9/1/11

«Ο Σουλτάνος δεν έπινε ποτέ»

Ξεχείλιζε η οργή σήμερα μπροστά στα γραφεία του καναλιού Show TV στην Κωνσταντινούπολη. Δεκάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την προβολή της τηλεοπτικής σειράς «Ο Μεγαλοπρεπής Αιώνας» με πρωταγωνιστή τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Α΄, -που αποκαλείται αλλιώς και «Σουλτάνος ο Μεγαλοπρεπής». Οι διαδηλωτές πέταξαν αβγά στα γραφεία του σταθμού και φώναξαν συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος».

Ο Σουλτάνος ο Μεγαλοπρεπής κρατούσε τα ηνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1494 ως το 1566. Η νέα σειρά -ιστορικό δράμα- τον παρουσιάζει ως άνθρωπο που του άρεσε το αλκοόλ (αν και το Ισλάμ το απαγορεύει) και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναίκες του χαρεμιού του, συζύγους και παλλακίδες- στοιχεία που προκάλεσαν έντονα τους μουσουλμάνους διαδηλωτές.

«Ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ήταν δίκαιος και ηθικός σε όλη του τη ζωή», επισήμανε ο Αμπντουλάχ Ντεμίρ, 55 ετών. «Το να τον παρουσιάζουν ως άνδρα με πάθος για το αλκοόλ και τις γυναίκες μας κάνει να δυσανασχετούμε. Είναι πρόκληση να κάνεις τον κόσμο να σκέφτεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνεις σεξ και να πίνεις».

Οι Οθωμανοί Σουλτάνοι ήταν επίσης ηγέτες του Ισλάμ, χαλίφηδες, μέχρι που η Τουρκική Δημοκρατία, με χαρακτήρα κοσμικό, κατήργησε το χαλιφάτο το 1924.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειο της ισχύος της, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά με τον Σουλεϊμάν τον Α΄.

Η πρώτη εκπομπή της σειράς για τον Σουλτάνο προβλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου από το κατά βάση ψυχαγωγικό δίκτυο, Show TV. Έκτοτε το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έλαβε 75.000 αιτήσεις διαμαρτυρίας.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την προβολή της σειράς που του προκαλεί «ανησυχία και λύπη», ωστόσο δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Η Τουρκία έχει πληθυσμό 73 εκατομμύρια. Σε ποσοστό 99,9% είναι μουσουλμάνοι όμως το σύνταγμα της χώρας, λόγω ακριβώς του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, θεωρεί νόμιμη την κατανάλωση αλκοόλ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4612150

12 σχόλια:

  1. Καταλαβαίνω την διαμαρτυρία για το αλκοόλ, αλλά για τις γυναίκες; Στο Ισλάμ επιτρέπεται η πολυγαμία και υπήρχαν χαρέμια. Πού το πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σύμπτωση!
    Ούτε ο Σουλτάνος μας ο Ερντογάν πίνει αλκοόλ.
    Το καλοκαίρι συμβούλευε μάλιστα να μην πίνει κανείς και
    συζητούσαν ακόμα και απαγορεύσεις
    εισαγωγών κρασιού
    "Erdoğan da şarap içebilecek!"
    www.internethaber.com/erdogan-da-sarap-icebilecek-275204h.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αληθεύει το σχόλιο 7:26 τι πάτησε ο Μπουτάρης και έχει επενδύσει τόσα στην Τουρκία, δεν ήξερες δεν ρώταγες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χε χε χε, ένα από τα δύο συμβαίνει: ή ο μακαρίτης το έτσουζε ή πιάσανε κι εκεί δουλειά οι δικοί τους αποδομητές (ή μήπως προβοκάτορες;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκπαιδευτικέ, να πας εκεί να τους ηρεμήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας μιλήσουμε σοβαρά. Εκεί που έφτασε ο κόσμος το να υπερασπίζεσαι την πίστη σου, τις παραδόσεις σου, τα έθιμά σου κτλ, είναι να το χειροκροτείς. Καικαμιά υπερβολή δεν βλάπτει. Αυτό που βλάπτει μια πατρίδα είναι υπερβολή προς την αντίθετη κατεύεθυνση και εδώ εμείς έχουμε πολλούς υπερβάλλοντες κόντρα στο νόστιμον ήμαρ
    Λαπαθιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Αυτό που βλάπτει μια πατρίδα είναι υπερβολή προς την αντίθετη κατεύεθυνση και εδώ εμείς έχουμε πολλούς υπερβάλλοντες κόντρα στο νόστιμον ήμαρ
    Λαπαθιώτης<

    Λέξη δεν κατάλαβα. Το κάνεις λιανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού όλοι οι τούρκοι πίνουν αλκοόλ που είναι το πρόβλημα; Τη ρακί γιατί τη φτιάχνουν για εντριβές; Αλλά και άλλοι μουσουλμανικοί λαοί το αλκοόλ μια χαρά το καταναλώνουν. Και αφού είχε χαρέμι ο τύπος πως είναι δυνατόν να μην είχε πάθος με τις γυναίκες; Τι τις είχε για παραδουλεύτρες;
    Η υποκρισία και η βλακεία δεν έχει σύνορα τελικά. Αυτά θα μας οδηγήσουν στην παγκοσμιοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 10 Ιανουαρίου 2011 3:18 μ.μ.

    Τι τις είχε για παραδουλεύτρες;

    ---------------

    Ανώνυμε, την μια την είχε να του φτιάχνει τα νύχια των ποδιών (πεντικιούρ),την άλλη τα νύχια των χεριών (μανικιούρ), μια τρίτη του χτένιζε τα μαλλιά, μια τέταρτη του έφτιαχνε το τσιμπούκι (μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό)και γενικά ο Σουλτάνος την πέρναγε ζωή και κότα!
    Πως λέμε "Πασάς στα Γιάννενα", ε, κάπως έτσι ήταν και ο "Σουλτάνος στην Πόλη".

    ΥΓ: Τα αγοράκια τα είχε σε άλλο χαρέμι..ο ΓΑΠ είναι μεγάλος πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σουλειμάν Μεγαλοπρεπής.Οθωμανός σουλτάνος (1494-1566),γνωστός στόν ευρωπαικό κόσμο μέ τό επίθετο "Μεγαλοπρεπής"καί στο μουσουλμανικό "Νομοθέτης".Επί τής βασιλείας του η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφθασε στην μεγαλύτερή της επέκταση:στά 1526 κατέλαβε μεγάλο μέρος τής Ουγγαρίας καίστά 1529 έφθασε ως τά τείχη τής Βιέννης....τά στρατεύματά της εισέβαλαν στην Περσία καί κατέλαβαν τήν Ταυρίδα καί τήν Βαγδάτη...
    Είχε σοβαρές συγκρούσεις μέ μερικούς από τούς γιούς του καί έφθασε στο σημείο να θανατώσει δύο από αυτούς.!.τόν ένα από τούς οποίους,ύστερα από παρακίνηση μιάς ευνοουμένης του.!."

    {Αλήθειαο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β'(1446-1512)Γιός του Μωάμεθ Β',ανάγκασε τόν αδελφό του Γκέμ νά φύγη στήν Ιταλία.Αφού επέσπασε πολλές περιοχές από τούς Βενετούς παραιτήθηκε ,ύστερα από μιά επανάσταση τών Γενιτσάρων*αφήνοντας τόν θρόνο στόν γιό του Σελήμ Α'καί πέθανε λίγο αργότερα....}

    *Γενί τσαρί=Νέος Στρατός,με υποχρεωτική στρατολόγηση τών ελληνοπαίδων σέ μικρή ηλικία!!!
    πέντε έως επτά περίπου ετών.
    Πόσοι άραγε νάχουν ακόμα άιμα ελληνικό τόν "ΙΧΩΡ";
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι τουρκοι συμφωνα με τις απλοομαδες(haplogroups)εχουν μονο 6% μογγολικο dna.Oi υπολοιπες απλοομαδες ειναι οπως οι δικες μας με καποιες ομως διαφορετικες αναλογιες πλην το σημιτικο j1 που προστιθεται στο μογγολικο απλγραμμα Q το οποιο δεν εχουμε εμεις.Πρακτικα λοιπον αν Ελληνοποιηθη ενας τουρκος απ τις υπολοιπες απλοομαδες φυλετικα δεν διαφερει απο εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε (10:34πμ), ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις αν και λογικά θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κεντροασιατικού DNA. Δεν ξέρω δηλαδή ποιά είναι η στατιστική σημαντικότητα του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή τών ποσοστών αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.