12/8/09

Μόσχα καλεί Αγκυρα

Κατά τον αρθρογράφο της τουρκικής «Ζaman» η Μόσχα θεωρεί την Τουρκία «μακράς προοπτικής στρατηγικό συνεργάτη» ο οποίος «λαμβάνει αποφάσεις μακράν κάθε είδους ξένης επιρροής. Δεν είμαι βέβαιος αν το πιστεύει αυτό ο κ. Πούτιν.

Στάθης Ευσταθιάδης | ΒΗΜΑ
Αν οι ρώσοι πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές ερμηνεύουν σωστά τις «ενδείξεις» που, όπως βεβαιώνουν, είχαν από την επίσκεψη εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα τότε ο ρώσος πρωθυπουργός έκανε και κάποιες υποδείξεις στον τούρκο ομόλογό του μαζί με τις σημαντικές συμφωνίες τις οποίες έκλεισε μαζί του. Μερικές από αυτές τις υποδείξεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ας μην πιστέψει η Αγκυρα ότι οι Βρυξέλλες θα αλλάξουν στάση απέναντί της για να εξασφαλίσουν την τουρκική συνεργασία στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης. Για την ΕΕ προέχει αυτή τη στιγμή η πολιτική πλευρά του «προβλήματος Τουρκία» και όχι η οικονομική. Η Τουρκία δικαιούται να εκμεταλλεύεται την προνομιακή γεωγραφική θέση της και να εξασφαλίζει ανταλλάγματα για την υλοποίηση των σχεδίων τόσο του Νabucco όσο και του ρωσικού South Stream, δεν πρέπει όμως να ξεχνάει ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν και τα δύο σχέδια συγχρόνως. Μολονότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν πραγματικότητα και τα δύο, η κατασκευή του δεύτερου- όποιο κι αν είναι δεύτερο- θα καθυστερήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Κατά τον Φιοντόρ Λουκιάνοφ, διευθυντή της επιθεώρησης «Η Ρωσία στον Παγκόσμιο Χώρο», εκείνο που θέλησε να τονίσει ο ρώσος πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν ήταν ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει το ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης δεν της εξασφαλίζει μια ισχυρότερη θέση στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης»... («Μoscow Τimes», 7/8). Ο Λουκιάνοφ αποκαλύπτει και κάτι άλλο το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και το οποίο είχε επισημάνει τελευταία «Το Βήμα». Η ήττα της φιλορωσικής κυβέρνησης στις βουλγαρικές εκλογές «αναποδογυρίζει τα ρωσικά σχέδια για το South Stream» γράφει.

O ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τους ρώσους σχολιαστές ήταν «απάνθρωπα αντικειμενικός» στη συνομιλία του με τον τούρκο ομόλογό του, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του να είναι το σχέδιο του South Stream εκείνο που θα ήθελε να υλοποιηθεί πρώτο και ως επιχείρημα ανέφερε, πέραν των άλλων, ότι από αυτόν τον αγωγό μπορεί να δημιουργηθεί ένας «βραχίονας» ο οποίος θα μεταφέρει ενέργεια στο Ισραήλ και στον Λίβανο- κάτι το οποίο δεν προβλέπει το σχέδιο Νabucco. (Σημειώνω εδώ ότι το θέμα της μεταφοράς στο Ισραήλ ρωσικής ενέργειας απασχόλησε την προηγούμενη κυβέρνηση Ολμερτ στις συνομιλίες της πέρυσι στη Μόσχα και φαίνεται ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και για την κυβέρνηση Νετανιάχου σήμερα.) Ο κ. Πούτιν αναγνώρισε όμως ότι είναι η Αγκυρα η οποία τελικά θα αποφασίσει. Κατά τον αρθρογράφο της τουρκικής «Ζaman» η Μόσχα θεωρεί την Τουρκία «μακράς προοπτικής στρατηγικό συνεργάτη» ο οποίος «λαμβάνει αποφάσεις μακράν κάθε είδους ξένης επιρροής. Δεν είμαι βέβαιος αν το πιστεύει αυτό ο κ. Πούτιν.

9 σχόλια:

  1. Και κλάαααμα οι Ρωσόφιλοι!.. Σάββα Καλεντερίδη, θα αρπάξουν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Ρώσοι και τότε να δώ τι θα απογίνει ο Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, το φιλαράκι του χρηματοδότη σου του Μελισσανίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε
    τελικά πού με κατατάσσεις, στους ρωσόφιλους ή τους φίλους του Πατριαρχείου;
    Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι απλό. Όσοι γνωρίζουν από διεθνή πολιτική, είναι σε θέση να εξηγήσουν τα γεγονότα.
    Η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, σχετίζεται με την κατασκευή του South Stream. Για να κατασκευαστεί ο αγωγός αυτός, στον οποίο έχει επενδύσει πολιτικά η Ελλάδα, πρέπει να συναινέσει η Τουρκία. Και για να συναινέσει, της δίδεται ως αντάλλαγμα ο αγωγός πετρελαίου Σαμσούντα-Τζεϋχάν και ο αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream 2, που θα μεταφέρι φυσικό αέριο στη γραμή Νοβοροσίσκ-Σαμσούντα-Τζεϋχάν.
    Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, η συναίνεση της Άγκυρας, εξυηπρετεί τα δικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα προκακεί και την αντίδραση της Ουάσιγκτον.
    Έτσι έχουν τα πράγματα.
    Τέλος, στην προβοκατόρικη αναφορά που κάνεις "του χρηματοδότη σου του Μελισσανίδη", σε τί χρηματοδότηση αναφέρεσαι;
    Τί ακριβώς κάνω και τί είναι αυτό που χρηματοδοτεί ο Μελισσανίδης;
    Έστω και ανώνυμε, γράψε ό,τι ξέρεις και θα στο δημοσιεύσω.
    Πάντως, για να μην προσπαθείς άδικα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που θα μπορύσε να ενδιαφέρει τον οποίονδήποτε.
    Έχω πάθει πολλά και δεν θα έκανα ποτέ τίποτε που θα μπορύσε να εκθέσει εμένα, την οικογένειά μου και τους φίλους μου.
    Γι' αυτό σου λέω, αν βρεις οτιδήπτε, στείλτο και θα το δημοσιεύσω.
    Όμως, το ξαναλέω, μην κουράζεσαι άδικα, δεν θα βρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα η ανάλυση που κάνεις είναι σωστή.
    Δεν μου αρέσει όμως το απολογητικό σου ύφος στον ανώνυμο.
    Είναι περιττό να αναλώνεσαι σε απαντήσεις που θυμίζουν ανακλαστικές "εφηβικές" αντιδράσεις.
    Ψυχραιμία.

    Επί του θέματος:
    Η Τουρκία λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης και υπερεκτίμησης του ρόλου της στην περιοχή, γρήγορα θα την πατήσει.
    Έμαθε να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, αλλά με ένα μικρό φύσημα χάνεται η ισορροπία.
    Οι δικοί μας πολιτικοί, όταν η Ουάσιγκτων τρίζει τα δόντια και μας μαλώνει για τον αγωγό Πύργου-Αλεξανδρούπολης, μπορούν (για να μην κουράζονται) να σηκώσουν τον δείκτη του χεριού στην μεριά της Τουρκίας.

    Η συντήρηση της φιλολογίας και απο τα ΜΜΕ της χώρας, ότι ο γεωστρατηγικός χώρος της Τουρκίας είναι προνομιακός σε σχέση με τα όμορα κράτη, είναι αναληθής.
    Η Τουρκία είναι απομονωμένη απο τους γείτονές της, με προβλήματα και έχθρες αιώνων. Το αν προηγείται στην είσοδο των αγωγών, αυτοί (οι αγωγοί) πρέπει να διαθέτουν δίοδο και τελική έξοδο. Την δίοδο και την κατάληξη, ή και την νέα αφετηρία ροής των αγωγών την διαθέτουμε εμείς και άλλες γειτονικές χώρες. Επομένως να μην υποβαθμίζουμε την δική μας αξία στην περιοχή.

    Μια άλλη παράμετρος που δεν αναλύθηκε διεξοδικά, είναι ότι επειδή η Τουρκία βλέπει ότι είναι αδύνατον να ενταχθεί σύντομα στην Ε.Ε, προσβλέπει στο επόμενο διάστημα να ενταχθεί παρακαλετή. Γιατί ; Αφού θα ελέγχει τις περισσότερες στρόφιγγες φυσικού αερίου-πετρελαίου και θα μπορεί να ...εκβιάζει κατά την προσφιλή της μέθοδο !!

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργικέραυνε
    είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μην παρασυρόμαστε σε επίπεδα που ίσως επιθυμούν να μας σύρουν.
    Αυτό αποτελεί επιδίωξή μου, γι' αυτό δεν απαντώ όπως ίσως θα σε ικανοποιούσε.
    Ας τους αρουραίους να σέρνονται στους υπονόμους, να είσαι σίγουρος ότι ξέρω που βαδίζω.
    Είπαμε, τα παθήματα γίνονται μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Η μάλλον μακρά θητεία μου στη δημοσιογραφία με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η δημόσια συμπεριφορά κάποιου είναι επαρκές κριτήριο για να αποφασισεις αν θα του πεις καλημέρα χωρίς παραπέρα συναναστροφή, αν θα συνεργαστείς μαζί του, αν θα γίνεις φίλος του κλπ. ΄Σ' αυτό βοηθάει ασφαλώς ότι ένα κανάλι ή μια εφημερίδα είναιλίγο-πολύ γνωστό σε ποιο πλαίσιο κινείται. Ο κάθε δημοσιογράφος γνωρίζει το πλαίσιο και (αν έχει την οικονομική ευχέρεια)αποδέχεται ή απορρίπτει τη συνεργασία. Τούτο ισχύει ακόμα και για τα ανώνυμα ιστολόγια (οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν ποιος είναι ποιος)πόσο μάλλον για τα επώνυμα. Αν τώρα ένας εργοδότης (ή κάτοχος ιστολογίου)ασκεί και άλλες δραστηριότητες αυτό είναι δική του υπόθεση εφόσον δεν επηρρεάζουν τη δημόσια στάση του. Αν δηλαδή δεν δημοσιεύει ο ίδιος ή δέχεται δημοσιευθούν πράγματα που υπηρετούν άλλους σκοπούς από αυτούς που δημοσίως υπερασπίζεται. Είναι η περίπτωση αυτου που σήμερα ονομάζονται "παπαγαλάκια" έιτε είναι "απλοί" δημοσιογράφοι είτε δημοσιογράφοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες. Ασφαλώς δεν είναι πάντα ευκολο να διακρίνει κανείς αν υπάρχουν κίνητρα "πίσω από την κουίντα", ούτε γίνονται αμέσως αντιληπτά. Τίποτα ωστόσο δεν μένει κρυφό τελικώς. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τη δημόσια υπεράσπιση μιας άποψης (της "γραμμής" που λέμε)με την οποία μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, άσχετα με το κίνητρο αυτής της "γραμμής". Είναι όμως λάσπη για να αντιμετωπίσεις μια άποψη (τη "γραμμή")να της αποδίδεις υστεροβουλία. Δηλαδή αν η χ άποψη είναι σύμφωνη με τη δική μας είναι καλή έστω και αν είναι υστερόβουλη; Φλυάρησα ίσως αλλά πιστεύω τελικώς ότι αρκεί η δημόσια αντιπαράθεση για τις δημόσιες απόψεις. Τα άλλα είναι ύποπτα ιδίως όταν είναι ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ωραίο είναι ότι με το που ανακοινώθηκε το σχέδιο κατασκευής του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας κανείς δεν είπε ότι αναγκαστικά θα πρέπει να περνάει από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας ή της Τουρκίας (λόγω βάθους της Μαύρης Θάλασσας)! Πολύ σχετικοί είναι κάποιοι! ή μήπως εν γνώση τους δεν είπαν τίποτα; Σίγουρα οι Ρώσοι γνώριζαν, το ίδιο και οι Τούρκοι. Στην Ελλάδα όμως.....
    Μα, ακόμα και οι χάρτες που εμφανίζονταν δείχνουν μία ευθεία γραμμή από τη Ρωσία στη Βουλγαρία. Όποτε έβλεπα αυτούς του χάρτες, και γνωρίζοντας ότι από εκεί που δείχναν οι χάρτες ότι θα περνούσε ο αγωγός, το βάθος της Μαύρης Θάλλασας ήταν μεγάλο. Αλλά υπέθετα ότι με κάποιο τρόπο οι αγωγοί θα έμεναν σταθεροί σε κάποιο βάθος. Αλλά και πάλι δεν που φαινόταν λογικό για οικονομικούς λόγους.

    Α, υπόψη: Η Τουρκία έχει αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη θάλασσα στα 12νμ.!!!!
    Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται πιθανό ότι αν ήταν στα 6νμ τότε ο αγωγός θα πέρναγε από τα διεθνή ύδατα.

    Κε Καλλεντερίδη, θα ήθελα τη γνώμη σας στις παραπάνω σκέψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω ότι ο κ. Καλεντερίδης έχει διδαχθεί και ξέρει όπως φαίνεται και από τα άρθρα του ότι πάντοτε χρειάζεται ρεαλιστική πολιτική και ότι η συναισθηματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδικαιολόγητα τα φιλορωσικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Δυστυχώς όμως αυτά τα αισθήματα γίνονται όπλο προπαγάνδας από πολιτικούς πολύ συχνά, όπως άλλωστε βλέπουμε και με την σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το φιλορωσικό προφίλ που χτίστηκε για τον νυν πρωθυπουργό είναι για την ευρεία εσωτερική κατανάλωση παρά θέμα ουσίας; Όπως άλλωστε το Ελλάς-Γαλλία συμμαχία με τον Σαρκοζύ εξυπηρετεί και την τουρκοφοβική πλευρά της Ευρώπης (αστείο το πώς ο Εβραίος Σαρκοζύ γίνεται χαλαρά Έλληνας από κάποιους, ενώ οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης για τα ίδια άτομα είναι ύποπτοι ανθέλληνες). Άλλωστε στην χώρα μας, στα πλαίσια μιας ανώριμης πολιτικής κουλτούρας που καλλιεργείται στους ψηφοφόρους, προωθήθηκε και η πουτινολατρεία. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και παλιότερα υπήρξε η ελληνοαραβική και η ελληνοσερβική φιλία. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε την διάσταση μεταξύ της εσωτερικής πολιτικής-της ψηφοθηρικής προπαγάνδας και του αληθινού-ρεαλιστικού διεθνούς πολιτικού παιχνιδιού. Ειδικά για την Ρωσία, τα συμφέροντά μέσα στην ίδια την χώρα, με τους "ολιγάρχες", παρά την προπαγάνδα για κυριαρχία του Πούτιν, δεν μάς αφήνουν να αιθεροβατούμε για "συναισθηματικό" δέσιμο με την Ρωσία. Μακάρι, τα τσακάλια του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού-ειδικά τα πρώτα χρόνια της γελοίας ελληνοκεντρικής προπαγάνδας περί χρυσού ελληνικού 21ου αιώνα-να είχαν αντίστοιχους σε εξυπνάδα υπαλλήλους στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών...Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ πολύ πίσω (από τις τελευταίες τρύπες του ζουρνά) στην σκακιέρα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και όσο όλοι μας-ως λαός- συνεχίζουμε να είμαστε ανώριμα θύματα των πολιτικών μας και να βλέπουμε την ιστορία όπως την γράφουν τα βιβλία του δημοτικού, θα είμαστε ουραγοί.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέτρο, συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όσα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήθελα την άποψη του κου Καλλεντερίδη για το:

    "Το ωραίο είναι ότι με το που ανακοινώθηκε το σχέδιο κατασκευής του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας κανείς δεν είπε ότι αναγκαστικά θα πρέπει να περνάει από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας ή της Τουρκίας (λόγω βάθους της Μαύρης Θάλασσας)! Πολύ σχετικοί είναι κάποιοι! ή μήπως εν γνώση τους δεν είπαν τίποτα; Σίγουρα οι Ρώσοι γνώριζαν, το ίδιο και οι Τούρκοι. Στην Ελλάδα όμως.....
    Μα, ακόμα και οι χάρτες που εμφανίζονταν δείχνουν μία ευθεία γραμμή από τη Ρωσία στη Βουλγαρία. Όποτε έβλεπα αυτούς του χάρτες, και γνωρίζοντας ότι από εκεί που δείχναν οι χάρτες ότι θα περνούσε ο αγωγός, το βάθος της Μαύρης Θάλασας ήταν μεγάλο. Αλλά υπέθετα ότι με κάποιο τρόπο οι αγωγοί θα έμεναν σταθεροί σε κάποιο βάθος. Αλλά και πάλι δεν που φαινόταν λογικό για οικονομικούς λόγους.

    Α, υπόψη: Η Τουρκία έχει αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη θάλασσα στα 12νμ.!!!!
    Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται πιθανό ότι αν ήταν στα 6νμ τότε ο αγωγός θα πέρναγε από τα διεθνή ύδατα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.