20/8/09

Εξ Αφορμής:Εφεδρικό, η γκρίζα λέξη της ζωής μου

Το Εφεδρικό, δηλαδή το ειδικό αστυνομικό Σώμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για να αντιμετωπίσει και να διαλύσει την αντιμακαριακή, ένοπλη παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄, είναι όπως η ΕΟΚΑ Β΄, μια προπολεμική λέξη, μια λέξη της περιόδου του αδελφοκτόνου σπαραγμού, μια λέξη του εμφύλιου πολέμου, μια λέξη της βίας και της αντιβίας, μια διφορούμενη και ανταγωνιστική λέξη, μια λέξη που ακόμα προκαλεί ταραχή και τσουρουφλίζει τα χείλη, μια λέξη καλή γι’ αυτούς, κακή για τους άλλους.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Χθες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα η είδηση της προαγωγής του ανώτερου Αστυνόμου Θεόδωρου Αχιλλέως στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας. Αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σύντομο βιογραφικό του ότι «ο νέος Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας γεννήθηκε το 1953 στη Λάπηθο, είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο θυγατέρων. Μετά τη στρατιωτική του θητεία προσλήφθηκε στην Αστυνομία και υπηρέτησε στο Εφεδρικό. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος συνελήφθη και φυλακίστηκε».
Μετά από αυτό τον διορισμό του κ. Αχιλλέως, τα τέσσερα ανώτατα πόστα της Αστυνομίας είναι κατειλημμένα από αξιωματικούς που υπηρέτησαν στο Εφεδρικό. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου ήταν του Εφεδρικού. Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Νικολαΐδης ήταν του Εφεδρικού. Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Κρόκος ήταν του Εφεδρικού. Και ο άλλος Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Θεόδωρος Αχιλλέως, ήταν του Εφεδρικού.
Το άγνωστο στους νέους όνομα του Εφεδρικού ξεπετάγεται συχνά στην τρέχουσα ειδησεογραφία της Κύπρου του 2009 και μας παίρνει πίσω στην Κύπρο των αρχών της δεκαετίας του 1970. Το όνομα του Εφεδρικού το ανέφερε σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε προχθές στην εφημερίδα ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας που επίσης ήταν του Εφεδρικού και επίσης συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους πραξικοπηματίες.
«Όπως είναι γνωστό στους παλαιότερους», έγραψε μεταξύ άλλων, «αμέσως μετά το πραξικόπημα συνελήφθην μαζί με εκατοντάδες άλλους και φυλακίστηκα από τους πραξικοπηματίες. Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 γύρω στο μεσημέρι και αφού είχε προηγηθεί το πρωί η εισβολή των Τούρκων, αποφυλακίστηκα και τοποθετήθηκα στο 301 Τάγμα Εθνο-φρουράς ως διοικητής λόχου μαζί με δύο άλλους συναδέλφους λοχαγούς του Εφεδρικού, τον Χρίστο Τσαγγάρη και τον Ευτύχιο Σαλάτα».
Το Εφεδρικό, δηλαδή το ειδικό αστυνομικό Σώμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για να αντιμετωπίσει και να διαλύσει την αντιμακαριακή, ένοπλη παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄, είναι όπως η ΕΟΚΑ Β΄, μια προπολεμική λέξη, μια λέξη της περιόδου του αδελφοκτόνου σπαραγμού, μια λέξη του εμφύλιου πολέμου, μια λέξη της βίας και της αντιβίας, μια διφορούμενη και ανταγωνιστική λέξη, μια λέξη που ακόμα προκαλεί ταραχή και τσουρουφλίζει τα χείλη, μια λέξη καλή γι’ αυτούς, κακή για τους άλλους.
Το Εφεδρικό, όπως και η ΕΟΚΑ Β΄, είναι - ανάλογα με την πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός - μια λέξη που ακόμα και σήμερα, 35 χρόνια από τότε, κάποιοι την αγαπούν μέχρι λατρείας και κάποιοι τη μισούν μέχρι θανάτου. Προσωπικά αγαπούσα το Εφεδρικό, ήταν για μένα οι καλοί που ήρθαν να μας γλιτώσουν από τους κακούς, οι νόμιμοι που ήρθαν να ξεκαθαρίσουν τον τόπο από τους παράνομους. Ύστερα μια μέρα είδα το Εφεδρικό με τα μάτια μου όταν μια ομάδα του ήρθε στο σχολείο μου, το Β΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου, για να καταστείλει μια διαδήλωση γριβικών συμμαθητών μου.
Πολιτικά δεν ήμουν με τους γριβικούς γυμνασιόπαιδες, πολιτικά ήμουν με τους μακαριακούς αστυνομικούς.
Όμως έζησα από κοντά πώς οι καλοί αστυνομικοί έλιωσαν στο ξύλο τους κακούς γυμνασιόπαιδες. Τα παιδαρέλια φώναζαν συνθήματα υπέρ του Γρίβα, εναντίον του Μακάριου κι εγώ ήμουν υπέρ του Μακάριου κι εναντίον του Γρίβα. Όμως είδα τους αστυνομικούς του Μακάριου πώς τους κυνηγούσαν στους διαδρόμους του σχολείου, πώς τους στρίμωχναν στις τάξεις, πώς τους τσάκιζαν τα κεφάλια με τα γκλοπς τους, πώς τους έσπαζαν τα κόκαλα με τους υποκόπανους των όπλων τους.
Κάτι δικό μου έσπασε επίσης εκείνη την ημέρα. Κάτι που προέκυψε από το ξαφνικό και απρόβλεπτο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν οι καλοί να είναι τόσο βάναυσοι; Πώς είναι δυνατόν οι καλοί να είναι τόσο κακοί;
Από εκείνη τη μακρινή μέρα, το Εφεδρικό είναι μια από τις λέξεις που με συγχύζουν, μια λέξη όχι μαύρη, μια λέξη όχι άσπρη, μια γκρίζα λέξη που ενίσχυσε μέσα μου τον μηχανισμό της αμφιβολίας, μια ωραία λέξη που δυνάμωσε την ικανότητά μου να σκέφτομαι με το δικό μου μυαλό και όχι με το μυαλό των άλλων.
Ηλ. διεύθυνση: mardaf@hotmail.co.uk

5 σχόλια:

  1. και γιατι να νοιωθει τυψεις ?

    για τους υποστηρικτες του Γριβα ?

    τι καταφεραν ?

    ελεγαν θα ενωσουν την Κυπρο την Ελλαδα ,

    και τελικα ...

    συνεργαστηκαν με τους αμερικανους και τη cia να διωξουν τους αγγλους και μετα μαζι με τους χουντικους εφεραν του τουρκους στο νησι,

    να και τωρα ειναι υποχρεωμενος ο χριστοφιας να συζητα μαζι τους μια γρηγορη λυση για το πως θα συναιτεριστουν και να ζησουν αρμονικα με τους τ/κ και τους εποικους

    * το εφεδρικο ξανασυγκροτειται .
    για τον ιδιο σκοπο ?
    ή ειναι απλα η εξαργυρωση της επιτυχημενης αποστολης του ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχῶς, ὁ Μακάριος ἔπαιζε γιὰ χρόνια μεγάλο παιγνίδι στὶς ἑκάστοτε κυβερνήσεις τῶν Ἀθηνῶν, προφανῶς γιὰ νὰ μὴν χἀση τὴν θέση του, ἐνῶ ἦταν ἀνθενωτικὸς καὶ ἀγγλόφιλος τὸ ἔπαιζε ἑνωτικὸς καὶ ξεγελοῦσε γιὰ χρόνια τὶς ἑλληνικὲς κυβερνήσεις. Τὸ ἐφεδρικὸ εἶναι γιὰ ἐμένα λεπτομέρεια.
    Στὸ τέλος, βρέθηκαν οἱ βλάκες τῆς χούντας καὶ ἀνίδεοι ἀπὸ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ καὶ τὴν πλήρωσε ὅλη ἡ Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σελ. 37:
    http://i166.photobucket.com/albums/u94/NikephorosPhokas/37XantzouKypros.jpg

    Σελ. 38:
    http://i166.photobucket.com/albums/u94/NikephorosPhokas/38XantzouKypros.jpg

    Σελ. 39:
    http://i166.photobucket.com/albums/u94/NikephorosPhokas/39XantzouKypros03.jpg

    Χάντζος, Δημήτριος. "Κύπρος '74 μια νίκη απωλεσθείσα." Εκδ. Κυρομάνος (Θεσσαλονίκη; 2000).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nikephoros είναι πολύ σωστά όλα αυτά για την κατάσταση της Εθνικής Φρουράς.Αυτή όμως είναι μιά παράμετρος του ζητήματος και δυστυχώς αφορά την τελευταία περίοδο και αν την δεί κάποιος χρονικά αποσπασματικά βγάζει λάθος συμπέρασμα. Π.χ. δες ποια ήταν η κατασταση των μοιρων των Καταδρομων, που βρισκόνταν οι στρατιωτικές μονάδες και γιατί κατά την εισβολή; Ποιό το αμυντικό δόγμα της Κύπρου;Πίστεψε με είναι μια συνέχεια όλα αυτα με μεγάλο βάθος και πολύ μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων με δράση αντιφατική.Ενα απόλυτο θέατρο παραλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολογούμαι εκ των προτέρων για το ύφος του σχολίου μου που ακολουθεί αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο συγγραφέας του άρθρου είτε άσχετος είναι είτε φορεί τον φερετζέ του ¨υπεράνω¨ προσπαθώντας να περάσει κάποια μηνύματα τα οποία πώρο απέχουν από την αλήθεια και πραγματικότητα. Αν κάνω λάθος και ο άνθρωπος δεν είναι ούτε άσχετος ούτε και συνωμότης … απολογούμαι βαθύτατα…

    Αναμφίβολα το Εφεδρικό έκανε λάθη… λάθη τα οποία συνηθίζουν να κάνουν αυτοί που αμύνονται στο κακό και που σε αυτή την άμυνα έχουν υποστεί απώλειες… σε φίλους, συναδέλφους κλπ… ίσως να έκαναν και περισσότερα…

    Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε κανένα να τους εξισώνει με τους εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β των οποίων τις συνέπειες των πράξεων τους πληρώνουμε ακόμη…
    Με αυτόν τον τρόπο σκέψης οι πράξεις των τούρκων εισβολέων λίγο πολύ ήταν το ίδιο κακές με όλων των κυπρίων…

    Επιπρόσθετα ο συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να επανεξετάσει έννοιες/φράσεις όπως ¨εμφύλιος πόλεμος¨, ¨τσάκιζαν τα κεφάλια¨, ¨ έσπαζαν τα κόκαλα¨ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.