21/8/09

«Γοργόνα» με τρεις μνηστήρες στο Αιγαίο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
«Ο ΚΑΛΟΣ, ο κακός και ο ουδέτερος», κατά παράφραση του γνωστού γουέστερνσπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του επεισοδίου που παίχτηκε χθες νοτίως του Καστελλόριζου στο πλαίσιο της κοινής άσκησης έρευνας και διάσωσης «Έμπιστη γοργόνα» με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Στην άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία με 6 πλοία και 3 ελικόπτερα, οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και το Ισραήλ με μία κορβέτα με το ελικόπτερό της.

Οι τρεις χώρες, που με τουρκικό σχέδιο επικέντρωσαν φέτος την άσκηση στην πολλαπλώς αμφισβητούμενη από την Άγκυρα περιοχή του Καστελλόριζου, εφήρμοσαν διαφορετικές η καθεμία τακτικές όσον αφορά τα σχέδια πτήσεων τα οποία προκαλούν, μεταξύ άλλων, την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο. Και αυτό καθώς η Άγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί στην υποβολή των σχεδίων όταν πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερά της στο FΙR Αθήνας, όπως υποχρεούται βάσει των διεθνών κανονισμών που επικαλείται η Ελλάδα.

Για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις πτήσεις και το ότι η αρμοδιότητα και ο συντονισμός για την έρευνα και διάσωση ναυαγών σε τυχόν πραγματικό ατύχημα ανήκουν στις ελληνικές αρχές, υπήρξε έγκυρη ενημέρωση της Αθήνας και προς τις τρεις χώρες.

Ατόπημα του Ισραήλ
Χθες, και ενώ είχε μεσολαβήσει ατόπημα του Ισραήλ βαφτίζοντας επίσημα για 8 ημέρες την περιοχή της άσκησης «τουρκική»- η αεροπορική δραστηριότητα κάθε χώρας ήταν διαφορετική:

● Η Τουρκία εφήρμοσε την πάγια θέση της και τα ελικόπτερά της δεν υπέβαλαν σχέδια πτήσης, παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες. Για τη διεξαγωγή της άσκησης πάντως είχε ζητήσει από τις 5 Αυγούστου άδεια για δέσμευση της περιοχής από την Αθήνα.

● Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση και δεν έστειλαν καν το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που είχαν προγραμματίσει. Περιόρισαν έτσι τη συμμετοχή τους τελικά σε ένα αντιτορπιλικό μόνο.

● Το Ισραήλ, ενδεχομένως υπό το βάρος του ελληνικού διαβήματος για την αρχική ανακοίνωση, επέλεξε να υποβάλει έναν τύπο σχεδίου πτήσης που εν μέρει, ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπ. Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις ανεκτό από την Ελλάδα.

Βεβαίως, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η στάση των Ισραηλινών είναι μεσοβέζικη και η υποβολή σχεδίου πτήσεων κολοβή. Κι αυτό γιατί η στάση τους απέχει από τα όσα σαφώς προβλέπουν οι κανονισμοί και τα σχετικά εγχειρίδια, ότι για κάθε πτήση πρέπει να υποβάλλεται σχέδιο για λόγους ασφαλείας της αεροναυτιλίας.

Υπέρπτηση Φαρμακονησίου
Σε νέα υπέρπτηση του Φαρμακονησίου προχώρησαν χθες οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, 4 τουρκικά μαχητικά πέταξαν λίγο μετά τις 11 το πρωί πάνω από το ελληνικό νησί σε ύψος περίπου 300 μέτρων. Άλλα 4 αεροσκάφη πετούσαν την ίδια ώρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν από το FΙR Αθήνας περίπου 30 λεπτά αργότερα, αφού προηγήθηκε αναγνώριση και αναχαίτιση από ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας.

Στη στήλη Παραπολιτικά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ εξέδωσε χθες η πρεσβεία του Ισραήλ σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο με την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου α νήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διόρθωσε την επίμαχη φράση. Η πρεσβεία του Ισραήλ αναφέρει πως «αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», ενώ σημειώνει πως οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ «βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Επειδή «κολλάω» στις λεπτομέρειες, αν δεν απατώμαι, πουθενά δεν αναφέρεται ότι έγινε λάθος. Για να μην αναφέρω ότι το «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» δεν είναι και ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Μπορεί, πάλι, να είναι απλώς φραστική αβλεψία...
TA NEA

2 σχόλια:

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ εξέδωσε χθες η πρεσβεία του Ισραήλ σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο με την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου α νήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Το ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διόρθωσε την επίμαχη φράση. Η πρεσβεία του Ισραήλ αναφέρει πως «αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», ενώ σημειώνει πως οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ «βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Επειδή «κολλάω» στις λεπτομέρειες, αν δεν απατώμαι, πουθενά δεν αναφέρεται ότι έγινε λάθος. Για να μην αναφέρω ότι το «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» δεν είναι και ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Μπορεί, πάλι, να είναι απλώς φραστική αβλεψία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 13 Αυγούστου τρέχοντος έτους σε περίεργο περιστατικό με ιστιοφόρο σκάφος στο Ανατολικό Αιγαίο, που κατά κάποιες υπόνοιες των ελληνικών διωκτικών αρχών ενεχόταν σε διακίνηση λαθρομεταναστών και το οποίο βρέθηκε μισοβυθισμένο υπήρξαν κάποιοι νεκροί και κάποιοι αγνοούμενοι. Οι λιμενικές αρχές οι οποίες επιλήφθησαν του θέματος διαπίστωσαν ότι κάποιος εκ των νεκρών είχε στην κατοχή του Ισραηλινά έγραφα. Μόνο εκείνη την ημέρα μεταδόθηκε αυτή η είδηση. Να υποθέσω καλόπιστα ότι το εν λόγο άτομο ενεργούσε προς όφελος αποκλειστικά δικών του συμφερόντων και όχι εις βάρος αυτής της σχέσης με την Ελλάδα που θεωρεί τόσο ουσιαστική το Ισραήλ; Γιατί αν κάνω άλλες υποθέσεις τότε το Ισραήλ δεν θα πρέπει να βασίζεται σ’ αυτή την σχέση ανοχής που υπάρχει τώρα. Βέβαια όπως είναι γνωστό και αυτονομημένα μπορούν να ενεργούν τέτοιοι κύκλοι αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι για το αν είναι αυτονομημένοι ή ημιαυτονομημένοι, αλλά για το ποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς εξυπηρετούν αυτοί που δρουν με αυτό τον τρόπο. Και ειλικρινά ενώ δεν δίνω ούτε μισό σεντς για τα δικά τους εθνικά προβλήματα αλλά αλίμονο αν καταλάβω ότι διανοήθηκε κάποιος να αποσταθεροποιήσει την πατρίδα μου για δικό του όφελος. Τότε η αδιάφορη σχέση μπορεί όντως να γίνει εχθρική. Και αυτό δεν θα είναι ωφέλιμο για κανένα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.