27/8/09

Ψυχωμένοι Έλληνες


Της Ελίνας Γαληνού
Και στα πιό μεγάλα σκοτάδια, μπορεί να υπάρχει ελπίδα να ξεπηδήξει ένα μικρό φώς. Μέσα στις μαυρίλες της κάπνας που έπνιγε την ατμόσφαιρα της Αττικής εδώ και τρίς μέρες, κάποιες ενθαρρυντικές αναλαμπές μας ανέβασαν πολύ το ηθικό και την περηφάνεια. Την περηφάνεια εκείνη που δικαιούται να έχει κάθε λαός, όταν διαθέτει τέτοιους ηρωικούς μαχητές σαν τους δικούς μας που έπεφταν μέσα στη φωτιά για να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Τους παρατηρούσαμε έκπληκτοι να οδηγούν τα κανανταίρ μέσα στις αδηφάγες φλόγες για να επιτύχουν μια ακόμα ρίψη νερού ίσως πιό αποτελεσματική από την προηγούμενη...Τους βλέπαμε και τους ακούγαμε να περνούν δια ξηράς ανάμεσα στα πιό επικίνδυνα σημεία των πυρκαγιών για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν. Εθελοντές, επαγγελματίες πυροσβέστες, μέλη της Ομάδας Φίλων του Δάσους, όλοι συστρατευμένοι σ΄έναν κοινό αγώνα αλληλεγγύης, να δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, για να προλάβουν την καταστροφή...
Και αναρωτιόμασταν έκπληκτοι "Αλήθεια πώς αντέχουν να βρίσκονται επί ποδός ασταμάτητα τόσες πολλές ώρες; Από πού αντλούν όλη αυτήν την δύναμη που τους ωθεί σε μια πάλη αρκετά άνιση, καθώς τα στοιχεία της φύσης για μέρες δεν έλεγαν να τιθασευτούν;" Αυτά τα γεγονότα όπως και άλλα παρόμοια που έχουμε ζήσει κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια, συνοδεύονται από κάποια διδάγματα. Ενα απ΄αυτά, είναι ότι ο άνθρωπος διαθέτει πολλές κρυφές δυνάμεις που ενεργοποιούνται σε ειδικές στιγμές.
Ενα άλλο που καταδείχτηκε-οφείλουμε να πούμε πανηγυρικά-αυτές τις μέρες, είναι ότι η πίστη σε έναν σκοπό τόσο ηθικό και ιερό όσο η διάσωση των συνανθρώπων μας, πυροδοτεί τον άνθρωπο με απίστευτη δύναμη. Ετσι και τώρα. Ολοι εκείνοι που θαυμάζαμε βλέποντάς τους αφοσιωμένους στον μέχρις αυτοθυσίας αγώνα τους, από μια τέτοια πίστη ήταν εμπνευσμένοι. Αυτή η πίστη και μόνο τους γιγάντωνε και τους έδειχνε το διάβα μέσα στους σχεδόν αδιάβατους δρόμους. Διαπιστώσαμε τελικά ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψυχωμένοι Ελληνες απ΄ότι πιστεύουν κάποιοι! Και αυτήν την λαμπερή αλήθεια, την τόσο σημαντική για το ηθικό του λαού μας, οφείλουμε να τη θυμόμαστε πάντα.

8 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως ειναι!!!!!!!οταν απαιτειται ,ειναι ηρωες....σωτηρες...και οτι δηποτε αλλο επιθετο ερχεται στο μυαλο αυτων των απελπισμενων ανθρωπων......οι οποιοι ,στην καθημερινοτητα τους αποκαλουν ..καραβαναδες...αχρηστους....δημοσιους υπαλληλους.....οτι πληρωνωνται τσαμπα....και οτι δηποτε αλλο ειδεχθες επιθετο μπορει κανεις να σκεφτει!!!!!!
    ενας πρωην ενστολος...........
    αγαπητε skal το παρακατω το αφιερωνω σ'αυτους που σε πουλησαν ...τοτε ....εκει μακρυα......

    ...το μέν γάρ αληθές,πικρόν εστί και αηδές τοις ανοήτοις....το δε ψεύδος, γλυκύ και προσηνές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η -κάθε φορά-διαπίστωση, είναι και εν ταυτώ βαθύτατα μελαγχολική, αντιπαραβάλοντάς την, με τήν ποιότητα της ηγεσίας της πατρίδας μας.
    Αλλά γι' αυτήν, φταίμε τελικά εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψυχωμένοι Έλληνες υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν. Ο κοινός σκοπός μας λείπει. Έτσι πρέπει να περιμένουμε την κρίση που θα μας κάνει να ενωθούμε πάλι, η οποία θα αναδείξει και έναν ηγέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολιτισμός είναι το σύνολο των πνευματικών αξιών που η μια γενιά παραδίδει σε άλλη.Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει λοιπόν κάτι διαφορετικό και ο Ελληνικός πολιτισμός.Κορυφαίες πνευματικές αξίες είναι ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, το μίσος για την αδικία και η αγάπη για την Ελλάδα και για κάθε τι Ελληνικό.Τι σημαίνει λοιπόν πυρκαγιά; Μια αδικη και δόλια πράξη η οποία όχι απλά καταστρέφει ατομικές περιουσίες αλλά το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που λέγεται ποιότητα ζωής και το εθνικό αγαθό που λέγεται κοινωνικός πλούτος.
    Όμως οι πράξεις αυτοθυσίας δεν χαρακτηρίζουν πλειοψηφίες πάντα μειοψηφίες ήσαν αυτές που αντιδρούσαν ακαριαία στην πρόκληση .Η πίστη δεν είναι προνόμιο των πολλών πάντα χαρακτήριζε τους λίγους οι οποίοι όμως με τις πράξεις τους πυρπολούσαν τις ψυχές των πολλών.
    Διδαχθηκαμε λοιπόν ότι η πυρκαγιά είναι μάχη, η προστασία του δάσους και της ζωής είναι αγωνας, η προστασία του εθνικού πλούτου είναι στάση ζωής και όχι υποχρέωση;
    Όχι και δεν το διδαχθήκαμε.
    Ο Ελληνικός τρόπος ζωής, οι πνευματικές αξίες του Ελληνισμού έπαψαν να περνούν από γενιά σε γενιά. Υιοθετηθηκαν νέα πρότυπα ζωής ξενόφερτα, αλλοιωθηκε ο εθνικός μας χαρακτήρας, η στάση ζωής μας έγινε ατομιστική και έχασε κάθε ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης.
    Είδαμε πράξεις αυτοθυσίας πάνω στην μάχη, μα ο αγώνας είναι ένα σύνολο από μάχες στις υπόλοιπες άραγε τι έγινε;
    Είδα την ύπαρξη δρόμων μέσα στις καμένες εκτάσεις , οποτε δεν ευσταθεί το επιχείρημα του αδιάβατου ισχύει το επιχείρημα του ωχ αδερφέ τι μας λές τώρα που να τρέχουμε εκεί πάνω και να πάρει φωτιά θα πάει η Πυροσβεστική η τα Canadair με τα ελικόπτερα.
    Βασική αρχή της Δασοπυρόσβεσης είναι η φωτιά στην αρχή μπορεί να σβηστεί από λίγα μέσα, αν επεκταθεί τοτε απαιτείται τεράστια συλλογική προσπάθεια σε πολλά επίπεδα. Πάνω σε αυτό λοιπόν απαιτείται η συγκέντρωση του προβληματισμού και η δράση μας. Οσο δεν υπάρχει τότε τα χιλιάδες στρέμματα η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού , η απώλεια ανθρώπων και ιδιοκτησιών θα είναι το θέμα κάθε καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσπαθώ να καταλάβω τόσα χρόνια γιατί πρέπει να καιγόμαστε για να αποδείξουμε πώς είμαστε ήρωες ή να είμαστε σε πόλεμο ή σε όποια άλλη καταστροφή και δεν βγαίνει νόημα.
    Μόλις σβήσουν οι φωτιές οι ίδιοι ήρωες θα πάνε να παρακαλέσουν για μία θεσούλα για ένα ρουσφέτι τα λαμόγια που ευθύνονται για αυτή μας την κατάντια.Αδιανόητο πώς όλοι εμείς τους επιτρέπουμε να μας αναγκάζουν να γινόμαστε ήρωες.
    Πάντως σε καιρό ειρήνης μάλλον σε βλάκες φέρνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς xpap
    Ναί, κοινός σκοπός μας λείπει και κάποιοι να τον εμπνεύσουν. Και να καταλάβουμε καλά ότι το διασπαστικό κλίμα που μας έχουν καλλιεργήσει, είναι η καταδίκη μας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...Δεν ειναι χουντικος, αρα ακυρωνω το φαρμακερο βελος των επιβητορων της εξουσιας νυν και τεως...Αλλα ενα ερωτημα θελει απαντηση...Κατα την δικτατορια δεν υπηρχαν πευκα και στρατηγοι ανεμοι και ολες αυτες οι μαλ... που λετε στον κοσμο ανικανοι γκαζοντενεκεδες; Γιατι δεν εμπαιναν φωτιες; Αρα ή δεν ειστε ικανοι να προλαβετε ή τις φωτιες τις βαζετε εσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΕ Sub 92,
    ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ, ΓΙΑ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΘΟΣ.
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟΝ "ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ" ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ.
    ΦΙΛΕ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    ΣΟΥ ΛΕΕΙ, ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΤΕΛΟΣ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ.
    Η ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΣΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ.
    Π.Χ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ. ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΑ 300 ΚΑΙ 500 ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ.
    ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΛΑ.
    ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΤΑΧΝΩΣ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ.
    ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ, Ο ΛΑΜΟΓΙΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ "ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ" ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΜΟΚΕΝΤΡΩΝ ΚΥΚΛΩΝ.
    ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ...
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ, Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΛΕΞΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, ΑΛΛΑ Η ΛΕΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
    ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.