31/8/09

Πόσο κοστίζει ένας διορισμός στο Δημόσιο;


Από 30 μέχρι 80 χιλιάδες ευρώ είναι η απάντηση. Τόσα χρήματα απαιτούνται σήμερα, για να γίνει κάποιος Δάσκαλος ή Νηπιαγωγός και να διαβεί σχετικά εύκολα, τη φιλόξενη πόρτα του Δημοσίου.

Ήτοι γύρω στις 30 χιλιάδες και κάτι, στοιχίζει η προετοιμασία του υποψηφίου, με φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα, που συνήθως ξεκινούν από την πρώτη Λυκείου! Άλλες 50 χιλιάδες περίπου, είναι το κόστος των «εκτός έδρας» σπουδών, αν ο υποψήφιος περάσει σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, μακριά από τον τόπο διαμονής του!

Στο προαναφερθέν τίμημα, δεν περιλαμβάνεται βεβαίως ο κόπος, οι ατέλειωτες ώρες μελέτης, η αγωνία, αλλά και οι στερήσεις στις οποίες υποβάλλεται ένας νέος άνθρωπος, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του στις εξετάσεις.

Φέτος ως γνωστόν, είχαμε την εκτίναξη των βάσεων στα τμήματα νηπιαγωγών και δασκάλων, καθώς η υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία και η καθιέρωση των ολοήμερων δημοτικών, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και μάλιστα στο δημόσιο!
Είναι εντυπωσιακό και συμβαίνει για πρώτη φορά, η βάση Παιδαγωγικού Τμήματος (Δυτικής Μακεδονίας), να είναι μεγαλύτερη από τη βάση Νομικής Σχολής (Θράκης).

Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι εμφανές πως υπάρχει μια στροφή στην κοινωνία γενικότερα. Αφ’ ενός η κρίση που βιώνουμε και η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους χιλιάδες νέους ανθρώπους, που αγωνιούν για το αύριο.

Παιδιά με ταλέντο, μαθητές αριστούχοι, ανταλλάσσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους, με τα «λίγα και σίγουρα» που μπορεί να τους προσφέρει (ακόμη) το Δημόσιο. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, την αντιστροφή των πραγμάτων. Την πρωτοτυπία Νομική Σχολή να υπολείπεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων, έναντι Παιδαγωγικού Τμήματος.

Άραγε σημαίνει κάτι αυτό; Δανείζομαι ένα μικρό απόσπασμα, από μια εξαιρετική συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία πριν από καιρό, ενός διαπρεπούς επιστήμονα, του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, επικεφαλής διαστημικών προγραμμάτων της ΝΑΣΑ.

Στο ερώτημα τι θα συμβούλευε ένα νέο παιδί με ταλέντο και όνειρα, η απάντηση ήταν: «να προσπαθήσει να φύγει από την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη χώρα, οι αξίες που κυριαρχούν ... δεν θα του επιτρέψουν να προοδεύσει. Θα περιμένει να πάρει ένα χαρτί, όχι για να μάθει, αλλά για να διοριστεί (με τη βοήθεια κάποιου συγγενή) στο Δημόσιο. Αυτό δεν είναι φιλοδοξία που θα οδηγήσει τη χώρα στην πρόοδο».

Είναι προφανές πως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Δεν παύει όμως η διαπίστωση αυτή, να αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα, σε μια κοινωνία που αλλάζει, μάλλον προς το χειρότερο!

takis.spiliopoulos@gmail.com
Πηγή http://adianoito.blogspot.com/

5 σχόλια:

  1. ακομη και στο παιδι χωρις ταλεντο και χωρις ονειρα θα μπορουσε καποιος να τον συμβουλεψει να φυγει μακρια ...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία συμβουλή έδωσε ο κ. Κριμιζής...

    Δηλαδή τι μας λέει? Στις όποιες δυσκολίες να τα παρατάμε και να φεύγομε? Εύγε!

    Οι δειλοί υποχωρούν και φεύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια. Ειδικά τ' αγόρια, αν φύγουν, θα γλιτώσουν και το στρατό.
    Έτσι, δε θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για τίποτα σε περίπτωση πολέμου.

    Δυστυχώς, γι' αυτούς που θα φύγουν, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, στην ξενητειά, δεν πρόκειται να νοιώσουν ποτέ την οικειότητα, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που ένοιωσαν στην Ελλάδα. Θα ζουν πάντα με ένα κόμπο στην καρδιά.

    Επί της ουσίας, η συμβουλή "φύγετε και πηγαίνετε σε μία πιό δίκαιη και αξιοκρατική χώρα" πρέπει να αντικατασταθεί με τη συμβουλή:

    Νέε Έλληνα.
    Μπες μπροστά.
    Εξέτασε τα ελληνικά ιδανικά.
    Γίνε μεγάλος για να γίνει και η Ελλάδα μεγάλη,
    Ακολούθησε ως πρότυπα, ανθρώπους οι οποίοι μεγαλούργησαν στο χώρο των γραμμάτων, της επιστήμης και του μόχθου, όχι στο χώρο της πολιτικής και των καλλιτεχνών.
    Βάλε το προσωπικό σου συμφέρον κάτω από το συλλογικό - δεν είναι τόσο δύσκολο - θα αισθανθείς καλύτερα.
    Ψάξε και μάθε πού οδηγούν τη ζωή σου οι "trendy" συμπεριφορές και ο "trendy" τρόπος ζωής.
    Παρουσίαζε ταπεινή εμφάνιση αλλά έχε καρδιά λιονταριού.
    Πέταξε την τηλεόραση - μή διαβάζεις εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας - ενημερώσου από εναλλακτικά μέσα ή οικονομικές εφημερίδες.
    Κάνε τον κόπο να κρίνεις τα μηνύματα που παίρνεις. Μην καταπίνεις αμάσητες τις κριτικές που σου σερβίρουν.
    Κάνε οικογένεια. Κάνε παιδιά και ενημερώσου για το πώς θα τα μεγαλώσεις σωστά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία από τα παιδιά στη ζωή.
    Μείνε στην Ελλάδα και πάλεψε ΕΣΥ, γιατί η Ελλάδα είσαι ΕΣΥ.

    Γιάννης Ευφραιμίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και απο εδώ,

    Το άρθρο κατατοπιστικό αλλά και με ελλειψης σε μερικά στοιχεία.
    Εκτός απο αυτά τα λεφτά που λέτε ότι χρειάζονται ως μαμα δυο παιδιών που δουλεύω στον ιδ. τομέα και χωρίς βοήθεια απο πουθενά και με ατελείωτες ώρες στο γραφείο αν θέλω να κρατήσω την θέση μου θα πω επίσης.
    ΣΤα έξοδα θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα φύλαξης των παιδιών μια και το δικό μας κράτος έχει υπαλλήλους δυο ταχυτήτων και μανάδες δυο ταχυτήτων.
    Είναι πολύ ωραία όλα αυτά που λέτε κ. Ευφραιμίδη πάρα πολύ ωραία αλλά ΄για να πάρουν αυτά τα παιδιά την κατάσταση στα χέρια τους θα πρέπει.
    1. Εμείς και εννοώ εμείς σαν κράτος και οικογένεια να μην είμαστε της λούφας και παραλλαγής
    2.Να μη τα μαθαίνουμε πως επιτυχημένος είναι αυτός που κλέβει τα περισσότερα και δεν πιάνεται
    3.Καλός επαγγελματίας δεν είναι αυτός που έχει μεγαλύτερη φορολόγική δήλωση
    4.Επιτυχημένος δεν είναι εκείνος που ανεβαίνει τις βαθμίδες τις οικονομικής,εργασιακής,κοινωνικής κλίμαμας πατώντας επι πτώμάτων.
    5.Η αξίες δεν μετριώνται σε ευρώ, τετραγωνικά και αμάξια
    6.Δεν σπουδάζουμε μόνο ότι μας δίνει να φάμε.
    Για να γίνουν όμως αυτά κύριε Ευφραιμίδη θα πρέπει αυτοί που ψηφίζουμε και διοικούν όσο λαμόγια,φυγόπονοι και αν είναι να βρούν ψάχνοντας λίγη τσίπα λίγο φιλότιμο και είτε να παραιτηθούν είτε να πουν έστω μια αλήθεια και ας την πληρώσουν.
    Βλέπετε το παράδειγμα δίνετε από τους ηγέτες , είτε αυτοί είναι γονείς είτε πολιτικοί.
    Οταν τα παιδιά μας βλέπουν την μάνα και τον πατέρα να λείπουν από το σπίτι ώρες ατελείωτες για να μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα τα οποία υπερβαίνουν τα έσοδα.
    Οταν βλέπουν ότι΄όσο και αν προσπαθούν ότι και αν κάνουν αν δεν έχουν μέσον δεν μπορούν όχι πόρτα να ανοίξουν ούτε παράθυρο.
    Οταν στον ιδιωτικό τομέα δεν μιλάμε για καθεστώτα δημοκρατικά στους όρους ωράρια και τρόπο εργασίας τι περιμένετε να κάνουν....
    ΤΙ τους ζητάμε να πολεμήσουν το κράτος των καρεκλοκένταυρων που για να σηκωθούν από τις καρέκλες τους θα τους πάρουν 4 αλλιώς τις κρατάνε με μανία και αν σηκωθούν θα έχουν φροντίσει να βάλουν γιο ανηψιό κόρη πεθερά;
    Αυτό το κράτο μου΄λέτε;
    Ναι συμφωνώ να μείνουν να παλέψουν αλλά το κακό δεν είναι ότι θα παλέψουν για να ζήσουν θα παλέψουν για να ισοπεδώσουν ΄πρώτα την γάγγραινα που είμαστε εμείς που τους το λέμε και την ίδια στιγμή τους βάζουμε μπανανόφλουδες στην πορεία τους.
    Οσο για να γλιτώσουν το φανταριλίκι που λες ανώνυμε δεν θα συμφωνήσω υπάρχουν πολλοί Ελληνες του εξωτερικού που πάνε φαντάροι στα σύνορα για την Ελλάδα σε αντίθεση με τα παιδάκια μας εδώ που βάζουμε λιτούς και δεμένους για να ΄κάνουν σκοπιά έξω από το σπίτι τους.
    Αν λοιπόν και οι 300 αποφασίσουν να γίνουν άνθρωποι ολοι όμως γιατί κανεις τους δεν είναι καθαρος μέχρι το κόκαλο τότε και μόνο τότε μπορεί όχι αυτή η γενιά των 20-25 η επόμενη κάτι να δει.
    Αλλιώς λυπάμαι που το λέω αλλά οι Ελληνες με το ε Ε του εσωτερικού θα είναι ισάριθμοι με τους αντίστοιχους του εξωτερικού, και οι υπόλοιποι θα είναι απλά οι κηφίνες ...
    Με εκτίμηση Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κε Ευφραιμίδη συγαρητήρια.
    Αυτό είναι το σωστό μύνημα.
    Η Ελλάδα είμαστε εμείς και θα μείνουμε εδώ να τη κάνουμε καλύτερη κόντρα σε κάθε βαρώνο και σε κάθε κομπογιανίτη πολιτικό αλλα και κυρίως κόντρα στο κακό μας φιλοτομαριστάκια εαυτό. Είμαστε πιο πολλοί από όσους νομίζουμε και νομίζουν..K@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.