19/8/09

Πλυντήριο για τις αμαρτίες του Χένρι Κίσινγκερ

Μεταξύ των εγκλημάτων που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο ένταλμα είναι: οι εσκεμμένοι μαζικοί φόνοι αμάχων πληθυσμών στην Ινδοκίνα· συνεργία σε μαζικούς φόνους στο Μπανγκλαντές· σχεδιασμός της δολοφονίας του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα μιας δημοκρατικής χώρας, της Χιλής, με την οποία οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο· ανάμειξη σε συνωμοσία για τον φόνο του αρχηγού του κυπριακού κράτους· υποκίνηση και διευκόλυνση της γενοκτονίας στο Ανατολικό Τιμόρ... (από το βιβλίο «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ», εκδ. Verso).

Πλυντήριο για τις αμαρτίες του Χένρι Κίσινγκερ
Βιογράφος του προσπαθεί τώρα να πείσει ότι ήταν αξιοθαύμαστος πολιτικός
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]

▅ Άλιστερ Χορν: «Ο Κίσινγκερ αδικείται από τη φήμη του»
Κατά την επικρατούσα άποψη ο Χένρι Κίσινγκερ είναι κακός άνθρωπος, ακόμη και εγκληματίας πολέμου. Ωστόσο ο επίσημος βιογράφος του, ο Άλιστερ Χορν, προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει και πλευρές που μπορεί κανείς να θαυμάζει...

Από το 1969 ώς το 1977 που διηύθυνε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ- ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας (1969-1975) και ως υπουργός Εξωτερικών (1975- 1977)- κατηγορείται ότι διέπραξε πολλά εγκλήματα. Ο άνθρωπος που φέρεται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό της δολοφονίας του Μακάριου και έχει δηλώσει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 με τον Αττίλα, είχε επίσης διατάξει τον μυστικό βομβαρδισμό του Βόρειου Βιετνάμ και της Καμπότζης, είχε υποστηρίξει και πάλι μυστικά, το 1973, το πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, είχε στηρίξει ακροδεξιά καθεστώτα, είχε εμπλακεί στην εκστρατεία απαγωγών και φόνων αριστερών στη Λατινική Αμερική που είναι πλέον γνωστή ως «Επιχείρηση Κόνδωρ». Στο πλαίσιο αυτό, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς έχει ζητήσει την προσαγωγή του Κίσινγκερ σε δίκη, ενώ το 2001 ένας Γάλλος δικαστής προσπάθησε να υποχρεώσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να καταθέσει σε σχέση με τις εξαφανίσεις αμάχων στη Χιλή.

Το βιβλίο
Εντούτοις, στο βιβλίο του με τίτλο «1973: η χρονιά του Κίσινγκερ» - μια βιογραφία που έχει εγκριθεί από τον βιογραφούμενο- ο Άλιστερ Χορν υποστηρίζει ότι ο Κίσινγκερ αδικείται από τη φήμη του και ότι στην πραγματικότητα συνέβαλε στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. «Ο Κίσινγκερ ήταν σίγουρα ένας από τους πολύ λίγους κρατικούς άνδρες που προσπάθησαν να κάνουν κάτι θετικό για να αρθεί το αδιέξοδο του Ψυχρού Πολέμου, που προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ και να βάλουν ένα τέλος στον κύκλο του πολέμου στη Μέση Ανατολή», γράφει ο Χορν στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Για το θέμα της ανατροπής του Αλιέντε, ο βιογράφος υποστηρίζει πως «οι κατηγορίες περί ανάμειξής του στο πραξικόπημα έχουν λίγη ουσία. Αν υπάρχει κάποιο “όπλο που καπνίζει”, που δείχνει ότι ο Κίσινγκερ διευκόλυνε μάλλον το πραξικόπημα αντί απλώς να το χαιρετίσει, οι επικριτές του δεν το έχουν ακόμη παρουσιάσει».

Το μεγάλο έτος
Ο Χορν- ο οποίος εξηγεί ότι αρχικά είχε αναλάβει να γράψει ολόκληρη την επίσημη βιογραφία του 86χρονου Κίσινγκερ, όμως αποφάσισε τελικά να αφοσιωθεί μόνο σε ένα έτος της ζωής του, το 1973, επειδή «αυτό ήταν τελικά το μεγάλο έτος»- προτιμά να επιμένει σε πρωτοβουλίες του Κίσινγκερ όπως η έναρξη συνομιλιών με τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, η επιδίωξή του να επέλθει ύφεση με τους Κινέζους και με τους Σοβιετικούς, η εκεχειρία που πέτυχε στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Αντίθετα από την ευρέως επικρατούσα άποψη, ο Κίσινγκερ δεν είναι, τουλάχιστον για τον Χορν, κάποιος που υποκίνησε ωμότητες και πρέπει να ξεσκεπαστεί, αλλά κάποιος που «αναζήτησε με επιτυχία μια παγκόσμια ισορροπία ειρήνης ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό συνασπισμό και προσπάθησε να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός κατά λάθος πυρηνικού πολέμου».


Οι κατήγοροι

ΤΖΟΝ ΠΙΛΤΖΕΡ, δημοσιογράφος
«Οι Κίσινγκερ και Νίξον πραγματοποίησαν τους παράνομους, μυστικούς βομβαρδισμούς κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 700.000 Καμποτζιανοί».Από το 1969 ώς το 1973, οι Κίσινγκερ και Ρίτσαρντ Νίξον διέταξαν τους παράνομους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη, στους οποίους 700.000 Καμποτζιανοί σκοτώθηκαν από τόνους βομβών, που αντιστοιχούσαν σε πέντε ατομικές βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα. Ημερολόγια των πιλότων πλαστογραφήθηκαν, το Κογκρέσο εξαπατήθηκε. Το 1973 ο Κίσινγκερ υποστήριξε την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της Χιλής από τον φασίστα στρατηγό Πινοσέτ. Το 1975 ο Κίσινγκερ και ο Τζέραλντ Φορντ άναψαν το πράσινο φως, σύμφωνα με τους φακέλους της CΙΑ, στον δικτάτορα της Ινδονησίας Σουχάρτο για να εισβάλει στο Ανατολικό Τιμόρ και τον εφοδίασαν μυστικά και παράνομα με αμερικανικό οπλισμό. Κατά την εισβολή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΤΣΕΝΣ, συγγραφέας
«Ουδείς λόγος υπάρχει να μην εκδοθεί ένταλμα για να συλληφθεί και να δικαστεί ο Χένρι Κίσινγκερ».

Μεταξύ των εγκλημάτων που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο ένταλμα είναι: οι εσκεμμένοι μαζικοί φόνοι αμάχων πληθυσμών στην Ινδοκίνα· συνεργία σε μαζικούς φόνους στο Μπανγκλαντές· σχεδιασμός της δολοφονίας του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα μιας δημοκρατικής χώρας, της Χιλής, με την οποία οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο· ανάμειξη σε συνωμοσία για τον φόνο του αρχηγού του κυπριακού κράτους· υποκίνηση και διευκόλυνση της γενοκτονίας στο Ανατολικό Τιμόρ... (από το βιβλίο «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ», εκδ. Verso).

NEA

5 σχόλια:

  1. Εύλογο ερώτημα που γεννάται ..Γιατί δεν γίνετε κάτι με την περίπτωσή του ;
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Ο Κίσινγκερ ήταν σίγουρα ένας από τους πολύ λίγους κρατικούς άνδρες που προσπάθησαν να κάνουν κάτι θετικό για να αρθεί το αδιέξοδο του Ψυχρού Πολέμου, που προσπάθησαν να τερματίσουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ και να βάλουν ένα τέλος στον κύκλο του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

    Σοβαρή λογική. Και ο Στάλιν ήθελε να τελειώσει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά αυτό δεν τον κάνει υπέρμαχο της ειρήνης ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέγας φονέας των λαών!!! του οποίου προσπαθούν να «φτιάξουν την υστεροφημία του.

    Μόνο για φτύσιμο.

    Κ1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.