24/8/09

Eρωτηματικά στα κυπριακά κόμματα με τις δηλώσεις Ταλάτ για τα 30 έγγραφα

Απαντά σήμερα ο Χριστόφιας

Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Ερωτηματικά στα ελληνοκυπριακά κόμματα προκαλούν οι δηλώσεις Ταλάτ ότι έχουν διαμορφωθεί 30 κοινά έγγραφα με συγκλίσεις πάνω σε διάφορα θέματα.
Εκπρόσωποι των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων δήλωσαν ότι οι δηλώσεις Ταλάτ εγείρουν ερωτηματικά και πολλές απορίες και κάλεσαν τον πρόεδρο να ενημερώσει το Σώμα.
Στις νέες δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
ΠΡΩΤΟΝ, υποστήριξε πως για να πουν «ναι» οι Τ/Κ «θα πρέπει απαραίτητα να προνοούνται οι τουρκικές εγγυήσεις. Είπε δε πως η ε/κ πλευρά δημιουργεί προβλήματα με τις Συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας. Τόνισε ότι τροπολογίες στις Συμφωνίες Εγγυήσεων και Συμμαχίας μπορεί να γίνουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία). Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι αποφασισμένη οι συμφωνίες να παραμείνουν ως έχουν. Ξεκαθαρίζει, δηλαδή, ότι δεν συζητά θέμα κατάργησης εγγυήσεων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, σε ό,τι αφορά το εδαφικό, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση επί χάρτου «προτού αντιληφθούμε ότι είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε». Παραπέμπει το θέμα για το τέλος της διαδικασίας.
ΤΡΙΤΟΝ, χαρακτηρίζει κωμική τη θέση της ε/κ πλευράς να έχει τον πρώτο λόγο στις περιουσίες ο ιδιοκτήτης. Στο περιουσιακό είπε ότι οι τουρκικές εισηγήσεις δεν διαφέρουν και πολύ από τη λογική του σχεδίου Ανάν.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπάρχουν, είπε πως αυτές αφορούν τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της εκλογής του προέδρου και αντιπροέδρου και του περιουσιακού.

Απάντηση στον Ταλάτ
Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες των οργανώσεων αποδήμων Κυπρίων, οι οποίες θα καλύψουν ολόκληρη τη βδομάδα. Τις εργασίες του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος θα αναφερθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις, θα δώσει απάντηση στους ισχυρισμούς Ταλάτ και θα στείλει τα δικά του μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Ο πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ είναι δεσμευμένοι να λύσουν το Κυπριακό. Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο των συνομιλιών υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος». Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι λύεται το Κυπριακό. Ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ούτε μπορεί η όποια συμφωνία για λύση του Κυπριακού να καταστεί πρωτογενές δίκαιο.
ΕΝΕΤ

3 σχόλια:

  1. Η Εκκλησία δεν θα σιωπήσει

    Νευρικότητα διακατέχει τους αρμόδιους του Συνεδρίου των Αποδήμων

    Ανησυχούν για την ομιλία
    του Αρχιεπισκόπου

    22/08/2009 | ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
    Από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου τονίστηκε στη «Σ» ότι η Εκκλησία θα εκφράσει ξεκάθαρα την αγωνία της για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και θα αναφερθεί σε πιθανά λάθη στη διαχείρισή του. Τονίστηκε, συγκεκριμένα, ότι «η Εκκλησία δεν πρόκειται να πάψει να μιλά και να εκφράζει τις ανησυχίες της για ό,τι γίνεται, γιατί έχει καθήκον να το πράξει ως οφειλή προς το χριστεπώνυμο πλήρωμά της».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ανησυχούν οι απόδημοι; Απόδημος = Ταλατικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το καθεστως χριστοφια θα κανει τα παντα για να καταργησει την κυπριακη δημοκρατια και να παραδωση την ελευθερη κυπρο στους...συντροφους εποικους.
    στο ονομα της λυσης της..κυπριακης λυσης για να αποφυγει την..διχοτομηση!!!
    το οχι του 2004 ηταν..εθνικισμος το ..σκυψιμο του σημερα ειναι...ρεαλισμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.