30/8/09

«Παληά» (ευρωπαϊκή) κατά «νέας» (αμερικανικής) Ευρώπης με αφορμή την ένταξη Τουρκίας

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com
Το περίγραμμα μιας νέας ενδοευρωπαϊκής «πόλωσης» αρχίζει τώρα να αχνοφαίνεται, μιας «πόλωσης» ανάλογης, με κάποιες παραλλαγές, αυτής που σημειώθηκε εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, ανάμεσα σε οπαδούς της «παληάς», «ευρωπαϊκής» και οπαδούς της «νέας», «αμερικανικής» Ευρώπης. Αιτία η αποκλίνουσα στάση έναντι της τουρκικής ένταξης, ενόψει της αξιολόγησης του Δεκέμβρη, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της υποψιότητας της ‘Αγκυρας και όπου κύριο ρόλο θα διαδραματίσει το κυπριακό.
Παραδόξως, δεν είναι Ελλάδα και Κύπρος που «πρωταγωνιστούν» στην ήδη εκκινήσασα στο παρασκήνιο διπλωματική μάχη, ως υποκείμενα τουλάχιστον και όχι αντικείμενα έξωθεν πιέσεων. Η Κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Χριστόφιας προφήτεψαν μάλιστα εσχάτως «δύσκολες μέρες» μέχρι τον Δεκέμβρη, δεν εξήγησαν όμως γιατί θα έρθουν. Θεωρητικώς τουλάχιστον, και από όσα μας έχουν πει οι ίδιοι, η τουρκική ενταξιακή πορεία είναι η «χρυσή ευκαιρία» της Αθήνας και της Λευκωσίας να πιέσουν την ‘Αγκυρα για λύση των ζητημάτων τους, όχι να πιεσθούν οι ίδιες από την ‘Αγκυρα, όπως συμβαίνει ή φοβούνται ότι θα συμβεί!
Στη Γερμανία, η Καγκελλάριος Μέρκελ κατέστησε ήδη, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, την αντίθεση στην τουρκική ένταξη, διακριτικά, αλλά με σαφήνεια, βασικό στοιχείο της πολιτικής πλατφόρμας της και λίγο απέχει πλέον από το να αναβαθμίσει την αντίθεση αυτή σε επίσημο προγραμματικό στοιχείο της γερμανικής δεξιάς. Το γερμανικό κατεστημένο, όλο και σαφέστερα, εκτιμά ότι δεν μπορεί να καταβάλει το κόστος μιας αέναα διευρυνόμενης Ευρώπης, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει την παράλυση της ΕΕ εξαιτίας της προηγούμενης διεύρυνσης και δεν επιθυμεί να γίνει η Τουρκία, λόγω του πληθυσμού της, το σημαντικότερο κράτος-μέλος της ‘Ενωσης. Αυτά ήταν προφανή και στο παρελθόν, όπως όμως έγραψε και ο ... Γερμανός Καρλ Μαρξ, μια ιδιότητα της συνείδησης είναι να καθυστερεί έναντι του είναι.
Στη γειτονική Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί επιδίδεται και στο θέμα αυτό στον οπορτουνισμό που τόσο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Τη μια κλείνει το μάτι στην Τουρκία, ακριβέστερα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που την υποστηρίζουν, την άλλη στους ψηφοφόρους του. Ο Φρανσουά Μιτεράν τους είπε ότι «η Γαλλία είναι η πατρίδα μας, η Ευρώπη το μέλλον μας», κι αυτοί δεν καταλαβαίνουν τώρα γιατί πρέπει, ήδη ταλαιπωρημένοι από το ισχυρό ευρώ και τους «Πολωνούς υδραυλικούς», να «παντρευτούν» με το ζόρι και τους Τούρκους – «μακριά κι αγαπημένοι» είναι η σταθερά κυρίαρχη άποψη ελίτ και κοινής γνώμης στη Γαλλία.
Ο κύριος άξονας βεβαίως της πολιτικής του Προέδρου Σαρκοζί είναι η ευθυγράμμιση της γαλλικής με την αμερικανική και ισραηλινή εξωτερική-αμυντική πολιτική, γεγονός που, σε συνδυασμό με τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα, τον υποχρεώνει να μετριάζει τον οίστρο του κατά της ένταξης, παρά και την «προσωπική παθιασμένη αντίθεσή του στην ιδέα», που διαπιστώνουν κατά καιρούς συνομιλητές του. ‘Ετσι, τη μια καταργεί το άρθρο του συντάγματος που επέβαλε δημοψήφισμα για την τουρκική ένταξη, την άλλη εκστρατεύει λάβρος εναντίον της. Πόσο μάλλον που η αντίθεσή του συνιστά και μείζον πολιτικό όπλο κατά της αριστεράς που, αναπτερωμένη από τη νίκη της «καλής Αμερικής» του Ομπάμα, εξακολουθεί να υποστηρίζει με φανατισμό (και εις βάρος της) τα «ιδεολογήματα» της «ευτυχούς παγκοσμιοποίησης» που βασίλευαν στη δεκαετία του 1990.
Γάλλοι και Γερμανοί έχουν επανειλημμένως βολιδοσκοπήσει την Αθήνα για μια συμμαχία μαζί τους, αλλά συνάντησαν τείχος φανατικής υποστήριξης προς την τουρκική ένταξη που τους εξέπληξε. «Δεν σας πιστεύουμε, δεν είσαστε ειλικρινείς ότι θέλετε την ένταξη της Τουρκίας, για άλλους λόγους το κάνετε», λένε κατά καιρούς στους ‘Ελληνες συνομιλητές τους. ‘Οσο για την Κύπρο, τα πράγματα μοιάζουν ακόμα χειρότερα, αφού οι σχέσεις του Παρισιού με τη Λευκωσία μόνο στο καλύτερο σημείο τους δεν βρίσκονται, παρόλο που η Κύπρος αν χρειαστεί τίποτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε Μόσχα, Παρίσι και Πεκίνο θα τρέχει πάλι (Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ, γιατί την ίδια στιγμή η Κύπρος διαθέτει άριστες σχέσεις με το Λονδίνο, που οδηγούν όμως στο να πιέζεται έντονα σε όλα τα μέτωπα από τη Βρετανία! Ελλαδική και κυπριακή διπλωματία είναι καμμιά φορά τόσο περίπλοκες, που θα σάστιζαν και τον Μέτερνιχ ακόμα).
Θα περίμενε κανείς, αφού η Ελλάδα δεν συμμαχεί με τον ένα υπό διαμόρφωση πόλο, να .... «εξαργυρώσει» τουλάχιστον την υποστήριξή της στον άλλο.. Ούτε αυτό γίνεται όμως, το αντίθετο! Οι «καρπαζιές» πέφτουν «σύννεφο» από αυτή τη μεριά. Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τους Τούρκους, μιλώντας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευσή τους, για τον θρίαμβό τους επί των Ελλήνων στη Μικρασία και η Υπουργός του των Εξωτερικών ζήτησε την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων! Ο Καρλ Μπιλντ κατηγόρησε την Ελλάδα, στην οποία επεβλήθη δικτατορία από τις ΗΠΑ για να «λυθεί» το κυπριακό, ως υπεύθυνη της τουρκικής εισβολής του 1974, χωρίς μάλιστα να του απαντήσει ουσιαστικά κανείς! Ο κ. Χριστόφιας βλέπει ότι, παρά τις μείζονες παραχωρήσεις που ήδη έκανε στις διαπραγματεύσεις, του ζητάνε τώρα ακόμα μεγαλύτερες, θέτοντας εν αμφιβόλω το αν τελικά θα καταλήξουν σε κάποια μορφή βιώσιμου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους. Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν εκφοβιστικές πτήσεις και διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Και είναι βεβαίως εκτός των ειδικών «γκρουπ» που έχουν συσταθεί από τη Σουηδία, με βρετανική υποστήριξη και συμμετοχή σημαντικών κρατών της «Νέας Ευρώπης», για να προωθήσουν την τουρκική ένταξη και τη λύση του κυπριακού. Μάταια η ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει τη Χουριέτ για το πόσο ειλικρινής είναι η ελληνική υποστήριξη προς την τουρκική ένταξη. Ακταιωρούς στην Κάλυμνο και εικονικούς βομβαρδισμούς στο Φαρμακονήσι παίρνει ως απάντηση!
Και όμως, δεν θάπρεπε νάναι έτσι - και οι Τούρκοι το γνωρίζουν άριστα! Γνωρίζουν δηλαδή ότι η Κύπρος κατ’ αρχήν και η Ελλάδα επίσης έχουν στα χέρια τους το «κλειδί» για την πρόοδο της τουρκικής ένταξης, μόνο που αυτό το «κλειδί» μετετράπη κατά «μαγικό» τρόπο σε μοχλό πίεσης για να λύσουν τα προβλήματα κατά τρόπο συμβατό με τις τουρκικές επιδιώξεις. Στο τελευταίο discussion paper του τουρκικού Κέντρου Μελετών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής (EDEM), o Καθηγητής Ατίλα Εράλπ, δεν καταφέρνει να αποκρύψει τη σημασία που έχει για την Τουρκία η επίλυση του κυπριακού και την ελπίδα του να κινητοποιηθούν υπέρ των τουρκικών θέσεων (όπως ήδη γίνεται) ΕΕ και κυβέρνηση Ομπάμα. Υπογραμμίζει τη σημασία να γίνει αυτό τώρα σε πνεύμα «αναλογικότητας και συμβιβασμού», ανάλογο των ιδεών του Σερ Χάνεϊ, εμπνευστή και αριχτέκτονα του Σχεδίου Ανάν. Ο Καθηγητής Εράλπ διαφημίζει μια τέτοια λύση ως τη μεγάλη «success story» που χρειάζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αφήνοντας όμως καθαρά να διαφανεί ότι αυτή είναι η “success story” που χρειάζεται η ‘Αγκυρα. Παραδέχεται ότι ο χρόνος δεν είναι στην πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ενώ ομολογεί τον μεγάλο φόβο της ‘Αγκυρας ότι η κυπριακή ηγεσία κι ο λαός μπορούν να σκεφτούν ότι ο χρόνος, αντίθετα, είναι με τη δική τους πλευρά και να μη βιαστούν να καταλήξουν σε λύση!
Η διπλωματία των Ερντογάν και Νταβούτογλου σηματοδοτεί τρόπον τινά την ενηλικίωση και σχετική αυτονόμηση έναντι των ΗΠΑ μιας Τουρκίας που έπαιζε, στις δεκαετίες του 1950 και 1960 τον ρόλο της στρατιωτικής αιχμής τους στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα βρίσκεται μάλλον στην αντίστροφη πορεία....
Κόσμος του Επενδυτή

12 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί μας με πρώτο τον πρωθυπουργό θα καταλάβουν ότι σημαντικό δεν είναι το αξίωμα αλλά η υπηρεσία της Πατρίδας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρωθυπουργός αλλά τι θα γίνει σε αυτά τα μέτωπα που είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό ας αφήσουν κατά μέρος τις ανοησίες για εκλογές τον Οκτώβριο που με δεδομένα τα ποσοστά των κομμάτων θα ρίξουν την χώρα σε μια κατάσταση αφασίας και όπου όλοι θα μιλάνε για τις επόμενες εκλογές όταν θα παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις. Και όλα αυτά θα γίνονται ερήμην μας. Ας κοιτάξουν τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και στο κάτω, κάτω αν θέλουν τόσο πολύ εκλογές ας τις κάνουν τον Μάρτιο. Ή μήπως είναι και αυτή η εκλογολογία ηθελημένη ακριβώς για να περάσει έτσι στο φλου η τουρκική ένταξη τον Δεκέμβριο; Τι λέτε γι’ αυτό κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αγαπητή κυρία υπουργέ των εξωτερικών;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δὲν γνωρίζω τὴν κατάσταση τῶν διπλωματῶν μας, ἀλλὰ ἡ πολιτικὴ ἡγεσία τους εἶναι γιὰ τὰ μπάζα.

    Ἡ μαλακὴ ἰσχὺς σὲ ὅλο της τὸ μεγαλεῖο.
    Τὰ πανεπιστήμιά μας δὲν παράγουν σκέψη ἀλλὰ πολιτικὲς σκοπιμότητες καὶ ὅποιος τοὺς πετάει πενταροδεκάρες εἶναι γιὰ αὐτοὺς θεός.
    Ὅσοι πανεπιστημιακοὶ πάλι εἶναι ανεξάρτητοι καὶ παράγουν σκέψη, γιὰ τὸ πὼς εἶναι πραγματικὰ οἱ διεθνεῖς σχέσεις, λοιδοροῦνται ὡς ἐθνικιστὲς κ.λπ.
    Ἡ Ἑλλάδα τὰ ἔχει δώσει ὅλα, ὁπότε κανεὶς δὲν θὰ τῆς δώσει κάτι, ἀφοῦ δὲν ἔχει πλέον τίποτε ἄλλο νὰ δώση.
    Ἂς μὴν τὰ ἔδινε ὅλα βρέ ἀδελφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν πανε για εκλογες τον οκτωβριο το κανουν για να εχουν ως αλλοθι την 'νωπη εκλογικη εντολη' για οποιες αντιρησεις 'τυχον' ακουστουν

    αν βγει η νδ θα λενε οτι οι Ελληνες επιβραβευουν την εξ. πολιτικη και θα συνεχισουν στους ρυθμους μπακογιαννη,

    αν βγει το πασοκ θα λεει οι εξελιξεις ειχαν δρομολογηθει απο νδ

    και ολα καλα και ολα ωραια

    οσον αφορα τον χριστοφια με αυτο το συναιτερικο συμφωνο που θα υπογραψει (να το δουμε και ποο θα ειναι το τελικο) τι θα λεει ?
    οτι ενωσε την Κυπρο ?
    ή οτι οι χουντικοι φταινε που δεν μπορει να κανει αλλιως ?

    αλλα ποιος να αντιδρασει ?
    η νεολαια παραμορφωνεται στην αγγλια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακροπροθεσμα σε ενα ευρος 20 -40ετιας η Τουρκια θα μετεξελιχθει σε πραγματική -και οχι μονο περιφερειακη- υπερδυναμη, με δυνατοτητα παραγωγης δικων της οπλικων συστηματων και μια πληθυσμιακή δυναμικη -σημερα 80 εκ- που θα αγγιζει τα 120 εκ καθως επισης με μεγαλο εργατικο δυναμικο -πολυ φθηνο για την ΕΕ- θα προσελκυσει ξενους επενδυτες, εν ολιγοις δεν εχει πραγματικη αναγκη την ΕΕ. Και βεβαια αν αυξησει την επιρροη της στις φονταμεταλιστικες δημοκρατιες του καυκασου τοτε αυτο θα την καταστησει σε υπερδυναμη της Ανατολικης Μεσογειου. Το προβλημα θα το εχουμε εμεις οπου ο πληθυσμος μας σε 40 χρονια θα ειναι κοντα στα 8 εκ. (εκ των οποιων 6 εκ ελληνες)
    Πολιτικες δεν λαμβανονται, δεν υπαρχει καν σχεδιο...
    Ενω ειμαστε μια χωρα με πολυ επιτυχημενους επιστημονες και επιχειρηματιες (σε καποιους τομεις π.χ. ναυτιλια,εμποριο κ.α), παρ'ολα αυτα δεν υπαρχει σχεδιο επι ταπητος ουτε για την οικονομια (που οπως παει θα γυρισουμε σε μια υποτιμημενη δραχμη) ουτε για το δημογραφικο , ουτε για τα κυριαρχικα μας δικαιωματα. Η χωρα ειναι παραδομενη σε παιχνιδια εναλλαγων εξουσιας τα οποια αν συνεχιστουν (και μαλλον θα συνεχιστουν) θα δουμε πολυ γρηγορα τις δυσαρεστες συνεπειες...
    Κλεινοντας για να επανελθω στο θεμα της ενταξης της Τουρκιας, ειναι βεβαιο οτι δεν θα μπει στην ΕΕ και ψαχνουν μια φορμουλα να της χρυσωσουν το χαπι ενδεχομενως και καποιο ανταλλαγμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όσο ο Ελληνισμός θά διστάζει ή θ'απαρνιέται τήν ιστορική του αποστολή τόσο περισσότερον θά βυθίζεται στήν ανυπαρξία.καί η αποστολή του δέν είναι νά σέρνεται πίσω από διάφορους βαρβαρολαούς πού ως προχτές στήν ιστορία τρώγαν ο ένας τόν άλλον.σήμερα τό παίζουν πολιτισμένοι,αυτοί,οι απόγονοι τών τρωγλοδυτών ανθρωποφάγων.σεβασμός ΚΑΙ σέ αυτούς ΝΑΙ.όχι όμως ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ υποταγή.γι'αυτό πληρώνουμε καί θά συνεχίσουμε νά πληρώνουμε.είναι τό αναλογικώς ίδιον πράγμα μέ έναν χαρισματικόν άνθρωπον,πού όμως γιά κάποιους εξωγενείς παράγοντες έχασε τό δρόμο του καί άγεται καί φέρεται από τρίτους διατελών εν συγχύσει.όπως καλώς γνωρίζομεν άπαντες,η λύσις είναι ΠΑΝΤΑ εντός ημών καί στήν διάθεσιν ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ πού έχουμε.αυτή είναι καί η απάντησις γιά τό Γένος μας.επί πλέον,οι Έλληνες πρέπει νά πάψουν νά υιοθετούν τά ιδεολογήματα καί τίς πρακτικές τών βαρβάρων αυτών.μακριά δηλαδή από κομμουνισμούς,σοσιαλισμούς,φασισμούς,κτλ.όταν εμείς διαθέταμε όχι δομημένες πολιτείες αλλά αναλυτική πολιτικήν σκέψιν οι 'σύγχρονοι διδάσκαλοί μας',απόγονοι βαρβάρων, ζούσαν ακόμη μέ τούς νόμους τής ζούγκλας.σέ αυτούς θά προστρέξουμε γιά λύσι στά δικά μας προβλήματα; είναι ώς νά ζητεί ο άνθρωπος τού ως άνω παραδείγματος βοήθεια από πόρνες,αλκοολικούς,κλέπτες,κτλ. αλλά γιά νά επανεισέλθει στήν λογική τού 'Συνόλου' ξανά ο σύγχρονος Έλλην,εγκαταλείποντας τόν άρρωστον ατομικισμόν πού τόν εθίσαν νά αναδείξει-διότι,δυστυχώς, η προδιάθεσις υπάρχει σέ όλους τούς θνητούς καί στόν Έλληνα σέ μεγαλύτερον από τούς άλλους βαθμόν-χρειάζεται πολύς κόπος ή πολύ καλόν σύστημα. αυστηρόν καί συγκεκριμένον.μέ ορίζοντα δύο γενεών.για τόν λόγον αυτό είναι απαραίτητον νά επιβληθεί αρχικώς Στρατιωτικός Νόμος,ώστε τά προφανή κακώς κείμενα νά εκλείψουν.έπειτα,μέ τήν ενεργοποίησιν τού Παγκοσμίου Ελληνισμού,νά δημιουργηθεί νέον Θεσμικόν Κράτος,όπου οι Άριστοι σέ έκαστον τομέα νά άρχουν.δέν τό αναλύω περαιτέρω αυτό πρός τό παρόν.ζητάμε λύσεις,ιδού λοιπόν μιά αρχική θέσις,μιά βάσις συζητήσεως.
    Περικλής(Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρώτησες τους... "καταλληλοτερότερους" τώρα Ελευθέριε...
    Μα φυσικά συμφωνούν μαζί σου... Ότι δλδ πάμε για φλου...by pass στον Δεκέμβρη για Τουρκία... Αλλά πες μου τι θα κάνει όλος αυτός ο εσμός υπηρετών της τουρκικής πολιτικής εδώ όταν παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, τελικά οι δύο μεγάλοι της ΕΕ δεν φοβηθούν που θα βρουν το Pavlopoulos μπροστά τους και κόψουν τον βήχα της Τουρκίας; Έχει ο εδώ Τουρκοεσμός σχέδιο Β ή έχει προμηθευτεί παυσίπονα για να αντέξει το ξύλο που θα φάει από τον επιβήτορα; Καλά για πάμπερς και λιπαντικά δεν τίθεται... αυτά είναι εκ των ούκ άνευ...παλαιόθεν οι.. υπερεισαγωγές...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί μας με πρώτο τον πρωθυπουργό θα καταλάβουν ότι σημαντικό δεν είναι το αξίωμα αλλά η υπηρεσία της Πατρίδας."
    Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε ως προς την ακεραιότητα χαρακτήρα και συνείδησης του πολιτικού προσωπικού
    Ας γίνει επιτέλους κτήμα μας το εύρος της αναγκαίας ανατροπής για την Ανασυγκρότηση .
    Ας μας καθοδηγήσουν στο εξής η αίσθηση του συλλογικού καθήκοντος και η φιλοτιμία του καθενός ξεχωριστά στο μετερίζι που βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρθρο καλο και ρεαλιστικο.Προτεινω στους αναλυτες να υιοθετησουν την σωστη εκφραση οταν μιλουν για την Ελληνικη εξωτερικη πολιτικη 'θεση ντορας'.Δεν πρεπει να μπερδευεται η εξωτερικη πολιτικη με τις ενεργειες ενος προσωπου διοτι ετσι περναει διεθνως οτι η θεση αυτη απηχει τις αποψεις του λαου.Η Γαλλια ηδη εκλεισε την πορτα στους Κυπριους,λεγοντας τους οτι δεν γινεται εμεις να ειμαστε πιο Κυπριοι απο εσας.Οσο για τον πυρηνα της τουρκικης εξωτερικης πολιτικης,τον εχει αναλυσει σε ανυποπτο χρονο ο νταβουτογλου,ο οποιος ειναι και ο σχεδιαστης της.Ειπε οτι σε 20-30 χρονια η τουρκια θα ειναι υπερδυναμη και ακομη και η αμερικη θα ζηταει την ΕΓΚΡΙΣΗ της για οτιδηποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το επιπεδο των σχολιαστων
    πολυ χαμηλο ..απο αφελες εως ασχετο....δηλαδη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για σχολίασε κι εσύ 9:55 να δούμε το δικό σου επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΝΩΝΥΜΕ φιλε 9.55.Ζητω ταπεινα συγνωμη που δεν κατεχω τα δικα σου επιπεδα μορφωσης αλλα δυστυχως ουτε η οικογενειακη μου καταγωγη ουτε η οικονομικη μου ευρωστια,μου επετρεψαν να απολαυσω της δικης σου μορφωσης και των πτυχιων σου.Παρ'ολα αυτα τολμω,παρολο που με μειωσες,να σχολιαζω στην ιστοσελιδα λεγοντας και επωνυμα την γνωμη μου.Τωρα ολα αυτα τελειωσαν και βουβος,γεματος ανυπομονησια θα περιμενω να μου μεταλαμπαδευσης την δικη σου σοφια.Φαινεται οι θεοι φανηκαν καλοι μαζι μου και στα γερονταματα μου δωσανε την τυχη να μου μεταλαμπαδευσεις μερος της σοφιας σου.Την επομενη φορα θα σου πω το ανεκδοτο με τον αγραμματο ψαρα και τον καθηγητη πανεπιστημιου.
    Υ.Γ. Αν βρηκες κανενα ορθογραφικο λαθος,σε παρακαλω διορθωσε το μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται είναι ένας απ' αυτούς που γράφουν τους λόγους του Dora...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.