24/8/09

Θα είναι λάθος η προσφυγή στη Χάγη για τη δολοφονία των 5

Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη του στον Χρήστο Μπόκα για το «Πρώτο Θέμα», αν και διαπιστώνει στασιμότητα στις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου- Τουρκίας, εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για τον δεύτερο και τρίτο κύκλο των συνομιλιών, ενώ δεν συμφωνεί με την άσκηση βέτο καθώς θεωρεί πως απλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην διαδικασία. Σχετικά με το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την δολοφονία των πέντε Ελληνοκυπρίων, πιστεύει πως η προσφυγή δεν θα προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, και λέει πως η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και έπειτα τα δύο έθνη να προσπαθήσουν να συνεργαστούν και να ζήσουν ειρηνικά.


Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια στον Χρήστο Μπόκα για το «Πρώτο Θέμα»


- Θα παραβρεθείτε στη γενική συνέλευση τον ΟΗΕ για να ενημερώσετε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σχετικά με την αδιαλλαξία που εμφανίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά;


-"Ασφαλώς. Βρισκόμαστε στη λήξη της πρώτης φάσης των συνομιλιών και αποτιμώντας διαπιστώνουμε πρόοδο. Την ίδια ώρα, όμως, διαπιστώνουμε και στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Δεν τελείωσαν όμως οι συνομιλίες. Επιμένω ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει τον κ. Ταλάτ να συνομιλήσει με τους συμπατριώτες του ως Κύπριος. Έχουμε ακόμη δύο γύρους. Ευχή και ελπίδα είναι η Άγκυρα να αλλάξει ρότα. Αν δεν αλλάξει, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε όχι στην ενταξιακή της πορεία."


- Εκλεχθήκατε με σημαία την επανένωση της νήσου. Πόσο μακριά ή κοντά βρισκόμαστε σήμερα;


-"Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, δεν είμαστε κοντά. Εάν όμως αναλογιστούμε πως υπάρχει και δεύτερος και τρίτος γύρος και άρα η δυνατότητα ή και η ελπίδα να μετακινηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα όπου έχουμε απόσταση, τότε είμαστε και κοντά. Ο κ Ταλάτ -που σίγουρα από πίσω τον στηρίζει η Τουρκία- θέλει για δύο λόγους λύση έως τον Δεκέμβριο. Πρώτον, γιατί η Τουρκία θα λογοδοτήσει στην Ε.Ε. για την πορεία του Κυπριακού -με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.- και, δεύτερον, γιατί τον Απρίλιο λήγει η θητεία του κ. Ταλάτ. Θεωρώ ότι ο ίδιος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού πριν από τον Απρίλιο. Τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα λογοδοτήσει στην Ε.Ε. για όσες μεταρρυθμίσεις δεν έκανε και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ένταξή της. Παράλληλα, θα λογοδοτήσει για τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τις οποίες ελέγχεται για το γεγονός ότι έχει κλειστά τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα λογοδοτήσει γιατί αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αν δεν τα πράξει αυτά η Τουρκία, η ίδια η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει και όχι η Κύπρος. Η Ε.Ε. οφείλει να διευθετήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και να είναι αυστηρή όσο ήταν με όλα τα κράτη-μέλη της. Είναι πρωτοφανές χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. να μην αναγνωρίζει κράτος πλήρες μέλος της, και μάλιστα να κατέχει και έδαφός του.”


-Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής, πρότεινε ακόμα και την άσκηση βέτο.


-"Βέτο δεν υπάρχει. Το περισσότερο που μπορούμε να πετύχουμε σταματώντας τη διαδικασία είναι η στασιμότητα. Απεύχομαι ειλικρινά την προοπτική αυτή. Από εκεί και πέρα, δεν είναι θέμα παλικαριάς. Θα πάρουμε τις | αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο συλλογικά και βεβαίως μαζί με την ελληνική κυβέρνηση."


-Ο έγκριτος νομικός κ. Λουκής Λουκαΐδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής, δήλωσε πως αν η Κύπρος προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης για τη δολοφονία των πέντε Ελληνοκύπριων εθνοφρουρών από δυνάμεις του «Αττίλα», θα πετύχει σίγουρα την καταδίκη της Τουρκίας για γενοκτονία.


-"Στις δικές μας προσφυγές έχουν απαντήσει 36 Τουρκοκύπριοι που ετοιμάζονται να κάνουν προσφυγές για ακρότητες Ελληνοκύπριων σοβινιστών εναντίον τους. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Θα ξεκινήσει ένα μπαράζ προσφυγών για γεγονότα από τη δεκαετία του '50 έως το 1974. Κατά συνέπεια, σωστά διακηρύσσουμε καταδίκη των ακροτητών. Διερωτώμαι όμως κατά πόσο ύστερα από τέσσερις προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταδίκη της Τουρκίας χρειάζεται περαιτέρω προσφυγή. Εκτός του ότι άλλοι έγκριτοι νομικοί αναφέρουν πως είναι αμφισβητούμενο κατά πόσο το Διεθνές Δικαστήριο θα δεχτεί την όποια προσφυγή.»


-Ο κ. Λουκαΐδης, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζει πως δεν ισχύει η άποψη αυτή.


-"Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι πολιτικός που βλέπει μπροστά και κάποιοι επιτέλους πρέπει να κάνουν το ίδιο. Η νομικίστικη αντιμετώπιση του Κυπριακού μόνο κακό μπορεί να κάνει. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός παθόντος και όχι αυτά ενός νομικού που εκ του ασφαλούς ως... έγκριτος δίνει συνταγές. Είναι δυο αδέλφια που ζούσαν σε ένα χωριό κοντά στο δικό μου, στα κατεχόμενα. Κάποιοι -λέγεται ότι ήταν Τουρκοκύπριοι που ήθελαν, τάχα, να εκδικηθούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων από Ελληνοκυπρίους το 1964- μπήκαν και σκότωσαν 18 άτομα της οικογένειάς τους, παιδιά και γέροντες, εν ψυχρώ. Τα παιδιά ήταν εκεί, αλλά ως εκ θαύματος γλίτωσαν. Πληγώθηκαν βαθιά. Ο ένας σήμερα είναι πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών. Στην ταφή των λειψάνων είπαν: «Σεν θέλουμε εκδίκηση. Καταδικάζουμε το ειδεχθές έγκλημα. Είδαμε τι σημαίνει πόλεμος, μανία και μίσος του πολέμου. Μπροστά μας έχουμε ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο. Ας δούμε μπροστά. Ας δούμε ένα μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μακριά από ξένες εξαρτήσεις. Βεβαίως, πάντοτε με τον τερματισμό της κατοχής, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία θα διδάσκονται από το τραγικό παρελθόν, ώστε αυτά να χτίσουν μια καινούργια Κύπρο ενωμένη, της χαράς και της ευτυχίας». Σας το λέω και συγκινούμαι. Μεγαλοψυχία; Για να κάνει ένας μια τέτοια υπέρβαση πρέπει να είναι ωραίος άνθρωπος. Χρειάζεται οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να κάνουν όλοι την υπέρβαση. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα είναι έτοιμος να πει το «mea culpa» στους Τουρκοκυπρίους για ό,τι εμείς τους έχουμε κάνει. Και, βεβαίως, μια ηγεσία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που θα κάνει το ίδιο. Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να βρει τη δύναμη να ζητήσει συγγνώμη για όσα ακραία έχει διαπράξει στο σύνολο του κυπριακού λαού. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Εν πάση περιπτώσει, μέσα Σεπτεμβρίου θα συνέλθει σε πολυήμερη συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο και αν αποφασίσουμε να προσφύγουμε, θα το κάνουμε."
newstime.gr

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από τον +++-στοφια τι περιμένεις;ακόμα και οι κύπριοι παραμιλάνε με την τακτική που ακουλουθεί,πάντως από τους πολλούς γύρους στις συνομιλίες να προσεχή μην ζαλιστεί.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεμιτή διόρθωση:Ο Λυσσαρίδης ήταν πρόεδρος της ΕΔΕΚ, όχι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον ΑΙΧΜΑΝ τον βρήκαν, τον συνέλαβαν , τον μετέφεραν στο Ισραήλ και τον δίκασαν. Εμείς με τόσα στοιχεία, για τις εν ψυχρώ και άνανδρες ανθρωποκτονίες, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κατι?
    ΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν υπήρχε βούληση πολιτική, τότε θα γίνονταν απαγωγές αλά CIA και Mosad γνωστών Τούρκων για εγκλήματα στην Κύπρο και θα δικάζονταν για εγκλήματα πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 24 Αύγουστος 2009 12:45 μμ

    >ακόμα και οι κύπριοι παραμιλάνε με την τακτική που ακουλουθεί<

    Και ποιοι τον ψήφισαν, οι Τούρκοι;

    @ Zulu

    Ποιος θα έκανε τις απαγωγές, που θα ήταν ικανός να τα βάλει με την Τουρκία; Η Ελλάδα, ή η Κύπρος; Είναι ανώφελο να γράφουμε ό,τι μας κατέβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λέμε αν...

    Το Ισραήλ τι έκανε δηλαδή;
    Άλλωστε "Ο τολμών νικά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.