30/8/09

Ενα «κίνημα» που άλλαξε την Ελλάδα

Τον Αύγουστο του 1909, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό και έφερε στην εξουσία τον Βενιζέλο

Ενα «κίνημα» που άλλαξε την Ελλάδα

Τον Αύγουστο του 1909, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό και έφερε στην εξουσία τον Βενιζέλο
Του Θανου Βερεμη*

Τη νύχτα της 14ης προς την 15η Αυγούστου 1909 συγκεντρώθηκαν στους πρόποδες του Υμηττού, στους στρατώνες στο Γουδί, 250 αξιωματικοί και 2.000 περίπου οπλίτες, καθώς και μερικοί πολίτες για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους προς την κυβέρνηση και τον θρόνο, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», που τους είχε καλέσει να συμπαρασταθούν στους στόχους τους.

Το πρόγραμμα αυτό, διατυπωμένο σε ήπιο τόνο για «επαναστατική» προκήρυξη, εξέφραζε γενικές ευχές για τη βελτίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, της διοίκησης και της εκπαίδευσης, καθώς και την κατάργηση της «απαίσιας συναλλαγής», ευχές που έβρισκαν σύμφωνους όλους τους Ελληνες. Απαριθμούσε επίσης με σαφήνεια ποιες ριζοσπαστικές ενέργειες δεν επιχειρούσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος»: 1) Την κατάργηση της δυναστείας ή την αντικατάσταση του βασιλιά, 2) την εγκαθίδρυση στρατιωκρατικού καθεστώτος, 3) την κατάργηση της κυβέρνησης ή του Συντάγματος, 4) την απομάκρυνση στελεχών του στρατού ή του ναυτικού. Απαιτούσε ωστόσο: «όπως ο τε Διάδοχος και οι Βασιλόπαιδες απόσχωσι της ενεργού και διοικητικής εν τω στρατώ και τω ναυτικώ υπηρεσίας, διατηρούντες τους ους κέκτηνται βαθμούς...».

Το πρωί της 15ης Αυγούστου ο λαός της πρωτεύουσας αφυπνιζόταν με έκπληξη από την είδηση του Κινήματος. Ο αρχηγός του «Συνδέσμου», ο συνταγματάρχης του πυροβολικού, Νικόλαος Ζορμπάς, έγραφε: «Το Κίνημα του στρατού δεν κατέληξε την 15η Αυγούστου εις λαϊκήν επανάστασιν, αλλά παρέμεινε κατά την ημέραν εκείνην ως ένοπλος στρατιωτική στάσις της φρουράς των Αθηνών, διότι ο λαός δεν ανεμίχθη εις το Κίνημα, ουδέ εξεδήλωσε τι υπέρ τούτου...».

Επειδή μέσα στον «Σύνδεσμο» επικρατούσε η άποψη της διατήρησης της Βουλής και η αποφυγή της στρατιωτικής δικτατορίας, η στροφή προς τον λαό έγινε απαραίτητη. Το λαϊκό συλλαλητήριο της 14ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκε από τους αξιωματικούς σε συνεννόηση με τους αθηναϊκούς συλλόγους και τις συντεχνίες εν όψει της επαναλήψεως των εργασιών της Βουλής. Κατά τον «Χρόνο» στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος «πλέον των εβδομήκοντα χιλιάδων πολιτών, πάσης τάξεως, και πάσης ηλικίας...». Στο μεταξύ την κυβέρνηση Δ. Ράλλη αντικατέστησε με εντολή του Γεωργίου, νέα υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αρχηγού του τρίτου σε δύναμη κόμματος στη Βουλή.

Το διεθνές κλίμα

Τα πλήγματα που δέχθηκε η εθνική οικονομία το 1908 από την αδυναμία διάθεσης των γεωργικών προϊόντων και από κακή συγκομιδή, συνδυάζονταν με τη διεθνή ύφεση, η οποία περιόριζε και τα εμβάσματα των Ελλήνων της Αιγύπτου και της Αμερικής.

Η οικονομική δυσπραγία είχε επιπτώσεις για όλους. Υπήρχαν όμως και εξωτερικές πολιτικές αιτίες για τη δυσαρέσκεια που το Γουδί εξέφραζε. Ο σοσιαλιστής ποιητής Κώστας Χατζόπουλος (1869-1920) έγραφε στις 21 Φεβρουαρίου 1910: «Η Τουρκία αφού ησύχασε με τη Βουλγαρία και την Αυστρία, έτριξε τα δόντια στους Ρωμιούς. Γυρεύοντας για την εσωτερική τους κυριαρχία οι νεότουρκοι μια διπλωματική επιτυχία, προκάλεσαν τους Ρωμιούς σε βαθμό εξευτελιστικό. Και έτσι οι Ρωμιοί αξιωματικοί έκαμαν τον Σύνδεσμο για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να κάμει πολεμικές ετοιμασίες.

Κάθε Ρωμιός πολιτικός όταν είναι στην κυβέρνηση βλέπει πως ο πόλεμος με την Τουρκία είναι αδύνατος, όταν όμως είναι στην αντιπολίτευση φωνάζει για πολεμικές προετοιμασίες για να φέρει πράγματα στην κυβέρνηση και να τη ρίξει. Οι αξιωματικοί είχαν επίσης σοβαρά παράπονα από τον Διάδοχο και τον πρίγκιπα Νικόλαο. Ο πρώτος είχε κάμει σαν γενικός διοικητής του στρατού, τη συνηθισμένη καμαρίλα. Φέρνονταν βάναυσα στους αξιωματικούς που δεν τους προσκυνούσαν...».

Το νεοτουρκικό κίνημα του 1908 με τις αρχικά φιλελεύθερες επαγγελίες του στάθηκε αφορμή να τερματιστεί ο Μακεδονικός Αγώνας και η δράση των Ελλήνων αξιωματικών. Η κυβέρνηση ανακάλεσε τον Ιούνιο του 1908 όσους αξιωματικούς βρίσκονταν ακόμα στη Μακεδονία και τους απέσπασε, ώσπου να τοποθετηθούν σε κανονικές μονάδες, στο «Ειδικό Γραφείο Εθνικής Δράσεως». Ο Αλέξανδρος Μαζαράκης σημειώνει στα «Απομνημονεύματά» του: «Ολοι όσοι επανήλθαμεν εκ Μακεδονίας, μετά την κατάπαυσιν του εκεί αγώνος, εφέρομεν μαζί μας την πεποίθησιν, ότι πολύ ταχέως ο αγών επικρατήσεως μεταξύ των Βαλκανικών λαών, ο προς στιγμήν ανασταλείς και ο αγών κατά των Νεοτούρκων θα εξελίσσετο εις πόλεμον και ότι αλλοίμονο εις τήν Ελλάδα αν τήν εύρισκε ο πόλεμος αυτός ασθενή στρατιωτικώς...»

Σύγχυση

Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» σχηματίστηκε τον Μάιο του 1909, όταν μια ομάδα λοχαγών με δράση στη Μακεδονία, ένωσαν τις δυνάμεις τους με υπολοχαγούς. Ο επαναστατικός ζήλος των μελών ήταν αντιστρόφως ανάλογος με τα χρόνια της υπηρεσίας τους και όσοι προέρχονταν «εκ του στρατεύματος» ή τη Σχολή Υπαξιωματικών, ήταν κατά κανόνα πιο ικανοποιημένοι με την επαγγελματική τους κατάσταση από ό,τι οι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων.

Οι τελευταίοι είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες και βρίσκονταν πολλά χρόνια καθηλωμένοι στον βαθμό τους, γιατί ο στρατός σε καιρό ειρήνης είχε συνήθως περισσότερους αξιωματικούς από ό,τι χρειαζόταν. Η αλληλογραφία του Σουλιώτη - Νικολαΐδη με τον Ιωνα Δραγούμη, αποδίδει τη σύγχυση που επικρατούσε στον «Σύνδεσμο». Σε επιστολή του της 26ης Σεπτεμβρίου 1909 ο Σουλιώτης έγραφε: «Οι αξιωματικοί κάνουν το κίνημα χωρίς πρόγραμμα, τους είπαν καλά, κάνομε ό,τι θέλετε. Ηλθε η Βουλή τώρα και ο κόσμος βλέπει ο ένας τον άλλον να μάθη τι θέλουν(...)»

Πράγματι, χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, οι στρατιωτικοί πέτυχαν έναν απρόσμενο θρίαμβο, καθώς ο ένας μετά τον άλλον, οι εκπρόσωποι του κράτους υποχώρησαν στα αιτήματά τους. Ο βασιλιάς απέσυρε τους πρίγκιπες από τη διοίκηση του στρατού και του ναυτικού και η κυβέρνηση έπεσε. Μερικοί μάλιστα θεώρησαν ότι είχε φτάσει η ώρα της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Χειμαρριώτης Μακεδονομάχος Σπύρος Σπυρομίλιος τάχθηκε με εκείνους που ζητούσαν «όπως επιβληθή τη βασιλεία δικτατορική Κυβέρνησις παρασκευάζουσα και την σύγκλησιν Εθνοσυνελεύσεως». Στην επιστολή του του Ιανουαρίου 1910 μάλλον προς τον Νικόλαο Ζορμπά, τάσσεται υπέρ της εξέγερσης του Κων. Τυπάλδου στον ναύσταθμο στις 16 Οκτωβρίου 1909. Ο Τυπάλδος με 15 αξιωματικούς του ναυτικού αξίωσαν από την Κυβέρνηση Μαυρομιχάλη να αποστρατεύσει όλους σχεδόν τους ανώτερους αξιωματικούς του ναυτικού.

Η ανταρσία αυτή καταπνίγηκε με αρκετά θύματα. «Και βεβαίως εις Σαλαμίνα η σύγκρουσις εκορυφώθη και η Συναλλαγή κατεναυμάχει την ανόρθωσιν... Βοηθοί της πρώτης ήσαν όλοι εκείνοι οίτινες εθεωρούντο υπεύθυνοι της καταστάσεως, δι’ ην εξηγέρθημεν».

Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» εγκατέλειψε το σχέδιο ανατροπής της πολιτικής εξουσίας και επηρέασε τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, ώστε σε μικρό διάστημα 169 νομοσχέδια να γίνουν νόμοι. Ο Βενιζέλος απάλλαξε τους στρατιωτικούς από το δίλημμα της παραμονής ή μη στην εξουσία και ανέλαβε αυτός και οι επίλεκτοι συνεργάτες του τη διαχείριση της κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν θριαμβευτικό.

* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

11 σχόλια:

  1. Στις 19/12/1909 φτάνει στο λιμάνι των Χανίων μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι ο λοχαγός Κονταράτος (μεσόκοπος, λιγνός). Πήγε στην πλατεία σιντριβανιού στο σπίτι του Ε Βενιζέλου, ήταν 6 το πρωί και στην κάμαρη του επάνω ορόφου άναβε φως. Χτύπησε την πόρτα και μετά από λίγα φάνηκε στο παράθυρο μια ασκητική μορφή με χρυσά γυαλιά και περιποιημένο μαύρο μούσι.
    «Ποιος είναι;»
    «Τα σέβη μου κύριε πρόεδρε! Λοχαγός Κοντοράτος. Σας φέρνω προσωπικό μήνυμα από την Αθήνα.»
    «Αμέσως!»

    Μπήκε στο σπίτι, ο λοχαγός παρατήρησε το σπίτι, ασκητικό, ένα γραφείο, μερικές καρέκλες, ένας παλιός πέτσινος καναπές, βιβλιοθήκη με άτακτα φορτωμένα βιβλία, εφημερίδες, έγγραφα και μια λάμπα πετρελαίου.
    «Λοιπόν;»
    «Κύριε πρόεδρε σας φέρνω μήνυμα του ΣΣ. Έχω εντολή να μη φύγω αν δεν πάρω απάντηση.» ταυτόχρονα του πρότεινε ένα φάκελο.
    Ο Βενιζέλος πήρε τον φάκελο και διάβασε.
    «Ξέρετε τι μου γράφουν;»
    «Ναι. Ανήκω στην διοικούσα.»
    «Ναι δέχομαι, με ένα μοναδικό όρο, να κρατηθεί μυστικό όσο το δυνατό περισσότερες ημέρες.»
    «Σύμφωνοι.»
    «Με το άλλο καράβι θα έρθω στην Αθήνα.»









    Το πρωινό της 28/12/1909 ένας σαρανταπεντάρης με τριμμένο μαύρο επαρχιακό ζακέ, χρυσά γυαλιά και μαύρο μούσι έφτασε στον Πειραιά με το ατμόπλοιο «Σιγκαπούρη». Ανέβηκε στην Αθήνα, με τραμ έφτασε στο σύνταγμα, πήγε σε ένα ξενοδοχείο και ζήτησε δωμάτιο, με την τριμμένη του βαλίτσα, πήρε ένα δωμάτιο και εκεί ξεκουράστηκε, από εκεί ξεκίνησε λοιπόν η προσπάθεια που έφερε την Ελλάδα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα περίμενε τον άνδρα που θα την ελευθέρωνε από την φαυλοκρατία του παλαιοκομματισμού και την αυταρχικότητα του παλατιού.
    Εδώ τελειώνει στην πραγματικότητα η επανάσταση του 1909 και αρχίζει το έπος της δημιουργίας της Ελλάδος των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

    ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχὴ στὴν ἑξῆς λεπτομέρεια:
    Οἱ στρατιωτικοὶ ἔκαναν πραξικόπημα καὶ φώναξαν τοὺς πολιτικοὺς νὰ κυβερνήσουν, ὄχι σὰν τοὺς «ἐπαναστάτες» τῆς 21 Ἀπριλίου 1967, ποὺ σὲ συμφωνία μὲ τὸν Μακάριο ὁ καθένας γιὰ δικούς του λόγους ἔδιωξαν ἀπὸ τὴν Κύπρο τὴν ἑλληνικὴ μεραρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλέ τί μάς λέτε;ε ρέ λιβάνια στόν Μπενυ Σελον τόσα χρόνια μετά...κρίμα ρέ Έλληνες,τίποτα δέν πήρατε είδησι...Γιά τούς βομβαρδισμούς τών Αθηνών από τούς 'συμμάχους' ώστε νά φέρουν μέ τό στανιό τόν Μπενυ Σελον,τήν απογύμνωσιν πρός τέρψιν τών βουλγάρων τής Αν.Μακεδονίας από τούς ιδίους παραλλήλως μέ τήν θεωρία τού λεγάμενου περί 'σπονδυλικής στήλης',όπου χάριζε Δράμα-Καβάλα-Σέρρες στή βουλγαρία γιά νά μπεί στήν αντάντ(!!!),ο εγκαταλείψας τήν Β.Ήπειρον καί κυνηγήσας τούς εκεί εξεγερμένους Έλληνες υποδείξει τών 'μεγάλων δυνάμεων',ο υπογράψας τήν άκυρη καί απαράδεκτη συνθήκη τών Σεβρών-πού απηγόρευε π.χ.τήν στρατολόγησιν τών ντόπιων καί άρα αφαιρούσε τό πλεονέκτημα πού είχαμε χάρις τά εκατομμύρια Ελλήνων πού ζούσαν εκεί-,ο απαράδεκτος πού έστειλε ελληνόπουλα νά πεθάνουν γιά ξένα εντελώς συμφέροντα στήν Κριμαία,ο απαράδεκτος πού αρνήθηκε τρις νά ενισχύσει τό Ποντιακόν Αντάρτικον, ο απαράδεκτος πού έπειτα από τίς γενοκτονίες Θρακών,Ποντίων,Μικρασιατών,καί ξεριζωμόν όσων επιβίωσαν,πρότεινε τόν Μουσταφά Κεμάλ γιά Νόμπελ ειρήνης(!!!),πού χάρισε δίχως νά τού ζητηθεί Ίμβρο-Τένεδο-Αδριανούπολι στούς μογγόλους;πού έσπειρε τόν διχασμόν στήν κοινωνία καί κυρίως στόν Στρατόν εν μέσω πολέμου;διπλές κυβερνήσεις,αμυνίτες,βόρειο καί νότιο κράτος,βουλή Λαζάρων,κτλ.όλα αυτά καί πολλά πολλά άλλα πού δέν φτάνουν δέκα τόμοι γιά νά γραφτούν τά έκανε ο 'εθνάρχης' πού ακόμη τό 2009 υπάρχουν άνθρωποι φανατισμένοι καί ανενημέρωτοι πού τόν υμνούν.ντροπή μας.
    Περικλής(Π.)
    Υ.Γ.καί μήν πεί κανείς καμμιά βλακεία πώς ανήκω εις τήν 'άλλην' παράταξιν καί τά λέγω αυτά.ο πάππος ήταν βενιζελικός ώς τό κόκκαλο καί αρνιόταν νά ακούει οτιδήποτε αρνητικό γιά τόν λεγάμενο.δυστυχώς,πολλοί πρόσφυγες έπεσαν σέ αυτή τήν παγίδα.τούτο δέν σημαίνει πώς θά τρώμε αμασητί τήν προπαγάνδα τών αλλοφύλων μέσα στήν Ελλάδα ΜΑΣ.καιρός είναι αι νεώτερες γενεές νά πετάξουν από πάνω τους τά (ψευτο)βαρίδια τών προηγουμένων καί νά δημιουργήσουν κάτι καινούριον,πρακτικόν,ωφέλιμον, διά τήν επιβίωσιν τού Γένους.χρόνον πολύ δέν έχουμε.καμμιά δεκαετία.μακάρι νά κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ένα άλλο κίνημα άλλαξε την Ελλάδα το 1981. Ξεκίνησε με τα πιο πατριωτικά συνθήματα και κατέληξε με τα mea culpa... και τα "ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ". Τελικά μόνο με...κινήματα αλλάζει κάθε τόσο αυτός ο τόπος...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν δεν έστελνε στρατεύματα ο βενιζέλος στην κριμαία(εγκληματική πράξη)πως περίμενες να κερδίσει την υποστήριξη των συμμαχων στην μικρά asia;
    Η συνθήκη των σεβρών νομίζω πως ήταν ανυπόφορα με το μέρος μας μιας και το στέμμα και η εγκληματική τότε κυβέρνηση κατόρθωσε να διαλύσει με μιας, ότι είχε πασχίσει 10 ολόκληρα χρονια ο στρατός να επιτύχει..Κατά τάλλα ψάξε εσύ να βρείς εβραίους,ντονμέδες και ντολμαδάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kostakouta έχεις πλάκα.απήντησες μόνο σέ δυο από όσα κατέθεσα διότι μάλλον έχεις ακούσει κάτι γι'αυτά.προφανώς όμως δέν τά έχεις διαβάσει.μήν απαντάτε ρε παιδιά μέ αλαλαγμούς.διαβάστε καί κανένα βιβλίο.όσο γιά τήν στήριξιν τών συμμάχων στή Μικρασία,ε, τί νά σου πώ...τά χιλιάδες όπλα πού οι Ιταλοί καί Γάλλοι άφησαν στόν κεμάλ ώστε νά σιγουρέψουν τήν σφαγή μας,η τρομερή βοήθεια πού μάς προσέφεραν στήν προβλήτα τής Σμύρνης όπου κόβαν χέρια καί πετούσαν καυτό νερό καί λάδι σέ καημένους Έλληνες πού σώθηκαν από τό τουρκικό λεπίδι καί τούς παρακαλούσαν να ανεβούν στά πλοία...αν αυτή είναι η στήριξις φαντάσου τί είναι εχθρότης!η συνθήκη τών Σεβρών ήταν ΑΚΥΡΟΣ.ό,τι καί νά έλεγε.καί δέν έλεγε όσα ισχυρίζεσαι αλλά μάλλον ποτέ σου δέν τήν διάβασες.άν έχεις κάποιο επιχείρημα πέρα από τήν αντιπάθειά σου στόν βασιλικό θεσμό νά μιλήσουμε.αλλιώς βράσε στό ζουμί σου καί περαστικά.ίσως βέβαια νά σέ πείραξε η καταγωγή τού λεγάμενου...τότε αλλάζει!άσε λοιπόν τά ψόφια καί πές μας γιά τό Μεγάλο Ισραήλ.άσε τήν Ελλάδα ΜΑΣ ήσυχη.Λέμε ΝΑΙ στήν Έρευνα καί τήν Αλήθεια,λέμε ΟΧΙ στήν ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ καί τόν ΔΙΧΑΣΜΟΝ.
    Περικλής(Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγγνώμη αγαπητέ αλλα τον πόλεμο δε τον έχασε ο βενιζέλος...Ο πολυαγαπημένος σου βασιλιάς και η εγκληματική του κυβέρνηση τον έχασε. Και ευτυχώς που έχω άδικο και δεν γνωρίζω από ιστορία και γιαυτο ας πούμε ο πλαστήρας κυνήγαγε να "κετελεσει" για λιποταξία έναν άνθρωπο...Να δεις τι ιδιότητα είχε....Πρίγκιπας νομίζω ήτανε..Και ευτυχώς που βρέθηκε ένας πλαστήρας κι ένας πάγκαλος και δεν φτάσανε οι τούρκοι μέχρι τι λαμία πάλι..Αγαπητέ εγώ τα πράγματα τα ξέρω από πρώτο χέρι,ο παππούς μου βλέπεις 10+ χρονια χρονια πολεμούσε.
    Επίσης να σου πω ότι δεν χρειάζεται να νευριάζεις γιατί ως γνωστόν τα νεύρα προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ο Βενιζέλος γιατί έκανε εκλογές το 1920 εν καιρώ πολέμου;
    Μήπως γιατί ΕΒΛΕΠΕ την επερχόμενη πανωλεθρία και ήθελε να την φορτώσει στους κακούς βασιλόφρονες (όχι πως αυτοί είναι άμμοιροι ευθυνών).
    Μήπως και ο Βενιζέλος, παρά την όποια προσφορά του, δεν ήταν και αυτός μέρος του εθνικού διχασμού που τόσο κόστισε στην Ελλάδα;
    Διαβάστε λίγο για το κίνημα του '35 και φρίξτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δέν το συνεχίζω διότι εσύ kostakoutas είσαι πορωμένος,πέρα από τό αδιάβαστος. όσο γιά τά περι βασιλοφροσύνης ούτε νά διαβάζεις δέν ξέρεις λίγο πιο πάνω...περαστικά σέ όλους/ες τούς κολλημένους.κι άμα αναρρώσετε συζητάμε,κατόπιν εορτής πάλι,πώς θά σώσουμε ό,τι απομείνει από τόν τόπο μας.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιας και είμαι ανιστόρητος και κολλημένος,θύμισε μου σε παρακαλώ για ποιο λόγο βγήκε η φίλο βασιλική κυβέρνηση,ποιο σύνθημα είχανε κάνει σημαία και τι κάνανε μετά;

    Τόση ώρα εγώ που είμαι πωρωμένος απλά γράφω ότι ξέρω κι εσύ εκτοξεύεις χαρακτηρισμούς,διόλου τυχαίο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου προκαλεί εντύπωση η αισθητική του γραφήματος...Η Ελλάς έχει το πρόσωπο της ταλαιπωρίας και της απελπισίας...φυσικό είναι.Χάσαμε την Μικρα Ασία επειδή φαγωθήκαμε μεταξύ μας.Ο πατέρας μου με 72 μήνες ΠΡΟΣΩ-για όσους δεν γνωρίζουν=μέτωτο- περπάτησε μέχρι το ΑφιονΚαραχισαρ και πίσω.Οι αξιωματικοί,μισοί βενιζελικοί, μισοί βασιλικοί τι έλεγαν στους στρατιώτες;;;μην πολεματε για τον βενιζέλο ή μην πολεμάτε για τον βασιλιά.Αυτά από πρωτο χέρι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.