21/1/11

Ήρθ' ο καιρός: Λευτεριά στον Οτζαλάν

Bölücü başı öyle bir tehdit savurdu ki!
Ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του, ζήτησε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ' οίκον. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι το Μάρτιο, απειλεί να αποσυρθεί από το διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει μεταξύ του κουρδικού εθνικοαεπελευρωτικού κινήματος και του τουρκικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Οτζαλάν, μιλώντας στους δικηγόρους του (14-1), ανέφερε ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, σχετίζονται με το υγρό και ανθυγιεινό κλίμα της φυλακής του Ιμραλί, όπου σε εικοσιτρείς μέρες κλείνει 12 χρόνια  παραμονής, μετά την παράδοσή του στους διώκτες του, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο Οτζαλάν ζητεί την αποφυλάκισή του μέχρι το Μάρτιο και την έκτιση του υπόλοιπου της ποινής του στην οικία του, συνδέοντας το ζήτημα της αποφυλάκισής του με τη συνέχιση της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι Κούρδοι μαχητές από τον προηγούμενο Ιούνιο.
Προφανώς ο Οτζαλάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο και προβαίνει σε αυτή την κίνηση, η οποία,, ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα λειτουργήσει συσπειρωτικά στις κουρδικές μάζες.
Στις συνομιλίες που γίνονται ανάμεσα στον Οτζαλάν και τo τουρκικό κράτος, ο Κούρδος ηγέτης εκτός από την αποφυλάκισή του, ζητεί ορισμένα πρακτικά βήματα στο ζήτημα της παραχώρησης δικαιωμάτων στους Κούρδους, για να μπορέσει να ασκήσει την επιρροή του στην κατεύθυνση του αφοπλισμοού του ΡΚΚ, που είναι και το καίριο ζητούμενο για το τουρκικό κράτος.

9 σχόλια:

  1. Σάββα προφανώς ο Οτζαλάν τους χορεύει στο ταψί εδώ και κάτι χρόνια και τούτο γιατί το PKK είναι ο Κουρδικός Λαός, ένας Λαός αποφασισμένος να ζήσει Κυρίαρχος.

    Ας διδαχτούμε τα παιδιά του Δία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα προφανώς προβοκατόρικα σχόλια, ασφαλώς και δεν δημοσιεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην το πειτε στον Σημιτη και στο Πάγκαλο οτι επίκειται απελευθέρωση γιατι μπορει να ζητήσουν την εκδοσή του στην Ελλάδα!!!
    Τωρα δηλαδη μπορει να κινδυνευει και το καλο κλιμα στις Ελληνοτουρκικές Θεσεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Σαββα, τι πιστευετε πως θα γινει μετα τις εκλογες του Ιουνιου? Ποιες θα ειναι οι εξελιξεις για τους Κουρδους? Με προβληματιζει το γεγονος πως οι Κουρδοι δεν εχουν αποκτησει μια ενιαια εθνοθρησκευτικη ταυτοτητα. Λογου χαρη, οι Κουρδοι Αλεβηδες αισθανονται εχθροτητα προς τους Τουρκους Σουνιτες αλλα προχωρουν σε μερικο βαθμο στην συναψη επιγαμιων με τους Αλεβηδες Τουρκους. Η διαφοροποιηση τους εγκειται δηλαδη σε θρησκευτικα κ πολιτισματια στοιχεια. Οι Κουρδοι Σουνιτες πνεουν τα μενεα κατα των Τουρκων Σουνιτων, αλλα ειναι επισης δυσπιστοι απεναντι στους Κουρδους Αλεβηδες. Ειναι γνωστες οι περιπτωσεις Κουρδων (ακομα κ Τουρκων) Αλεβηδων που τα πρωτα χρονια πολεμουσαν κατα της Αγκυρας στις ταξεις του ΠΚΚ. Οι Αλεβηδες υπεστησαν σφαγες απο τους Τουρκους φασιστες στην Σιβας κ αλλου την δεκαετια του 90. Καποια τμηματα των Τουρκων (ισως κ Κουρδων) Αλεβηδων ομως υποστηριξαν αρχικα τον Ερντογαν. Αν κ παρατηρω πως κ αυτοι απογοητευθηκαν απο την υποκρισια του. Τι γινεται ομως με τους Κουρδους των πολεων? Πριν την δεκαετια του 70, αφομοιωνονταν με την παροδο του χρονου, εστω επιφανειακα. Ομως ο Οτσαλαν τους εδωσε ενα σημειο αναφορας για την Κουρδικη τους ταυτοτητα κ πλεον δεν εκτουρκιζονται με την ιδια ευκολια. Τι πιστευετε πως θα συμβει με αυτους τους Κουρδους των μεγαλων αστικων κέντρων? Τι αισθανονται? Εαν αισθανονται καταπιεσμενοι κ αδικημενοι, πως θα αντιδρασουν? Θα επιστρεψουν τυχον στις ρημαγμενες απο τον στρατο πατριδες τους σε μια ενδεχομενη αυτονομια/ ανεξαρτησια του Κουρδισταν? Θα υποστηριξουν ενα ανεξαρτητο Κουρδισταν? Ας μην ξεχνουμε πως η μεγαλυτερη Κουρδικη πολη ειναι η Κωνσταντινουπολη. Φιλικους χαιρετισμους, Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ βιαζεται ο αμπντουλαχ,Φιλε 1:59 μ.μ. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ πληθυσμων.
    φιλε 1:40 μ.μ.+++++++++++++

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με προβληματιζει το γεγονος πως οι Κουρδοι δεν εχουν αποκτησει μια ενιαια εθνοθρησκευτικη ταυτοτητα.
    Σπυρος

    21 Ιανουαρίου 2011 1:59 μ.μ.

    δεν υπαρχει μεγαλυτερος ενωτικος παραγοντας για τους Κουρδους απο το οραμα ενος ελευθερου Κουρδισταν
    και ολα τα αλλα ειναι...ραπανακια για τηνορεξη.Και που βλεπεις οτι δεν εχουν" ενιαια εθνοθρησκευτικη ταυτοτητα".Αυτη η εννοια του "ενιαιου" θυμιζει εποχες Σταλιν και Μαο και τον βουρδουλα και την απατη ολοκληρωτικων καθεστωτων.Μη προβληματιζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O Nelson R Mandela των Kούρδων .

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.