16/1/11

Ενα πολύ παράξενο διπλωματικό τρίγωνο

Του Πετρου Παπακωνσταντινου
«Eλλάδα- Κύπρος- Παλαιστίνη» εμφανίζονταν ως αδελφά έθνη, θύματα υπέρτερης και άδικης βίας, την επαύριο του Αττίλα, στον παροξυσμό αντιαμερικανισμού της μεταπολίτευσης. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά. Τόσο πολλά, ώστε μια νέα, παράξενη τριάδα να αναδύεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Παλαιστίνη να έχει αντικατασταθεί από το... Ισραήλ!
Αυτή την αίσθηση άφησαν οι διαδοχικές συναντήσεις κορυφής Παπανδρέου- Νετανιάχου σε Ισραήλ και Ελλάδα, στα μέσα του καλοκαιριού και εδραίωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στην Αθήνα.
Στην αρχική, γερμανική εκδοχή του ονόματος, Λίμπερμαν σημαίνει «αγαπητός άνθρωπος». Στην περίπτωσή μας πρόκειται για ευφημισμό, ανάλογο του «Ειρηνικός Ωκεανός». Μετανάστης από τη Σοβιετική Ενωση και πρώην «φουσκωτός» σε νάιτ κλαμπ, ο Λίμπερμαν καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο γιατί έδειρε και τραυμάτισε 12χρονο που προηγουμένως είχε τσακωθεί με τον γιο του.
Ως πολιτικός, ο κ. Λίμπερμαν δεν είναι περισσότερο συμπαθητικός: οραματίζεται την εθνοκάθαρση στο Ισραήλ, με τη «μεταφορά» των Αράβων Ισραηλινών εκτός κράτους. Θέλει να διώξει από τη Βουλή τους Παλαιστίνιους βουλευτές, κάποτε μάλιστα πρότεινε να εκτελούνται όσοι εξ αυτών συναντώνται με τη Χαμάς. Στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, εισηγήθηκε τη διεξαγωγή του κατά το πρότυπο του αμερικανικού εναντίον της Ιαπωνίας, ο οποίος είναι γνωστό με ποιον τρόπο τελείωσε. Παλαιότερα, είχε προτείνει να βομβαρδιστεί το φράγμα του Ασουάν για να τιμωρηθεί η Αίγυπτος για τη στήριξη που παρείχε στον Γιασέρ Αραφάτ.
Αυτόν τον άνθρωπο υποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων. Θα πει κανείς, καλός-κακός ο Λίμπερμαν, η Ελλάδα δεν έχει λόγους να αποφεύγει τις ομαλές, διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εστω. Γιατί δεν αρκούσε, εν τοιαύτη περιπτώσει, μια συνάντηση με τον ομόλογο του Λίμπερμαν, υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και χρειάστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει κύρος σε έναν παρία της διεθνούς κοινότητας;
Πέραν της ιδιάζουσας περίπτωσης του ακροδεξιού υπουργού, εύλογα ερωτήματα γεννά η συμφωνία Παπανδρέου- Νετανιάχου για πραγματοποίηση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας- Ισραήλ. Παρόμοιες πρωτοβουλίες, εξ όσων γνωρίζουμε, ανέλαβαν μόνο αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Συρία, Λιβύη) την εποχή που οραματίζονταν κάποιου είδους διακρατική ενοποίηση, για να καταλήξουν σε πλήρη αποτυχία. Γερμανία και Γαλλία επίσης συζητούν κάτι ανάλογο εδώ και μισό αιώνα, χωρίς αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της ευρωπαϊκής Ελλάδας και του ασιατικού Ισραήλ, που δεν μοιράζονται ούτε τον παναραβικό εθνικισμό, ούτε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τι είναι αυτό, άραγε, που δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση;
Κακά τα ψέματα. Η πρωτοβουλία για τη θεαματική προσέγγιση ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Ισραήλ, που προσπαθεί να αντισταθμίσει, έστω και σε μικρό βαθμό, τη στρατηγική απώλεια από τη ρήξη με την παραδοσιακή του σύμμαχο Τουρκία, μετά τη φονική επιδρομή στον Στολίσκο της Ελευθερίας (31 Μαΐου 2010) και τη δολοφονία εννέα Τούρκων πολιτών. Αυτή η αρχική επιδίωξη απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική μετά την ανακάλυψη αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ και τις εκτιμήσεις για ύπαρξη ανάλογων κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου- κάτι που ενδεχομένως εξηγεί το αιφνίδιο ενδιαφέρον της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόκειται, όμως, για παιχνίδι με τη φωτιά. Πρώτα απ’ όλα, γιατί η διαμόρφωση ενός είδους «άξονα» Ελλάδας- Ισραήλ μπορεί να έχει ως τίμημα την πλήρη αποξένωση από τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο και κύμα αναγνωρίσεων των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο, αν η Αγκυρα το αποφασίσει. Επειτα, αναρωτιέται κανείς γιατί θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να ερεθίζει τον Ερντογάν τη στιγμή που διαπραγματεύεται μαζί του τα κρίσιμα, ανοιχτά ζητήματα του Αιγαίου, όπως γράφτηκε κατ’ επανάληψη χωρίς να διαψευσθεί από την κυβέρνηση. Τέλος, είναι πολύ πιθανό ότι το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κάποια στιγμή θα κλείσει -αφού δεν είναι προς όφελος κανενός εκ των δύο η διαιώνισή του- απειλώντας να συνθλίψει όσους φαντάστηκαν ότι μπορούσαν να φτιάξουν μέσα σ’ αυτό μια ήσυχη φωλιά.
Καθημερινή

16 σχόλια:

  1. Ο αρθρογραφος δυσανασχετει για το κοινο υπουργικο συμβουλιο με το ισραηλ που δεν διεκδικει γη και υδωρ απο την Ελλαδα αλλα δεν κανει καθολου μνεια για το τραγελαφικο κοινο υπουργικο συμβουλιο με την τουρκια ,χωρα που ζητα γη και υδωρ απο την Ελλαδα.Οσον αφορα την αναγνωριση της τουρκοκρατουμενης κυπρου απο τον ισλαμικο κοσμο ως εκδικηση για τις καλες σχεσεις με το ισραηλ ωφειλω να ομολογησω οτι στερειται σοβαροτητας καθως οι διακρατικες σχεσεις γινονται με βαση τα αμοιβαια συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βρετανικές Βάσεις -ως στρατιωτικές- δεν έχουν ΑΟΖ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Επειτα, αναρωτιέται κανείς γιατί θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να ερεθίζει τον Ερντογάν..."

    ναι, να προσεξουμε μη μας θυμωσει ο κανακαρης μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Άραβες τόσα χρόνια μας είχαν γραμμένους παρά τα ανοίγματά μας. Άς πρόσεχαν. Τώρα θα μιλήσει το φυσικό αέριο και τα F-16 της ΠΑ και όποιος τολμάει ας κουνηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ πιθανών να βγάζουν αφρούς , κύκλοι της άγκυρας εντως της Ελλάδας.

    Η συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι η φυσική εξέλιξη της διευρύνσεις των σχέσεων ευρωπαϊκών κρατών με κράτη της Μ. Ανατολής στο πλαίσιο διασφάλισης της σταθερότητας, αν εξελιχτούν και σε στρατηγική συμμαχία για τα επόμενα 30 – 70 χρόνια ακόμα καλύτερα για την ειρηνική πορεία της Μ Ανατολής, αν υπάρξει ένα κοινό πεδίο δράσης Γαλλίας Ελλάδας Ισραήλ με ένα ευρύτερο συντονισμό των Δυνάμεων ασφαλείας των 3 χορών για την διασφάλιση της ειρήνης τότε που είναι το κακό τόσο για την Ελλάδα όσο για την ΕΕ τόσο για την Μ Ανατολή, η Ελλάδα Γαλλία Γερμανία (ΕΕ) μπορούν να εξελιχτούν (Via Cyprus)συντονιστές στην επίλυση του Μ Ανατολικού ζητήματος με παράλληλη και άρρηκτη συνεργασία/σχέση με το Ισραήλ.

    Πολύ πιθανών να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ Τουρκιάς Ισραήλ σαν αυτή της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Ανεξάρτητο λοιπών, από την ρίξει Τουρκιάς Ισραήλ (όταν η Τουρκιά θέλει να δημιουργεί μιλιταριστικά ιμπεριαλιστικά σοβινιστικά προβλήματα στην ευρύτερη ανατολική μεσόγειο και σε όλη την Μ Ανατολή δεν μπορεί παρά, δημοκρατικά, φιλελεύθερα κράτη με βαθύ αίσθημα του πατριωτισμού και όχι του φασισμού να συσφίγγουν τις σχέσεις τους ) η Ελλάδα μπορεί να είναι ο διαμετακομιστείς γεωοικονομικής, γεωπολιτικής και σύντομα γεωστρατηγικής γέφυρας μεταξύ Μ Ανατολής Ευρωπαϊκής ένωσης.

    Όπως το Ισραήλ έτσι και η Ελλάδα παράλληλα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χαράσσουν μια Νέα στρατηγική ξεπερνώντας χρόνιες αγκυλώσεις , εξελίσσουν φυσιολογικές σχέσεις χαράζοντας μια Νέα Εποχή στην ευρύτερη ανατολική μεσόγειο και Μ Ανατολή .

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ κοπελιά 16 Ιανουαρίου 2011 3:54 μ.μ.

    Ξέρεις ο αφθώδης πυρετός είναι ιάσιμος κατόπιν θεραπευτικής αγωγής που μπορεί να σου χορηγηθεί από ειδικευμένο γιατρό.
    Για αυτά που γράφει και πολύ σωστά, ο κ. Παπακωνσταντίνου για τον "Λίμπερμαν σου" δεν έβγαλες τσιμουδιά. Αλλά έτσι για να λερώσεις τον χώρο έριξες την κουτσουλιά σου ως συνήθως χτυπώντας το σαμάρι αντί του γαϊδάρου.
    Σε ξέρουμε με ότι όνομα και να σχολιάσεις και σε έχουμε βαρεθεί πια γιατί ο καθένας μας εδώ μέσα γνωρίζει πολύ καλά από που έρχεσαι και ποιοι σε στέλνουν.



    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κος αυτός του δημοσιεύματος έχει να προτείνει κάτι πιό επικοδομιτικό για την υφιστάμενη τραγική Γεωπολιτική κατάσταση της Χώρας;Υπάρχει άλλη διέξοδος στη παρούσα κατάσταση;
    Ας ανάψει κανένα κεράκι για τον μακαρίτη το Τάσσο που έσωσε πρός το παρόν τη Κύπρο απο του ΑΝΑΝ τα δόντια και μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε ρόλο στην Αν.Μεσόγειο εκτός εάν θέλουν ορισμένοι να το παίζουν Γιουσουφάκια με τέτοιες αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >«Eλλάδα- Κύπρος- Παλαιστίνη» εμφανίζονταν ως αδελφά έθνη, ...<

    Και μόνον απ' αυτό, μπορεί κανείς να συμπεράνει το επίπεδο του αρθρογράφου. Ελλάς και Κύπρος .... "αδελφά έθνη"!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί προτείνει δηλαδή το γιουσουφάκι;
    Να δώσουμε το Αιγαίο στην Τουρκία;
    Επειδή οι Τούρκοι είναι καλά παιδιά και δεν είναι "κακοί" όπως οι Ισραηλινοί;

    Και να δώσουμε και το υπόλοιπο στην Αίγυπτο
    επειδή μας φέρθηκαν καλά επί Νάσερ;

    Μη φας, γιουσουφάκι. Θα σφάξουμε γλάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην Ελλαδα,οπου η διπλωματια-και οχι μονο-δεν εννοιοποιουνται με λογικους ορους αλλα αμπρακαταμπρες,ητοι ακατανοητες,πλην ομως υπνωτιστικες λεξεις,δεν ειναι και τοσο δυσκολο να γινουν ''αναγραμματισμοι''.Υπενθυμιζω,οτι το 1999,οταν κατεδοθη ο Οτσαλαν απο την ιδια ουσιαστικα με την σημερινη συμμορια των ΓΑΠαγκαλων,αιφνης,την θεση του προαιωνιου εχθρου την πηραν οι Κουρδοι.Δλδ,ετσι το παρουσιασε ο μηχανισμος στηριξεως της συμμοριας-παλι ο ιδιος με τον σημερινο,εντελως συμπτωματικα.Oσονουπω βλεπω και την Κυπρο να παρουσιαζεται ως αποδιοπομπαιος τραγος για ολα μας τα χαλια.Να μην εκπλαγειτε αν ακουσετε π.χ οτι οι ανακηρυξεις ΑΟΖ εκ μερους της Κυπρου,προσπαθουν να υπονομευσουν την ελληνοτουρκικη προσεγγιση.Κρατειστε το αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο τίτλος του άρθρου : Ένα πολύ παράξενο διπλωματικό τρίγωνο . Σαν ανέκδοτο με τον Τοτό μοιάζει .

    Από πού ως που είναι παράξενο ; Απόλυτα φυσιολογικό είναι . Εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα και των 3 χωρών . Οι σχέσεις μεταξύ των 3 χωρών πρέπει να ενδυναμωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και κυρίως στον στρατιωτικό .Η δημιουργία ενός τόξου απέναντι στις απαράδεκτες επεκτατικές αξιώσεις και βλέψεις της Τουρκίας και τις πολιτικές της για ποδηγετισμό άλλων κρατών είναι εθνικά επιβεβλημένος .

    Η Τουρκία έχει αυτοπαγιδευθεί στις πολιτικές της και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής . Ουδέποτε οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας θα αποκατασταθούν στον βαθμό που ήταν πριν την επίθεση των κομάντος του Ισραήλ στον στολίσκο με τους γκρίζους λύκους με προβιά ακτιβιστών .

    Κανένα Αραβικό κράτος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα διότι είναι αντίθετο με τα ψηφίσματα των Η.Ε. , το διεθνές δίκαιο , τα δε καθεστώτα τους πλην του Ιράν και ίσως 1-2 άλλων κρατών , είναι υποτελή στις ΗΠΑ .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε σεις φερέφωνα της Ουάσιγκτον είναι.
    Πραγματικά πιστεύετε ότι τουρκία -ισραήλ έχουν ρήξη στις σχέσεις τους;
    Kαλά πιστεύετε ότι πραγματικά έχουν τσακωθεί;
    χαχαχαχα! Το άλλο με τον τοτό το ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΡΜΑ ΦΙΛΚΕΝΤΕΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Παπκωνσταντίνου είναι ένας πολύ σοβαρόςκαι έγκυρος αρθρογράφος, τοποθετημένος πολιτικά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ,δεντο κρύβει. Σειρά βιβλίων του ιδιαίτερα το "Χρυσουν παραπέτασμα" είναι υπόδειγμα ανάλυσης του σημερινού αρπακτικού καπιταλισμού. Μόνο γιουσουφάκι δενείναι. Για να κρίνουμεκαποιον καλό είναι να τον ξέρουμε λίγο,εννοώ απότη δημόσια παρουσία του. Αυτό δεν σημάινει ότι σε όλα έχει δίκιο-κανείς δεν έχει το α΄λαθητο.Αλλά ούτε οι κριτικοί έχουν αναγκαστικά δίκιο, ας είμαστε πιο συγκρατημένοι.
    Επί της ουσίας: Κίνδυνοι από την τόσο απότομη φιλία μετο Ισραήλ υπάρχουν. Κανείς ακόμα δεν ξέρει τι περιμένει από μαςτο Ισραήλ και τι περιμένουμε εμείς από αυτό. Αυτά που γράφονται εδώ είναι απλές εικασίε ς και επιθυμίες.Υπηρετούν ίσως ενδόμυχους πόθους, αντιτουρκικό πάθος (και οχι ψύχραιμη ματιά)ή και συμφέροντα.
    Όντως είναι λάθος αυτό το περι ερεθισμού του Ερντογάν. Το σημαντικότερο λάθος όμωςείναι ότι ο αρθρογράφος συγχέει την πολιτική τοποθέτηση του Λίμπερμαν (αποδοκιμκάζεται και εντός του Ισραηλ) με την κρατική πολιτική που εξυπηρετεί η προσέγγιση των δυο χωρών. Επαναλαμβα΄νω: Και με τον διάβολο αν μας εξυπηρετεί-έτσι κα΄νουν τα Κράτη. Αλλά να μας εξυπηρετεί. Και αυτό ακόμα δεν είναι καθόλου βέβαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Καραγκιόζης με..... ΑΟΖ.... νέα παράσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βρόμικο άρθρο

    Να αναφέρω μονο ότι το ασιατικό Ισραήλ είναι πολύ πιο οργανωμένο και προηγμένο από την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Όταν είναι για ελληνοτουρκική φιλιά κανείς από αυτούς δεν λέει για την Ασιατική Τουρκιά.

    Επίσης, κοινό υπουργικό συμβούλιο κάνει ήδη η Τουρκιά με την Σύρια.

    Από το Ισραήλ έχουμε να μάθουμε πολλά και αν είμαστε χώρα με σύνθετη σκέψη μπορούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους παλαιστινίους και να προωθήσουμε την ειρήνη στην περιοχή (η’ να τουλάχιστον να προσπαθήσουμε και θα μετρήσει και αυτό)
    Η αραβοφιλια του ΠΑΣΟΚ ήταν μια απομίμηση της τότε Γαλλικής αντινατοικης στάσης. Οι Γάλλοι το μετάνιωσαν. Με εμάς τι γίνετε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.