16/1/11

Μικρό Ελντοράντο σε ορυκτό πλούτο η Ελλάδα

Ενεργειακό Ελντοράντο είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με πολλούς συνωμοσιόπληκτους συμπολίτες μας, οι οποίοι τροφοδοτούν τη φαντασία τους από τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα καθαρά μυθολογικού χαρακτήρα. Στις αρχές της εβδομάδας ο ΛΑΟΣ κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Bουλή, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης. Από πλευράς ορυκτού πλούτου δεν είμαστε Ψωροκώσταινα, τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά ούτε Ελντοράντο ούτε Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα για τα επιμέρους θέματα που αφορούν το υπέδαφος της χώρας ο υφυπουργός έδωσε τις παρακάτω πληροφορίες.
1.200 τόνοι ουράνιο
ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του ουρανίου τα στοιχεία του ΙΓΜΕ μιλούν για 1.200 τόνους συνολικά, που ως ποσότητα σε επίπεδο καθαρού ουρανίου δεν είναι τέτοια που να τεκμηριώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 Χρυσός
● Το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας. Στην κατεύθυνση αυτή η παραγωγική αξιοποίηση τριών κοιτασματολογικών περιοχών χρυσού αποτελεί σημαντική μεταλλευτική επένδυση. Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει την εκμετάλλευση των διακοσίων σαράντα τόνων χρυσού και άλλων μετάλλων από τα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας, του Στρατωνίου-Στρατονίκης και των Σκουριών στη Χαλκιδική με άμεση επένδυση της τάξεως του 1 έως 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, τη δημιουργία χιλίων διακοσίων άμεσων θέσεων εργασίας και περίπου έξι χιλιάδων έμμεσων θέσεων απασχόλησης.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος επένδυσης είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη που ήδη έχει αρχίσει να συζητείται και βρίσκεται και σε δημόσια διαβούλευση.
● Η Χαλκιδική αποτελεί πραγματικά μια βιώσιμη και πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων με πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ τρέχουσα αξία σε περιεχόμενα μέταλλα των κοιτασμάτων που απαντώνται στο υπέδαφος της συγκεκριμένης περιοχής.
● Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι για αξιοποίηση των περίπου ενενήντα τόνων χρυσού που υπάρχουν στις περιοχές Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης.
Πετρέλαιο
Ανεξάρτητα από διαχωρισμούς κρατών και συνόρων, με βάση τα υφιστάμενη γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά δεδομένα, υπάρχουν δύο περιοχές ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Η πρώτη περιοχή αφορά τμήματα της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους μέχρι περίπου τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές αυτές έχουν αποδεδειγμένα σημαντικό ενδιαφέρον, γεγονός που έχει τεκμηριωθεί τόσο από πρόσφατες όσο κι από παλαιότερες μελέτες που έχουν γίνει στην Αδριατική και στα παράλια της Ιταλίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Ελλάδας και μέσα από τη ΔΕΠΕΚΥ.
Ασφαλώς δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπως το Κατάκολο, η Ήπειρος, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και ο Πατραϊκός Κόλπος που έχουν ενδιαφέρον. Τελεία. Μέχρι εκεί όμως. Καμία λέξη παραπάνω. Και λέω «καμία λέξη παραπάνω», γιατί πραγματικά οι επιστήμονες λένε ότι μέχρι εδώ μπορούμε να φτάσουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.
Η δεύτερη περιοχή αφορά στο Λιβυκό Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, τη λεγόμενη Λεκάνη Ηροδότου, μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αιγύπτου. Στη συγκεκριμένη περιοχή το ενδιαφέρον βασίζεται στις υφιστάμενες γεωλογικές θεωρίες και μελέτες, καθώς και στα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από τις γεωλογικές έρευνες που έκανε η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Οι ομοιότητες στα γενικότερα και ειδικότερα γεωλογικά χαρακτηριστικά, καθώς και τα παρόμοια σεισμικά δεδομένα, με κανέναν τρόπο δεν δίνουν με βεβαιότητα εκτιμήσεις ποσοτήτων υδρογονανθράκων, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες γεωτρητικές έρευνες.
● Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική στην έρευνα υδρογονανθράκων, το αν και πόσα κοιτάσματα μπορούν να εντοπιστούν σε μια περιοχή και τι αποθέματα υδρογονανθράκων μπορεί να περιέχουν, είναι ερωτήματα που απαντώνται μετά από μακροχρόνιες και δαπανηρές έρευνες. Και τέτοιες έρευνες δεν έχουν γίνει ούτε στο Λιβυκό ούτε στο νότιο Αιγαίο.
● Στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 175 γεωτρήσεις.
Από αυτές όλες κι όλες στο Αιγαίο είναι 12, όταν για παράδειγμα στην Αλβανία είναι 2.500 οι γεωτρήσεις.
Σας το λέω αυτό, για να είμαστε πραγματικά πάρα πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις που ακούμε όλοι μας.
● Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για έρευνα και προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Γεώτρηση στον Πρίνο
Ο Πρίνος είναι ένα καλό παράδειγμα γεωλογικής δομής στην Ελλάδα. Ο Πρίνος έβγαλε γύρω στα 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Οι έρευνες του Πρίνου σε σημερινές τιμές φτάνουν τα επίπεδα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να ξαναανακαλύψεις έναν Πρίνο θέλεις σε έρευνες περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις ανάπτυξης προκειμένου να εκμεταλλευθείς το κοίτασμα ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
Η παραγωγή αυτού του κοιτάσματος, ένας ανάλογος Πρίνος για χρονικό διάστημα 25 ετών με δαπάνες παραγωγής το 1,5 δισ., φέρνει έσοδα 7,5 δισ. δολάρια και τα προ φόρων καθαρά κέρδη των εταιρειών ανέρχονται σε περίπου 1,5 με 2 δισ. Οι αντίστοιχοι φόροι που εισπράττει το κράτος ανέρχονται σε 3 δισ. δολάρια, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια έσοδα για το βάθος της εικοσιπενταετίας της τάξεως των 120 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για ένα κοίτασμα αντίστοιχο του Πρίνου.
Κόστος μεταλλευτικών αποθεμάτων
● Με βάση τις κοιτασματολογικές έρευνες του ΙΓΜΕ, τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας είναι συνολικής οικονομικής αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων. Η αξία αυτή αναφέρεται σε βάθος τριακονταετίας, χρονικό διάστημα που αποτελεί και το όριο εκμετάλλευσης των αντίστοιχων αποθεμάτων.
● Σήμερα στην πατρίδα μας λειτουργούν περίπου 230 λατομεία αδρανών υλικών, το 99% των οποίων εξορύσσουν αδρανή υλικά χρήσιμα στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Πριν από την κρίση είχαμε συνολικό όγκο παραγωγής πάνω από εκατό εκατομμύρια τόνους, που την προηγούμενη χρονιά έπεσε στα εβδομήντα εκατομμύρια τόνους.
● Για να κατασκευαστεί μια μέση κατοικία, απαιτούνται εξήντα τόνοι αδρανών και διακόσιοι τόνοι βιομηχανικών ορυκτών. Για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας σε ηλεκτρική ενέργεια, χρειάζονται δέκα τόνοι λιγνίτη το έτος ή τέσσερις χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο το έτος.
Ελληνικές πρωτοτυπίες
Η Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός χώρα στην Ε.Ε. σε αλουμίνα και πρώτη σε εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου στην Ε.Ε. Το παραγόμενο σιδηρονικέλιο εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα και καλύπτει το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς.
● Οι πωλήσεις μεταλλευμάτων βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων το 2008 ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 800 εκατ., δηλαδή πάνω από 72% εξαγωγές. Προσθέστε σε αυτά περισσότερα από 400 εκατ.από αδρανή υλικά.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=92106

3 σχόλια:

  1. Εδώ δεν είμαστε ικανοί να εκμεταλευτούμε το θαλασσινό μας αλάτι. Το κάναμε μάλιστα εισαγωγή και από... Ελβετία. Και θα βγάλουμε χρυσό και άλλα ορυκτά;
    Π.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια στοιχεία μου φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί λανθασμένα στο άρθρο.
    Όπως αυτό που λέει ότι: " Για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας σε ηλεκτρική ενέργεια, χρειάζονται δέκα τόνοι λιγνίτη το έτος ή τέσσερις χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο το έτος".
    Προς 80 δολάρια το βαρέλι, μας δίνει ποσό 320.000 δολαρίων τον χρόνο.
    Σαν πολύ μου φαίνεται ακόμα και εάν το κάθε σπίτι είχε για να φωτίζεται, τους προβολείς του ...Ολυμπιακού Σταδίου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδατε που η Τουρκία απέκτησε και Ελντοράντο μέσω της Νομαρχίας της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.