10/8/09

Στο «κόκκινο» και πάλι οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία

Ανακωχή, τέλος
Περίπου ένα 24ωρο κράτησε η «ανακωχή» μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας και του ομολόγου του της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε.
Το Σάββατο ο Ούγκο Τσάβες αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Μπογκοτά, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κολομβιανή κυβέρνηση ότι στρατιώτες της εισήλθαν στο έδαφος της Βενεζουέλας.
«Η απειλή εις βάρος μας μεγαλώνει. Καλώ το λαό σε πολεμική ετοιμότητα!» είπε ο Ούγκο Τσάβες στη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, Κολομβιανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Ορινόκο και εισήλθαν στο έδαφος της Βενεζουέλας. Όταν οι στρατιώτες της Βενεζουέλας έσπευσαν στο σημείο, οι Κολομβιανοί είχαν φύγει.
«Πρόκειται για πρόκληση της κυβέρνησης Ουρίμπε. Οι γιάνκηδες άρχισαν να διατάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» κατέληξε.
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του προέδρου της Κολομβίας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Μάλιστα ο πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία σε επτά χώρες της Νοτίου Αμερικής, προκειμένου να εξηγήσει τη φύση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Έντονα αντέδρασε ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις Ουρίμπε μπορεί να οδηγήσουν τη Νότιο Αμερική σε στρατιωτική ανάφλεξη.
Μάλιστα, αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβίας, απόφαση που ανακάλεσε το περασμένο Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Πάντως τα Ελληνικά ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους, μα ς παρουσιάζουν τον Ο Τσάβες, σαν ένα δικτάτορα, ένα καθεστώς περίπου σαν το ΙΡΑΝ, που γιάννης κερνάει, γιάννης πίνει.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αποκλείεται καθόλου αγαπητέ ΔΤ να είναι πράγματι έτσι. Μια χώρα απομονωμένη πολιτικά, όπως η Βενεζουέλα, γίνεται πιο αυταρχική, αλλιώς δεν μπορεί να επιβιώσει. Θυμήσου τη Σερβία του Μιλόσεβιτς, το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, τη Λιβύη του Καντάφι ή τα κράτη
    του παλιού ανατολικού μπλοκ. Κάπως έτσι δεν είναι;
    Μια χώρα που σηκώνει δικό της μπαϊράκι και δεν ανήκει στη Δύση, αναγκαστικά απομονώνεται και αναγκαστικά κυβερνιέται πιο αυταρχικά, για να αποφύγει την εισροή φιλοδυτικών τάσεων στην επικράτειά της. Λογικό δεν είναι;
    Κάπως έτσι έγινε και με την Ιαπωνία κατά το Μεσοπόλεμο και είχαν λυσσάξει οι τότε Ευρωπαϊκές εφημερίδες εναντίον της. Το ίδιο και με τη Γερμανία του Χίτλερ, άσχετα αν οι αγγλοσάξωνες έχουν δώσει και ηθική χροιά στο ζήτημα (αυτό είναι θέμα προπαγανδιστικής τακτικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.