29/8/09

Eπέτειος της Νίκης της 30ης Αυγούστου

Η Εορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο επίσημη. Πρόκειται για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Αύριο εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης.
Μεγαλοπρεπείς τελετές αναμένεται να διοργανωθούν για εορτή της 30ης Αυγούστου


Αύριο είναι η επέτειος της Νίκης της 30ης Αυγούστου η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους θριάμβους της τουρκικής ιστορίας. Είναι η επέτειος της μεγάλης νίκης που επιτεύχθηκε στη Μάχη του Ντουμλούπιναρ μετά από την Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου.Η Ημέρα της Νίκης η οποία είναι η ημέρα που τέλειωσε επιτυχώς ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας θα εορταστεί αύριο σε όλη τη χώρα.
Θα διοργανωθούν τελετές σε κάθε γωνιά της Τουρκίας από Άνκαρα, Άφιον, μέχρι Ιστανμπούλ και Βαν.
Φέτος διπλασιάστηκε ο αριθμός του προσωπικού και των τεθωρακισμένων που θα παρελάσουν στην επίσημη τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ.
Στις τελετές που πέρυσι είχαν πάρει μέρος 4 χιλιάδες στρατιώτες φέτος συμμετέχουν 8 χιλιάδες στρατιώτες. Στην παρέλαση για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος οι σημαίες όλων των στρατιωτικών μονάδων της Τουρκίας.
Φέτος θα συμμετάσχουν στις τελετές και δυο επιπλέων τάγματα από την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και από τη Νοτιανατολική Τουρκία. Επίσης ως ένδειξη της ενότητας, η τουρκική σημαία θα μεταφερθεί από μια μονάδα 660 στρατιωτών των Πεζικών, Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων.
Η Ημέρα της Νίκης θα είναι ακόμα πιο μεγαλοπρεπής στον ουρανό.Στις τελετές θα συμμετάσχουν 56 αεροσκάφη και 25 ελικόπτερα.Για πρώτη φορά ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού θα κάνει διέλευση με τη συνοδεία τριών μαχητικών αεροσκαφών F 16.
Και η δεξίωση της 30ης Αυγούστου φέτος θα είναι πιο περιεκτική.Στη δεξίωση προσκλήθηκαν περίπου 4 χιλιάδες άτομα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν, η πολιτική ηγεσία, το στρατιωτικό προσωπικό, οι συγγενείς των μαρτύρων και των βετεράνων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς καθώς και 100 πολίτες. Στη δεξίωση θα εκτεθεί και η έκθεση «Σαρί Ζεϊμπέκ» που αποτελείται από τις στολές του Ατατούρκ την οποία ετοίμασε ο γνωστός σχεδιαστής Φαρούκ Σαράτς.

Μηνύματα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης
Η «ενότητα» είναι το κοινό μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας


Η Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου είναι η ημέρα που η βούληση του τουρκικού λαού γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Στην 87η επέτειο της ημέρας οι ηγέτες εξέδωσαν μηνύματα ενότητας και αδελφοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στο μήνυμά του σημείωσε: «Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη. Είναι η κραυγή ενός έθνους που ζει εδώ και αιώνες ελεύθερος. Είναι η απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά από την ενότητά μας».

Ο Γκιούλ συνέχισε λέγοντας:
«Η Τουρκία η οποία εδραιώνει τη δημοκρατία της, κάνει σημαντικά βήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και ενισχύει την οικονομία της ατενίζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Οι διαφορές μας είναι ο πλούτος μας. Είμαστε ένα έθνος που συμβιώνει εδώ και μια χιλιετία. Κανείς δεν μπορεί να πλήξει αυτή την ενότητα. Αρκεί να συνεχίσουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση. Να προστατεύσουμε την ενότητά μας η οποία είναι και η μεγαλύτερη μας δύναμη. Η Τουρκία η οποία διατηρεί τη σταθερότητά της και αυξάνει ολοένα το κύρος της στο διεθνή χώρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Και ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μεχμέτ Αλί Σαχίν εξήρε τη σημασία της ενότητας λέγοντας:
«Η εδραίωση της δημοκρατίας, η ανάπτυξη των ελευθεριών και η ανάδειξη της χώρας σε επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών είναι κοινή ευθύνη όλων μας, εμπνευσμένοι από την μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε για χάρη της ανεξαρτησίας του έθνους μας. Η πηγή της δύναμης που χρειαζόμαστε για την επίτευξη των ιδανικών της δημοκρατίας μας είναι το πνεύμα ενότητας που μετάτρεψε των αγώνα ίδρυσης σε θρίαμβο».

Ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμα του σημείωσε:
«Με την δύναμη και το θάρρος που μας δίνει αυτή η νίκη που επιτεύχθηκε με μεγάλες αυτοθυσίες, θα προστατεύουμε τη δημοκρατία μας η οποία είναι το δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου. Θα πραγματοποιήσουμε οπωσδήποτε τον στόχο μας να αναδείξουμε την Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε:
«Αυτή η νίκη είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις του θάρρους και της αυτοθυσίας του ηρωικού μας στρατού και του αγώνα του έθνους μας τον οποίο ήθελαν να σβήσουν από την ιστορία. Η Μάχη αυτή απέδειξε ακόμα μια φορά στον κόσμο ότι το έθνος μας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ενότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Πιστεύω ότι αυτό το υψηλό πνεύμα και η βούληση του έθνους μας θα παραμείνει αιώνια ζωντανή και θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο μας. Είναι μεγάλη χαρά για μας που είμαστε σήμερα τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας».Τ.R.T


* Η Εορτή της Νίκης


Η Εορτή της Νίκης, στις 30 Αυγούστου, είναι ακόμη πιο επίσημη. Πρόκειται για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Στις μέρες μας κάθε 30ή Αυγούστου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πατριωτική θέρμη. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τους μεγάλα πορτρέτα του Ατατούρκ και μερικές φορές μοιράζουν σημαίες. Ολοι καλούνται να σημαιοστολίσουν, η Τουρκία σκεπάζεται από κόκκινο και άσπρο. Ο Τύπος γεμίζει επίσημες δηλώσεις.

Το 1996 η κυβέρνηση των ισλαμιστών είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη του Μαντζικέρτ, κοντά στη λίμνη Βαν, που είχε σημάνει στις 26 Αυγούστου του 1071 την ήττα του Βυζαντίου από τους Σελτζούκους Τούρκους. Οι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές αρέσκονται να συνδέουν την 26η Αυγούστου του 1071 με την 30ή Αυγούστου του 1922, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια εννέα αιώνων μαχών «εναντίον του ίδιου εχθρού».

Ο εορτασμός της «απώθησης του εχθρού στη θάλασσα» στη Σμύρνη, στις 9 Σεπτεμβρίου, έχει χαρακτήρα λίγο πιο ανθελληνικό. Κομπάρσοι αναπαριστούν τη σκηνή της άλωσης της πόλης, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και αντικαθιστώντας τη με τα τουρκικά χρώματα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999, ύστερα από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες και τις ενέργειες αλληλοβοήθειας και φιλίας, η σκηνή αυτή απεσύρθη από την τελετή.

Στις 29 Οκτωβρίου είναι η μεγάλη εθνική γιορτή, η Εορτή της Δημοκρατίας. Μετά την απώθηση του ελληνικού στρατού η Συνθήκη των Σεβρών ακυρώθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου του 1923. Στις 2 Οκτωβρίου οι Σύμμαχοι εκκένωναν την Κωνσταντινούπολη. Διάφορα ξένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, είχαν ήδη αναγνωρίσει de facto το καθεστώς της Αγκυρας. Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Η επέτειος του θανάτου του Ατατούρκ δεν είναι αργία. Είναι όμως μια ημέρα μοναδική για το τουρκικό ημερολόγιο. Ο «Νικητής» («Γαζί») πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938, στις εννέα και πέντε το πρωί. Την ημέρα αυτή, τη συγκεκριμένη ώρα, όλες οι σειρήνες ηχούν. Τα πάντα σταματούν για πέντε λεπτά. ΒΗΜΑ 04/03/2001

6 σχόλια:

  1. ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ 1922
    Ελευθέριος Βενιζέλος (1864 - 1936)
    ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ | Κυριακή 9 Μαρτίου 2003
    ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ 1922

    Η ΜΑΧΗ

    Η δεκαετία 1914-1924 υπήρξε η πλέον καθοριστική για την κατοπινή πορεία της σύγχρονης Ελλάδας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Στη διάρκειά της η εθνική ταυτότητα των κατοίκων της χώρας διαμορφώθηκε στο σημείο που μας είναι γνωστή σήμερα. Σφραγίστηκε επίσης η μετέπειτα εξέλιξη της Ελλάδας εν μέσω πολιτικοκοινωνικών και οικονομικών αναταράξεων. Τέλος, παγιώθηκαν τα εξωτερικά σύνορα και η ανθρωπογεωγραφία της στη σημερινή τους σχεδόν μορφή, καθώς και οι σχέσεις του ελληνικού κράτους με τις υπόλοιπες χώρες της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η δεκαετία υπήρξε επίσης τραγικός μάρτυρας του καταστροφικού Εθνικού Διχασμού, της ανόδου και της πτώσης της Μεγάλης Ιδέας και, ως απόρροια αυτής, του μεγαλύτερου ξεριζωμού και μεταναστευτικού κύματος που γνώρισε ποτέ το γένος στη μακραίωνη ιστορία του.

    Ο Εθνικός Διχασμός

    Ετος 1916. Οι θρίαμβοι των Βαλκανικών Πολέμων, συνοδευόμενοι από την πανηγυρική προσάρτηση των «Νέων Χωρών» στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, είχαν παραχωρήσει τη θέση τους σε ένα αμείλικτο εθνικό δίλημμα με φόντο τις κλιμακούμενες εχθροπραξίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: έπρεπε η Ελλάδα να γίνει σύμμαχος των Δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία), όπως πρέσβευε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και η ανερχόμενη αστική τάξη, ή σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, με επικεφαλής τη Γερμανία, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος επεδείκνυε σε κάθε ευκαιρία τα φιλογερμανικά του αισθήματα; Ο διχασμός ήταν αναπόφευκτος.

    Ακολούθησαν μήνες αναρχίας, παρεμβάσεων των ξένων στο εσωτερικό της χώρας, εναλλαγών κυβερνητικών σχημάτων και πολιτικών διώξεων κυρίως σε βάρος των οπαδών του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τελικά η αγγλογαλλική συμμαχία που δραστηριοποιείτο έντονα στα ελληνικά πράγματα κατάφερε τον Ιούνιο του 1917 να «εκδιώξει» από το ελληνικό έδαφος τον βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος μετά την παραίτησή του αφήνει τον θρόνο στον γιο του Αλέξανδρο. Την ίδια χρονιά στο πηδάλιο της χώρας επιστρέφει ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τη «Βουλή των Λαζάρων», κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και στη Βουλγαρία, καλεί σε γενική επιστράτευση 300.000 στρατιώτες και συντάσσεται με τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 βρήκε την Ελλάδα στο πλευρό των νικηφόρων συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ να αποκομίζει τα οφέλη της πολύτιμης συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της Γερμανίας και των συμμάχων της (μεταξύ των οποίων και η Οθωμανική Αυτοκρατορία). Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα να διπλασιάζεται τόσο σε εδάφη όσο και σε πληθυσμό. Μετά δε τη σύναψη της Συνθήκης του Μούδρου, τον Σεπτέμβριο του 1918, ένα άγημα του ελληνικού στρατού, με αρχηγό τον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, συνόδευσε τα αγγλογαλλικά στρατεύματα που είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα ο ελληνικός στόλος αγκυροβολούσε στον Βόσπορο. Είχε φθάσει η ώρα των συνθηκών.

    .......

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=149755&ct=83&dt=09/03/2003

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη, κύριε Sub92, βλέπω καλά ή να πάω στον γιατρό; Από το "Βήμα" της 4-3-09 πήρες αυτή την αναρτηση;
    Σάββα Καλεντερίδη, τράβα το αυτί των συνεργατών σου γιατί σε εκθέτουν και γελάει ο κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε βλέπεις
    1)http://www.trtgreek.com/trtinternational/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=d2a9defe-1a42-4542-88d5-c7347a8ff038
    Μηνύματα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης
    Η «ενότητα» είναι το κοινό μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας
    Posted 29.08.2009 14:44:38 UTC
    Updated 29.08.2009 14:44:38 UTC

    2)http://www.trtgreek.com/trtinternational/gr/newsDetail.aspx?HaberKodu=083dfe88-aa14-4049-b6c2-03da1af04cdf
    Αύριο εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης
    Μεγαλοπρεπείς τελετές αναμένεται να διοργανωθούν για εορτή της 30ης Αυγούστου
    Posted 29.08.2009 11:22:42 UTC
    Updated 29.08.2009 11:22:42 UTC


    Λές το 2001 να ήταν Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Γκιούλ και προθυπουργόςο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;;;;;;;

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε:
    «Αυτή η νίκη είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις του θάρρους και της αυτοθυσίας του ηρωικού μας στρατού και του αγώνα του έθνους μας τον οποίο ήθελαν να σβήσουν από την ιστορία. Η Μάχη αυτή απέδειξε ακόμα μια φορά στον κόσμο ότι το έθνος μας δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ενότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Πιστεύω ότι αυτό το υψηλό πνεύμα και η βούληση του έθνους μας θα παραμείνει αιώνια ζωντανή και θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο μας. Είναι μεγάλη χαρά για μας που είμαστε σήμερα τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας».Τ.R.T
    ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΕΣΤΑΞΕΣ ΤΗΝ ΧΟΛΗ ΣΟΥ
    ΜΑΛΛΟΝ ο κόσμος θα γελάσει με σένα τώρα αυτόκλητε τιμητή και ΑΓΝΩΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όλο για ενότητα μιλούν...καταλαβαίνουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο sub είναι που αλλού από την βηματάρα και την ελευθεροτυπία θα έβρισκε πηγές...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πειράζει sapphire σε συγχωρώ για το παραστράτημα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.