10/8/09

Προμήθεια - εξπρές 160 εκατ. €

Προμήθεια-μαμούθ για ανταλλακτικά αεροσκαφών, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε μέσα σε μια νύχτα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κάτω από την πίεση των τελευταίων εξελίξεων στο Αιγαίο.Οπως «ο λύκος χαίρεται στην αναμπουμπούλα», έτσι και οι αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στο Αιγαίο.

Από την τελευταία θερμή ένταση στο Αρχιπέλαγος, προς το παρόν κερδισμένες βγαίνουν οι αμερικανικές εταιρείες που επί χρόνια προμηθεύουν ανταλλακτικά στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

Η συγκεκριμένη προμήθεια της τάξεως των 160 εκατομμυρίων ευρώ προωθείται ήδη με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης και με την ένδειξη του «κατεπείγοντος». Φυσικά, καμία διάθεση από την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία για προκήρυξη διαγωνισμών και χωρίς την κατάρτιση των στοιχειωδών τεχνοοικονομικών μελετών. Κοινώς, ο Β. Μεϊμαράκης έδωσε το «πράσινο φως» να διατεθούν 160 εκατ. ευρώ για ανταλλακτικά της πολεμικής αεροπορίας, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζει πόσο θα αυξηθεί ο δείκτης διαθεσιμοτήτων των ιπτάμενων μέσων και για πόσο χρονικό διάστημα.

Οπως λέει και ο λαός, δίνει 160 εκατ. ευρώ για να αγοράσει «γουρούνι στο σακί». Εναν «κουβά» ανταλλακτικών που ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού και πότε θα χρησιμοποιηθούν.Είναι τοις πάσι γνωστό ότι επί δεκαετίες εξακολουθούν να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον χώρο των ανταλλακτικών.

Ο τρόπος με τον οποίο τα προμηθεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι αναχρονιστικός και χωρίς τεχνοοικονομικούς δείκτες, επιτρέποντας έτσι αυθαιρεσίες. Για παράδειγμα, αγορές πανάκριβων υλικών που ουδέποτε χρησιμοποιούνται και υπερτιμολογήσεις, καθώς δεν γίνονται διαγωνισμοί που θα μπορούσαν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.

Το παράδοξο
Είναι παράδοξο πώς και γιατί η ελληνική πολεμική αεροπορία αποφεύγει να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες για προμήθεια ανταλλακτικών μέσω των ίδιων των χωρών προέλευσης των μέσων καθώς και των μητρικών εταιρειών. Ποιος είναι ο λόγος και ποιοι πραγματικά εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο καθεστώς προμήθειας ανταλλακτικών;

Είναι δυνατόν η ελληνική πολεμική αεροπορία να καταφεύγει μέσω τρίτων (μεσαζόντων) στην αμερικανική αγορά για να προμηθευτεί ανταλλακτικά που αφορούν ευρωπαϊκά μέσα; Και το κυριότερο: γιατί δυσφορεί η πολεμική αεροπορία να συντάξει τεχνοοικονομική μελέτη για τις προμήθειες των ανταλλακτικών;

Οι γνωρίζοντες το κύκλωμα προμήθειας των ανταλλακτικών στις Ενοπλες Δυνάμεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι επίκειται μεγάλο φαγοπότι στο όνομα της κρίσης!

Ο Β. Μεϊμαράκης έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη διαδικασιών-εξπρές υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων στο Αιγαίο, καθώς επίσης και λόγω των επικρίσεων που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση για την επικίνδυνα χαμηλή διαθεσιμότητα των μέσων εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει και προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει στο όνομα της πραγματικής ανάγκης για απόκτηση ανταλλακτικών να πλουτίσουν οι ημέτεροι του Πενταγώνου και οι επιτήδειοι της αγοράς.

Ηδη είναι γεγονός ότι στο ΓΕΑ και στη ΔΑΥ εμφανίστηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας απόστρατος πτέραρχος που επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου παρασκηνιακά είχε πρωτοστατήσει στη συγκρότηση των συμβάσεων αγοράς των 30 F-16 καθώς και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της συγκεκριμένης αγοράς.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αλλαγές στη διοίκηση της ΔΑΥ

Μετά τις αιφνίδιες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεύθυνση της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης αναλαμβάνει ο υποπτέραρχος Κ. Ιατρίδης, για τον οποίο χρόνια τώρα μόνο με κολακευτικά λόγια μιλούν οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι.

Στη ΔΑΥ, βασικό στέλεχος παραμένει ο σμήναρχος Οικονόμου, αδελφός του διευθυντή τεχνικών έργων του ΓΕΑ, ο οποίος χαίρει της εκτιμήσεως του Σωτήρη Κορομάντζου, διευθυντή του υπουργικού γραφείου.

Οπως είναι επόμενο, η ΔΑΥ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς είναι η αρμόδια υπηρεσία που θα κληθεί να διαχειριστεί τα 160 εκατ. που ενέκρινε για την αγορά ανταλλακτικών ο κ. Μεϊμαράκης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΕΘΝΟΣ


13 σχόλια:

  1. Ο κ. Βερύκιος να δούμε πότε θα ...αναβαθμιστεί. Είναι τόσο φαιδρολόγος που ακόμα και αλήθειες να πει κάποια φορά δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά. Σαν τον βοσκό και τον λύκο, του Αισώπου...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχίζουν και τελειώνουν και οι αντοχές για την απαιτούμενη κοσμιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μπουρδολογία στην χώρα μας δεν έχει τέλος.
    Οταν δεν παραγγέλομε ανταλλακτικά έχομε πρόβλημα. Οταν γίνουν παραγγελίες, πάλι έχομε πρόβλημα.

    Γενικολογίες και αοριστολογίες.
    Διεθνή διαγωνισμό για συγκεκριμένα ανταλλακτικά; Τι μας λες ρε φίλε! Πόσοι δηλαδή φτιάχνουν ανταλλακτικά για Φ16 για να τους βάλομε να διαγωνιστούν κιόλας....;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΚΛΥΤΕΡΟ ΕΞ' ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΤΑΧΝΩΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν μειωμένης θητείας αλλά ,επειδή βουλευτής ,πέρασε το σχολείο αυτοδυτών τουΠ.Ν ;;;Και το έκοψα για παλληκάρι.Αλλά ..... την δόξαν πολλοί εμίσησαν,το χρήμα κανείς !!Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑΙΡΕΤΑΙ!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ:

    Ο/Η Σ.Κομνηνός είπε...
    Αρχίζουν και τελειώνουν και οι αντοχές για την απαιτούμενη κοσμιότητα.

    10 Αύγουστος 2009 12:38 μμ

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 02:24 λέμε και καμμιά τρελλίτσα για να περάσει η ώρα. Σιγά μην έβγαλε το αυτοδυτών ο Μεϊμαράκης. Μήπως τον μπερδεύεις με τον Βουλγαράκη που έλεγε ότι έβγαλε την ΜΥΚ;
    Καλά ο Βερύκιος βγάζει μία είδηση και μετά χιονοθύελλα στον εγκέφαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μηπως βγαλανε την ΜΥΚ [μοναδα υποπτου κονομας]?.Να γνωριζετε οτι το κυριοτερο προσον για πολιτικα αξιωματα ειναι η φυγοστρατια και η αμβλυνση πατριωτικων αισθηματων.[μην μας βγει κανεις υπουργος Ελληναρας και μας χαλασει την συνταγη].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιμένω ότι ο ένας από τους 2 (Μαϊμράκης ή Βουλγαράκης ) πέρασε από την ΜΥΚ,δλδ έβαλε μέσον και μου έδωσε την εντύπωση παλληκαριού διαφορετικού από τις υπόλοιπες λούγκρες κτλ,κτλ.Αλλά ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδες που δεν τα ξέρεις καλά φίλε Ανώνυμε 07:12; Ο Βουλγαράκης όταν πήγε να υπηρετήσει ήταν ήδη βουλευτής. Πάει ο Βαρβιτσιώτης τότε και κάνει ειδικό νόμο, οι βουλευτές να υπηρετούν μόνο 6 μήνες. Πάει λοιπόν κι ο Βουλγαράκης και κατατάσσεται στο ΠΝ (σιγά μην πήγαινε στον ΕΣ), αλλά στο κέντρο νεοσυλλέκτων ήταν προκλητικός. Έστελνε μέχρι και στελέχη να του πάρουν καφέ. Οπότε για να μην γίνει καμμία εξέγερση, σκέφτηκε η διοίκηση και τον απέσπασε στην παρακείμενη ΜΥΚ. Όχι φυσικά για να την βγάλει. 6 μήνες είναι μόνο το πρόγραμμα εκπαίδευσης της μονάδας και ο Βουλγαράκης που υπηρέτησε σύνολο 6 μήνες στο ΠΝ (πήρε και καμμιά αδειούλα το κωλοφάνταρο)λες να εκπαιδευόταν εκεί; Oύτε σκοπιά δεν βάραγε ο λελές. Μετά όμως με τις εκλογές πήγαινε στον στίβο μάχης, τράβαγε (στατικές εννοείται) στημένες φωτό (σιδερωμένη φόρμα woodland, τα μανίκια σηκωμένα, και το rolex στο χέρι)κι έκανε υποτίθεται διέλευση. Πήρε και τις φωτό και έκανε αφίσσες για την προεκλογική του εκστρατεία ο ασυνείδητος. Μετά όταν ήταν υπουργός δημοσίας τάξεως το 2004, κομπορευόταν στους αμερικάνους ότι προερχόταν από την οικογένεια των Special Forces. Ώσπου έμαθαν την αλήθεια και οι ξένοι και μας έκανε διεθνώς ρόμπα ο καραγκιόζης. Αυτό ήταν το πέρασμα του παπάτζα Βουλγαράκη από την ΜΥΚ. Μετά βέβαια είναι γνωστά τα πράγματα. Το έριξε στις off-shore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ 9:06,δεν γνώριζα λεπτομέρειες,άκουσα μόνο ότι πέρασε το σχολείο αυτοδυτών-22 εργάσιμες ημέρες- αυτό είναι όλο και όλο.Δλδ μούφα ο παλήκαρος;;;; Δεν βαρυέσαι,πάλι εμείς και τα παιδιά μας θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι ρε φίλε 01:44 πάλι έμείς θα κάνουμε την βρωμοδουλειά.
    Χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ....

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.