6/8/09

Γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία

Σε φιάσκο εξελίχθηκε το ταξίδι ενός αντίγραφου αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Μασσαλία, το οποίο παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως δείγμα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού» στα παράλια της Ιωνίας.

Εξαγριωμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Μασσαλίας, εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί και αναγκαστικά αυτό αγκυροβόλησε μακριά από την πόλη.
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο μουσείο της Μασσαλίας το κοινό αποδοκίμασε έντονα τον πρόξενο της Τουρκίας και το πλήρωμα του πλοίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «να φύγει το πλοίο της ντροπής».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι κάτοικοι της πόλης.

Το πλοίο, που ονομάστηκε «Κυβέλη» και επανδρώθηκε από Τούρκους ναυτικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, υποτίθεται ότι αναπαριστά το ταξίδι των Ελλήνων κατοίκων της αρχαίας Φώκαιας, που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πριν από 2.600 χρόνια ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας με αρχηγό τον Πυθέα.

Το «συμβολικό» ταξίδι, που διήρκεσε 56 ημέρες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων αφού το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως «Χρονιά της Τουρκίας» στην Γαλλία. Η δε άφιξη του πλοίου σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την έναρξη των εορτασμών για την 320η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

Η «Κυβέλη» έχει στόχο να φτάσει μέχρι το Παρίσι μέσω ποτάμιων οδών, και στη συνέχεια, μέσω του Δούναβη, να διασχίσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και να βγει στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη το 2010, οπότε η πόλη θα κηρυχτεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το όλο εγχείρημα θεωρείται ως «απάντηση» στο ταξίδι ενός αντιγράφου του αρχαίου ελληνικού πλοίου «Αργώ», που έφτασε στα παράλια της Γεωργίας, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα.

Τα μένεα πνέει ο τουρκικός Τύπος

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι ναυτικοί και επιστήμονες στη Μασσαλία.

Όπως αναφέρει, το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας απέφυγαν ακόμη και να γευματίσουν κατά την διάρκεια διεξίωσης στο Μουσείο της πόλης, από φόβο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μήπως τους… δηλητηριάσουν.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει τα επεισόδια ως «ρατσιστικά» και αναφέρει ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου.

Στην άφιξη του πλοίου είχαν αντιδράσει έντονα και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μασσαλίας, ορισμένοι μάλιστα Έλληνες φοιτητές είχαν διανείμει και προκήρυξη στους δρόμους της πόλης, με την οποία υπενθύμιζαν στους Γάλλους πολίτες ότι δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που ίδρυσαν την πόλη τους, ενώ αντίστοιχα φέιγ βολάν αρμενικών οργανώσεων τους καλούσαν να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κλέβοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ζougla.gr

28 σχόλια:

  1. Ευτυχως που υπαρχουν ακομη ανθρωποι,ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,που γνωριζουν ιστορια και δεν την ξεχνουν.Το θεμα ειναι ομως για ποσο ακομα θα καθαριζουν για μας και δεν θα μας συχαθουν καποια μερα ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά η μόνη αντίδραση είναι η αντίδραση του λαού. Σε επίπεδο ηγεσίας δεν υπάρχει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά φίλοι μου, μόνο ο λαός υπάρχει να θυμίζει και να υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλων χωρών την ελληνικότητα των αρχαίων κατοίκων της Ιωνίας-Μικράς Ασίας. Και είναι τουλάχιστον συγκηνιτικό να βλέπεις απλούς ανθρώπους να μοιράζουν φυλλάδια και να εκφράζουν την διαφωνία τους σε τέτοιες εκδηλώσεις παρωδίες. Και όχι μόνο έλληνες ή κύπριοι αλλά και αρμένιοι.
    Μακάρι να ήμουν κάπου δίπλα τους, μόνο και μόνο για να βλέπω τα ξυνισμένα μούτρα των άσπονδων "φίλων" μας. Τι ηδονή !!!!
    Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί ακόμη γιατί αν περιμένουμε από τους άχρηστους κυβερνώντες μας.....χαθήκαμε.
    Ηταν ελάχιστος φόρος τιμής προς τους αρχαίους έλληνες που ίδρυσαν αυτή την πόλη.
    Οι τούρκοι δεν μπορούν και δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούν με αυτή την ιδέα. Δυστυχώς για αυτούς κατοικούν σε μια πανάρχαια ελληνική γη που ο πολιτισμός της ήταν τόσο βαρύς, που αυτοί δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος τους και καταρρέουν. Για αυτό μας μισούν και δεν μπορούν να το συγχωρήσουν ποτέ αυτό.
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα συμφωνησω τον φιλο Κομνηνο οτι παλι ο λαος εβγαλε τα καστανα απο τη φωτια και παλι ο λαος θα τα βγαλει αν χρειαστει σε Θρακη κ Αιγαιο γιατι οι κυβερνοντες μπλε κ πρασινοι ειναι απλα ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φέρτε Αρμένιους από την Μασσαλία να μπουν στα πράγματα εδώ... γιατί με τους τουρκοκρητικούς εσκυμμένους δεν μας βλέπω καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ..Λοιπον χωνεψτε το...Απο την στιγμη που το σπιτι του κλασσικου ελληνισμου ειναι ακατοικητο θα το φανε οι ατατουρκιστες...Το ξαναλεω το προβλημα μας ειναι ο χριστιανισμος...Η ταυτοτητα ελληνορθοδοξος δεν λεει απολυτως τιποτα, ειναι μια διπλη ταυτοτητα που η μια αναιρει την αλλη...Αυτη τη στιγμη ο ελληνισμος δεν μπορει να απαιτησει το παρελθον του διοτι εμποδιζεται (οχι οπως παλια φυσικα) απο την χριστιανικη πλευρα της ταυτοτητας του. Αυτο το κενο, στην δυναμικη της παρουσιας του, ειναι ενδεχομενο να το εκμεταλλευτουν οι ατατουρκιστες οι οποιοι αργα ή γρηγορα θα αποσχιστουν απο του ισλαμιστες τουρκους, και θα διεκδικησουν ιωνικη ταυτοτητα προσεταιριζομενοι την αρχαια θρησκεια και πολιτισμο τους.. Ετσι και αλλιως αυτοι δεν εχουν θρησκευτικη ταυτοτητα, αρα τους δινεται η μοναδικη ευκαιρια να οικιοποιηθουν ενα πολιτισμο (και τι πολιτισμο!) για τον οποιο δεν ενδιαφερεται κανενας. Αυτο που πρεπει να γινει αμεσα ειναι να ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΕΙ η εθνικη θρησκεια, και να ενθαρρυνθουν οι οπαδοι της να συμμετεχουν αφοβα σε αυτην...Πρεπει να κατοικησουμε το σπιτι αυτο, μας ανηκει, αλλιως θα μας τα φανε...Πρεπει να γινει αμεσα διαχωρισμος στην ταυτοτητα μας, να προσδιοριζομαστε και με την εθνικη μας και με την θρησκευτικη μας ταυτοτητα. Η ενιαιοποιηση εθνικης και θρησκευτικης ταυτοτητας ειναι απατη. Στον ελλαδικο χωρο κατοικουν ελληνες χριστιανοι, ελληνες μουσουλμανοι, ελληνες ιουδαιοι και ελληνες σκετοι.
    Για ολους υπαρχει ελευθερια εκφρασης πλην των τελευταιων. Οταν καποιος δηλωνει δωδεκαθεϊστης οι χριστιανοι ταγοι ανακαθονται σαν να τους τσιμπισε κατι.. Κατι που δεν συμβαινει με τις αλλες περιπτωσεις.. Λοιπον τερμα η ανοχη στους κατακτητες του ελληνισμου..Απαιτηστε, διεκδικηστε δηλωστε νοιωστε την Ελλαδα και απλωστε την ξανα...Τα πραγματα ειναι σοβαρα διοτι εχει αρχισει η αποκαθηλωση του ελληνισμου απο τις συνειδησεις μας (περιπτωση σκοπιανου). Ολα πιστευω γινονται στην βαση σχεδιου. Ο ελληνισμος παραμενει στα τρισβαθα της ψυχης της ανθρωποτητας αλωβητος, αιωνες τωρα, παρα τα απιστευτα κτυπηματα που δεχτηκε..Ετσι εχουνε ξεκινησει τον πιο πουστικο πολεμο που μπορει να σκεφτει διστραμμενος νους. Η μονη λυση ειναι η επιστροφη στις ριζες, στον καθαριο ελληνικο λογο, στην καθαρια ελληνικη σκεψη..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όφειλε να είχει εμβολιστεί και καταποντιστεί όταν περνούσε απο το Αιγαίο :-)

    Αυτό βέβαια είναι μια πολυ καλή εξέλιξη και ελπίζω ότι και στους Παρισίους να γίνει αυγουλο-πόλεμος και να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής κακήν κακώς!

    ΜΠΡΑΒΟ σε αυτούς που αντέδρασαν στην Μασσαλία. ΥΠΕΞ GO HOME!


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νήμα

    6 Αύγουστος 2009 2:00 μμ

    προσεξε τι λες ...
    μπορει να σε περασουν για κανα αρνητη του ολοκαυτωματος και αντε να ξεμπλεξεις,
    για τετοιες περιπτωσεις βγηκε καλυτερα να σου βγει το ματι παρα ...

    >>ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου.<<

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..Συγχρητηρια στο blogg, δεν περιμενα να δω το σχολιο μου..Δεν θα ειχα κανενα παραπονο αν δεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδη αγαπητε ανωνυμε 3.16,η ιστορια ειναι προνομιο των αριστερων ?.Το περιεργο θα ηταν τις προκηρυξεις να τις μοιραζε ο Γαλλικος συριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η χρήση του γιαουρτιού σαν μέσου αποδοκιμασία είναι μια ακόμη απόδειξη της ιστορικής εμβρίθειας των Γάλλων δεδομένου ότι όπως ανέκαθεν υποστήριζα το γιαούρτι είναι η μοναδική συνεισφορά των Τούρκων στον παγκόσμιο πολιτισμό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επαναλαμβάνω:Μαθανε οτι πηδιόμαστε πλακώσανε και οι τούρκοι.Μετά τους βουλγαροσκοπιανούς οι οποίοι ανενόχλητοι εισέρχονται στην ελλάδα με διαβατήρια που γράφουν δημοκρατία της Μακεδονίας,από το 1991,και την καπήλευση της ιστορίας μας ,πλακώσανε και οι τούρκοι.Αντε ας πάμε και εμείς να διεκδικήσουμε την Μεγάλη Ελλάδα !!!!Περιμένουμε από τους άλλους να βγάλουν τα φίδια από την τρύπα και φοβούνται οι βολευτέςμας μην στάξει η ουρά του ποντικού...(υποθέτω γνωρίζετε την σχετική ιστορία).Και μην τυχόν τα ελληνικά σούπερμαρκετς στα σκόπια κερδίσουν λιγώτερα;;;Είμαστε ή δεν είμαστε μία σωρός κοπριά;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 7 Αύγουστος 2009 4:25 πμ '
    παρότι γιαούρτι λέξη τουρκική όπως λένε, υπάρχει κι η άποψη ότι οι Βούλγαροι ήταν αυτοί που το έφεραν(άλλωστε οι Βούλγαροι είναι συγγενείς των Τούρκων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αντιπροοδευτικέ , να σου θυμήσω ότι οι αρχαίοι ήταν αυτοί που απέρριψαν το δωδεκαθεϊσμό και υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 12:03 άσε τον αντιπροοδευτικό στην νιρβάνα του να χαίρεται που του δημοσιεύει το blog τα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 12:03 άσε τον αντιπροοδευτικό στην νιρβάνα του να χαίρεται που του δημοσιεύει το blog τα σχόλια...
    Δέν βλέπεις ότι κανείς άλλος δεν ασχολείται μαζί του;
    Όσο για τους διαχειριστές ας κάνουν ότι θέλουν αφού δικό τους είναι το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Φέρτε Αρμένιους από την Μασσαλία να μπουν στα πράγματα εδώ... γιατί με τους τουρκοκρητικούς εσκυμμένους δεν μας βλέπω καλά..."

    Καλό! Όντως, τουρκοκρητικιά η ΥΠΕΞ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 12:51
    Αν αρχίσουμε το κόψε-ράψε δεν κάνουμε χωριό.
    Όσο για το "δικό τους είναι το blog", να μου επιτρέψεις να σου πω ότι το ιστολόγιο είναι όλων μας και δικό σου, απλά εμείς έχουμε το βάρος των αναρτήσεων και της ευθύνης, ενώ εσύ την ευθύνη του σχολιαμσού, της εποικοδομητικής και ευπρεπούς κριτικής και την "πολυτέλεια" της ανωνυμίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν είναι που απέρριψαν οι αρχαίοι των δωδεκαϊσμό και επέλεξαν τον Χριστιανισμό αλλά τους επέβαλαν τον χριστιανισμό. Δέχομαι ότι άρχισαν να έχουν τις αμφιβολίες τους για τον δωδεκαθεϊσμό. Δεν έχω τίποτα με τον Χριστιανισμό, αλλά αυτή είναι και η αλήθεια.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. o skal είπε:
    "να μου επιτρέψεις να σου πω ότι το ιστολόγιο είναι όλων μας και δικό σου"

    Να μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν το δέχομαι να είναι και δικό μου...
    Καλός ο πατριωτισμός αλλά δεν φθάνει. Από μόνος του είναι λίγος. Τέλος πάντων ας είμαστε τουλάχιστο ενωμένοι στα δύσκολα που έρχονται αν χρειασθεί να πάρουμε τα όπλα και δεν θα περνούν οι θεωρίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμε μπορείς να λες ότι θες, από τη στιγμή, όμως, που μπαίνεις και σχολιάζεις, άρα συνδιαμορφώνεις τη φυσιογνωμία του ιστολογίου, είναι και δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αυτή είναι η τελευταία μου "συνδιαμόρφωση"...
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Ανώνυμε 12:03 άσε τον αντιπροοδευτικό στην νιρβάνα του να χαίρεται που του δημοσιεύει το blog τα σχόλια...
    Δέν βλέπεις ότι κανείς άλλος δεν ασχολείται μαζί του;"

    δεν περιμένω να τον κάνει η απάντησή μου ν'αλλάξει γνώμη(η κατάστασή του είναι πλέον σοβαρή).Για κανέναν άλλον που τυχόν διαβάζει τα σχόλια και ίσως αμφιταλαντεύεται, το έγραψα!

    ΙοΠ ,
    δε θα σου απαντήσω γιατί το ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς ("Ιουλιανός ο Παραβάτης" έχεις γράψει σε κπ μήνυμα) τα λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ..Aρχαιος είσαι και φαινεσαι 12:03 (συγγνωμη.. θεωρησε το ρητορικη υπερβολη, δεν θελω να σε προσβαλλω απλα τονιζω αυτο που ακολουθει) ..απο τις μεγαλυτερες επιτυχιες των μισελληνων, ήταν να περασουν στις συνειδησεις της ανθρωποτητας οτι οι κλασσικη Ελλαδα ειναι αρχαια! αρα τι ασχολειστε μαζι της; Η Ελλαδα δεν ειναι ουτε νεα ουτε αρχαια ειναι μια ενιαια οντοτητα με αδιασπαστη συνεχεια...Την ελληνικη γλωσσα και νοοτροπια εννοω προφανως. Τωρα οσον αφορα αυτο που γραφεις, ε! τι να πω..στην γνωστη ιστορια του ανθρωπου, εκεινοι οι υπεροχοι ανθρωποι, που το θεωρω ιδιαιτερη τιμη μου να μιλω την γλωσσα τους και να τους εχω σαν σημειο αναφορας, ειχαν το επιπεδο να μιλουν και για αγνωστους θεούς! Αυτο δεν σημαινει οτι επελεξαν χριστιανισμο, ο χριστιανισμος ειναι αποτελεσμα των κατακτητων ρωμαιων που τον επεβαλαν. Αυτο συμβαινει οταν η δυναμη των οπλων ειναι στα χερια αγροικων.....Ο κοσμος φευγει προς τα πισω με την ταχυτητα του φωτος (ή του σκοτους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε 9:31 επέλεξα το ΙοΠ (Ιουλιανός ο Παραβάτης) γιατί θαυμάζω αυτόν τον αυτοκράτορα για όλα τα άλλα, εκτός από την αντιχριστιανική του θέση.
    Καταλαβαίνω ότι στο ζήτημα της θρησκείας ένα τέτοιο ψευδώνυμο δημιουργεί εντυπώσεις και παρεξηγήσεις αλλά όταν το επέλεξα δεν έλαβα υπ' όψιν μου τον αντιχριστιανισμό του ανδρός και θεωρώ τον εαυτό μου, έστω και τυπικά, χριστιανό ορθόδοξο. Προσπαθώ να δω την αλήθεια όσο μπορώ ως προς το πώς επιβλήθηκε η θρησκεία στον τόπο μας και αν αυτό έγινε με το ζόρι δεν με πειράζει καθόλου, δεν έχω τίποτα με τον πυρήνα της θρησκείας. Αυτό που με πειράζει και επέλεξα το ψευδώνυμο αυτό, είναι που με την επιβολή του χριστιανισμού χάσαμε πολλά πολιτιστικά καταδικά μας χαρακτηριστικά και επιζητώ την ένωση της Αρχαίας Ελλάδας και όλες τις αξίες της, με την τωρινή μας θρησκεία. Δεν επιθυμώ εντάσεις και είμαι (τουλάχιστον έτσι νομίζω) καλόπιστος συνομιλητής. Θέλω να συμφιλιώσω και τον Ιουλιανό με την θρησκεία (δηλαδή ουσιαστικά την παλινόρθωση της αρχαίας Ελλάδας, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, αλλά χωρίς αντιχριστιανισμό) και την θρησκεία με τον Ιουλιανό...
    Θεώρησα απαραίτητες αυτές τις διευκρινήσεις... Ίσως είμαι ρομαντικός αλλά έτσι πιστεύω...
    Ιουλιανός ο Παραβάτης (ΙοΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να αρχίσω απο το καλά έκαναν στην Μασσαλία και τους γιούρτησαν, αφού θέλουν οι συμπαθέστατοι μογγόλοι να παραχαράξουν την ιστορία.

    Μιλώντας για ιστορία νομίζω οτι με αυτά που διαβάζω τώρα που είμαι σχολάζων, ο Ισπανός Θεοδόσιος, Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας επέβαλε τον χριστιανισμό με την βία, αυτό που έκαναν μετά απο μερικούς αιώνες στην Λατινική Αμερική, πάλι οι ισπανοί. Ο Ιουλιανός ονομάσθηκε παραβάτης απο μας του χριστιανούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους εβραίους είμαστε μια αίρεση απο την δική τους θρησκεία, κατι παρόμοιο που πιστεύει η ορθόδοξος Εκκλησία, για τους Ρωμαιοκαθολικούς κλπ χριστιανούς.

    Σκέπτομαι οτι οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τον βωμό για τον άγνωστο θεό, τι μας λέει οτι ακόμα δεν παραμένει...άγνωστος.

    Πρός κάθε παρεξήγηση, ακολουθώ το δόγμα της Κωνσταντινούπολης, που ακολουθεί η επίσημη ελληνική εκκλησία, που λέει, "ερευνάται τας γραφάς", και όχι την Αλεξανδριανή σχολή που έλεγε "Πίστευε και μη ερευνα", δόγμα που δεν ακολουθεί η εκκλησία πλέον εδώ και αιώνες.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΙοΠ ,
    ο 9:31 είμαι ,σε πιστεύω ότι δεν έχεις αντιχριστιανικές διαθέσεις, απλά το ψευδώνυμό σου ταίριαζε τόσο πολύ σ'αυτήν την περίπτωση που ...δεν μπόρεσα ν'αποφύγω το σχόλιο! Και καλόπιστο συνομιλητή σε θεωρώ και σε πολλά συμφωνώ μαζί σου.Κι εγώ, απ'όσα ξέρω για τον Ιουλιανό,τον βλέπω ως πλανεμένο και ρομαντικό και κάπως τον κατανοώ.Όσο για τον Χριστιανισμό ,ποιος μπορεί ν'αρνηθεί ότι αυτός διαδόθηκε με το αίμα των ίδιων των Χριστιανών;Έναν Χριστιανό βασάνιζαν και 100 ασπάζονταν την πίστη του Χριστού, βλέποντας τον και μαθαίνοντας για τον Χριστό.Για μας σήμερα τα μηνύματα του Χριστιανισμού είναι δεδομένα αλλά τότε προκαλούσαν πραγματική εντύπωση.Νομίζω ότι ο Μέγας Κων/νος προέβη στο διάταγμα των Μεδιολάνων, ακριβώς επειδή έβλεπε ότι εκεί πάει ο λαός κι οχι επειδή έτσι ήθελε αυτός.Δε νομίζω ότι "με την επιβολή του χριστιανισμού χάσαμε πολλά πολιτιστικά καταδικά μας χαρακτηριστικά" όπως λες.Ο Χριστός δεν ήρθε να χαλάσει τον κόσμο μας και τα χαρακτηριστικά μας, αλλά να δώσει νόημα σ'αυτά.Όλα τα έθιμα που έχουμε στην παράδοσή μας προχριστιανικά είναι (π.χ.κόλλυβα και έθιμα ταφής) και οι χοροί μας κι η μουσική μας και όλα.Απλά δίνουμε πλέον,χριστιανικό νόημα.

    ΑΝΤΙΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕ,
    συμφωνώ απολύτως μαζί σου στο ότι είμαστε ένα σύνολο οι Έλληνες αλλά και η γλώσσα μας ,μια αδιάσπαστη συνέχεια,μια ενιαία οντότητα.Βέβαια κάποιες φορές για πρακτικούς λόγους,λόγους χρονολόγησης, επειδή έχουμε και μακρά ιστορία, το αρχαίος ή βυζαντινός βοηθάει.Και δε νομίζω, να προτιμούσες να τους πω ειδωλολάτρες! Όσο για το πώς εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός γράφω παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.