29/8/09

«Βολές» για το μνημόνιο ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων

«Μείζον» εθνικό και πολιτικό θέμα εγείρει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προώθηση από την κυβέρνηση προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής -παρακάμπτοντας την Ολομέλεια- μνημονίου κατανόησης (MOU) για τη δυνατότητα νατοϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων στο ελληνικό έδαφος.


Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτης, Μιχ. Καρχιμάκης (σχετικό άρθρο του δημοσιεύτηκε χθες στο «Εθνος»), Βάσω Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη και Β. Οικονόμου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ενδοτικότητα», καθώς εκχωρεί με «λευκή επιταγή» στον εκάστοτε Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα (λ.χ. περιορισμός του εθνικού εναέριου χώρου), αναβαθμίζοντας μία τεχνική συνεργασία σε διεθνή σύμβαση.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως σε περιπτώσεις σπουδαίου εθνικού συμφέροντος για τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για την κύρωση της συνθήκης ή συμφωνίας, συνεπώς το συγκεκριμένο MOU θα πρέπει να παραπεμφθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Εθν. Αμυνας Κ. Τασούλας υποστήριξε πως το MOU ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των νατοϊκών ασκήσεων και ότι δεν θίγεται η εθνική κυριαρχία της χώρας. Πάντως, την τελική απόφαση για τον αν θα παραπεμφθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων έπειτα από πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Μαξ. Χαρακόπουλου.

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ.
Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ ΕΘΝΟΣ

Εμπλοκή για ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις
Θέμα εθνικού συμφέροντος και κατ' επέκταση συνταγματικότητας ετέθη χθες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση από το θερινό τμήμα της Βουλής μνημονίου κατανόησης για τη δυνατότητα ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων στο ελληνικό έδαφος.

Το ΠΑΣΟΚ διά των Μαρίας Δαμανάκη, Γρ. Νιώτη και Β. Οικονόμου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς για θέματα που άπτονται εθνικού συμφέροντος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Και καταλόγισε «ενδοτικότητα στην κυβέρνηση» καθώς θεωρήθηκε ότι εκχωρεί στον εκάστοτε ΝΑΤΟϊκό διοικητή εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως π.χ. τον περιορισμό του εθνικού μας εναέριου χώρου.
Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ (Κ. Αλυσσανδράκης) και ΣΥΡΙΖΑ (Αννα Φιλίνη).
Ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας αντέτεινε ότι στο μνημόνιο ρυθμίζεται ο τρόπος διεξαγωγής των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων. Μόνο κόμμα που ψήφισε τη συμφωνία ήταν ο ΛΑΟΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Βουλή - Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδος και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης

Εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή,με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ,αλλά με την έκφραση αρνητικής γνώμης από το ΠΑΣΟΚ,το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ,το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Power Europe/ SHAPE),σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους,κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Με την έναρξη της συνεδρίασης τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου,έκαναν λόγο για αναρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφανθεί επί θέματος που «άπτεται εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» και ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση μέχρις ότου αποφανθεί επ’ αυτού το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για μεταφορά αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα σε Διεθνή Οργανισμό»,τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρ. Νιώτης, προσθέτοντας πως απαιτείται για την ψήφισή του Ολομέλεια και αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρά για διαδικαστική συμφωνία που ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής νατοϊκών ασκήσεων και ζήτησε να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ των «αισθημάτων αντιπάθειας προς το ΝΑΤΟ και των πολιτικών και νομικών ζητημάτων».

Τόσο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμαναν πως δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφανθεί για θέμα συνταγματικότητας ή μη ενός νομοσχεδίου και ως εκ τούτου διεξήχθη η συζήτηση και εγκρίθηκε η κύρωση. Η Επιτροπή συμφώνησε, πάντως, να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου,ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου και οι βουλευτές Βάσω Παπανδρέου και Μ. Καρχιμάκης ανέφεραν ότι υποκρύπτεται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, έκαναν λόγο για συμφωνία - ομπρέλα που δίνει «λευκή επιταγή» στον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ και καταλόγισαν στην κυβέρνηση πολιτική υποχωρήσεων στα εθνικά μας θέματα. Εκ μέρους του ΚΚΕ,ο Κ.Αλυσανδράκης καταψήφισε και κάλεσε τον ελληνικό λαό να αυξήσει την επαγρύπνησή του για την εμπλοκή της χώρας μας σε "νατοϊκούς τυχοδιωκτισμούς".

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Άννα Φιλίνη, καταψήφισε επίσης,ζήτησε να συζητηθεί το Μνημόνιο στην Ολομέλεια και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι δεν καθορίζονται οι περιοχές που θα διεξάγονται ασκήσεις, παρά παραπέμπονται σε μεταγενέστερα κείμενα.

Από τον ΛΑΟΣ,ο Γ. Γεωργίου ψήφισε υπέρ.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας επικαλέστηκε αντίστοιχη συμφωνία του 2000 που φέρει την υπογραφή της κας Βάσως Παπανδρέου, στην οποία - όπως είπε - προβλέπονται απευθείας διακανονισμοί, ασυλίες, προνόμια και ετεροδικίες και «πολύ περισσότερες εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων» για να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ "αρέσκεται να εκφράζεται αριστερά και να πολιτεύεται δεξιά". Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε ότι εμείς επιβάλλουμε τους όρους και τους κανονισμούς μας και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κάλεσε «να αποφύγει το στερεότυπο ότι το ΝΑΤΟ είναι μπαμπούλας».Αλλωστε, πρόσθεσε, «είχατε την ευκαιρία να βγάλετε την χώρα από το ΝΑΤΟ,αν θέλατε».

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3 σχόλια:

  1. Κύριε Σάββα μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χώρο στο το ιστολόγιο σας να μας αναλύστε τι σημαίνει Casus Belli στην πράξη; Δηλαδή ποιες περιπτώσεις επέκτασης χωρικών υδάτων περιλαμβάνει, αν αφορά και την οριοθέτηση ΑΟΖ και ποιος είναι στην πραγματικότητα ο βαθμός που η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να το πραγματοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να στο αναλύσω σε λίγες μόνο λεξούλες φίλε 12:29.
    Σημαίνει πώς θα μας κλάσουν 3 μάντρες αρχ@@ια.Αλλά είναι καλό άλλοθι για τους πολιτικάντηδες μας.Τί να πούνε άλλωστε;Πως μας ξεπουλάνε για προσωπικό συμφέρον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.