31/8/09

"Το τραπέζι δεν έχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο"

"Αυτό είναι ένα σχέδιο εθνικής ενότητας, αδερφοσύνης και ευημερίας. Ως ομόλογο παίρνουμε μόνο το έθνος".

Αταλάι: «Ομόλογος μας το έθνος»
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε μια γενική εκτίμηση των συνομιλιών για το δημοκρατικό άνοιγμα

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι είπε ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος άκουσαν τις απόψεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ότι θα συνεχίσουν να πράττουν αυτό.Ο κος Αταλάι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άνκαρα έκανε μια γενική εκτίμηση των συνομιλιών που είχε μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος και είπε ότι για την επίλυση του προβλήματος υπάρχει ανάγκη για τη συμβολή όλων.
Ο Μπεσίρ Αταλάι αναφέροντας πως μπορεί να υπάρξουν και διαφορετικές απόψεις εξαιτίας της φύσεως της διαδικασίας τόνισε "Αυτό είναι ένα σχέδιο εθνικής ενότητας, αδερφοσύνης και ευημερίας. Ως ομόλογο παίρνουμε μόνο το έθνος".
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τέλος ότι με τη λήξη της διαδικασίας η τρομοκρατία θα αποτελεί παρελθόν και ότι θα ενισχυθούν τα αισθήματα ενότητας, ομόνοιας και αδερφοσύνης στη χώρα.

Σε νέα ευθεία το Δημοκρατικό Άνοιγμα
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων του υπουργού Εσωτερικών. Σειρά έχει η εξαγγελία του σχεδίου.Σε νέα ευθεία η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης, το επονομαζόμενο Δημοκρατικό Άνοιγμα.Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι ολοκλήρωσε τον γύρο των επαφών του. Ακούστηκαν απόψεις από κάθε κοινωνικό στρώμα, κόμματα, συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι και καλλιτέχνες.

Το επόμενο βήμα είναι η ανασκόπηση των δεδομένων και μια εφ’ όλης της ύλης δήλωση σε σχέση με τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Το πρώτο σινιάλο
Τα πρώτα σινιάλα για το ξεκίνημα της διαδικασίας Δημοκρατικό Άνοιγμα, ήρθαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εσωτερικών πρώτα ζήτησε τη γνώμη των δημοσιογράφων διοργανώνοντας ένα Εργαστήρι για το Κουρδικό.Έπειτα ο πρωθυπουργός Ερντογάν συναντήθηκε με την ηγεσία του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με την ιδιότητα όμως του αρχηγού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Έτσι λοιπόν έγινε το πιο αποφασιστικό, το πιο επαναστατικό βήμα στο πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και 30 χρόνια.Ο ΥΠΕΣ Αταλάι που είναι υπεύθυνος συντονισμού στο Δημοκρατικό Άνοιγμα, επιδόθηκε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις.Το τραπέζι δεν έχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.Η πρώτη φάση της διαδικασίας ήταν η ακρόαση των προτάσεων που είχε να καταθέσει ο κάθε τομέας.

Πρώτος σταθμός το DSP (κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς)
Ο Αταλάι δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να γίνει ο βασικός φορέας που θα στεγάσει το πρόβλημα, το σχέδιο αυτό. Θέλουμε να προχωρήσει σαν ένα σχέδιο του κράτους γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΑΚΡ, μόνο της κυβέρνησης αλλά κάτι που επηρεάζει όλους μας».

Χτύπησαν όλες τις πόρτες
Ο Μπεσίρ Αταλάι χτύπησε μία-μία όλες τις πόρτες.Συνομιλητές του θέματος θεωρήθηκαν όλοι οι τομείς, πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα, η ένωση των δικηγορικών συλλόγων, οι δημοσιογράφοι.Μαθεύτηκε η άποψη όλων.Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις.Μέρα με τη μέρα εκδηλώθηκε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη αλλά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις.Οι πρώτες δηλώσεις που έκανε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα χαρακτηρίστηκαν από πλήρη αντίθεση.Με τον καιρό οι αντιδράσεις αντικαταστάθηκαν από μία ηπιότητα και το CHP, όσο και αν δεν κανονίζει συνάντηση με τον ΥΠΕΣ, δίνει το σήμα πως θα συνεισφέρει στη διαδικασία.

Σκλήρυνε το MHP
Ωστόσο το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης παρέμεινε αμετάβλητο στη στάση του και μάλιστα τη σκλήρυνε.
Η αντίδραση του MHP έφτασε στο ζενίθ όταν εκφράστηκε πλήρης υποστήριξη στο άνοιγμα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του κόμματος Ντεβλέτ Μπάχτσελι επέκρινε με σκληρή γλώσσα και τον πρωθυπουργό, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και το ΣΕΑ.
Οι κύριοι Ερντογάν και Γκιούλ από την πλευρά τους, άσκησαν κριτική στο ύφος του κου Μπάχτσελι.

Το μήνυμα του ΣΕΑ: «Προχώρα»
Το μήνυμα που απηύθυνε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο δημοκρατικό άνοιγμα συνιστώντας να συνεχίσει το δημοκρατικό άνοιγμα, εκλήφθηκε ως συνέχεια αυτού που είχε πει ο ΥΠΕΣ Αταλάι: «Το άνοιγμα είναι ένα σχέδιο του κράτους».

Ο Μπεσίρ Αταλάι έτσι ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων.Σειρά έχει η εξαγγελία
Τί ακριβώς σημαίνει δημοκρατικό άνοιγμα; Ήρθε πια η ώρα να εξηγηθεί.Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε πει ότι ο ίδιος θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου.Συνεπώς, τώρα όλες οι ματιές στράφηκαν στον πρωθυπουργό.TRT

4 σχόλια:

  1. Άγκυρα, Τουρκία 31/08/2009 14:36 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Η Αγκυρα σε αναζήτηση κοινωνικής συναίνεσης για τη λύση του Κουρδικού ζητήματος.

    Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει μία συναίνεση στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας όσον αφορά το σχέδιο "δημοκρατικού ανοίγματος" προς τους Κούρδους, με στόχο τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι σε συνέντευξη Τύπου.

    "Επιδιώκουμε μία συναίνεση στην κοινωνία (...) προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που θα θέσει τέλος στην τρομοκρατία", είπε ο τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

    "Αντικειμενικός μας στόχος είναι να κάνουμε την Τουρκία μία πιο δημοκρατική χώρα", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ως την 1η Οκτωβρίου θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία αναφορά σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

    Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της στην εθνοσυνέλευση, είπε.

    Ο Μπεσίρ Αταλάι διαβουλεύεται εδώ και ένα μήνα περίπου με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, σε μία προσπάθεια να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τους τρόπους εξόδου από την 25χρονη ένοπλη σύγκρουση στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπερτερεί ο κουρδικός πληθυσμός.

    Η αντιπολίτευση τηρεί εχθρική στάση απέναντι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εκφράζοντας φόβους για την ενότητα της χώρας.

    Μεταξύ των πρωτοβουλιών που σκέπτεται να αναλάβει η κυβέρνηση, όπως διέρρευσε από τα μέσα ενημέρωσης και καλά πληροφορημένες πηγές, είναι και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τα πολιτισμικά δικαιώματα των Κούρδων επιτρέποντας τη διδασκαλία της κουρδικής στα ιδιωτικά ιδρύματα και την εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων στη γλώσσα αυτή.

    Από την πλευρά τους οι Κούρδοι ζητούν τη χορήγηση αμνηστίας στους κούρδους αντάρτες και ενδεχομένως και τροποποίηση του συντάγματος υπέρ της κουρδικής κοινότητας.

    Ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει από τη φυλακή έναν "οδικό χάρτη" για τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος. Η Αγκυρα όμως αρνείται να τον αναγνωρίσει ως συνομιλητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τους κουτουπώσουν.
    Ο ΑΠΟ είναι μέσα,αν επί πλέον έχουν κάνει δουλειά μέσα στην ηγετική ομάδα του ΡΚΚ τότε η κατάσταση του Κουρδικού βαίνει προς ελεγχόμενη εκτόνωση.
    Δεν μπορεί το ΣΕΑ να δίνει τέτοια σημάδια.Σε προγούμενη δημοσίευση διαφώνησα με τον κ. Καλεντερίδη. Βάζω λοιπόν ένα άτυπο στοίχημα και ελπίζω να το χάσω.
    Γιατί έπιασαν τον ΑΠΟ; Για να τον έχουν μεν συνομιλητή στο Κουρδικό και από την άλλη να δείχνουν στο εσωτερικό πως έχουν το πάνω χέρι και επομένως η όποια εξέλιξη είναι υπό τον έλεγχο και τη σκέπη του στρατού; Μη ξεχνάτε τα λόγια του Ετσεβίτ πριν παραδώσει την ψυχή του: δεν ξέρω γιατί μας έκαναν αυτό το δώρο (σύλληψη-απαγωγή Οτσαλάν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς το Κουρδικό επηρεάζει το Κυπριακό

    Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

    Όταν πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ έσπευσαν να βοηθήσουν τις τουρκικές δυνάμεις να συλλάβουν τον ηγέτη του Εργατικού Kόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, πολλοί μίλησαν για το τέλος του Κουρδικού ζητήματος, ελάχιστοι όμως μπόρεσαν να αναλύσουν το γεγονός εκείνο μέσα από ένα διαφορετικό στρατηγικό πρίσμα. Το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίσκεψη του Ομπάμα στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο και τις έκτοτε εξελίξεις γύρω από τη Μεσανατολική διάσταση του Κουρδικού. Μέσα σε λιγότερο από εκατό χρόνια, αφότου το Κουρδικό άρχισε να άρχισε να σχηματοποιείται ως γεωπολιτικό ζήτημα στην Μέση Ανατολή, δεν είχε πάρει τέτοια περιφερειακή διάσταση όπως τη σημερινή.

    Η κίνηση των αμερικανών, το 1999, ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο αποσκοπούσε στο να εξουδετερωθεί ο Οτσαλάν, ως πιθανός αντίπαλος των δύο Κούρδων ηγετών του Βορείου Ιράκ, του Μασούντ Μπαρζανί και του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Aν ο Οτσαλάν, ετίθετο εκτός τροχιάς των εξελίξεων θα ενίσχυαν την σταθερότητα στην Τουρκία και οι δύο Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ θα αποκτούσαν μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών και θα αυξανόταν η εξάρτησή τους από την Ουάσιγκτον. Το δεύτερο θα τους εξασφάλιζε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους να κατευθύνουν τις εσωτερικές δυνάμεις που μπορούσαν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά κατά του Σαντάμ Χουσείν.

    Σήμερα, με την σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η προοπτική δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ καθίσταται ολοένα και πιο ορατή. Το ζήτημα όμως της επιβίωσης της Κουρδικής οντότητας αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο και τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας των Κούρδων. Αυτό επιβάλλεται από το ότι προϋπόθεση για την επιβίωση του Κουρδικού κράτους είναι η ικανότητά του να εξασφαλίσει διέξοδο προς τη θάλασσα για να μπορέσει να διαθέσει τον υπόγειό του πλούτο στις διεθνείς αγορές. Πιθανή διέξοδος προς τη θάλασσα μέσω Ιράν και Συρίας αποκλείεται υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες αφού το πολιτικό εγχείρημα δημιουργίας Κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ τυγχάνει της ένθερμης και ανοικτής υποστήριξης των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αφού η έξοδος μέσω «εχθρικών χωρών» είναι απαγορευτική, επομένως, η επιλογή που μένει είναι η διέξοδος στην θάλασσα μέσω Τουρκίας, επιλογή μονομερής και μονοσήμαντη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο. Έκτοτε, η αμερικανική διπλωματία για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Τουρκίας έχει διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ και με την Κουρδική ηγεσία του Ιράκ (Ταλαμπανί – Μπαρζανί) ούτως ώστε να εξασφαλίσει παρασκηνιακά τις ρυθμίσεις που απαιτεί η Άγκυρα. Η βραχυπρόθεσμη φάση αυτής της διαπραγμάτευσης είναι η αναμενόμενη διακήρυξη από τον φυλακισμένο Οτσαλάν της εγκατάλειψης της στρατιωτικής δράσης από το ΡΚΚ με αντιπαροχή κάποια πολιτικά ανταλλάγματα για τους Κούρδους της Τουρκίας καθώς επίσης και η συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην βιομηχανία εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Βορείου Ιράκ. Οι αναφορές, τον τελευταίο καιρό, από μέρος της Τουρκικής ηγεσίας για «Κουρδική Ομόσπονδη Διοίκηση» στο Β. Ιράκ αποτελεί μία έμμεση δημόσια αναφορά για το τι τεκταίνεται υπογείως.
    ...

    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/08/blog-post_3996.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά τα σχόλια των παραπάνω.
    Πάντως, οι Τούρκοι κάλεσαν τους πάντες για να πουν την άποψή τους για το θέμα, τους πάντες εκτός από τους ίδιους τους Κούρδους. Δεν θέλουν να τους συσπειρώσουν φαίνεται...
    Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα το αποφύγουν τελικά το 'μπουμ'.
    Κάποια στιγμή θα πάθουν αυτό που έπαθαν και άλλοι με τους Αμερικάνους, δηλαδή οι τελευταίοι θα υποστηρίξουν τους αδύναμους γείτονες ή τα αδύναμα στοιχεία γενικώς για να δημιουργούν εντάσεις και να ελέγχουν την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.