11/8/09

Στρατιώτες της Γεωργίας στο Αφγανιστάν

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο Αφανιστάν για να υποστηρίξει τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των Ταλιμπάν.
Η ψηφοφορία έγινε μετά από αίτημα του Μιχαήλ Σαακασβίλι με πρόσχημα την εκπαίδευση των Γεωργιανών στρατιωτών σε συνθήκες πολέμου, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι να πιεστεί η συμμαχία και να επισπεύσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Γεωργίας στην Ατλαντική Συμμαχία αποτελεί κύριο στόχο του Σαακασβίλι από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2004, ενώ η σχετική απόφαση πάγωσε για Γεωργία-Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο με την υπόσχεση να ξανασυζητηθεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με την απόφαση 350 Γεωργιανοί θα αναχωρήσουν για το Αφγανιστάν όπου θα ενταχθούν στις γαλλικές, αμερικανικές και τουρκικές δυνάμεις, ενώ συνολικά στη χώρα βρίσκονται 65.000 άνδρες της International Security Assistance Force (ISAF) με έγκριση του ΟΗΕ για «ασφάλεια της κυβέρνησης» και «καταπολέμηση των ναρκωτικών».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

24 σχόλια:

  1. O κάθε πικραμένος, στέλνει 300 νοματαίους στο Αφγανιστάν και voila, περιμένει να λυθούν όλα τα προβλήματα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την άποψή μου ίσως θα "έπρεπε" να στείλουμε και εμείς μάχιμο στρατό στο Αφγανιστάν.

    - Μόνο στο Αφγανιστάν αλλά όχι στο Ιράκ γιατί η εισβολή στο Αφγανιστάν έχει δικαιολογία (τρομοκρατία, κτλ) ενώ στο Ιράκ δεν έχει (σχέσεις με τρομοκρατία, βιολογικά όπλα, κτλ)
    - Όταν εννοώ μάχιμο εννοώ στην πρώτη γραμμή σαν ειδικές δυνάμεις, δυνάμεις πεζικού, τεθωρακισμένων, μαχητικά αεροσκάφη, AWACS, επιθετικά ελικόπτερα, μεταφορικά, αποστολές CSAR, κτλ.

    Εξηγώ τους λόγους:
    2) Έχει στείλει η Τουρκία στρατεύματα και έχει τη διοίκηση της ISAF
    3) Απόκτηση πολεμικής εμπειρίας από Έλληνες που δεν υπάρχει πλέον, ενώ οι Τούρκοι έχουν από τον μακροετή πόλεμο στην Νοτιοανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ και σαν συνέχεια από την Κύπρο
    4) Αποδοχή πολεμικού υλικού σε πολύ χαμηλή τιμή ή δωρεάν που μας είναι αναγκαίο
    5) Αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το οποίο αν καλυφθεί θα μας δώσει περισσότερες ελπίδες για ανταπόδοση σε όλα ή κάποια από τα εθνικά μας θέματα, με πιο σίγουρο το σκοπιανικό.

    Τα αρνητικά:
    1) Πιθανότητα απωλειών αντρών και υλικού (θα ακουστεί πολύ στα τηλεοπτικά παράθυρα)
    2) Πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα (θα ακουστεί πολύ στα τηλεοπτικά παράθυρα)
    3) Ρίξη στις σχέσεις με κάποιες αραβικές χώρες (για αυτό έχω να πω πως ο φίλος όλων δεν είναι φίλος κανενός)
    4) Κόστος επιχείρησης

    Τι θα δούμε:
    - Κινητοποιήσεις της Αριστεράς (στάνταρ)
    - Πιθανόν επεισόδια από ακροαριστερούς και μετανάστες από αραβικές χώρες
    - πολιτικό κόστος μεγάλο σε περίπτωση απωλειών
    - Στρατιωτικό προσωπικό που θα αρνηθεί να πάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να σταλεί μάχιμη ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, σε καθαρά εθελοντική βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ Η Σ.Ε, ΕΙΧΑΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ.
    ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΤΟ Ν.Α.Τ.Ο ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΕΙΠΑΜΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.
    ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ, ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΒΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποτε για να κανουμε εμεις πρακτικη, η για να μας δωσουν οι "Συμμαχοι" καμια σφαιρα τσαμπα, την οποια θα εχουμε ξεπληρωσει με αιμα Ελληνικο, θα στειλουμε στρατο να πολεμησει...

    Να πολεμισει για τα συμφεροντα των Αμερικανο-Εγγλεζων ενα λαο ο οποιος αγωνιζετε για την επιβιωση του απο εισβολεις...

    Η ψυχολογια του Ελληνα στρατιωτη απεχει πολυ απο αυτη του μισθοφορου αγαπητοι πατριωτες..

    Αν ονειρευεστε πολεμικη εμπειρια εχουμε ηδη αντιπαλο στην γειτονια μας, οπου μας χλεβαζει, μας προκαλει, μας ριχνει και καμια φαπα ποτε-ποτε... Αντι να φερθουμε ως αντρες εμεις κατεβαζουμε το κεφαλι..
    Δεν υπαρχει κανενας λογος να ψαχτουμε σε αλλη γειτονια να βρουμε αντριλικι εναντιων ενος "ξυπολυτου παιδιου" που πολεμα εναντιον ολλων με το κεφαλι ψηλα..

    Ας καθαρισουμε την τιμη μας πρωτα στην γειτονια μας και ας κρατησουν οι Αμερικανοι τα "τσαμπα οπλα" και τις "χαρες" τους για καναν αλλο..

    Με φιλικους χαιρετισμους,

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οποτε για να κανουμε εμεις πρακτικη, η για να μας δωσουν οι "Συμμαχοι" καμια σφαιρα τσαμπα, την οποια θα εχουμε ξεπληρωσει με αιμα Ελληνικο, θα στειλουμε στρατο να πολεμησει...

    Να πολεμισει για τα συμφεροντα των Αμερικανο-Εγγλεζων ενα λαο ο οποιος αγωνιζετε για την επιβιωση του απο εισβολεις...

    Η ψυχολογια του Ελληνα στρατιωτη απεχει πολυ απο αυτη του μισθοφορου αγαπητοι πατριωτες..

    Αν ονειρευεστε πολεμικη εμπειρια εχουμε ηδη αντιπαλο στην γειτονια μας, οπου μας χλεβαζει, μας προκαλει, μας ριχνει και καμια φαπα ποτε-ποτε... Αντι να φερθουμε ως αντρες εμεις κατεβαζουμε το κεφαλι..
    Δεν υπαρχει κανενας λογος να ψαχτουμε σε αλλη γειτονια να βρουμε αντριλικι εναντιων ενος "ξυπολυτου παιδιου" που πολεμα εναντιον ολλων με το κεφαλι ψηλα..

    Ας καθαρισουμε την τιμη μας πρωτα στην γειτονια μας και ας κρατησουν οι Αμερικανοι τα "τσαμπα οπλα" και τις "χαρες" τους για καναν αλλο..

    Με φιλικους χαιρετισμους,

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αναμειχθούμε εμείς σ' έναν πόλεμο που δεν μας αφορά κι επί πλέον είναι τόσο βρώμικος, όσο και αυτός του Βιετνάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και στη Κορέα δεν μας αφορούσε, και στην Κριμαία δεν μας αφορούσε, μα και στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το '91 όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και στείλαμε πλοία δεν μας αφορούσε.

    ΑΛΛΑ: Συμμαχία σημαίνει όταν ένας έχει πρόβλημα, τότε μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των άλλων. Άρα γενικά και απλοϊκά αν η Ισπανία έχει πρόβλημα με το Μαρόκο, και ζητήσει η Ισπανία βοήθεια, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει, ανεξάρτητα αν "φταίει" ή όχι το Μαρόκο.

    Η Τουρκία "βοηθάει" περισσότερο απ΄ότι η Ελλάδα τη Συμμαχία.

    Επίσης, επειδή κάποιοι πολεμάνε γυμνοί ενάντια στους Τούρκους σαν άνδρες με @ρχιδι@, δεν θα κάτσω να περιμένω χωρίς εκπαίδευση, χωρίς προετοιμασία. Αν η εμπειρία που θα αποκτηθεί με κόστος Έλληνες στο αφγανικό μέτωπο, αλλά με μακροπρόθεσμο όφελος να μην πολεμήσουν τα παιδιά μας ή να πεθάνουν λιγότεροι στο μέλλον, ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ!!!!!!!!!!! ΑΣ ΣΚΟΤΩΘΏ ΕΓΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ. τι νομίζεις ότι επειδή το Αφγανιστάν και το Ιράκ βρίσκονται "μακρυά", δεν έχουμε συνέπειες;
    Η Τουρκία αναβαθμίζεται καθημερινά:
    G20, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, Παν-τουρκισμός, Άξονες: ΗΠΑ-Τουρκία-Ισραήλ, ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Τουρκία, ΗΠΑ-Τουρκία-Αζερμπαϊτζαν, Τουρκία, Τουρκία-τουρκόφωνες μειονότητες σε Βαλκάνια, Καύκασο, Κεντρική Ασία και άλλα.
    Το εθνικό συμφέρον (που αν το καλοσκεφτείς είναι και το ευρωπαϊκό συμφέρον) επιβάλει την παρεμπόδιση, με κάθε τρόπο, της αναβάθμισης της Τουρκίας.

    Καλά τι νομίζεις; Ότι δεν θα χρειαστεί να πολεμήσουν οι Έλληνες ξανά;

    Αλλιώς να φύγουμε από το ΝΑΤΟ... εάν πιστεύεις ότι αυτό θα είναι λύση και όχι μεγαλύτερο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον κάποιοι από εσάς δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος μας δεν αφορά καλούς και κακούς, φιλίες κρατών και συμπάθειες. Αλλά συμφέρον, με ποιο βασικό το οικονομικό.
    Οπότε αν σαν Ελλάδα μας συμφέρει να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τότε ας στείλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για ψάξτε να βρείτε για το Αφγανιστάν και για κάθε άλλη χώρα στην περιοχή της κεντρικής Ασίας;

    Ποιος σας είπε ότι οι Αφγανοί είναι ένας λαός; μήπως είναι φυλές; μήπως αυτές οι φυλές πολεμούν μεταξύ τους χιλιάδες χρόνια; Το ίδιο και στο Πακιστάν, το ίδιο και στο Ιράκ και στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της μέσης και κεντρικής Ασίας...

    Καλά τι νομίζεις ότι οι Αμερικάνοι και οι συμμάχοι διέλυσαν τίποτα υποδομές στο Αφγανιστάν; Μα πριν το 2001 είχαν στην ουσία εμφύλιο, όλοι πολεμούσαν όλους. Οι πρώην συμμαχοι των Αμερικανών οι Ταλιμπάν εναντίον των πρώην συμμάχων των Σοβιετικών των Μουτζαχεντίν (Βόρεια Συμμαχία).
    Μακάρι οι Σοβιετικοί να είχαν επικρατήσει στο Αφγανιστάν. Τώρα θα ήταν σαν το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, κτλ. Πολύ καλύτερα πάντως από όπως ήταν πριν το 2001 και εννοείτε από όπως είναι τώρα.
    Καλά τι νομίζεις ότι αν φύγουν οι "εισβολείς" από το Αφγανιστάν θα έρθει η ειρήνη και η ευτυχία; Ή μήπως θα συμφωνήσεις να στείλει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια;
    Οι Αμερικάνοι και οι συμμαχοί τους δεν πρέπει να φύγουν από το Ιρακ και το Αφγανιστάν! Η πορεία των χωρών αυτών πρέπει να είναι η ίδια όπως των χωρών μετά το Β'ΠΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η ψυχολογια του Ελληνα στρατιωτη απεχει πολυ απο αυτη του μισθοφορου αγαπητοι πατριωτες.."

    Εεεε πατριώτη, τι νομίζεις ότι υπάρχουν πολλοί πατριώτες εκεί έξω;
    Λες να υπάρχουν πολλοί που τους νοιάζει περισσότερο το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το αφγανιστάν, κτλ απ΄ότι το αν η Ωνάση θα πουλήσει το Σκορπιό; από τον τάφο του michael Jackson; από το κάθε τσουτσέκι στα πρωϊνάδικα;
    ή νομίζεις ότι έχουμε περισσότερους στρατιώτες απ'ότι φαντάρους; Στρατιωτικούς απ'ότι Καραβανάδες; Ρε, δεν τους νοιάζει
    τους περισσότερους; Μόνο το χρήμα και η καλοπέραση! Όλο κλάψα και βύσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. A ρε γιουσουφάκια Γεωργιανοί, σας έκαναν του αλατιού οι Ρώσοι πέρυσι κι εσείς στέλνετε στρατά έξω νομίζοντας ότι τα αμερικανά θα σας γλυτώσουν. Κούνια που σας κούναγε. Και δαρμένοι και κερατωμένοι. Σιγά μη χαλάσουν τη ζαχαρένια τους οι ΗΠΑ με την Ρωσία αν αύριο σφίξουν οι κόλοι. Πάλι εσείς θα τρέχετε μόνοι σας. Αλλά φαίνεται δεν έχει μόνο εδώ Ντόρα και Παν-Κάλος, έχει κι εκεί...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω κάποια σχόλια απο μερικούς απο εσάς!
    Απόκτηση πολεμικής εμπειρίας και συμμετοχή της Ελλάδας στο πόλεμο τού Αφγανιστάν???
    Κάποιος άλλος γράφει "...ότι αφού είμαστε μέλος της συμμαχίας..." ε τότε να πάμε να βοηθήσουμε...το σωστό να λέγεται! έτσι????
    Είναι αλήθεια οτι η εξωτερική πολιτική έχει (τελικά) να κάνει μόνο με συμφέροντα...τώρα για την δική μας πολιτική νομίζω ο,τι, ούτε εξωτερική είναι ούτε κανένα συμφέρον του Ελληνικού λαού εκπροσωπεί!!!
    Η Ελλάδα αγαπητέ βοηθάει στο Αφγανικό...έλα στην Πάτρα να δείς 5000 Αφγανούς πρόσφυγες καθημερινά τριγύρω μας και θα καταλάβεις...ή θελεις δηλαδή να στείλουμε και εμείς 300 νομματαίους όπως οι Γεωργιανοί για να αλλάξουμε το "ρού" του πολέμου εκεί??? Να κάνουν τι εκεί? τούς νοσοκόμους, τους φουρναρέους ή τους επισκευαστές των στρατοπαίδων των συμμάχων??? Καμία εμπειρία δεν θα αποκομίσουν...για τα χρήματα θα πάνε οι πιό πολλοί...καί μέχρι εκεί!!!!
    Όσο για τίς υποχρεώσεις τής συμμαχίας...Ναί "πρέπει" να πάμε για να ξεπληρώσουμε την υποχρέωση που τους έχουμε γιά την Κύπρο...
    αχ αχ...καλύτερα να μήν γράψω άλλα...
    Καλό καλοκαίρι σε όλους...
    Καλές Διακοπές στο Φαρμακονήσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για κάποιους άσχετους, η Γεωργία είχε στείλει στρατό στο Αφγανιστάν, τους οποίους τους έφερε πίσω κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι τον Αύγουστο.

    -->>> toggi,
    Εγώ έγραψα όλα τα σχόλια για τα οποία αναφέρεσαι.

    1) Είμαι από την Πάτρα και μένω από πάντα στην περιοχή της Αγυιάς, 5 λεπτά με τα πόδια από εκεί που ΗΤΑΝ ο καταυλισμός των (λάθρο)μεταναστών. Τις παπάτζες για 5000 μετανάστες που αλωνίζουν όλη τη Πάτρα πες τες σε κανά άλλο. Ακόμα και όταν υπήρχαν όσοι λες περιπλεκόντουσαν μόνο κοντά στο λιμάνι και κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν στο λιμάνι με τις νταλίκες και στο χώρο του καταυλισμού στα πελεκανεϊκα και από την άλλη μεριά του λιμανιού κάτω από τον ναό του Αγίου Ανδρέα. Στις υπόλοιπες περιοχές υπήρχαν μικροπροβλήματα.

    2) Όσον αφορά το Αφγανιστάν: Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει μη μάχιμο προσωπικό, νοσοκομεία εκστρατείας, φύλαξη στρατοπέδων και περιπολίες, στρατιωτικούς ιατρούς, ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα παρόμοια.
    Οπότε κάνε σχόλια για αυτά που ξέρεις και όχι για αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις.
    Και για φώτισε μας τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει στο Αφγανιστάν από εδώ και πέρα (μη μου πεις για το παρελθόν); Να φύγουν οι συμμαχικές δυνάμεις και να τους αφήσουν στην "ησυχία" τους;

    Δεν υπάρχει καμία υποδομή σε όλη τη χώρα. Η χώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτα (για νόμιμο). Ούτε πλούσιο υπέδαφος έχει. Ούτε οι κάτοικοι καταναλώνουν αγαθά που καταναλώνει η Δύση. Φυλές υπάρχουν που αλληλοτρώγονται και πότε συμμαχούν η μία με την άλλη και πότε πολεμάν. Παντού υπάρχουν ναρκοπέδια από την εισβολή των Σοβιετικών. Αν φύγουν οι σύμμαχοι η χώρα θα βυθιστεί σε περισσότερο χάος.

    Και μάθε το εξής: " Ο φίλος όλων δεν είναι κανενός φίλος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για κάποιους άσχετους, η Γεωργία είχε στείλει στρατό στο Αφγανιστάν, τους οποίους τους έφερε πίσω κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι τον Αύγουστο.

    -->>> toggi,
    Εγώ έγραψα όλα τα σχόλια για τα οποία αναφέρεσαι.

    1) Είμαι από την Πάτρα και μένω στην περιοχή της Αγυιάς, 5 λεπτά με τα πόδια από εκεί που ΗΤΑΝ ο καταυλισμός των (λάθρο)μεταναστών. Τις παπάτζες για 5000 μετανάστες που αλωνίζουν όλη τη Πάτρα πες τες σε κανά άλλο. Ακόμα και όταν υπήρχαν όσοι λες περιπλεκόντουσαν μόνο κοντά στο λιμάνι και κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν στο λιμάνι με τις νταλίκες και στο χώρο του καταυλισμού στα πελεκανεϊκα και από την άλλη μεριά του λιμανιού κάτω από τον ναό του Αγίου Ανδρέα. Στις υπόλοιπες περιοχές υπήρχαν μικροπροβλήματα.

    2) Σχετικά με το Αφγανιστάν: Η Ελλάδα έχει ΗΔΗ στείλει μονάδα μηχανικού, νοσοκομείο εκστρατείας, άντρες για φρούρηση στρατοπέδων και περιπολίες. καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. Μιλαώ για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ειδικών δυνάμεων, κτλ.
    Οπότε καλύτερα να μιλάς όταν ξέρεις κάτι και όχι όταν νομίζεις ότι ξέρεις.
    Αλλά για πες μας τι πιστέυεις ότι πρέπει να γίνει στο Αφγανιστάν; Να φύγουν όλοι; Τι νομίζεις ότι μετά όλοι οι Αφγανοί θα ζήσουν ευτυχισμένοι; και οι πρόσφυγες κα ιοι μετανάστες θα γυρίσουν στις ανέσεις τους πρίν την εισβολή το 2001;

    Δεν πρέπει να φύγουν οι συμμαχικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν (καθώς και από το Ιράκ) αν δεν σταθεροποιηθούν οι χώρες αυτές, κα΄τι που θα πάρει αρκετάχρόνια ακόμα. Αν φύγουν θα δημιουργηθεί περισσότερο χάος από αυτό που είναι τώρα και μεγαλύτερο από αυτό που ήταν πριν το 2001.

    Όσον αφορά τους στρατιώτες θα πρέπει να είναι εθελοντές όλοι. Ένα δέλεαρ είναι το οικονομικό. Άλλωστε ο στρατιωτικός είναι στρατιωτικός, και δεν είναι πολιτικός, διεθνολόγος, διπλωμάτης, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κε Καλεντερίδη, ποια είναι η άποψη σας για το Αφγανιστάν; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν οι σύμμαχοι τα μαζέψουν και φύγουν;
    Με βάση τις γνώσεις σας τι θα γίνει στο Αφγανιστάν; και τι θα μπορούσε να γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. To ζήτημα Αφγανιστάν ξεκίνησε ως ένας ανταγωνισμός εγκατάστασης επιρροής πρώτα από τους Άγγλους, μετά από τους Σοβιετικούς και τώρα από τους αγγλοαμερικανούς σε αυτή την ορεινή, πλην όμως κρίσιμη από γεωπολιτικής άποψης περιοχή.
    Τώρα όμως, με την ανάδειξη των ταλιμπάν (που είναι γέννημα και θρέμμα των ΗΠΑ, που απογαλακτίστηκε και στράφηκε εναντίον του γεννήτορά του) ως ενός κατά τα φαινόμενα ανεξάρτητου παράγοντα στην περιοχή, τα πράγματα περιπλέκονται.
    Κατά την άποψή μου, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στους τοπικούς άρχοντες των φυλών, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγξει ο καθένας με τη σειρά του την παραδοσιακή περιοχή ευθύνης του και όλοι με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην ειρήνευση στο Αφγανιστάν.
    Δηλαδή με άλλα λόγια, να επαναφέρουμε το παραδοσιακό σύστημα και τρόπο διοίκησης της χώρας αυτής, που στηριζόταν στο φυλετικό και τοπικό παράγοντα.
    Εαν γίνει αυτό και στη συνέχεια φύγουν οι σύμαμχοί, τότε θα είναι αρκετά δύσκολο για τους ταλιμπάν να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ η Δύση για τους φυλάρχους και την ησυχία του Αφγανιστάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια Βασικη ερωτηση στους φιλους που υποστηριζουν την συμετοχη μας στο Αφγανισταν για τον συμφερον και την αναβαθημιση της Ελλας.

    ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΑΜΕ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ??????

    Μας υποστηριξαν σε,
    Κυπρο?
    Μακεδονια?
    Αιγαιο?

    Εδω μας φιλουσαν τα ποδια που σταματησαμε το Χιτλερ και μετα μας πηραν πισω την Β.Ηπειρο..

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κε Καλεντερίδη,

    Θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να στείλει αεροσκάφη και ελικόπτερα, μονάδες πυροβολικού και ειδικών δυνάμεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να στείλουμε και Ντόρα Παν-Κάλος να ησυχάσουμε. Μάχιμοι είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το θέμα της αποστολής (μάχιμων) ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν που έθεσα δεν είναι στην ουσία θέμα.

    Το θέμα είναι αν η Ελλάδα έχει να δώσει περισσότερα από την Τουρκία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράδειγμα η Σουηδία,η οποία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και έχει η κυβέρνησή τους φιλοτουρκικές θέσεις.
    Αυτό που μετράει δεν είναι αν ένας λαός είναι φιλικός με έναν άλλον. Το συμφέρον μετράει. Μεγάλοι εχθροί του 20ου αιώνα είναι σύμμαχοι.
    Για να ζητάς τη βοήθεια του οποιοδήποτε πρέπει να την έχεις δώσει πρώτα ή ο άλλος να περιμένει να ανταποδώσεις μετά. (Πολύ απλοϊκό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Την πολιτική μου άποψη για το Αφγανιστάν την έχω γράψειι παραπάνω.
    Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα, αν έχουν προεξασφαλιστεί κάποια πολύ σημαντικά πολιτικά οφέλη, δεν θα ήμουν αντίθετος στην αποστολή μονάδας ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
    Η πολεμική εμπειρία που θα αποκτούσαν θα ήταν σημαντική για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.