26/8/09

Το ΥΠΕΞ για τα περί πακέτου προτάσεων από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος θα συναντηθεί απόψε και αύριο με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του γ.γ. της Συμμαχίας, η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές του -κυρίως στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο- , η προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η διεύρυνση της Συμμαχίας, όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και η προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

«Πρώτη ανταλλαγή απόψεων»
Όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, «πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις σκέψεις του για όλα τα θέματα που απασχολούν την Συμμαχία, ενώ θα είναι και μια πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα τεθούν «και τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη και μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας, με τις γνωστές συνέπειες που έχουν για την συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να αναφέρεται «στο "παράδοξο", ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Παράδοξα στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ»
«Όλα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας.
«Αυτή τη στιγμή -παρατήρησε- συμβαίνουν παράδοξα στην συνεργασία των δύο Οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της ΕΕ βρίσκονται πλάι - πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι - πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν. Επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Για αυτό το λόγο θα ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ζητήματος. Επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Ακόμη κι αν αυτή γίνεται στο πεδίο, με απευθείας επαφή των αποστολών που επιχειρούν. Η συνεργασία όμως χρειάζεται».

Ενημέρωση για τη συμπεριφορά της γείτονος
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον κ. Ράσμουσεν και για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας είναι ήδη ενήμερος από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Συμμαχία.
Εξάλλου, ο κ. Δελαβέκουρας δεν επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ράσμουσεν κομίζει «πακέτο ιδεών» για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για στρατιωτικά - τεχνικά θέματα που άπτονται του Αιγαίου.
«Δεν επιθυμώ να σχολιάσω υποθετικά δημοσιεύματα, ενώ είναι τουλάχιστον πρόωρο να μιλούμε για συγκεκριμένες προτάσεις του γενικού γραμματέα", δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε:
«Περιμένουμε να έρθει ο γ.γ., να δούμε τι έχει να πει, πώς βλέπει τα πράγματα, να έχει και εκείνος την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις της Ελλάδας για αυτά τα θέματα - διότι αυτά δεν είναι νέα ζητήματα - και να προχωρήσουμε, πάντα με γνώμονα την πιο αποδοτική λειτουργία της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας είναι απαραίτητο εμπόδια, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, να ξεπερνιώνται. Για αυτό πρέπει να γίνονται τα αυτονόητα, όπως είναι το να αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. arage o Rasmousen tha einai filikos pros thn elliniki pleyra meta to pazari twn tourkwn gia ti thesi tou genikou grammatea? exei apo ayti ti thesi ti dinami na othisei pros to symferon mas kapia pragmata kai poso?

    tha ithela tis gnomes twn filwn anagnostwn tou blog giati de katexw katholou to thema. eyxaristw


    laikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το trojan βγάλατε καμία άκρη;
    Έχει αναστενάξει το αντιβιωτικό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μακάρι να ήταν έτσι από αυτές τις θέσεις κανένας δεν βάζει τα "προσωπικά" του πιο πάνω από αυτό που θα του πουν τα "αφεντικά" του,πολύ λίγα τα περιθώρια ελιγμών του στην υποθετική περίπτωση που "κρατάει κακία" στην Τουρκία (που πάλι δεν νομίζω να σκέφτεται έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις ότι ο Κος. Rasmussen ΔΕΝ πρόκειται να μεταφέρει γλαύκας εν Αθήναις. Θα επαναλάβει τα παλαιά και τετριμμένα ή πιό καινούργια κι επικίνδυνα σενάρια περί υποθετικής Ελληνικής συννενόησης (βλέπε παραχωρήσεις) με την φίλη, γείτονο και σύμμαχο ώστε να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και των Βαλκανίων. Άν χαθούν και μερικοί ακόμα χειριστές της Ελληνικής ΠΑ όπως ο Σμηναγός Ηλιάκης τον Μάϊο 2006 πέρα βρέχει γιά τον Κο. Rasmussen και φυσικά γιά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Το ίδιο συνέβη και με τους προκατόχους του Κου. Rasmussen, ιδιαίτερα όπως ο Κος. Λούνς (Luns) όταν η Ελλάδα στέναζε κάτω από την χούντα και η γείτονος έκανε την παράνομη στρατιωτική της εισβολή και κατοχή στην Κύπρο 35 χρόνια πρίν με τις γνωστές συνέπειες.

    Φυσικά θ' ακουσθούν τα σχετικά τροπάρια περί Ελληνικής ενισχυμένης και πιό ενεργητικής στρατιωτικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, την στιγμή που τόσο Άγγλοι όσο και Αμερικανοί στρατιωτικοί και ειδικοί αναλυτές εκπονούν σχέδια γιά να παρατήσουν το Αφγανιστάν και τον πληθυσμό του έρμαιο της τύχης του κι ενός ατέρμονου εμφυλίου πολέμου προς δόξαν (και χρηματικό κέρδος) της Σουνιτικής Ισλαμικής στρατοκρατικής μαφίας του Πακιστάν (η ίδια ταινία μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών δυνάμεων από Αφγανιστάν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να προσεχετε και τους stalker

    ειναι αποκαλυπτικοι

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μακάρι πάντως να νικήσουμε οι δυτικοί στο Αφγανιστάν,είναι πολύ κρίμα για τον λαό αυτό να ζει κάτω από την ισλαμική τυραννία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.