25/8/09

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ

96,9 δισ. ευρώ για όπλα 300 εκατ. για πυροπροστασία!
Με μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ προσπάθησαν να θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία. Ξόδευαν, όμως, 96,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα, άρματα, αεροπλάνα, πλοία και κάθε είδους οπλικό σύστημα.
Μπορεί, όπως έλεγαν χθες στρατιωτικοί κύκλοι, να γλιτώσαμε τον... πόλεμο, αλλά εισπράξαμε ένα από τα αποτελέσματά του: την καμένη γη. Οσο για το πραγματικό κόστος των πυρκαγιών, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι μικρότερο από μια σύντομη στρατιωτική κρίση, όπως αυτή στα Ιμια, και δεν απέχει πολύ από τους υπολογισμούς του κόστους μιας μέσης κλιμακούμενης κρίσης δεκαπέντε ημερών.

Η «εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα» μπορεί να είναι ταυτόσημες έννοιες για τις Ενοπλες Δυνάμεις, όχι όμως και για τις κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια αρνούνται να δουν ότι η μάχη για την εδαφική ακεραιότητα έχει χαθεί και είναι στο έλεος των πυρκαγιών από όπου και αν προέρχονται αυτές.

Χθες, όπως έχουμε παρακολουθήσει και άλλες φορές, ένα από τα πυροσβεστικά μας αεροσκάφη χάλασε την ώρα της υδροληψίας. Σημαντική απώλεια, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι της αεροπορίας, διότι όταν έχεις μόνον 21 αεροσκάφη ακόμη και το ένα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Από το 1974 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μόνο τέσσερις προμήθειες πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είκοσι τέσσερα συνολικά αεροσκάφη αγοράστηκαν έναντι περισσοτέρων των 1.500 αρμάτων, 500 και πλέον μαχητικών αεροσκαφών, αντιστοίχου αριθμού ελικοπτέρων, δεκάδων πλοίων, εκατοντάδων χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών, για να μην αναφερθούμε και στα πολιτικά οχήματα για τη μεταφορά των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και φυσικά της πολιτικής ηγεσίας.

Η πρώτη προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CL-215 έγινε στο διάστημα του 1974-1979 και ήταν 6 αεροσκάφη. Περίπου δέκα χρόνια μετά, το διάστημα 1986-1990, ακολούθησε η προμήθεια άλλων τεσσάρων του ίδιου τύπου και το 1997 η προμήθεια από τη Γιουγκοσλαβία τεσσάρων μεταχειρισμένων. Το κόστος των 14 αεροσκαφών δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με σημερινές τιμές, καθώς ο τύπος αυτός του αεροσκάφους δεν υπάρχει πλέον. Αν όμως το υπολογίσουμε, περίπου, με το κόστος της νέας έκδοσης που είναι σαφώς καλύτερο αεροσκάφος, κόστισαν περί τα 200-280 εκατομμύρια ευρώ. Το 1999 γίνεται η ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων νέου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών και η προμήθεια ολοκληρώνεται με την ένταξη και του δέκατου αεροσκάφους τον Μάρτιο του 2004, ας όψονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Κάπου εκεί χρονικά, εμφανίζεται μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αυτή της ενοικίασης αεροσκαφών και ελικοπτέρων από άλλες χώρες και εταιρείες. Και για μεν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα (Ερικσον) δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς η εταιρεία δεν τα πουλάει, αλλά για τα αεροσκάφη...

Το κόστος ενός σύγχρονου αεροσκάφους, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιούμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Πολεμική Αεροπορία, είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ τα μικρά πυροσβεστικά, που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο για περιπολίες και άμεση επέμβαση στην πυρκαγιά, όταν αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρές ποσότητες νερού. Κατ' αναλογία με ένα λιγότερο μαχητικό θα παίρναμε 2,5 πυροσβεστικά και πάει λέγοντας. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι αν με την προμήθεια των πυροσβεστικών θα έμεναν ικανοποιημένοι οι... σύμμαχοί μας και αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα γινόταν δεκτός στις ΗΠΑ με δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όπως έγινε με την αγορά των τελευταίων F-16.*
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ ΝΕΑ

11 σχόλια:

  1. "Οσο για το πραγματικό κόστος των πυρκαγιών, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι μικρότερο από μια σύντομη στρατιωτική κρίση, όπως αυτή στα Ιμια, και δεν απέχει πολύ από τους υπολογισμούς του κόστους μιας μέσης κλιμακούμενης κρίσης δεκαπέντε ημερών. "

    - Μου αρέσει που έχουν κάνει και προϋπολογισμό ανά τύπο κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ δασοπυρόσβεση εἶναι πάνω ἀπὸ ὅλα τέχνη καὶ ἐπιστήμη, χρειάζεται, λέω στὴν τύχη π.χ. δασολόγους, οἱ ὁποῖοι μπορεῖ νὰ εἶναι καὶ ἀξιωματικοί, σῶμα ἀποκλειστικὰ δασοπυρόσβεσης κ.λπ.
    Προηγεῖται ἡ έκπαίδευση τοῦ προσωπικοῦ, ἡ ὁποία δὲν εἶναι φθηνή, μετὰ ἡ σωστὴ τοποθέτησή του τοῦ πανάκριβου ἐκπαιδευμένου προσωπικοῦ καὶ ὅλα τὰ ἄλλα θὰ ἔλθουν μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι (και είναι αρκετοί), έχουν αναλάβει εργολαβικά το έργο του αφοπλισμού και δε χάνουν ευκαιρία να βάζουν παράλογα διλλήματα στον παραζαλισμένο κόσμο, με κομψά διατυπωμένα επιχειρήματα, που προσομοιάζουν το "βούτυρο ή κανόνια", σε "καμμένα εξοχικά ή εξοπλισμοί"!
    Δυστυχώς, το σκεπτικό αυτό έχει περάσει σε αρκετούς συμπολίτες μας, όπως διαπιστώνω από συζητήσεις που έχω με διάφορους φίλους, στην περιοχή όπου ζω, στην παραμεθόριο.Θεωρούν τελείως απίθανο ότι θα υπάρξει πόλεμος και επομένως οι στρατιωτικές δαπάνες είναι άχρηστο βάρος, σύμφωνα με αυτά που τους σερβίρονται από τα πάσης φύσεως ΜΜΕ.
    Απορώ με τη μετάλλαξη της ψυχοσύνθεσης του ΄Ελληνα, δεν λειτουργεί καν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, βαδίζουμε σαν υπνωτισμένοι στο γκρεμό και δεν το βλέπουμε;
    ΑΚΡΙΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διλήμματα του κώλου...
    ότι χρειάζονται μέσα αεροπυρόσβεσης δεν έχει να κάνει με της προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων για ποιο λόγω συσχετίζονται κάθε φορά;

    Η μήπως ο τσακίρης μας προτείνει να κάνουμε αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών με canadair!!!

    Τέλος ο τσακίρης πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τα canadiar είναι ευάλωτα στο αέρα συνεπώς και 100 να είχαμε μπορεί να είχαν καθηλωθεί ΟΛΑ.

    Ναι στην αντικατάσταση παλιών πυροσβεστικών CL-215 με νέα CL-415 αλλά και προμήθεια και εναλακτικου μέσου πυρόσβεσης Be-200 ή βαρέα ελικόπτερα ή κάτι άλλο που δεν είναι σε θέση να γνωρίζω.

    F-22 Raptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α και δεν είναι από ΝΕΑ από την γνωστή και μη εξαιρετέα ΙΟτυπία

    F-22 Raptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἀπαντῶ στὸν κύριο Τσακίρη:

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 24 ΜΗΝΕΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, χωρὶς ἐξαίρεσι (πλὴν σοβαρῶν λόγων ὑγείας), καὶ δίμηνες μετεκπαιδεύσεις- ἐπιστρατεύσεις κάθε δυο χρόνια μέχρι τὰ 45, μὲ ἀπαιτητικὴ πολεμικὴ καὶ πυροσβεστικὴ κ.λπ. ἐκπαίδευσι! Νὰ σοῦ πῶ ἐγὼ μέτρα, «προοδευτικὲ» κουραμπιέ! Ἂν σοῦ βαστάει!

    Καὶ ὅλα τὰ τεχνικὰ μέσα φυσικά! +10% ἢ +20% φορολογία σὲ ὅλες τὶς κλίμακες! Ἂν σοῦ βαστάει!

    Νὰ σοῦ πῶ ἐγώ μέτρα, «προοδευτικὲ» τσαρλατάνε, ποὺ βγῆκες νὰ καπηλευτῇς τὶς πυρκαγιὲς γιὰ νὰ ὑπονομεύσῃς τὴν ἐθνική μας ἄμυνα, κουραμπιέ! Ἡ ἄμυνα ἀπέναντι στὶς φυσικὲς (καὶ ὄχι μόνον φυσικές...) καταστροφές, καὶ αὐτὴ ἐθνικὴ ἄμυνα εἶναι, καὶ φέρεται εἰς πέρας ἀπὸ Ἕλληνες ποὺ ἔχουν καρδιὰ γιὰ νὰ πολεμοῦν καὶ νὰ κάνουν θυσίες, ὄχι ἀπὸ «προοδευτικοὺς» κουραμπιέδες, λαμόγια, ποὺ ἐθεώρησαν ΚΑΙ αὐτὸ ὡς εὐκαιρία γιὰ νὰ βάλουν χέρι στὴν ἐθνική μας ἄμυνα!

    Δὲν κόβουν τὶς ΜΗΖΕΝΣ τους, ἀπὸ τὸν Στρατό μας θέλουν νὰ κόψουν, τὰ λαμόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το να ανάψει κάποιος «υπερπγοοδευτικός» εγκέφαλος μια φωτιά σε πουρνάρια (τα οποία σε δύο χρόνια θα είναι ακριβώς τα ίδια όπως ήταν και χθες) με τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου και ξηρασίας είναι το μόνο εύκολο. Φυσικά μετά θα χρησιμοποιήσει το στρατό των ανεγκέφαλων που πάνε να «αναπνεύσουν οξυγόνο» στο αυθαίρετο για να τους πει… «Βλέπετε εγώ σας τα έλεγα τι τα θέλετε τα όπλα;» Αλλά η αλήθεια είναι ότι η φωτιά είναι μέρος της οικολογίας της Νότιας Ελλάδας. Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Μπορεί μόνο να μετριαστεί αν δεν υπάρχουν ανεγκέφαλοι που χτίζουν σε περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των κτισμάτων τους. Δηλαδή ποια είναι η λογική που λέει ότι ένας εργαζόμενος που συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό για την δική του ασφάλεια. Πρέπει αντί να εξασφαλίζεται από το κράτος με αγορές όπλων έναντι πολύ πιθανών εξωτερικών κινδύνων ή η εσωτερική ασφάλεια με εξοπλισμό και εκπαίδευση ικανής αστυνομίας απλά τα χρήματά του να διατίθενται στην πυρασφάλεια όλων αυτών των κακομαθημένων που θέλουν να κολυμπούν στην πισίνα τους με θέα το δάσος ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα πυροσβεστικό όχημα έξω απ’ το σπίτι τους; Με ποια λογική ένας παραγωγικός φυσικός πόρος όπως είναι το δάσος θα γίνει αντικείμενο μουσειακό των κακομαθημένων της μεγαλούπολης; Σε ποια οικονομική βάση μπορεί να στηριχτεί ένας τεράστιος μηχανισμός δασοπυρόσβεσης αν το αντικείμενο προστασίας δεν αποφέρει έσοδα ώστε να αξίζει η φύλαξή του; Αναγκάζομαι να το επαναλάβω. Δεν σας γεννιέται το ερώτημα γιατί για να κάνουν δουλειές σχετικές με τον καθαρισμό των καμένων στα συγκεκριμένα δάση φέρνουν δασεργάτες απ’ την Χαλκιδική; Η απάντηση είναι απλούστατη: σ’ αυτά τα «δάση» δασεργάτες δεν υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας λόγω χαμηλής παραγωγικότητας. Είναι ένα ωραίο αλλά ψεύτικο πράσινο σκηνικό που το μόνο που κάνει είναι να απομυζά πόρους. Ας τα κάνουν οικόπεδα να τελειώνουμε μ’ αυτή την γελοιότητα. «Δάσος στην Αθήνα» άλλο σύντομο ανέκδοτο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ1 Μίλησα σε σχόλιό μου για διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Ο ίδιος εγκέφαλος πίσω από το χέρι που βάζει την φωτιά κάνει και την διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους «πομπούς». Αν οι «πομποί» δεν είναι προδότες είναι απελπιστικά ηλίθιοι. Γιατί απλούστατα οι προδότες πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν ενώ οι «κινούμενοι από ευγενή κίνητρα» είναι απλά απλήρωτοι ηλίθιοι.

    ΥΓ2 Αν πάρουμε Beriev τότε κάνουμε επένδυση στην πυρασφάλεια ή αγοράζουμε τα «κακά» όπλα; Υπ’ όψιν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότατα και για ταχύτατη μεταφορά στρατιωτών στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και επιτήρηση ακτών. Λοιπόν υπάρχει ακόμα δίλημμα «Όπλα ή πυρόσβεση» σε ορισμένους εγκεφάλους; Ή μήπως το δίλημμα πρέπει να τεθεί αλλιώς «Σοβαρό Κράτος ή κράτος του χαβαλέ»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλε sub92 γραφεις λες και μπορουμε να κανουμε αλλιως.αφου οι τουρκοι οπλιζονται αναγκαστικα για την εθνικη αμυνα θα παιρνουμε πολλα οπλα.γινεται αλλιως αδερφε?να τους αφησουμε να μπουνε εδω?ας τα πληρωνουμε,να φυλαει ο Θεος μονο να μη χρειαστουνε.Εχεις δικιο για τα λιγα λεφτα για πυροσβεση,της εθνικης αμυνας ομως ειναι αναγκαιο κακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατά την διάρκεια αυτών των 10 ετών, ο Κος ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ σταμάτησε να αγοράζει γάλα και πάμπερς για τα παιδιά του, σταμάτησε να αγοράζει κολώνιες, γραβάτες και καλυντικά για την γυναίκα του;
    Μήπως το ελληνικό κράτος δεν έκανε άλλες "σπατάλες" αυτά τα 10 χρόνια;
    Γιατί να πληρώνει συντάξεις σε ηλικιωμένους, που έτσι και αλλιώς θα πεθάνουν και να μην αγορασει χιλιάδες αεροπλανάκια σαν αυτά που λέει; θα ανοίγαμε και κάμποσα ΙΕΚ για πιλότους και θα κινιόταν το χρήμα.
    Τώρα που το σκέφτομαι πιο ψύχραιμα, μήπως να κόβαμε την ατέλεια χάρτου στις εφημερίδες και της επιχορηγήσεις στα αθλητικά σωματεία και τα κόμματα; θα αγοράσε ισαμε χίλιους κάδους-κρεμαντάλια για τα ελικόπτερα.

    Μη χ3σω πατόκορφα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι σχεση εχουν οι δαπανες για την αμυνα με τις δαπανες για την πυροσβεση? Θα μας τρελάνουν εντελώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θαυμάστε τους δημοσιογράφους-λιβελογράφους του .ώλου.
    Ο άνθρωπος μπέρδεψε την βούρτσα με την ...τσα.Τίποτε κοινό πέραν της ομοιοκαταληξίας.
    Εχουν γίνει και ειδικοί τώρα και στην άμυνα και στην δασοπυρόσβεση και και και. Ξερόλες δηλαδή.
    Μπράβο, να τους πάρουμε για συμβούλους στα υπουργεία.
    Αυτή είναι η κατάντια των δημοσιογράφων-ΜΜΕ-Καναλιών όλα αυτά τα χρόνια.
    Γράφουν μόνο για να γράφουν, χωρίς να ξέρουν τι γράφουν.
    Δεν αφήνουν τις αναλύσεις-παπαρολογίες του .ώλου για αυτούς που ξέρουν ;
    ΦΙΛΟΙ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΜΕ ΚΛΠ ΑΣΧΕΤΟΥΣ
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ
    ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΟΦΥΛΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
    ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΤV ΤΟΥΣ
    ΑΠΟΜΩΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ
    Ή ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ Ή ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ


    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΑΣΠΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
    ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ
    ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.