1/8/09

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ............

Ο Πύρρος Δήμας (γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1971) είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης αθλητής της άρσης βαρών, τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης (1992, 1996, 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο μοναδικός ως τώρα αρσιβαρίστας, με τρία χρυσά και ένα χάλκινο.Γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Αλβανίας από Έλληνες γονείς και άρχισε να ασχολείται με την άρση βαρών το 1980.

Κάτοχος ήδη των πανελλήνιων ρεκόρ στις κατηγορίες των 82,5 και 90 κιλά, ο Δήμας κατέκτησε με τα χρώματα της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1992,(το 1992... ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ)) με τη συμπαράσταση των προπονητών του Χρήστου Ιακώβου και Γιάννη Γέροντα. Η επιτυχία του ήταν η πρώτη "χρυσή" ολυμπιακή διάκριση για την Ελλάδα μετά το 1980, όταν ο Σ. Μυγιάκης πρώτευσε στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Το 1993, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε την τρίτη θέση στα 83 kg και τον ίδιο χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε την πρώτη θέση στην ίδια κατηγορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών στη Βαρσοβία, τον Μάιο του 1995, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 83 κιλά, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τρία παγκόσμια ρεκόρ, στο αρασέ, στο ζετέ και στο σύνολο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα των ΗΠΑ το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83 κιλών. Πύρρος Δήμας Έλληνας Ολυμπιονίκης

O τρις χρυσός ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας επελέγη από τη Διεθνή Oμοσπονδία Aρσης Bαρών ως πρόεδρος της επιτροπής αθλητών το Μάιο του 2005. Το Δημοτικό Στάδιο στο Λιτόχωρο Πιερίας φέρει το όνομά του.

Στις 28 Ιουνίου του 2008 εξελέγη αντιπρόεδρος στις αρχαιρεσίες της ΕΟΑΒ (Εθνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών) [1]. Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου του 2008, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
βικιπαιδεια

7 σχόλια:

  1. Για ποια Ελλάδα Σπύρο; Για την Ελλάδα που βιάζεται να γίνει και με την βούλα Τουρκική Νομαρχία; Για την Ελλάδα που Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σκοτώνονται για το ποιος είναι πιο συνεπής στην Ευρωπαϊκή προοπτική του επιβήτορος; Που σκοτώνονται ποιος θα φέρει πιο πολλούς μουσουλμάνους μετανάστες, ποιός τους προστατεύει πιο πολύ και ποιός θα φέρει την σημαία του Προφήτη πιο γρήγορα να κυματίσει στην Ακρόπολη; Τέτοια Ελλάδα τήν...!!! Κράτα τα μετάλλιά σου Σπύρο για σένα, ασφάλισέ τα σε καμμιά θυρίδα στο εξωτερικό, εδώ είναι λίγα τα ψωμιά μας, το Τούρκεμα είναι μη αναστρέψιμο...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, είναι Έλληνας από τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτά με τους ολυμπιακούς αγώνες και τα μετάλλια πρέπει να τα ξανασκεφτούμε εκτός και αν λέμε 'ελληνικό να είναι και ότι είναι'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσέξτε πως οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες είναι Έλληνες της Διασποράς.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τετοια παλληκαρια τιμουν την Ελλαδα,ενω οι πολιτικαντηδες τους θυμουνται για καμμια φωτο στο αεροδρομιο που θα φερει ψηφαλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιά "Χειμάρρα της Αλβανίας" μας τσαμπουνάει ο -πανάσχετος- συγγραφέας του βιογραφικού σημειώματος του Πύρρου;;;
    Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου σκέτα νέτα και μόνο.
    Λέμε μήπως η "Άρτα της Ελλάδας";;;
    Και αυτό το "από Έλληνες γονείς" τί το ήθελε!!!
    Στη Χειμάρρα κατοικούν ΜΟΝΟ Έλληνες
    και οι μόνοι Αλβανοί είναι κάτι λίγοι μπάτσοι και δημόσιοι υπάλληλοι και αυτή την περίοδο... τουρίστες από τα Τίρανα!!!
    Έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κι όχι άσχετες κουβέντες...

    Carnicero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Carnicero Βόρεια Ηπειρος και όχι Νότια Αλβανία επειδή πρέπει να λέγονται με το όνομα τους όλα. Αφιερωμένη η ανάρτηση σε όσους φύλατταν Θερμοπύλας στην ελληνοαλβανική μεθόριο τότε ειδικά, και ξέρουν την ιδιομορφία, μα και στους μετέπειτα, και πιο πολύ στον Ελληνα Χειμαριώτη που έπεσε στην αγκάλη Ελληνα Στρατιώτη κραυγάζοντας μπορώ να πεθάνω πιά ήσυχος είδα την Ελλάδα μου εκεί που της Πρέπει.Σε ευχαριστούμε Πύρρο σηκωσες τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να ξέρατε τί διωγμούς είχαν κάνει στην οικογένεια του Πύρρου επειδή πάντοτε δήλωναν Ελληνες στην Αλβανία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.