29/8/09

Εγκλήματα πολέμου

"Προσοχή, μην τυχόν εξαγριωθεί η Τουρκία". "Μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών". "Κατάρρευσή τους σημαίνει οριστική διχοτόμηση".
Κάποιοι μας συμβουλεύουν να μην βλέπουμε τα πάντα με μαύρα γυαλιά. Μας ζητούν να σιωπούμε, γιατί κάθε αντίθετη άποψη συνιστά μομφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Το θύμα καλείται να σιωπά. Ο θύτης βολεύεται, γιατί εκλαμβάνει τη σιωπή ως αδυναμία και ανοχή.


Εγκλήματα πολέμου

Πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, νεκροί και εν ψυχρώ δολοφονηθέντες, εποικισμός, εθνικό ξεκαθάρισμα, σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα τραγικά εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο.
35 χρόνια μετά, η κατάφωρη αδικία διαπερνά ακόμα το μεδούλι μας. Δικαιολογημένη η απογοήτευση και η αγανάκτηση. Η τραγωδία συνεχίζεται χωρίς κάθαρση. Η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα. Κανένας, άλλωστε, δεν την πιέζει.

Στην πλευρά μας, ο καθένας το βιολί του! Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο σχολές σκέψης στο Κυπριακό, διαχρονικές και εμφανέστατες και σ' αυτά ακόμη τα ετήσια συνέδρια των αποδήμων. Κάθε άλλο παρά μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας εκπέμπουν.
Η "ρεάλ" πολιτική συχνά ξεφεύγει εκτός προδιαγραφών. Πασκίζει να εξισώσει θύτη και θύμα. Στηλιτεύει αναίτια, σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο, την ε/κ πλευρά για δήθεν εγκληματικές ενέργειες κατά Τ/Κ. Υπερβάλλει, όταν επιμένει πως εμείς πρέπει να απολογηθούμε και όταν επιρρίπτει πλήρη ευθύνη για το χαλί που εμείς δήθεν στρώσαμε στην τουρκική εισβολή του 74!

Το θέατρο του παράλογου συνεχίζεται. Μια απαράδεκτη εσωστρέφεια αυτοακρωτηριάζει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις ενός λαού που πληρώνει ακόμα τις τραγικές συνέπειες ενός διπλού εγκλήματος και της τουρκικής κατοχής που επιμένει.
Το χειρότερο είναι πως τέτοιου είδους αυτομαστιγώσεις, δεν βρίσκουν καμία απολύτως ανταπόκριση από την Τουρκία ή τους ξένους διπλωμάτες. Αμφότεροι, επιλεκτικά επιλέγουν και ερμηνεύουν όσα ακούν, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα ώστε να αιτιολογούν τις δικές τους διαχρονικές εγκληματικές πράξεις ή ασύγγνωστες ενέργειες ή παραλείψεις.
Την ώρα που εμείς αλληλογρονθοκοπούμαστε, επαναλαμβάνοντας τον κακό εαυτό μας, οι Τούρκοι ανενόχλητοι σχεδιάζουν, εκτελούν και προκαλούν σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη...
Απειλούν τώρα πως δεν θα επιστρέψουν τη Μόρφου. Προβαίνουν σε μαζικό ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών. Εξαγγέλλουν "ευκαιρίες και κίνητρα για τουριστικές αναπτύξεις" ξένων. Εκμισθώνουν εκτάσεις. Εποικίζουν τα κατεχόμενα, πολιτογραφώντας παράνομα χιλιάδες εποίκους. Η Ελλάδα έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Έχει τον μπαμπούλα των εκλογών που όλο έρχεται και παρέρχεται και που διογκώνεται τώρα, με την τεράστια περιβαλλοντική τραγωδία στην Αττική και την καμένη γη που άφησε πίσω της.

Οι κομματικές κόντρες καθημερινά αναζωοπυρώνονται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Οι ίδιες αναμασημένες δηλώσεις, αντιδηλώσεις και αλληλοκαταγγελίες συνεχίζονται. Μόνιμη επωδός, οι νουθεσίες : "Προσοχή, μην τυχόν εξαγριωθεί η Τουρκία". "Μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών". "Κατάρρευσή τους σημαίνει οριστική διχοτόμηση".
Κάποιοι μας συμβουλεύουν να μην βλέπουμε τα πάντα με μαύρα γυαλιά. Μας ζητούν να σιωπούμε, γιατί κάθε αντίθετη άποψη συνιστά μομφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Το θύμα καλείται να σιωπά. Ο θύτης βολεύεται, γιατί εκλαμβάνει τη σιωπή ως αδυναμία και ανοχή.

Ωστόσο δεν μας αρμόζει ο ρόλος του παθητικού θεατή, που βλέπει, ακούει και δεν αντιδρά. Αυτό βλάπτει σοβαρά την εθνική μας υγεία. Είμαστε, άλλωστε, ελεύθερα σκεπτόμενοι και ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, σε μια εποχή που η κοινωνία των πολιτών οφείλει να συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι.
Γι' αυτό και λέμε ευθαρσώς: ο εποικισμός είναι διεθνές έγκλημα. Η Τουρκία διέπραξε εν ψυχρώ δολοφονίες αθώων και αιχμαλώτων πολέμου, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει. Η ενταξιακή της πορεία πρέπει να περνά μέσα από το Κυπριακό. Πρέπει να εργαστούμε ώστε το Δεκέμβρη να ασκηθούν πιέσεις για να μην ξεφύγει από την αξιολόγηση "αβρόχοις ποσί ".
Αυτά πρέπει να προωθούμε και γι' αυτά πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Ψευδαισθήσεις του τύπου ότι "το καλό κλίμα στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ, μπορεί να φέρει σωστή και δίκαιη λύση" δεν πρέπει να τρέφουμε.

* Ευρωβουλευτή

Αντιγόνη Παπαδοπούλου*
Κωδικός άρθρου: 892886
ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/08/2009, Σελίδα: 12

3 σχόλια:

  1. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με την υπερκομματική της αρθρογραφία ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ στον κυπριακό λαό χωρίς παρωπίδες και ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ.Δεν διστάζει να τα πει τόσο στον Χριστόφια οσο και στο κομμα της, το ΔΗΚΟ, εκφράζοντας την διαφωνία της διοτι μετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια.Επίσης δημόσια δεν επικροτεί τους χειρισμους Χριστόφια στις συνομιλίες με τον κατοχικό Ταλάτ.Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ βάζει ακόμα ένα λιθαράκι στις σκέψεις των Κυπρίων δηλώνοντας ΠΑΡΟΝ σε μελλοντική υποψηφιότητα της για την Προεδρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ.
    ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, θυμηθείτε αυτό το όνομα στο εγγύς μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O σπουδαστής της σοβιετικής περιόδου, παραμένει πιστός σε αυτά που διδάχθηκε, να αγνοεί την χώρα του και να προστατεύει τις.. άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.