταν ένας από τους καλύτερους πρέσβεις και τώρα εσύ του πάς κόντρα σε ότι αυτός έλεγε. Έλεος!
    Τώρα, ο Κύριος ακολουθεί την γνωστή γραμμή υποστήριξης του Άλλου. Έτσι με ευκολία χιλίων πιθήκων όταν πηδάνε από το ένα δέντρο στο άλλο μας καλεί να μη ασκήσουμε τα δικαιώματα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο και να εντάξουμε στην επικράτειά μας τους γιγαντιαίους ενεργειακούς πόρους. Γιατί εν τέλει αφού αγαπά τόσο τους Άλλους, δεν μεταναστεύει. Το μεταναστευτικό ρεύμα γιατί θα πρέπει να είναι μονόπλευρο. Άντε, δρόμο.
    Τώρα πιο σοβαρά. Ο Κύριος ακολουθεί την γνωστή γραμμή. Οι διανοούμενοι όλων των κρατών όταν είναι χαμηλής βαθμίδας υπηρετούν την πατρίδα τους εκτός από 5-6 που είναι scholars (Ακαδημαϊκοί με Α κεφαλαίο) και αδέκαστοι. Πλην ενώ στην Τουρκία, την Αμερική την Αγγλία και παντού, οι διανοούμενοι όταν μεροληπτούν υποστηρίζουν την πατρίδα τους, στην ημετέρα ψωροκώσταινα έχει τέτοιους διανοούμενους που υπηρετούν τους .. Άλλους.
    Βέβαια, καμιά προσδοκία ότι ο Κύριος ή οι όμοιοί του θίγονται. Διψασμένοι εθνομηδενιστικά όπως είναι όταν τους ασκείς κριτική ότι δεν είναι πατριώτες είναι σαν να τον ποτίζεις με νερό
    Να τους χαίρεται η μαμά τους και ο παπάς τους
    Λαπαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ.

    ΑΡΑ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΟΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ.......

    ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να μην ξαναδιαβάσω την λέξη υφαλοκρηπίδα από έλληνες «επαΐοντες» οι οποίοι πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά. Αν την διαβάσω από επιστήμονες που μιλούν για οριοθέτησή της τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε είναι άσχετοι είτε εκφράζουν τις απόψεις της τουρκικής στρατογραφειοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μας ενδιαφέρουν οι απόψεις αυτών των κυρίων. Αν υπάρχουν δεσμεύσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί τότε οι ηγεσίες που θα αναλάβουν τα ηνία αυτής της χώρας μπορούν να αρνηθούν τις όποιες δεσμεύσεις έγιναν στο παρελθόν και εφόσον δεν έχουν την έγκριση του ελληνικού λαού ήταν εντελώς προσωπικές. Ο διεθνής ορισμός της ΑΟΖ είναι ξεκάθαρος. Οι γραμμές βάσης πρέπει να οριοθετηθούν έτσι κι αλλιώς. Οι ενέργειες αυτές άπτονται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας και εφόσον η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1830 τα θέματα εδαφικής ακεραιότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αλλά και στο ουσιαστικό επίπεδο πέρα απ’ το νομικό, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως μια θάλασσα που οργώθηκε στην κυριολεξία από ελληνικά εμπορικά σκάφη για αιώνες δεν είναι ελληνική πέρα απ’ το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λιμενικών εγκαταστάσεων και των κέντρων αλιείας είναι ελληνικά. Δεν νοείται να διακινείται αυτή η ιδέα από κανένα δημόσιο υπαλληλίσκο. Η διακίνηση αυτής της ιδέας θα έπρεπε να διώκεται τουλάχιστον διοικητικά με την απώλεια της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου που την εκφέρει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για οσους δεν ξερουν τις αποψεις του κ. Ηρακλειδη:

    http://www.thermopilai.org/content/alexes-erakleideso-kathegetes-pou-ntrepetai-na-einai-ellenas-baptizei-tora-ta-skopia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο πανεπιστημιακός Αλέξης Ηρακλείδης «ανακάλυψε» ότι κάναμε εθνοκάθαρση κατά των Τούρκων!

    @ skal

    >Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο λαός θα πρέπει να ανρχίσει να γκρεμίζει αγάλματα!<

    Χωρίς να αποκλείω τίποτε, βλέπεις εσύ να δίνει κάποια πηγή, να τεκμηριώνει αυτό που λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ηρακλείδης; Χααχαχα....
    Χατζηαβατίδης θα 'πρεπε να λέγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μα μιλάμε για ένα από τα ανανικότερα υποπροϊόντα του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν ...
    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ηρακλειδης; μηπως μιλαμε για τον "Ελληνα" αρθρογραφο ο οποιος ειχε την "φαεινη ιδεα" να αναγνωρισει η Ελλαδα το "κρατος" του Κοσσοβου (χωρις φυσικα να μπει στο κοπο να εξηγησει αυτη η κινηση την Ελλαδα) Θα μου πειτε τον ενδιαφερει καθολου η Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρήστος Βούλγαρης

    Ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. - Μπορεί κάποια σημεία να εμφαίνονται ως «εύλογα», μα δεν είναι. Απ’ αυτά εκπορεύονται «κατευθύνσεις» επιζήμιες για τα δίκαια συμφέροντά μας. Όταν εδράζεσαι σε αμφίσημα κι’ αμφιλεγόμενα, ενέχεται κίνδυνος να οδηγηθείς είτε σε αδιέξοδο είτε σε απώλειες. Το χειρότερο όμως είναι πως, δε’ μένει το ζήτημα εκεί. Δεν διασφαλίζεται -δηλαδή- μόνιμη βιωσιμότητα, της όποιας νέας «συμφωνίας». Δημιουργείς χείριστο προηγούμενο, αν συνυπολογιστεί με ποιούς έχεις να κάνεις. Παρακάμπτεις ισχυρές συνθήκες -εν κατακλείδι- ανοίγοντας «τον ασκό του Αιόλου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ Σάββα,
    δεδομένου του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σχετικά με τα ενεργειακά και την κήρυξη Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενδιαφέρον θα ήταν να αναφερθεί και το άρθρο Χαράσσοντας τη «μέση γραμμή» της καθηγήτριας Χαριτινης Δίπλα στο Βήμα όπου αναλύονται οι νομικές πτυχές του θέματος. Παραθέτω σύνδεσμο παρακάτω.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=114&artId=326626&dt=16%2F01%2F2011

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.