14/1/11

Δρούτσας: Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας, επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Αυτή είναι μια θέση διαχρονική από την οποία δεν παραιτήθηκε καμία κυβέρνηση και βεβαίως όχι η σημερινή», ανέφερε ο κ. Δρούτσας και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα σύνθετο, με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους, ειδικά δε η τελευταία παράμετρος παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και γι' αυτό απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Ταυτοχρόνως, η πολιτική του διάσταση προϋποθέτει άριστη ανάλυση και συνεκτίμηση όλης της διπλωματικής συγκυρίας, είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ότι το ανθρωπιστικό και ιστορικό ζήτημα αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ψυχής του Έλληνα γιατί η χώρα μας σε αυτό τον πόλεμο πλήρωσε ίσως το βαρύτερο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη, βγήκε γονατισμένη από την κατοχή και είναι αυτονόητο να ζητεί δικαίωση, πάνω από όλα «ηθική δικαίωση». «Μέχρι να συμβεί αυτό, το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι αν πάρει», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως είναι αυτονόητη και αντανακλά μια ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Διστόμου και των οικογενειών τους. «Είναι μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό που από μόνη της δίνει δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες τους», είπε.
Προκειμένου δε να μην δημιουργείται σύγχυση, ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης αφορά την υπόθεση του Διστόμου, στην οποία υπάρχει η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να παρασταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να δώσει μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε διμερείς και διεθνείς συγκυρίες και συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών.
Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής ανέφερε δεν τιμά κανέναν το ότι τα ιταλικά δικαστήρια διεκδικούν τις αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου και επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι άργησαν πολύ να παρέμβουν.
Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα όσα είπε ο υπουργός σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις και ρώτησε «πόσο θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το θέμα, ενώ ήδη έχουν περάσει 70 χρόνια και όλοι οι άλλοι πλην της Ελλάδας έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος και παραλλήλως εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε τα τοκογλυφικά δάνεια που λάβαμε».
Στη δευτερολογία του ο κ. Δρούτσας, είπε ότι μια χώρα πρέπει να επιδείξει αξιοπιστία και σοβαρότητα ενώπιον της Χάγης και διαβεβαίωσε ότι όλη η προετοιμασία για την παρέμβασή μας, έγινε με πλήρη αρτιότητα. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία για το Δίστομο, είπε πως το ίδιο έγινε και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τη στάση που τήρησε. Σχολίασε επ' αυτού πως οι αντιδράσεις γίνονται για την πρόκληση εντυπώσεων όταν μάλιστα αναγνωρίζεται από την κοινωνία ότι η κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις έπραξε το σωστό.
«Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε, αλλά τουλάχιστον μην δημιουργείτε αρνητικό κλίμα και ηττοπάθεια για τη χώρα. Και η δική σας παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια και του κόμματός σας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι η κυβέρνηση και κάνει σωστά τη δουλειά της και έναν πρωθυπουργό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους έχει. Χωνέψτε το διότι θα βαρυστομαχιάσετε γιατί εμείς έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. Εντάξει, ως πρώην πασόκος και ενώ έχω βρίσει αρκετά τον ΓΑΠ, ειδικά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του, θα πρέπει νομίζω να του πούμε και ένα μπράβο για την ενέργεια της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για την σφαγή στο Δίστομο.
    Και δεν λέω πρωτοβουλία παρέμβασης, επειδή είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, για να μην πω ότι σύρθηκε, στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας για ένα ζήτημα που αφορά καθαρά την Ελλάδα και ορισμένους Έλληνες πολίτες του Διστόμου.
    Θα φαινόταν τόσο οξύμωρο και άπρεπο μια ξένη χώρα όπως η Ιταλία-που επίσης συμμετείχε στην Κατοχή-να υπερασπίζεται τα δίκαια των θυμάτων, τη στιγμή που η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα η Ελλάδα θα ποιούσε την "νήσσα".
    Ευτυχώς τους έκοψε την τελευταία στιγμή και έσωσαν τα προσχήματα!!
    Έστω και έτσι όμως τους αξίζει ένα μπράβο. Θα ήταν μεγαλύτερο βέβαια το μπράβο, αν ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης της νυν αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρούσε στην άμεση εκτέλεση και εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων για την αποζημίωση μέσω της κατάσχεσης μέρους της περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα!!
    Αλλά είπαμε, ένα μικρό βήμα κάθε 60χρόνια κάνει και το μπράβο εξίσου μικρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε γιά λαμόγια με όλη τη σημασία της λέξης.
    Ο Δρούτσας, είπε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση θα παρέμβη στην Χάγη και πως η παρέμβασή της :
    "..είναι αυτονόητη και αντανακλά μια ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Διστόμου και των οικογενειών τους.".

    Τι λέτε ρε απατεώνες;
    Με τη σειρά :
    - Ο συγχωρεμένος ο Σταμούλης, κατάφερε και εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση, γιά πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Δημοσίου που κατέχει στην Ελλάδα, ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι του Διστόμου.
    - Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, με απόφασή του, απαγόρευσε την εκτέλεση της απόφασης αυτής.
    - Ο Σταμούλης, στάφηκε στην Ιταλία, όπου ζήτησε να εκτελεσθή εκεί η απόφαση και να κατασχεθούν ακλινητα του Γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία. Είχε το δικαίωμα αυτό, βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που λέει ότι, μία δικαστική απόφαση που εκδίδεται σε ένα κράτος-μέλος, πορεί να εκτελεσθή σε άλλο κράτος-μέλος.
    - Tα Ιταλικά δικαστήρια τον δικαίωσαν.
    - Η Γερμανία, προσέφυγε στην Χάγη, ισχυριζόμενη ότι, η ετεροδικία δεν αφορά τα κράτη.

    Ενώ λοιπόν θα αρκούσε, η Ελληνική Κυβέρνηση, να άρει την απαγόρεσυη εκτέλεσης στην Ελλάδα, δηλώνει ότι θα τρέξει στη Χάγη να παρέμβη υπέρ των πληγέντων.

    Πάω ένα στοίχημα :
    Η Χάγη θα αποφασίση υπέρ της Γερμανίας. Έτσι, το μπαλάκι θα επιστρέψη πάλι στην Ελλάδα και στους εγχώριους πολιτικούς. Οι εγχώριοι πολιτικοί όμως, είναι δεμένοι χειροπόδαρα με τις αποδείξεις από τις μίζες που έπαιρναν από τις Γερμανικές εταιρείες.
    Ποιός, απο τους παρόντες πολιτικούς, θα τολμήση να καταστήση εκτελεστή την απόφαση εδώ στην Ελλάδα;

    Φτού σας απατεώνες της πολιτικής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τάιμιγκ στην πολιτική είναι το Α και το Ω. Πότε αποφάσισε ο Γ.Α.Π. να εγείρει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων; (Ένα θέμα που σαφώς έχει δίκιο η Ελλάδα και που χρονίζει). Τώρα που η Μέρκελ πήγε στην Κύπρο. Τώρα που η Γερμανία για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα τα βάζει με την Τουρκία, τώρα εμείς χτυπάμε τη Γερμανία. Για να διαχωριστούμε πλήρως απ' την Κύπρο την ώρα που πρέπει να βαδίσουμε μαζί και να ανακηρύξουμε κοινή Α.Ο.Ζ. και κοινή αντιτουρκική πολιτική΄. Διαβολικά πονηρό και εξόφθαλμη κίνηση σκοπιμότητας που πατάει σε ένα διαχρονικό δίκιο της Ελλάδας. Μάλλον αυτά κουβέντιασε ο Γιωργάκης στο Ερζερούμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κληρονόμοι του βακουφιού «Αμπντουλάχ Πασά» 23 Ελληνοκύπριοι




    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231074507

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν στη δίκη της Νυρεμβέργης, προσέφυγε και η Ελλάδα, με δικογραφία 700 σελίδων, μόνο οι 250 αξιολογήθηκαν ως συζητήσιμες. Στο τέλος όμως κρίθηκε ότι καμία προσφυγή μας δεν συνιστούσε αξιόποινη πράξη για την Γερμανία προς την Ελλάδα.
    Η προσφυγή στη Χάγη για τα θύματα του Διστόμου, θα πάρει χρόνο και ως τότε, δεν ξέρουμε τι θα έχει μεσολαβήσει. Οπως λέει και ο ανώνυμος, αν είχαμε το δικαίωμα να άρουμε την απαγόρευση εκτέλεσης της απόφασης (νομίζω το 97 ήταν..)μετά την περίπτωση της Ιταλίας, μάλλον θα κερδίζαμε περισσότερο χρόνο, που τώρα μέσω της Χάγης θα τον κερδίσει η Γερμανία. Η κίνηση βέβαια αυτή που έκανε ο Παπανδρέου, ίσως ανεβάσει την δημοτικότητά του. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θελω να ελπιζω οτι το Διστομο θα δικαιωθει γιατι σε τελικη αναλυση ως ΕΓΓΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ειναι κατι παραπανω απο την Ελλαδα η την Γερμανια! ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ! Οι ενεργιες του κ. Παπανδρεου θα κριθουν απο τσ αποτελεσαμτα τους τα οποια ελπιζω να ειναι θετικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.