25/8/09

Αυστηρό μήνυμα Μπακογιάννη σε Σκόπια και Αγκυρα

Σε κρίσιμη καμπή Κυπριακό και Σκοπιανό
Νέο διπλό αυστηρό μήνυμα σε Σκόπια και Αγκυρα έστειλε σήμερα η υπουργός Εξωωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβεως Αριστείδη Σάνδη.
«Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία, απομακρύνει το λαό της γειτονικής χώρας από τη ευρωατλαντική του προοπτική». «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο. Μπαίνουμε σε κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα περάσουν από σημαντική καμπή», επανέλαβε για μία ακόμη φορά η υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ μπαίνει σε νέα φάση. Για να έχουμε τo καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας.
Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία. Ωθεί το λαό της γειτονικής χώρας στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, κι έτσι τον απομακρύνει από την ευρωατλαντική του προοπτική. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό πνεύμα και σκοπό την επίτευξη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτό είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια
».
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, το ίδιο και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. «Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν. Η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση. Η λύση αυτή, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρειαστούν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μας. Και θα την προσφέρουμε, κάθε ένας από εμάς, χωρίς φειδώ», τόνισε.
Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, «η Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση, έχει ακόμα χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνο λόγια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αλλιώς υπάρχουν συνέπειες. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ξεκάθαρη πολιτική πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη καθορίζει τη στάση μας, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές».
Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη εξήρε το ρόλο των Ελλήνων διπλωματώνπου παρακολουθούν κάθε πτυχή των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων. «Ξέρω τον αγώνα που κάνετε και που μερικοί επιπόλαια επιχειρούν να μειώσουν. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας, κι ας ξέρω καλά ότι για σας είναι ιερό καθήκον», κατέληξε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτή την σημαντική συγκυρία αναλαμβάνει επικεφαλής της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου, ο πρέσβης Αριστείδης Σάνδης, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, «ένας έμπειρος διπλωμάτης, ένας άνθρωπος που χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης από το σύνολο των συναδέλφων του» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Παράλληλα η υπουργός εξήρε την προσφορά του απερχόμενου γ.γ. πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή (που αποχωρεί από την ενεργό διπλωματική δράση), τόσο συνολικά κατά τη διάρκεια της πλούσιας τριακονταπενταετούς διπλωματικής του καριέρας, όσο και κατά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου.

16 σχόλια:

  1. Συνονθύλευμα παλαιότερων δηλώσεων της και "αυστηρών" μηνυμάτων.
    Ακόμα και στα λόγια έχει αρχίσει να χωλαίνει.
    Ας μη μιλούσε όμως για "ιερό καθήκον" και μπορεί στιγμιαία να την λυπόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις προ ολίγων ημερών, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Ελλήνων διπλωματών (Αλυφαντής νομίζω, πρόξενος στο Μοντρεαλ τώρα), την ξέχεσε πατόκορφα.
    Και τι δεν είπε αυτός ο άνθρωπος!
    Σε άλλη χώρα, η συνέντευξή του, θα είχε προκαλέση πολιτικό σάλο, παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ και πιθανόν και της κυβέρνησης.
    Εδώ, ούτε η μείζων (τρομάρα της) αντιπολίτευση είπε τίποτα, ούτε (καθόλου παράξενο) και η ελλάσσων (Τσιπραίϊκο, ΚΚΕ κ.λ.π).
    Τι διάβολο γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 25 Αύγουστος 2009 2:08 μμ
    Είναι επειδή πλέουν στον ίδιο βόθρο όλοι αυτοί που λές..
    Μπορούμε να έχουμε 1 λίνκ της συνέντευξης αυτής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διπλωματία των κακοπληρωμένων διπλωματών

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    «Πώς θα προσελκύσει η διπλωματική υπηρεσία νέους υπαλλήλους χειριστές τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών; Με 1.040 ευρώ;», αναρωτιέται ο Γιώργος Αϋφαντής, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων
    Ο Γιώργος Αϋφαντής, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, υπεύθυνος επικοινωνίας, εξηγεί σε συνέντευξή του:

    «Εχουμες θεσμικές και οικονομικές διεκδικήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι αλληλένδετες. Θεωρούμε απολύτως ανεπαρκή για την άσκηση των καθηκόντων μας το βασικό μας μισθό. Στον εισαγωγικό βαθμό του ακολούθου πρεσβείας ο βασικός μισθός, αφαιρουμένων των κρατήσεων, είναι 970 ευρώ. Συν τα επιδόματα, 1.040 ευρώ καθαρά. Ο βασικός μισθός του καταληκτικού βαθμού της Διπλωματικής Υπηρεσίας, δηλαδή του πρέσβη, είναι 1.946 ευρώ, συνήθως ύστερα από 31-32 χρόνια υπηρεσίας. Οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εξωτερικών έχουν βασικό μισθό που υπολείπεται 1.000 ευρώ αυτού των γενικών διευθυντών όλων των άλλων υπουργείων. Για ποιο λόγο;».

    - Τι αυξήσεις διεκδικείτε;

    - «Η τελευταία αύξηση που λάβαμε ήταν το 2002, παραμονές της ελληνική προεδρίας στην Ε.Ε. Τότε ο βασικός μισθός του ακολούθου αυξήθηκε κατά 28%! Σήμερα, που δεν υφίστανται οι δρακόντειοι περιορισμοί ένταξης της ελληνικής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, ζητούμε, πρακτικά, μια αύξηση της τάξης του 20%. Το κόστος για τον ετήσιο προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά περίπου 1.300 άτομα.

    Επίσης, διεκδικούμε την άμεση παύση της φορολόγησης με 15% του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής, το οποίο σύμφωνα με τον οργανισμό του ΥΠΕΞ χορηγείται για την κάλυψη έκτακτων δαπανών διαβίωσης στο εξωτερικό. Υπάρχουν ήδη 59 αποφάσεις Πρωτοδικείων (Αθηνών, Πειραιά, Αλεξανδρούπολης) και μία του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που κρίνουν τη φορολόγηση παράνομη και αντισυνταγματική. Εν τούτοις το υπουργείο Οικονομικών απτόητο συνεχίζει τη φορολόγηση και, εν προκειμένω, την καταστρατήγηση της έννοιας του Κράτους Δικαίου».

    «Πάγια καχεξία»

    - Και πώς διασυνδέονται αυτές οι διεκδικήσεις με θεσμικά αιτήματα; Χρήματα ζητάτε!

    - «Διαφωνώ μαζί σας. Οι χρόνια υποβαθμισμένες αποδοχές μας, η πάγια καχεξία των λειτουργικών εξόδων του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι μονοδιάστατα οικονομικά ζητήματα. Εχουν βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα, γιατί συνιστούν αδιάψευστη ένδειξη παραγκωνισμού και απαξίωσης της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Οι πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία 20 χρόνια διαμηνύουν με τη μισθολογική υποβάθμισή μας ότι δεν επενδύουν στη Διπλωματική Υπηρεσία γιατί δεν τη χρειάζονται, γιατί τους ενοχλεί στους χειρισμούς τους η παρουσία ενός έγκυρου μηχανισμού, ο οποίος λειτουργεί θεσμικά ως θεματοφύλακας των θεμελιωδών παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

    - Γιατί μιλάτε για απαξίωση; Η νυν υπουργός και παλαιότεροι υπουργοί μιλούν κολακευτικά για τους διπλωμάτες.

    - «Αν μιλούσαν απαξιωτικά, θα προσέθεταν προσβολή στην αδικία που υφιστάμεθα. Οι Ελληνες διπλωμάτες, παρά τις ευτελείς αποδοχές τους και τις αντίξοες εργασιακές τους συνθήκες, επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο. Δυστυχώς, είναι η φύση της δουλειάς μας που κρατά τις επιτυχίες στη σκιά και μακριά από το θόρυβο της δημοσιότητας. Ενώ τα ατυχή περιστατικά, οι αποτυχίες αν θέλετε, μολονότι συγκριτικά ελάχιστα, προκαλούν πάταγο. Συνεπώς, δεν έχουν λόγο να εκφράζονται αρνητικά για τη δουλειά μας οι πολιτικοί μας προϊστάμενοι. Ομως, οι έπαινοι δεν θεραπεύουν ούτε αντισταθμίζουν την απαξίωση που βιώνουμε στην πράξη. Οταν ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αποδοχών μας, δηλαδή μόνο 3%+3% όπως σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ποιο είναι το υπολανθάνον μήνυμα; Αυτό της ενίσχυσης μιας επίλεκτης υπηρεσίας για τον επιτελικό σχεδιασμό και την εφαρμογή εξωτερικής πολιτικής; Πώς θα προσελκύσει η Διπλωματική Υπηρεσία νέους υπαλλήλους, μορφωμένους, άριστους χειριστές δύο τουλάχιστον ξένων γλωσσών, με πολιτική κρίση, με εμπειρία από ξένες κοινωνίες; Με τα 1.040 ευρώ;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=15.02.2008,id=90397064

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιαυτό πατώνουμε παντού, πως ο άλλος με 1040,00 € να τα βγάλει πέρα, εδώ, γιατί απο΄τι ξέρω ο μισθός 3 πλασιάζεται έξω απο την Ελλάδα,και τα πάντα είναι πληρωμένα, αλλά και πάλι είναι λίγα. Μήπως τι ίδιο δεν συμβαίνει σε πολλούς κλάδους σήμερα, δάσκαλοι παντως τύπου, αστυνομικοί με 600,00 €, γιατροί που κρέμεται η ζωή μας, πυροσβέστες και άλλοι, αμείβονται με ψίχουλα, ενώ οι πολιτικοί, οι παρατρεχάμενοι των κομμάτων πέρνουν την μερίδα του λέοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχριστώ για το λίνκ.Πράγματι είναι διαφωτιστικότατο.Να παραιτηθεί κάποιος όμως γι'αυτό;
    Προυποθέτει την ύπαρξη τσίπας οποιαδήποτε παραίτηση.Κάτι που είναι εμφανώς σε έλλειψη στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία όλα αυτά τα λόγια αλλά αυτό ακριβώς είναι «λόγια». Επειδή η υπουργός εξωτερικών δεν καταλαβαίνει από άλλη γλώσσα ας κατανοήσει ότι εκτός από λόγια χρειάζονται και έργα. Και ο Δεκέμβρης είναι πολύ κοντά. Αν έχει προσωπικές φιλοδοξίες που πάνε λίγο πιο πέρα απ’ το να ξαναεκλεγεί βουλευτής ας σκεφτεί λίγο ότι οι έλληνες έχουν βαρεθεί το φτύσιμο που τρώνε κάθε μέρα από την Τουρκία και ας καταλάβει ότι όσο κι αν προσποιείται ότι το φτύσιμο είναι ψιχάλισμα δεν μας πείθει πλέον. Θα κάνει έργα ή έχει τόσα πολλά υπερατλαντικά γραμμάτια να εξοφλήσει που δεν μπορεί παρά να αναλίσκεται σε φτηνές ανέξοδες επιδείξεις ψυχραιμίας;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμο 25 Αύγουστος 2009 2:08 μμ

    www.kte.gr στην σελίδα 13

    Η συνέντευξη έχει δοθεί στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο και ο διπλωμάτης λέγεται Αϋφαντής (χωρίς λάμδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

    μα αυτο θελει η τουρκια ...
    τοσο καιρο αυτο επαναλαμβανει ο νταβουτογλου σε γαλλια και γερμανια ..

    τελικα τινος ειναι υπουργος εξωτερικων ?


    οσον αφορα τους μισθους ...

    θα ηθελα να ειχαμε μια λιστα ολως αυτων των κατηγοριων που πληρονονται περισσοτερο ,

    θα βλεπαμε οτι το κρατος δινει μεγαλυτερη αξια ,
    σε δεη οτε ,ογα ,ικα ...κτλ κτλ

    τι να πεις μετα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι γνωστό ότι παντού οι διπλωμάτες πληρώνονται πολύ καλά. Όμως, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, στην Ελλάδα υπάρχουν τα golden boys με μισθούς από € 150.000 - 1.000.000 τον χρόνο, χωρίς τα έξτρα, κομματόσκυλα που δεν προσφέρουν τίποτε, ενώ οι διπλωμάτες αμείβονται με ψιχία.

    Όσον αφορά στα "αυστηρά μηνύματα", είναι τα μόνα που παράγει και εξάγει άφθονα η Ελλάδα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκτός του πρέσβη που διαμένει στην πρεσβευτική κατοικία, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι υπάλληλοι καλύπτουν τα έξοδά τους στο εξωτερικό (νοίκια, σχολεία παιδιών τους, αεροπορικά τους εισιτήρια διακοπών κλπ) από την αποζημίωση εξωτερικού που λαμβάνουν.
    Σε μερικές χώρες όπου τα κόστη είναι τεράστια (Ιαπωνία κλπ), οι διπλωματικοί υπάλληλοι τα καταφέρνουν
    με το ζόρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -->Αυστηρό μήνυμα Μπακογιάννη σε Σκόπια και Αγκυρα....
    εχω βαλει στοιχημα 100 ευρω με την παρεα μου οτι αναρτησεις του τυπου αυτου σε μερικα σοβαρα ιστολογια ειναι ...ανεκδοτα για να γελαμε.
    θα ..κερδισω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή μάλλον κάτι δεν έχω καταλάβει καλά ...
    Το πόσο καλά κάνει την δουλειά που επέλεξε ο διπλωμάτης εξαρτάται από το πόσα λεφτά παίρνει δλδ ? Αν ο διπλωμάτης δλδ πάρει 3000 το μήνα θα μπορεί να είναι καλύτερος?

    Ειλικρινα αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο να μάθουν τις αποδόχές που θα έχουν πριν επιλέξουν το επάγγελμα που θα κάνουν...

    Για όνομα του θεού είναι της΄πάσης γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καλοπληρωμένοι υπάλληλοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ΄πρέπει και η συνείδησή τους σε σχέση με εθνικά θέματα να λειτουργεί σαν ζυγαριά..

    Κλείνοντας το θέμα ΄''αποδοχές'' των υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και βαθύ θέμα με πολλές προεκτάσεις και παρακλάδια τα οποία δεν μπορούν να αναλυθούν ουτε καν να απαριθμιστούν σε μια ανάρτηση...

    Ομως υπάρχουν επαγγέλματα και λειτουργήματα ας μη το ξεχνάμε αυτό.

    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρακαλώ μην τα βάζετε με την κ. Ντόρα, κυρίως τώρα που αγρίεψε και στέλνει αυστηρά μυνήματα προς την Τουρκία και τα Σκπόπια. Διαβάστε τον έγκυρο διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο να δείτε τι πανικός έχει δημιουργηθεί στις χώρες αυτές. Παλιότερα, όταν δεν έστελνε αυστηρά μυνήματα είχατε κάθε λόγο να "της τα χώνετε". Οχι όμως τώρα που αγρίεψε. Με τη φόρα που πήρε προβλέπω ότι σύντομα θα θέσει θέμα επιστροφής της Κωνσταντινούπολης και του Μοναστηρίου (Vitola το λενε οι αθλιοι Σκοπιανοί) στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εχουν σκοπο να χτεισουν σπιτια στα
    καμμενα για 2500000 κατοικους,μηπως
    ξερει κανεις γιατι?μηπως θελουν να βαλουν μεσα τους νησιωτες οταν θα παραδωσουν τα νησια μας στους γειτονες?καποιος πολιτικος μας που θελει να γεινει πρωθυπουργος μας δηλωσε οτι καλυτερα να εχουμε λιγοτερα εδαφοι απο αυτα που μας ανοικουν αρκει να κοιμομασται ησυχοι,ψηφηστε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.