27/8/09

Ειρήσθω:Περιζήτητη… Τουρκία

Η Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η εξωτερική πολιτική (ελλαδική και κυπριακή) μία σημαντική ευκαιρία είχε για να καταστεί αποδοτική για τα ελληνικά (ε + κ) συμφέροντα, αλλά, για λόγους που αποδίδονται σε δειλία, ανεπάρκεια, ανικανότητα, αναξιότητα, ανοησία, ραγιαδισμό κ.ο.κ., την έχασε. Την εγκατέλειψε και την απονέκρωσε: Η πολιτική και στρατηγική του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, στην ορθολογιστική, έμπρακτη ανάπτυξή της, ως αμυντική συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών, έδιδε την ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα (και στην Κυπριακή Δημοκρατία) να καταστεί ένας ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ και ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ «παίκτης» και παράγων στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειρήσθω:Περιζήτητη… Τουρκία

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Ε Ν Α Σ ΥΜΝΟΣ της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς της στην προώθηση των τουρκικών στρατηγικών συμφερόντων, ήταν το μεγαλύτερο μέρος της έγκυρης ελληνικής αρθρογραφίας, ελλαδικής και κυπριακής, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαδιμήρου Πούτιν στην Άγκυρα και τα επιτεύγματα Ερντογάν στις τουρκο-ρωσικές σχέσεις. Και, ταυτόχρονα, ένας κλαυθμός και οδυρμός, της ίδιας αρθρογραφίας, για την απογοήτευση έως απόγνωση που προκαλεί, συγκρινόμενη με την τουρκική, η παραλυμένη, αποτυχημένη, αναποτελεσματική και καρπαζοεισπράττουσα ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) εξωτερική πολιτική. Εκφέρεται κιόλας στην έγκυρη, επικριτική αρθρογραφία, υπό τύπον ζηλεύουσας αναζήτησης εκ των παθημάτων μαθήματος, και το ερώτημα, «γιατί τουλάχιστον δεν διδασκόμαστε από τους… Τούρκους;».

Η Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η εξωτερική πολιτική (ελλαδική και κυπριακή) μία σημαντική ευκαιρία είχε για να καταστεί αποδοτική για τα ελληνικά (ε + κ) συμφέροντα, αλλά, για λόγους που αποδίδονται σε δειλία, ανεπάρκεια, ανικανότητα, αναξιότητα, ανοησία, ραγιαδισμό κ.ο.κ., την έχασε. Την εγκατέλειψε και την απονέκρωσε: Η πολιτική και στρατηγική του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, στην ορθολογιστική, έμπρακτη ανάπτυξή της, ως αμυντική συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών, έδιδε την ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα (και στην Κυπριακή Δημοκρατία) να καταστεί ένας ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ και ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ «παίκτης» και παράγων στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ευκαιρία να ασκεί δρώσα εξωτερική πολιτική στην περιοχή, με τη Συρία, τον Λίβανο, τον Ισραήλ, τους Παλαιστινίους, την Αίγυπτο κ.λπ. Ως καθ’ έκαστον κράτος η κάθε μια και ως κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά την ένταξη το 2004 και της Κύπρου στην ΕΕ, υπηρετώντας πρωτίστως τον στρατηγικό ρόλο που «επιδαψίλευσε» η γεωγραφική θέση των δύο χωρών στην κρισιμότατη γεωστρατηγικώς περιοχή.

Α Ν Τ Ι ΤΟΥΤΟΥ, Αθήνα και Λευκωσία, απέναντι στις τουρκικές απειλές, ιδίως επί της εποχής των ρωσικών αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, κατέληξαν να τραπούν εις άτακτον φυγήν. Διέλυσαν κι απονέκρωσαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η Αθήνα (υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών) εγκατέλειψε την περιοχή, επιτρέποντας, τελικά, στην Άγκυρα να επεκτείνει, ανενόχλητη, μεθοδικά, συστηματικά και αποφασιστικά τη δική της επέλαση της στον χώρο της Αν. Μεσογείου. Καθιστάμενη η ίδια, ο αξιόπιστος και περιζήτητος, ακόμα και από τη Ρωσία (για τα ιδιαίτερα ρωσικά συμφέροντα) συνομιλητής και εταίρος. Αθήνα και Λευκωσία κατέληξαν, δυστυχώς, να… βράζουν στο ζουμί τους!
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕ 26.8.09

Τώρα που αποφάσισες να αναδείξεις στην Ευρωβουλή τα Εγκλήματα Πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο για τις διατεταγμένες, συστηματικές, μαζικές εκτελέσεις Αιχμαλώτων που διέπραξε το τουρκικό κράτος (39η και 28η Μεραρχία και υπό διοίκησιν «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ) το 1974, προετοιμάστηκες, άραγε, αξιότιμη Ευρωβουλευτίνα κυρία Ελένη Θεοχάρους, πώς θ’ αντιμετωπίσεις την εναντίον σου δράση των Ιδεολογικών Ερπυστριών του Αττίλα στον… «μίζερο νότο»;
Λάζ.Α.Μαύρος

3 σχόλια:

  1. Τι σημαίνει "ειρήσθω";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ... να η Ελληνική Παιδεία. Δεν φταίει ο άνθρωπος που δεν ξέρει τι θα πει ειρήσθω και καλά κάνει και ρωτάει. Αλλά όταν κάνουμε κάθε 10 χρόνια εκπαιδευτικές επαναστάσεις για το πώς θα γινόμαστε όλο και πιο αγράμματοι και το πανηγυρίζουμε κι από πάνω, καλά να πάθουμε. Τώρα βέβαια δεν ξέρω και την ακριβή πρόθεση του ερωτώντος για το ειρήσθω μια που δεν είχε παρά να ψάξει την λέξη και τις εκφράσεις που συνοδεύει σε μια μηχανή αναζήτησης όπως έκανα κι εγώ και παραθέτω το αποτέλεσμα... αλλά ας πάει και το παληάμπελο...

    "Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ε Σ Φ Ρ Α Σ Ε Ι Σ
    Ειρήσθω εν παρόδω: Ο τύπος ειρήσθω είναι γενικό πρόσωπο της προστακτικής παρακειμένου του ρήματος λέγομαι και σημαίνει: ας έχει λεχθεί. Η πάροδος είναι ένας μικρότερος, δευτερεύων δρόμος που οδηγεί σε μια κεντρική οδό: πάροδος της λεωφόρου Αθαλάσσας. Η φράση ειρήσθω εν παρόδω σημαίνει, για να λεχθεί κάτι παρενθετικά, παρεμπιπτόντως: π.χ. Όλοι οι ηγέτες μας, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν σχέσεις φιλικές μεταξύ τους, ενώ καθημερινά αλληλοκατηγορούνται. Τα λάθη της Κυβέρνησης στο θέμα της καθυστερημένης εκτέλεσης των έργων τα πληρώνει, ειρήσθω εν παρόδω, ο λαός."
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι πιστεύω ότι η ελληνική διπλωματία(Ελλ και Κυπρ) δεν έχει και τόσα περιθώρια ευελιξίας μπροστά στα συμφέροντα κάποιων μεγάλων (ΗΠΑ) από την Τουρκία.
    Ε αφού οι άλλοι έρχονται στους Τούρκους (Κλίντον,Πούτιν, εμίριδες του Κατάρ) και τους ζητούν συμφωνίες,τι να κάνουμε εμείς τώρα; Έχουν μία χώρα τεράστια, τοποθετημένη στο καλύτερο γεωστρατηγικό σημείο του κόσμου, η Ελλάδα είναι απλώς μία χώρα με καλή στρατηγική τοποθεσία, αξιόπιστη συνεργάτης και σταθερά δημοκρατική αλλά τίποτε παραπάνω.
    Εννοώ ότι οι Τούρκοι απολαμβάνουν χωρίς να κάνουν και σημαντικό κόπο.
    Λέγοντας αυτό πάντως, πιστεύω ότι το μεγάλο λάθος της Ελληνικής διπλωματίας δεν είναι η αδράνεια, αλλά το ότι θεωρούμαστε δεδομένοι και είμαστε πάντα μόνο ενδοτικοί.
    Και γι'αυτό όμως υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις. Πόσες επί πόσες κυβερνήσεις της χώρας στην ουσία στηρίζονταν στο αμερικανικό χρήμα και τη βοήθεια, πέρα από τα ευρωπαικά κονδύλια, μετά η θέση μας στην Ευρ. 'Ενωση δεν ήταν παγιωμένη μέχρι την διεύρυνσή της. Θέλαμε να μπούμε στην ΟΝΕ με το Ευρώ, θέλαμε να δώσουμε το μύνημα ότι είμαστε σταθεροί και αξιόπιστοι.
    Το δώσαμε πιστεύω το μύνημα και σε υπερβολικό βαθμό.
    Τώρα ΠΡΕΠΕΙ να σκληρήνουμε τη στάση μας, γιατί χθες ήταν τα πετρέλαια, σήμερα είναι οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σήμερα και αύριο θα είναι το φυσικό αέριο και το νερό, εεεε, κάποτε πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν ότι δε θα υποχωρούμε συνέχεια στην Τουρκία.
    Αυτό πρέπει να το καταλάβουν, και οι μεγάλοι και οι Τούρκοι (κυρίως αυτοί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.