17/1/11

Σκηνικό επαναχάραξης του χάρτη σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Το κύμα διαμαρτυρίας σε όλο τον αραβικό κόσμο για την κακή οικονομική διαχείριση, την ανεργία και τη διαφθορά, καθώς και την πιθανή, έως βεβαιότατη πλέον, επαναχάραξη των συνόρων στο Σουδάν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς για νέο σχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της περιοχής, εκτιμούν αναλυτές και δυτικοί διπλωμάτες.

Επιμέλεια Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη
«Οι άνεμοι της αβεβαιότητας που πνέουν στην αραβική δύση -Μαγκρέμπ- απειλούν να εξαπλωθούν προς Ανατολάς», σημείωσε ο Λάμπρι Σαντίκι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στον τομέα Μεσανατολικών Πολιτικών Σπουδών. Από την Τυνησία και την Αλγερία μέχρι την Ιορδανία και την Αίγυπτο στα ανατολικά «ο πραγματικός τρόμος που κατατρώγει τον αραβικό κόσμο είναι η κοινωνικοοικονομική περιθωριοποίηση», επισήμανε ο Σαντίκι σε πρόσφατο άρθρο του στο Αλ Τζαζίρα.

Παρά τις προσπάθειες των καθεστωτικών δυνάμεων στις χώρες της περιοχής να φωτογραφήσουν πίσω από την πρόσφατη έκρηξη διαμαρτυριών ξένους παράγοντες ή ακραία ισλαμικά στοιχεία η νέα αυτή κρίση στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ουσιαστικά έχει έναν κοινό παρονομαστή, τις εξαθλιωμένες μάζες, τη φτώχεια, την έλλειψη ελευθερίας και τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Θρυαλλίδα το Σουδάν
Οι διαμαρτυρίες στην περιοχή του Μαγκρέμπ, καθώς και το ορατό πλέον ενδεχόμενο από το δημοψήφισμα στο Σουδάν να προκύψει νέο ανεξάρτητο κράτος στον πλούσιο από πετρέλαια νότο της χώρας δημιουργούν μία νέα δυναμική, εκτιμούν δυτικοί διπλωμάτες και αναλυτές. Η αποτυχία των περισσότερων καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για οικονομική προοπτική των εξαθλιωμένων μαζών και εκδημοκρατισμό με παράλληλο σεβασμό των θρησκευτικών και εθνοτικών δικαιωμάτων ενισχύει τις ανησυχίες για μία κλιμάκωση της έντασης.

Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ένα ανεξάρτητο Σουδάν εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει τις εθνικιστικές φιλοδοξίες των ανταρτών στο Νταρφούρ, τις αποσχιστικές τάσεις στη νότια Υεμένη, του σιίτες αντάρτες στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, τα μη ισλαμικά τμήματα της Σομαλίας, τους Κούρδους στο Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία, καθώς και τους Αζέρους στο βόρειο Ιράν, ανέφερε η «Deutsche Welle», επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές.

«Οι ταραχές του ψωμιού»
Οι πρόσφατες φονικές επιθέσεις κατά χριστιανών στην Αίγυπτο και το Ιράκ εστίασαν περισσότερο την προσοχή στις θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, καθώς και στο έλλειμμα προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ωστόσο τα καθεστώτα της περιοχής ανησυχούν ότι οι διαμαρτυρίες για την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής ιδιαίτερα της νεολαίας θα κλιμακωθούν παρά θα μετριαστούν. Σε αυτό συνηγορεί και η τελευταία προειδοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ για αύξηση στις τιμές βασικών ειδών διατροφής εξαιτίας των απρόσμενων καιρικών συνθηκών.

Πολλά αραβικά κράτη, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση των ταραχών στις χώρες τους, αποφάσισαν τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα. Η Λιβύη κατάργησε τους φόρους και τους τελωνειακούς δασμούς για παράγωγα προϊόντα σίτου, ρυζιού, φυτικών ελαίων, ζάχαρης και γάλατος για βρέφη. Το Μαρόκο άρχισε να επιδοτεί τις εισαγωγές, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανέβει η τιμή στο αλεύρι. Σε μείωση τιμών προέβη και ο Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες ξυπνούν μνήμες από την «ταραχή του ψωμιού» στην Αλγερία το 1988. «Οι ‘χομπζίστες’ (οι άνεργοι του Μαγκρέμπ) μπορεί σήμερα να διαδηλώνουν για το ψωμί στους δρόμους και στις φτωχογειτονιές του Αλγερίου και της Κασερίν, αύριο όμως μπορεί να είναι στο Αμμάν, στο Ραμπάτ, τη Σανάα, τη Ραμάλα, το Κάιρο και τη νότια Βηρυτό», σχολίασε ο Σαντίκι και πρόσθεσε: «Η ανεργία είναι η ιδεολογία τους. Η περιφέρεια η γεωγραφία τους. Η αυθόρμητη ειρηνική διαμαρτυρία και η αυτοπυρπόληση ο οπλισμός τους. Είναι οι ‘Les Miserables’ του σύγχρονου κόσμου».
http://www.makthes.gr

5 σχόλια:

  1. Ένας φαντασιόπληκτος θα μπορούσε θα υποθέσει ότι, προκειμένου να αυξηθεί η συγκριτική σημασία της σταθερότητας κάποιας συνεργασίας (έστω Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ), θα πρέπει να μειωθεί η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή.

    Με τέτοια κατάσταση, η Αίγυπτος, για παράδειγμα, δεν θα έκρινε, ενδεχομένως, σκόπιμη την υποβάθμιση της σύμπλευσης, έστω και νοερής, με την προαναφερόμενη συνεργασία, αντί της σύμπλευσης με διασπαστικές θέσεις μουσουλμανικών κρατών της περιοχής.

    Αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω: είμαι σίγουρος ότι το Γραφείο Στρατηγικής Υποστήριξης της Κυβέρνησης έχει παράξει τις σχετικές αναλύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σίγουρο ότι ο χάρτης σε Βόρεια και Κεντρική Αφρική, αλλά και Μέση Ανατολή θα αλλάξει.

    Στόχος η κυριαρχία των Η.Π.Α. και της συμπορευόμενης Ευρώπης μέχρι την Ινδία.

    Οι σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει ήδη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και πλησιάζουν στο σημείο αιχμής.

    Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά το επίκεντρο θα είναι πιο ανατολικά από εμάς, στο Ιράν όπου Αζέροι, Κούρδοι και Άραβες θα εμπλακούν σε πόλεμο με τους Ιρανούς. Και εκεί θα κληθεί να συμμετάσχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και η Τουρκία (γι' αυτό την εξοπλίζουν και τη στηρίζουν οικονομικά έναν αιώνα τώρα - πόσοι γνωρίζουν ότι μετά τη Μικρασιατική Καταστρόφή ο χώρος αυτός έμεινε χωρίς οικονομία;).

    Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στα σχέδια εξουδετέρωσης της Ελλάδας με τον οικονομικό πόλεμο που μας έχουν εξαπολύσει και με την "εξέγερση" των λαθρομεταναστών ίσως σε συνδυασμό με επίθεση της Τουρκίας σε Θράκη και Αιγαίο (αν και μια τέτοια επίθεση μπορεί να στοιχίσει στην Τουρκία την αεροπορία και το ναυτικό της αν δεν έχουν προηγουμένως εξουδετερωθεί οικονομικά οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις).

    Και ο λόγος που θέλουν να εξουδετερώσουν την Ελλάδα είναι ότι αν εξουδτερωθεί η Τουρκία (και η εμπλοκή σε τέτοιες διαμάχες θα την εξουδτερώσει) τότε η Ελλάδα μπορεί να κυριαρχήσει στην περιοχή.

    Είμαστε δυνατοί αλλά δεν έχουμε ηγεσία (έχουν φροντίσει γι' αυτό) και δεν το καταλαβαίνουμε (ο λαός είναι κουρασμένος από τόσους πολέμους, θυσίες και καταστροφές και η προπαγάνδα έχει καλλιεργήσει μεγάλη ηττοπάθεια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 17 Ιανουαρίου 2011 10:34 π.μ. ποιο σωστά λογία δεν έχω διαβάσει ασχολουμε χρονιά με την γεωπολιτική , από τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ μέχρι την ΜΕΣ . ΑΝΑΤΟΛΗ . Πόσοι γνωρίζουν ότι μετά τη Μικρασιατική Καταστρόφή , ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΙΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της οθωμανικής αυτοκρατορίας . ΜΑ γιαυτό έγινε Μικρασιατική Καταστροφή ,δεν ήταν τούρκικο σχέδιο , όλη η οικονομία της οθωμανικής αυτοκρατορίας στηριζόταν , πάνω στους χριστιανούς υπηκόους ,αυτοί πλήρωναν φόρους άμεσους και έμμεσους ,¨ΧΑΡΑΤΣΙ¨ αυτοί συντηρούσαν το στρατό της αυτοκρατορίας ,και αυτοί έκαναν εμπορείο.
    Οι ΟΘΩΜΑΝΟΙ μόνο ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΕΣ ήταν ,και εκεί πάλι χριστιανοί δούλευαν .
    Πραγματικά το μεγαλύτερό μοντέλο παρασιτικής οικονομίας στον κόσμο .
    Το Σχέδιο ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ των μειονοτήτων , τους το πρότειναν οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ και φυσικά οι νεότουρκοι το δέχτηκαν , όχι από ανοησία άλλα γιατί ,ελέγχονταν από Γερμανούς , πως ?
    Οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ βοήθησαν τους νεότουρκους να πάρουν την εξουσία από τον σουλτάνο . οι νεότουρκοι οργανώθηκαν μέσα από μασονικές στοές στην Θεσσαλονίκη , οι στοές ήταν δημιουργία ΙΤΑΛΩΝ ,ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ιδιωτών και φυσικά άνδρο , ξενών κατασκόπων .
    Οποίος έλεγχε την οθωμανική αυτοκρατορία τότε , έλεγχε την ανατολή .
    Η τουρκιά κέρδισε μερική σταθερότητα , από την εθνοκάθαρση των μειονοτήτων . Φανταστείτε πόσες μειονότητες έχει η τουρκιά σήμερα , εάν δεν είχε κάνει την εθνοκάθαρση των χριστιανικών μειονοτήτων θα μπορούσε να έχει σήμερα , 10.000.000 χριστιανούς μπορεί και παραπάνω .
    Οι εθνοκάθαρση αυτό το σκοπώ είχε την σταθεροποιώ δύναμη , καταστρέφοντας όμως όλη την οικονομία της .
    Γιαυτό η τουρκιά ενισχύεται οικονομικά εδώ και 100 χρονιά γιαυτό και βοηθιέται οι σκοπός είναι ένας και ίδιος εδώ και 80 χρονιά ενίσχυση της Τουρκίας και
    έλεγχος στη μέση ανατολή μέσο της Τουρκίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΧΙΑ

    Το θέμα είναι ότι η τουρκιά για να γίνει δυνατή , σημαίνει ότι τα ανταγωνιστικά γειτονικά κράτη έπρεπε να είναι , αδύναμα , προβληματικά , και χρεωμένα , ώστε η Τουρκία να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή .
    Το θέμα είναι να δούμε τώρα τη θα γίνει που τα δεδομένα αλλάζουν , και η Τουρκία απορρίπτει έναν σημαντικό σύμμαχο το Ισραήλ , όχι ότι η Τουρκία θα χάσει την ηγεμονική της θέση , όχι αυτήν δεν την χάνει δε το θέλουν μάλλον ούτε οι Ευρωπαίοι , ούτε οι Αμερικάνοι , βλέπουν την Τουρκία σημαίνον σύμμαχο για τον έλεγχο της ΜΣ .ΑΝΑΤΟΛΗΣ .
    Το σημαντικότερο είναι ότι οι ''σημαχη μας'' έχουν πάρει θέσει υπέρ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ , επομένως το ΝΑΤΟ , ΕΕ , είναι ψευδαισθήσεις , δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν , ούτε να αποτρέψουν την Τουρκία .
    Απόδειξη το κυπριακό , απόδειξη τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη το 55 απόδειξη η μικρασιατική καταστροφή ,απόδειξη η συνθήκη τον σεβρών που δεν είχε υποστηριχτεί , από τους υποτιθέμενα σύμμαχους μας ,και δεν εφαρμοστικε πότε .
    Οι Γερμανοί ματοκύλισαν την Ελλάδα , στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο , από εκεί και πέρα , δεν μας πείραξαν , και οι σχέσεις μας είναι ομαλές , σε αντίθεση με τους Τουρκους , οποίοι χαίρουν ευκαιριών να μας επιβουλεύονται και να καταστρέφουν τον Ελληνισμό.
    Η κυβέρνιση διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις , τή ? αποζημιώσεις ,θα έπρεπε να πάρουν από την Τουρκία ,για την καταστροφή , και την επίταξη όσων περιουσιών πήραν , οι τουρκικές κυβερνισης παρανομα με το νόμο των βακουφιών , οι περιουσίες πλουσίων ρωμίων , υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια .
    Πολεμικές αποζημιώσεις από τους γερμανους ,εντάξει πάρτε τις , οι γερμανοι παραδέχτηκαν τα λάθει τους , το λάθος του παρελθόντος τους , οπότε υπάρχει μαι ηθική ικανοποίηση από εκεί , από τους τουρκους
    που βάζουν τους πολίτικους μας , να προσκηνανε το μαυσωλείο του Κεμάλ , και η παγκόσμια βιβλιογραφία τον αναφέρει ως τον μεγαλύτερη ηγετική προσωπικότητα του σύγχρονου κόσμου .
    Η ιστορία γράφεται από τους νικητές , ποιος θυμάται αλώστε τους Αρμένιους . ΑΔ .ΧΙΤΛΕΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ντόμινο της Τυνησίας

    Κάποτε θα πρέπει και ο Αραβικός Κόσμος να απαλλαγεί από τα διεφθαρμένα οικογενειοκρατικά καθεστώτα. Μόνο στην Ελλάδα θα διατηρηθεί το είδος χάριν πρωτοτυπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.