26/8/09

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ καλεί την Άγκυρα να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, πως η Τουρκία πρέπει να διευρύνει την εντολή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν και να συμμετάσχει στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στη χώρα αυτή.
«Προφανώς έγκειται στους συμμάχους (του ΝΑΤΟ) να αποφασίζουν με ποιο τρόπο συμβάλλουν στις επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας στη Μιλιέτ.
«Όμως», πρόσθεσε, «η αποστολή μάχιμων στρατευμάτων στη χώρα αυτή θα γινόταν δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση».
Η Τουρκία έχει αναπτύξει περίπου 730 στρατιώτες του πεζικού στο πλαίσιο της ISAF, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια, της οποίας άσκησε επανειλημμένα τη διοίκηση. Η αποστολή των τουρκικών δυνάμεων περιορίζεται στην Καμπούλ και τα περίχωρά της.
Η Τουρκία έχει κάνει γνωστό ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο Αφγανιστάν, όμως θέλει οι τουρκικές δυνάμεις να παραμείνουν στην Καμπούλ. Εκτιμά ότι η προσπάθειά της πρέπει να γίνει σε τομείς άλλους από τους καθαρά στρατιωτικούς, όπως η εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών, καθώς και η αρωγή στην παιδεία και στην υγεία.
Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι αν βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα στρατιωτικοί από μια μουσουλμανική χώρα, αυτό θα βοηθούσε να πειστούν άλλα μουσουλμανικά πως έθνη ότι δεν πρόκειται για ένα θρησκευτικό πόλεμο, αλλά για αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Ο Ράσμουσεν ο οποίος, ως πρωθυπουργός της Δανίας, είχε υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, είχε επίσης προκαλέσει έντονη διαμάχη με τις μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του δανικού Τύπου να δημοσιεύσει σκίτσα με τον Μωάμεθ.
«Επιθυμώ να αποκαταστήσω στενούς δεσμούς με τους συμμάχους μας στο πλαίσιο του Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ενώ η Τουρκία είχε αντιταχθεί στο διορισμό του επικεφαλής της συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Άγκυρα για μια επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

10 σχόλια:

  1. πολυ βολικο να ειναι οι τουρκοι στην καμπουλ,

    προβαλονται , διαφημιζονται, δεν πολεμουν ομοθρησκους, το γραφειο ειναι σε συνεχη επαφη με στρατιωτικους του αφγανισταν ενω σιγουρα κλιμακια θα πιανουν επαφες με πολιτικα και αλλα προσωπα του δημοσιου βιου

    σιγουρα και μετα την αποχωρηση του νατο οι τουρκοι θα εχουν χτισει γερα θεμαλια πληροφοριων στο αφγανισταν

    βεβαια εμας τι λογος μας πεφτει?

    το αφγανισταν ειναι πολυ μακρια ε...?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ h,επίσης παρατηρώ ότι για κάποιο λόγο οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί,θα καταφέρουν να περάσουν στους Αφγανούς την εικόνα του απελευθερωτή και προστάτη και όχι του κατακτητή και του προδότη της πίστης,αντίθετα εμείς μάλλον θα φαινόμασταν ώς οι άπιστοι κατακτητές κι ας τους προστατεύαμε στην πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσέξουν μόνο να μην δίνουν χειροβομδίδες στους Τούρκους στρατιώτες γιατί σκάνε στα χέρια τους και μπορεί να σκοτωθεί και κανένας ξένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. omiros,

    απο την εποχη του τρωικου πολεμου ακομα επιβεβαιωνεται οτι μεγαλυτερο οπλο

    ειναι το μυαλο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "κι ας τους προστατεύαμε στην πραγματικότητα"


    Απο ποιούς τους προστατεύουμε αγαπητέ Ζαφείρη;
    Μήπως ήρθε η ωρα να διαβάσεις το βιβλίο του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι "Η μεγάλη σκακιέρα";Στο εβδομο κεφάλαιο κάνει εκτενή αναφορά στο Αφγανιστάν και στην μεγάλη γεωπολιτική σημασία που εχει οσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα ξεκινούν απο το Τατζικιστάν και θα καταλήγουν στον Ινδικό ωκεανό(περνώντας μεσα απο το έδαφος του Αφγανιστάν). Υπ'όψιν οτι το βιβλίο αυτό πρωτοκυκλοφόρησε το 1999, δηλαδή δυο χρόνια πριν απο την 11/9 και απο την πολεμική που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ ενάντια στην "παγκόσμια τρομοκρατία"(που αν ηταν ειλικρινείς θα επρεπε να κυρήξουν πόλεμο στον ίδιο τους τον εαυτό, εφόσον αυτές κατ'ουσίαν ειναι ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ).


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μίνωα χίλιες φορές με την αμερική παρά με την ισλαμική τυραννία που βασανίζει τον λαό αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "μίνωα χίλιες φορές με την αμερική παρά με την ισλαμική τυραννία που βασανίζει τον λαό αυτό"


    Και ποιος ειναι ρε Ζαφειρακο ο δημιουργός αυτής της "ισλαμικής τυραννίας";Προ 25ετίας(οταν ήσουν ακόμα αγέννητος)οι Αφγανοί αντάρτες ονομαζοταν "Μοτζαχεντίν" και πολεμούσαν εναντίον των Σοβιετικών εισβολέων(και τότε ήταν φανατικοί ισλαμιστές, αλλα αυτό δεν πειραζε κανέναν "ευαίσθητο" δυτικό, επειδή εκαναν τον κακό κομμουνιστή να "ματώσει".Περιττό βέβαια να σου αναφέρω οτι η δύση τους προμήθευε με ό,τι φορητό οπλικό σύστημα μπορείς να φανταστείς.Μέχρι και α/α stinger τους έδωσαν.). Τώρα ονομάζονται "Ταλιμπάν" και πολεμούν εναντίον των δυτικών εισβολέων.Κατά την άποψη μου ΚΑΙ το κίνημα των "Μοτζαχεντίν" ΚΑΙ το κίνημα των "Ταλιμπάν" αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος με κυριο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα τους.Για αυτό και σε ενα παλιότερο post με θέμα πάλι το Αφγανιστάν και το κίνημα των Ταλιμπάν, προσπάθησα να σε κάνω να δεις και αυτήν την διάσταση του ζητήματος, αλλα όπως βλέπω δεν με έλαβες καθόλου υπ'όψιν σου και "ξανάβαλες το cd" με την Αμερικάνικη προπαγάνδα.Προσωπικά ειμαι υποστηρικτής ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, καθότι όπως εχω ήδη δηλώσει ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΙΣΒΟΛΕΑ. Ποσο δε μαλλον όταν ο εισβολέας εχει καταλάβει την χώρα του.Και το κανω ως Ελλην πατριώτης που σεβεται την ιστορία του. Διαφορετικά θα πρεπει να πετάξω στον "κάλαθο των αχρήστων" τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του γένους μου του 1821, καθώς και την μεταγενέστερη εποποιία του 40-41.Και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μεγάλο(σε ηλικία)για να πράξω ενα τέτοιο ανοσιούργημα.



    Μίνως.
    Υ.Γ.Δε σε βλέπω όμως να σχολιάζεις το βιβλίο του Μπρεζίνσκι!Αν δεν το έχεις, πολύ ευχαρίστως να σου το στείλω εγω.Ισως διαβάζοντας το να αναθεωρήσεις πολλές απόψεις σχετικά με το τι τεκταίνεται σε εκείνη την περιοχή του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή sapphire στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν οι αμερικανοί πήγαν για να απαλλάξουν το λαό από την τυραννία; Και γιατί θα πρέπει εμείς να επιλέξουμε μία από τις δύο πλευρές;
    Και στο κάτω κάτω της γραφής αν οι λαοί αυτοί νιώθουν καταπιεσμένοι θα εξεγερθούν από μόνοι τους.

    Δράκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μίνωα,τα γνωρίζω αυτά,είναι αλήθεια ότι οι αμερικανοί ήταν αυτοί που τους δημιούργησαν και τους εξόπλισαν,μια πολύ καλή ανάλυση διόλου φιλοαμερικανική είχα ακούσει από τον Μουσάραφ,τον στρατηγό από το Πακιστάν,ήταν ειλικρινέστατος και εξέθεσε πολύ καλά την όλη κατάσταση και πως η αποικιοκρατία παλαιότερα και οι αμερικάνοι και οι κομμουνιστές σήμερα δημιούργησαν το πρόβλημα.
    Από εκεί και πέρα παρά το γεγονός ότι οι αμερικάνοι και οι σύμμαχοι πήγαν εκεί όχι για ιδεολογικούς λόγους πιστεύω ότι πρέπει να νικήσουν γιατί το τέρας που δημιούργησαν άρχισε να κατασπαράζει έναν λαό και να καταστρέφει πολιτισμούς ολόκληρους,οτιδήποτε δηλαδή δεν είναι ισλαμικό (σύμφωνα όμως με το τι θεωρούν αυτοί Ισλάμ,υπάρχουν και εντελώς διαφορετικοί μουσουλμάνοι,όπως οι Άραβες του μεσαίωνα που ήταν ότι πιο φιλελεύθερο υπήρχε την εποχή εκείνη,αλλά ακόμα και σήμερα βρίσκεις αξιόλογους ανθρώπους στον ισλαμικό χώρο).Να θυμήσω την καταστροφή του γιγάντιου αγάλματος του Βούδα.Το θέμα όμως είναι μεγαλύτερο από την καταστροφή έστω και ενός τόσο σπουδαίου θησαυρού,οι άνθρωποι αυτοί είχαν δημιουργήσει ένα καθεστώς τρόμου που καταπίεζε και βασάνιζε στην κυριολεξία τον λαό.Η εκτελέσεις γυναικών και άλλων ανθρώπων για ψίλου πήδημα είναι γνωστές.
    Επίσης οι άνθρωποι αυτοί συνδέονται άμεσα με την διεθνή τρομοκρατία που έχει προκαλέσει τόσες φρικτές απώλιες και θύματα της οποίας μπορεί να πέσει ο καθένας μας!Να θυμίσω ότι συνδέονται άμεσα και με την σφαγή στο Μπεσλάν!
    Καμία εθνική υπόσταση δεν έχει το κίνημα των Ταλιμπάν (ταλιμπάν θα πει φοιτητής,επειδή οι πρώτοι ήταν φοιτητές στα ιεροσπουδαστήρια,τους μεντρεσέδες).Αυτοί πολεμάνε για να επιβάλουν με το έτσι θέλω το Ισλάμ παντού και με τον δικό τους τρόπο!Η δε πλειοψηφία τους δεν είναι αφγανοί παρά πολύ λίγοι.
    Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ αυτών και την Ελληνικής Επανάστασης ή των άλλων εθνικών επαναστάσεων της Ευρώπης.
    Γι' αυτό, αυτό το σκοταδιστικό καθεστώς που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει ο κόσμος,ίσως μόνο οι κόκκινοι Χμερ να είναι ισάξιοι,πρέπει να εξαληφθεί!
    Και για να είμαι ακριβής όχι μόνο αυτοί αλλά και η Σαουδαραβική τυραννία και η ιρανική και τόσες άλλες.

    Δράκοντα,πολλές φορές μέσα στα κράτη αυτά υπήρξαν κινήματα για απελευθέρωση,που όμως λόγω της δυσανάλογης δύναμης δεν καρποφορούν,μην ξεχνάς ότι πριν το '21 υπήρξαν άλλες εξήντα επαναστάσεις μέχρι να απελευθερωθούμε και καταφέραμε τότε να απελευθερώσουμε μόνο ένα μικρό τμήμα του ελληνισμού!
    Επίσης όπως εμάς μας στήριξαν οι Φιλέλληνες σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο και πολύ από αυτούς πέθαναν πολεμώντας για εμάς,νομίζω ότι πρέπει κι εμείς να συμπαρασταθούμε στους λαούς αυτούς που δοκιμάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζαφειράκο αν και ρομαντικά αφελές ως προς το περιεχόμενο του,το κειμενο σου είναι αρκετά καλογραμμένο.
    Για το βιβλίο του Μπρεζίνσκι όμως δεν βλέπω κανένα σχόλιο και ανησυχώ.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.