6/8/09

Στην Αγκυρα ο Πούτιν για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας


Eπίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, με κύριο αντικείμενο την υπογραφή μίας σειράς συμφωνίων ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών. Στο επίκεντρο η συμφωνία για τον South Stream και για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
Στην υπογραφή της συμφωνίας γαι τον South Stream παραστεί συμβολικά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρωσικής Gazprom για την κατασκευή του αγωγού που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν επιστρέψει στη Ρωσία.

Ναυτεμπορική

8 σχόλια:

  1. Ρωσόφιλε Καλεντερίδη,ξεφτιλίστηκες. Διάβασε (κι αν έχεις κότσια, δημοσίευσε!) το τηλεφράφημα του "ΑθηναΙκού Πρακτορείου ΕΙδήσεων" από την Μόσχα:

    "Τα βρήκαν" σε όλα, Πούτιν - Ερντογάν: Στρατηγικός εταίρος της Τουρκιάς η Ορθόδοξη Ρωσσία! Στα χέρια της Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο...

    Μόσχα, Ρωσία 06/08/2009 14:46 (ΑΠΕ-του Θ. Αυγερινού)

    Ρωσία - Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία - Τύπος

    Ρωσία και Τουρκία είναι «αναμφίβολα στρατηγικοί εταίροι», δήλωσε ο υποδιευθυντής τού Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού και πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της σημερινής επίσκεψης εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

    Το σύνολο του ρωσικού Τύπου αναπαράγει τις δηλώσεις Ουσακόφ, υπογραμμίζοντας, όπως το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο Ιταλός πρωθυπουργός...

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρίσκονται «τρεις αγωγοί και ο πρώτος στην Τουρκία ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν έως και 16 διαφορετικές συμφωνίες «συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των ενεργειακών για συνεργασία στους τομείς πετρελαίου, αερίου και πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ουσακόφ.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ρωσία αναδείχθηκε πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ αντιστοίχως η Τουρκία ανήλθε στην 5η θέση του ρωσικού εξαγωγικού εμπορίου. Ο όγκος των ανταλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 50% και έφθασε τα 34 δισ. δολάρια, αν και εφέτος λόγω της κρίσης παρατηρείται μείωση, την οποία θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν οι δύο πρωθυπουργοί με πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, στόχος των δύο πλευρών και της Μικτής διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας είναι να ανέλθει ο όγκος των συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια.
    Κατά τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του κ. Πούτιν αναμένεται να υπογραφούν πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, «όπου θα καταγραφεί επισήμως η συγκατάθεση της Τουρκίας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” στα χωρικά της ύδατα. Μάλιστα, θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο έναρξης των εργασιών, το οποίο θα προσδιορίσουν οι πρωθυπουργοί».

    Η Τουρκία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή «θαλάσσιων αναγνωριστικών και οικολογικών ερευνών» και έχει προσκληθεί από τη ρωσική πλευρά να συμμετάσχει πλήρως στο σχέδιο του “South Stream”, ο οποίος θα διασχίζει το βυθό της Μαύρης Θάλασσας από το Νοβοροσίσκ στο βουλγαρικό λιμάνι Βάρνα και εν συνεχεία δύο διακλαδώσεις θα περνούν μέσω των Βαλκανίων σε Ιταλία και Αυστρία, «αν και οι ακριβείς διαδρομές δεν έχουν επικυρωθεί», κατά το κρατικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία προς το 2013 και κατά τις ρωσικές πηγές «προορίζεται να μειώσει την εξάρτηση των προμηθευτών και καταναλωτών από τις χώρες-διαμετακομιστές, ειδικότερα, από την Ουκρανία και την Τουρκία». Η παροχετευτική του δυνατότητα θα είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στο σχέδιο υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, που θα καταβάλουν η ρωσική Γκαζπρόμ και η ιταλική Eni, οι οποίες θα τον εκμεταλλεύονται σε ισότιμη βάση.

    Στο πρωτόκολλο αναφέρεται η πρόθεση των μερών να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream-2», για τον οποίο έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από τον περασμένο Μάρτιο. Προβλέπεται ότι ο νέος αγωγός θα κινείται παράλληλα με τον υπάρχοντα Blue Stream, θα αξιοποιεί τις μεταφορικές υποδομές αερίου στο έδαφος της Τουρκίας και εν συνεχεία μέσω θαλασσίου αγωγού θα διοχετεύει το ρωσικό αέριο έως και το Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται να θιγεί και η νέα διακυβερνητική συμφωνία για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία σε όγκους ως και 6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέσω του λεγόμενου Δυτικού διαδρόμου (Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και του Blue Stream, σε συνέχεια της υπάρχουσας συμφωνίας, που λήγει το 2011.

    Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος σε μεγέθη αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου (μετά τη Γερμανία και την Ιταλία) και προμηθεύτηκε πέρυσι 24,5 δισ. κυβικά μέτρα (το 2007 23,5δισ.).

    Ένα άλλο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο στη διμερή ατζέντα είναι ο πετρελαιαγωγός Σαμσούν-Τσεϊχάν, για τον οποίο θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη της σκοπιμότητας της ρωσικής συμμετοχής στον αγωγό. Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επανειλημμένως προσκαλέσει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτό το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2007 και πρέπει να ολοκληρωθεί το 2011, ωστόσο δεν εισέπραττε θετική απάντηση, όμως τώρα «έκανε ένα βήμα προσέγγισης προς την Τουρκία, συνυπολογίζοντας την καταρχήν συμφωνία στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στα χωρικά της ύδατα», ανέφερε ο κ. Ουσακόφ.

    Ο αγωγός θα ξεκινά από το λιμάνι της Μ.Θάλασσα Σαμσούν, θα καταλήγει στο λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο και θα επιτρέψει τη μεταφορά πετρελαίου παρακάμπτοντας τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων. Το σχέδιο υλοποιούν ο τουρκικός όμιλος Calik Energy και η ιταλική Eni με σκοπό να μεταφέρει ετησίως 60-70 εκατ. τόνους πετρελαίου, επισημαίνει το ΡΙΑ-Νόβοστι.

    Στο επίκεντρο της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας βρίσκεται και η κατασκευή του πρώτου ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού από κοινοπραξία δύο ρωσικών και μιας τουρκικής εταιρείας (Ατομ-στρόι-έξπορτ, Ίντερ-ΡΑΟ Γε-Ες, Park Teknik). Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος από 1200 ΜVatt ο καθένας και η χρηματοδότηση θα γίνει από ειδική ρωσική πίστωση.

    Ρωσία και Τουρκία συζητούν επίσης θέματα ανάπτυξης των μεταφορών, οδικών, σιδηροδρομικών και ατμοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταξύ ρωσικών και τουρκικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και η ενίσχυση του διμερούς τουρισμού, καθώς ως και 2,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την περασμένη χρονιά τα τουρκικά θέρετρα.

    Οι πρωθυπουργοί Πούτιν και Ερντογάν «έχουν πολύ στενές σχέσεις εμπιστοσύνης, συνομιλούν τακτικά και δια τηλεφώνου, ενώ συνολικά έχουν συναντηθεί οκτώ φορές και η προσωπική τους χημεία είναι καλή βοήθεια για την επίλυση των πιο ευαίσθητων ζητημάτων», είπε ο κ. Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι τελευταία φορά συναντήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο Σότσι, όπου και «επιτεύχθηκαν πολλές από τις συμφωνίες, οι οποίες τώρα διατυπώνονται γραπτώς». Σύμφωνα με τον κ. Ουσακόφ δεν αποκλείεται να θιγεί και «η πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στις αρχές Ιουλίου», κατά την οποία είχε συναντηθεί τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, όσο και την τουρκική πολιτική ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα βλεπετε στενομυαλοι εθνικιστες πατριδοκαπηλοι ?.Αν ειμασταν τουρκικη επαρχια,με τουριστικα μας θερετρα και τα πανεμορφα νησια μας,δεν θα ερχοταν ο Πουτιν να ξεκουραστει μετα τις υπογραφες των συμφωνιων ?.Σκεφτειτε τι χρημα θα επεφτε και τι διαφημιση θα ηταν.Μικροψυχοι,εχετε εμπιστοσυνη στο υπεξ μας,ξερει τι κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε καλύτερα είναι να αφήσεις κατά μέρος τους χαρακτηρισμούς.
    Ούτε ρωσόφιλος, ούτε αμερικανόφιλος.
    Ένας απλός Έλληνας είμαι, που προσπαθώ μαζί με τους συνεργάτες μου να αναδείξουμε ορισμένα πράγματα που αφορύν τη χώρα μας.
    Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο κάθε αναγνώστης.
    Όσον αφορά τα κότσια που λες, ήδη μετέφρασα και ανήρτησα σχετικό άρθρο από την Σαμπάχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμαρτον ρε φίλε, βρήκες τον άνθρωπο να πεις ότι δεν έχει κότσια!
    Επίσης, διαβάζοντας το τρίτο σχόλιο (μάλλον αναδημοσίευση άρθρου) μου χτύπησε πολύ άσχημα ότι Έλληνας 'δημοσιογράφος' αποκαλεί τη Σαμψούντα Σαμσούν. Πάλι καλά που έγραψε Μαύρη Θάλασσα και όχι Καραντενίζ.
    Όσο για τους Ρώσους, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη του φίλου East. Προσωπικά, ποτέ δεν τους θεώρησα αδερφούς λόγω Ορθοδοξίας, προστάτες κτλ. Ό,τι κάνουν το κάνουν με βάση μόνο τα συμφέροντά τους και έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Η Ρωσολαγνία με βρίσκει αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εδώ βλέπουμε το πως λειτουργούν οι σοβαρές χώρες με σοβαρούς πολιτικούς σχεδιασμούς,αντίθετος εδώ οι σχεδιασμοί γίνονται για τό πως ο ένας θα σκάψει τον λάκκο του αλλου.να τα βλέπει ο άχρηστος πρωθυπουργός με τον θιασο σκιών που έχει για κυβέρνηση,όταν αυτός παίζει play stasion οι τούρκοι κάνουν πολιτική υψηλού epipedou.o αντίποδας με τους ρώσους είναι ότι λειτουργούν σαν υπερδύναμη πραγματική,κάνει δουλειές και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς με όλες τις χώρες ανεξάρτητος πολιτικής χροιάς,και όπως στο παρελθόν η αγγλία στο παρόν οι αμερικανοι θα δούμε στο μέλλον την ρωσία να λειτουργεί σαν διαιτητής σε διαφορες διεθνής διένεξης,και εδώ μιλάω για θέματα αιγαίου όπου όπως τόσα χρονια οι αμερικανοι μας βοηθάνε άλλο τόσο θα μας βοηθήσουν και ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ Ο NOON ΝΟΗΤΟ.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όχι μόνο ο east αλλά και ο EY,AΓΓΕΛΟΣ θα ήθελα πολύ να ακούσω τι έχει να σχολιάσει...βρε οι ορθόδοξοι αδελφοί μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.