28/8/09

Κοινή λογική ζήτησε από το ΝΑΤΟ ο κ. Καραμανλής


Το Κυπριακό κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τον κ.Κώστα Καραμανλή να καταλογίζει, εμμέσως, ευθύνες στην Τουρκία.
Το «παράδοξο», ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία επεσήμανε ο κ. Καραμανλής στον κ. Ρασμούσεν.


«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμένες από την αστάθεια που δημιουργεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών, όμως, χρειάζεται πριν απ' όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ε.Ε. είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της. Κατά τα άλλα, πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει ήδη από το 2003 με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται. Αλλά και στο πεδίο, ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. βρίσκουν τρόπους συνεργασίας.

Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Βεβαίως, αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση.


Επίσης ο κ.Κώστας Καραμανλής συμφώνησε "με τη σημασία που αποδίδει ο νέος γενικός γραμματέας στη συνεργασία με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε όμως με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεών τους."

Απαντώντας σε ερώτηση για το Αφγανιστάν, ο κ.Κώστας Καραμανλής, είπε: «Η Ελλάδα και στο Αφγανιστάν, όπως και άλλες διεθνείς αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος, συμμετέχει. Και συμμετέχει ενεργά».

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε χθες και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και συζήτησαν για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Συμμαχία και ιδιαίτερα για τη μελλοντική προοπτική της.

Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το υπό σύνταξη νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, για τις επιχειρήσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και για θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Επίσης συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Ναυτεμπορικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.