30/8/09

Η Αρτέμιδα πήρε «σάρκα και οστά»

«Την κυπριακή βοήθεια, όλοι θέλουν να την καπηλευτούν», συμπληρώνει ο Σπήλιος Κάρτας. «Θέλουμε να ξεκαθαριστεί το εξής: Γιατί ήρθε η βοήθεια από την Κύπρο ειδικά στην Αρτέμιδα; Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος που είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά, μου είχε πει γιατί: για τη μάνα με τα 4 παιδιά. Ωστόσο, η αιτιολογία που πλανάται στην τοπική κοινωνία είναι πως οι Κύπριοι ήταν φίλοι του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και του δημάρχου Ζαχάρως και αυτοί, λέει, είναι η αιτία που τα χρήματα ήρθαν εδώ...


Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αρτέμιδα, το έργο που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία φτάνει στο τέλος του. Από τον Οκτώβρη οι κάτοικοι της Αρτέμιδας θα αποκτήσουν και πάλι τη δική τους στέγη. Ωστόσο οι έριδες και τα παράπονα μεταξύ τους δεν λείπουν. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το σπίτι του γείτονα είναι καλύτερο από αυτό που ήταν, μερικοί μιλάνε για βίλες που αντικαθιστούν πρώην ερείπια, αλλά όλοι μιλούν για την Κύπρο και στάζουν μέλι... Την ίδια ώρα έξι οικογένειες πυροπλήκτων εξακολουθούν να διαμένουν ακόμα στα κοντέινερ...

Η Αρτέμιδα πήρε «σάρκα και οστά»

Τα κλειδιά στους δικαιούχους θα παραδοθούν τον Οκτώβρη, από τον Πρόεδρο Χριστόφια
ΑΘΗΝΑ: ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

Ομορφαίνει μέρα με τη μέρα η μαρτυρική Αρτέμιδα Ηλείας που κάηκε στις φονικές πυρκαγιές του 2007. Το έργο που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζεται, ωστόσο οι έριδες και τα παράπονα μεταξύ των κατοίκων δεν λείπουν. Κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά που γίνεται στα σπίτια τους, άλλοι υποστηρίζουν πως το σπίτι του γείτονα είναι καλύτερο από αυτό που ήταν, μερικοί μιλάνε για βίλες που αντικαθιστούν πρώην ερείπια... Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως δύο χρόνια μετά την καταστροφή, έξι οικογένειες πυροπλήκτων εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ...
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους αδερφούς Κυπρίους που προσέφεραν τον οβολό τους για το βασανισμένο χωριό μας. Είμαστε σίγουροι ότι ο κυπριακός λαός το έκανε με την καρδιά του, αλλά ο τρόπος που δουλεύει εδώ η εταιρεία και οι λειτουργοί μας προσβάλει», δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο Σπήλιος Κάρτας, αδερφός της μάνας με τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν στη φωτιά.
Ο Σπήλιος έχει συνολικά 7 συγγενείς που έχασαν τη ζωή τους την 24η Αυγούστου του 2007... «Θέλουμε να ξέρουν οι Κύπριοι πως εμείς, οι συγγενείς των θυμάτων χρειαζόμαστε σεβασμό και όχι λύπηση. Τα υλικά, τα σπίτια και η φυτική παραγωγή, θα γίνουν καλύτερα, το ξέρουμε. Όμως ο τρόπος που λειτουργούν εδώ οι ντόπιοι παράγοντες έχουν διχάσει το χωριό. Άνθρωποι που δεν έπαθαν ζημιά επωφελήθηκαν περισσότερο από όλους. Το θέμα είναι ηθικό, όχι υλικό», τονίζει. «Την κυπριακή βοήθεια, όλοι θέλουν να την καπηλευτούν», συμπληρώνει ο Σπήλιος Κάρτας. «Θέλουμε να ξεκαθαριστεί το εξής: Γιατί ήρθε η βοήθεια από την Κύπρο ειδικά στην Αρτέμιδα; Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος που είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά, μου είχε πει γιατί: για τη μάνα με τα 4 παιδιά. Ωστόσο, η αιτιολογία που πλανάται στην τοπική κοινωνία είναι πως οι Κύπριοι ήταν φίλοι του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και του δημάρχου Ζαχάρως και αυτοί, λέει, είναι η αιτία που τα χρήματα ήρθαν εδώ... Τι ισχύει τελικά και γιατί αυτή η κακή διαχείριση στη μνήμη των ανθρώπων μας;» «Το σπίτι μου ήταν ψηλά και το άρχισαν τελευταίο. Έφτιαξαν πρώτα του γιου μου που είναι στην Αθήνα και άφησαν το δικό μου που μένω εδώ για αργότερα», μας λέει ο Ανδρέας Καστής, ένας από τους κατοίκους των κοντέινερ. «Φτιάξανε μάντρες, φτιάξανε έρημα σπίτια, γκρεμισμένα από το ’50 και το ’60 και άφησαν τελευταία τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων. Και όσα είναι έτοιμα δεν τα δίνουν γιατί θέλουν να κάνουν φιέστες. Ας δώσουν τα σπίτια τουλάχιστον σε αυτούς που μένουν στα λυόμενα κάτω στο λιοπύρι», λέει.

ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΑΣ
«Είμαστε πιστοί στα συμβόλαιά μας με την κατασκευαστική εταιρεία. Η ειδική επιτροπή από Κύπριους και Έλληνες μηχανικούς είχαν εκτιμήσει καταρχάς τα τετραγωνικά και τη λειτουργικότητα του κάθε κτίσματος και αυτό εφαρμόζουμε. Δεν ευνοούμε κανέναν και δεν «ρίχνουμε» κανέναν. Είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμά μας. Όσο για τη σειρά χτισίματος των σπιτιών, αυτό βασίστηκε στην πορεία της έκδοσης των αδειών», εξηγεί στον «Φ» η εκπρόσωπος της Κύπρου στην Αρτέμιδα Ανδρούλα Γιαννακού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι 42 από τις συνολικά 47 κατοικίες θα είναι ετοιμοπαράδοτες. Παρόλο που αρκετές κατασκευές είναι ήδη ολοκληρωμένες, κανένα σπίτι δεν θα παραδοθεί. Τα σπίτια θα παραδοθούν όλα μαζί τον Οκτώβρη, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Αρτέμιδα προκειμένου να παραδώσει τα κλειδιά στους δικαιούχους.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣόμως διίστανται. «Οι Κύπριοι έδωσαν τα χρήματά τους με την καλή τους την καρδιά, αλλά οι δικοί μας, εδώ, δεν τα διαχειρίζονται σωστά. Με αποτέλεσμα, πρώτα φτιάχτηκαν τα σπίτια των... “υμετέρων” που δεν τα έχουν ανάγκη και μετά φτιάχνονται για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,έχω κάνει πέντε αναφορές γιατί δεν ενέκριναν την κατασκευή της αποθήκης μου». Παρόλο που είχα μέσα εργαλεία, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, δεν αναγνώριζαν ότι έπρεπε να αποζημιωθώ. Μετά τις αναφορές αποφάσισαν τελικά να μου τη φτιάξουν. Ακόμη και οι ηλεκτρικές συσκευές που ήρθαν, τις μοιράστηκαν οι τοπικοί παράγοντες».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΜΗΣ
«ΟΛΑ καλά γίνονται και ας λένε οι αχάριστοι. Ζηλεύουν με το καλό των άλλων», λέει ο Παναγιώτης Μπάμης. «Θα δώσουν σπίτια επιπλωμένα, με το κλειδί στο χέρι και εμείς μιλάμε γιατί έγινε κάποιου το σπίτι καλύτερο από του άλλου...», απαντάει ο κ. Μπάμης.

Το χωριό θα γίνει καλύτερο

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΑμε τον κοινοτάρχη του χωριού Γιώργο Κόσσυφα, «το χωριό θα γίνει καλύτερο απ’ ο, τι ήταν. Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια που έχουν φτιαχτεί είναι υπέροχα, η κεντρική πλατεία και ο δρόμος θα πλακοστρωθεί, ενώ οι Κύπριοι έχουν αναλάβει ακόμη και την πλήρη επίπλωση των σπιτιών αυτών. Δικαιούνται να τα παραδώσουν όπως θέλουν, κάνοντας μια γιορτή για την ολοκλήρωση του έργου», τονίζει στον«Φιλελεύθερο». «Ακόμη και την απώλεια της παραγωγής μας, που υπολογίζεται στο 1,6 εκατ. ευρώ, κι αυτό οι Κύπριοι θα το καλύψουν. Ας μην είμαστε αχάριστοι».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Ε όχι και να ερμηνεύουμε την συγκίνηση που προκάλεσε η μάνα όταν καιγόταν ζωντανή αγκαλιά με τα 4 παιδιά της, σαν "διπλωματική σκοπιμότητα"!! Επιτέλους, όσο και να χάλασε ο κόσμος, υπάρχει ακόμα ανθρωπιά. Και είναι λεβεντιά να το αναγνωρίζεις! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ρεπούση έκανε σεμινάρια για το πως θα διδαχθεί το ολοκαύτωμα στα νηπιαγωγία ,
    ενώ ήθελε να 'εισάγει' το στρίμωγμα στην ιστορία

    http://img83.imageshack.us/img83/4275/2dqkoap.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.