28/8/09

Τη στήριξη του τουρκικού λαού στο «άνοιγμα» για το Κουρδικό ζητά ο Ερντογάν

Μετά το «άδειασμα» των στρατηγών στην πρωτοβουλία λύσης του Κουρδικού, ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται στον τουρκικό λαό ζητώντας τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να δώσει τέλος στην εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Συγκινητικό κάλεσμα Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του,κατά τη διάρκεια ενός συγκινητικού τηλεοπτικού διαγγέλματος του,να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση του για να δώσει τέλος στην εξέγερση των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Η κουρδική σύγκρουση δε μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη μηνιαία τηλεοπτική ομιλία του. «Είναι ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πρόβλημα. Πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας» τόνισε ο Ερντογάν.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση, η κυβέρνηση προτείνει την μετονομασία χιλιάδων κουρδικών χωριών με τουρκικές ονομασίες και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

Εν τω μεταξύ, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φέρεται να υπέβαλε τελικά στην τουρκική κυβέρνηση τον «οδικό χάρτη» που είχε προαναγγείλει για την επίλυση του Κουρδικού.

Ο δικηγόρος του Οτζαλάν δήλωσε πως ο αρχηγός του PKK παρέδωσε το έγγραφο στις 20 Αυγούστου στη διεύθυνση της φυλακής για να το διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αποκάλυψε ο δικηγόρος.

Ο Οτζαλάν κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακί Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Οι συνήγοροί του είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι ο Κούρδος ηγέτης θα δώσει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη», πρωτοβουλία που θέλησε να προκαταλάβει η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοινώνοντας «άνοιγμα» προς τους Κούρδους, το οποίο πάντως δεν έχει πάρει έως σήμερα συγκεκριμένη μορφή.

Την Τρίτη ο τουρκικός στρατός «άδειασε» τον Ταγίπ Ερντογάν στις πρωτοβουλίες για το Κουρδικό.

Η Τουρκία είναι ενιαίο κράτος και έθνος, με γλώσσα την τουρκική και οι ένοπλες δυνάμεις παίρνουν σαφή θέση στο θέμα αυτό, ήταν η απάντηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, στο άνοιγμα που επιχειρεί ο Ερντογάν.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση, η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση προτείνει τη μετονομασία χιλιάδων κουρδικών χωριών με τουρκικές ονομασίες και τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.
ΝΕΑ,athina984

9 σχόλια:

  1. το διάγγελμα σε ποιον ήταν;στον τουρκικό η κουρδικό λαό;εδώ μπερδεύτηκα λίγο.σαν να λέει στους κούρδους και στους ξένους φυσικά,ονόματα δεν λέμε,χώρες δεν θίγουμε,βοηθήστε με να σας βοηθήσω αυτήν την εντύπωση έχω.μετά από το σάλος που δημιούργησαν οι κινήσεις του εντός τουρκίας,για το συγκεκριμένο θέμα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα παρομοίαζα τον Κεμαλισμό με ένα σφιχτοπλεγμένο πουλόβερ.
    Λόγω της φύσεώς του και της εσωτερικής του ιδεολογίας, δεν έχει την δυνατότητα να ανεχθή ούτε την παραμικρή παρέκλιση, ούτε την παραμικρή ήττα.
    Αν ξηλωθή έστω και μία μόνο κλωστή από το πουλόβερ, αυτό θα είναι το τέλος του και, ένας εμφύλιος (;) πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.
    Αναρωτιέμαι αν πράγματι η Τουρκία βαδίζει πρός τα εκεί και αν οι εξελίξεις είναι ήδη προδιαγεγραμμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ergenekon used journalists as intelligence agents, indictment reveals
    Ergenekon, a shadowy crime network with alleged links within the state that is suspected of plotting to topple the government, used journalists as its intelligence agents to keep track of certain people, according to the third indictment in the case.

    Documents included in the evidence files of the third Ergenekon indictment show that an Ergenekon suspect, Ünal İnanç, worked as an intelligence agent along with several journalists and kept records about certain members of the military as well as civilians.

    İnanç was also the manager of the Security and Judiciary Correspondents Association and the Social and Strategic Research Center. The relevant document includes references to some military members as being “very loyal,” “from the Kayseri team” and “with İvna's reference.”

    Earlier, it had been revealed that İnanç provided an İstanbul mayoral candidate in the March 29 local elections, Kemal Kılıçdaroğlu, with documents about Ankara Mayor Melih Gökçek.

    The documents, seized during raids of İnanç's home and office, increase suspicion that he served as the archivist of Ergenekon.

    http://www.todayszaman.com/tz-web/news-185152-101-ergenekon-used-journalists-as-intelligence-agents-indictment-reveals.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς φαίνεται ότι δεν διαβάζετε ούτε το blog σας!.. Χθες Πέμπτη ώρα 8.41 μμ. στέλνω στην ανάρτηση για τους Κούρδους της Πεντέλης το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για την έκκληση Ερντογάν. Περνάνε 16 ώρες και το αναρτά σήμερα στις 12.24 μμ. ο Sub 92 με πηγή τα "ΝΕΑ"!.. Κύριε Καλεντερίδη, αν χρειάζεστε 16 ώρες για να πάρετε χαμπάρι μιά τέτοια σημαντική είδηση, μακαρίζω τον Γιαχβέ που αποστρατεύτηκες νωρίς γιατί οι Τούρκοι θα πίνανε καφέ κάτω από την Ακρόπολη και σύ δεν θα είχες πάρει χαμπάρι τίποτα!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε
    δεν είναι ανάγκη να κάνουμε γενικεύσεις, ούτε προσωπικές επιθέσεις.
    Ξέρεις, θα μπορούσα να το κάνω και γω, με πολύ σκληρότερο τρόπο, αλλά δεν θα πέσω στην παγίδα.
    Για ένα πάντως να είσαι σίγουρος, ότι ξέρω πολύ καλά τί και πότε το λέει ο Ερντογάν, όπως και σε τί αποσκοπεί, πολύ πριν το δει και το γράψει το ΑΠΕ.
    Απλά, το ιστολόγιο δεν είναι επαγγελματική ενασχόλησή μας.
    Κάνουμε ότι μπορούμε και νομίζω ότι δεν έχει δικαίωμα κανείς να κατηγορήσει τον οποιοδήποτε συντελεστή του ιστολογίου για ραθυμία ή οτιδήποτε άλλο.
    Όσο για τον ποιόν και γιατί μακαρίζεις, δικαίωμά σου, συνέχιζε να το κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε skal,σε σχολιο μου για το κουρδικο ειχα αναφερθει και στο θεμα Οτσαλαν ζητωντας σου καποιες διαφωτιστικες ερμηνειες αλλα δεν ειδα απαντηση.Μηπως μπηκε σε αλλο σχολιο?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 28 Αύγουστος 2009 3:08 μμ σε ευχαριστώ για την χρονομέτρηση. Οντως επέδειξα χαμηλά αντανακλαστικά αν το δείς με αριθμητικά δεδομένα.Επειδή όμως αγνοείς πολλά απο τα στοιχεία της καθημερινότητας μας επέτρεψε μας σε ορισμένα αυτη την καθυστέρηση.Τώρα για αν το διαβάζουμε ή όχι το ιστολόγιο δεν το θεωρώ και πολύ ευγενικό σαν σχόλιο.Οσο για το τι παίρνουμε χαμπάρι και τι όχι σε κάλυψε ο Κος. Σάββας.
    Μιά τέτοια σημαντική είδηση λές μα αν έχεις παρακολουθήσει το θέμα θα δείς ότι είναι μια συνέχεια μιας τακτικής την οποία και έχουμε καταγράψει συστηματικά.Σε σένα μπορεί να έπεσε κεραυνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ νομίζω πως η δημογραφική έκρηξη του Κουρδικού λαού (περί τα 4.1 βεάφη ανά γυναίκα τίκτουν οι Κούρδοι ενώ οι Τούρκοι 1.9) θα οδηγήσει αργά ή γρήορα τον Τουρκικό λαό και την φυσική ηγεσία του να μεταβάλλουν την γνώμη τους άρδην. Η εσωτερική μετανάστευση των Τούρκων από την Ανατολική Μικρά Ασία συνεχίζεται μεαμείωτους ρυθμούς (3.5 άτομα στα 1000) γεγονός που έχει συντελέσει στην πλήρη ομογενοποίηση 2 διοικητικών επαρχιών. Το θέμα είναι, στον αγώνα δρόμου της γονιμότητας ποοίς από τους δύο θα καταρρεύσει πρώτος΄. Οι Έλληνες ή οι Τούρκοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.