23/8/09

Η κυβέρνηση ήξερε

O τότε διοικητής της ΕYΠ Ι. Κοραντής με Ακρως Απόρρητο σήμα ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία, καθώς και τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ρω


Η διέλευση στρατιωτικών πλοίων, οι φαινομενικά «αθώες» προσεγγίσεις στο νησί Ρω Τούρκων δημοσιογράφων, η παρενόχληση επιβατηγών τουριστικών σκαφών αλλά και η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες φαίνεται ότι δεν ήταν άσχετα και τυχαία περιστατικά, αλλά είχαν σχεδιασθεί αρκετό διάστημα πριν.

Νέα διάσταση στο «ξαφνικό» ενδιαφέρον που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στην περιοχή της Ρω και του Καστελόριζου, δίνει η αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ότι από τα μέσα Ιουνίου η ΕΥΠ είχε προειδοποιήσει με Ακρως Απόρρητο Σήμα για επικείμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή, προσδιορίζοντας μάλιστα και τη χρονική στιγμή, στις αρχές Αυγούστου.

Ετσι οι φαινομενικά «αθώες» προσεγγίσεις στο νησί Τούρκων δημοσιογράφων αρχικώς, η διέλευση στρατιωτικών πλοίων, η παρενόχληση επιβατικών τουριστικών σκαφών αλλά και η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι δεν ήταν άσχετα και τυχαία περιστατικά, αλλά είχαν σχεδιασθεί αρκετό διάστημα πριν.

Πληροφορίες. Στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοραντής σε Ακρως Απόρρητο σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο καθώς και τον τότε ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω.

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική «κίνηση».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη σπουδαιότητα της προειδοποίησης, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κινητοποίηση στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητήθηκαν καν περαιτέρω στοιχεία από την ΕΥΠ, ενώ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε σύσκεψη όπως θα ανέμενε κανείς.

Τα τεστ αντοχής που έκαναν οι Τούρκοι στη Ρω είχαν αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παρατηρηθεί σε πολλά φυλάκια σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα οποία, λόγω της λειψανδρίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε είναι πλημμελώς επανδρωμένα είτε ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυλάκιο σε μεγάλο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, σε ακτή που αποτελεί τον συνήθη τόπο αποβίβασης λαθρομεταναστών λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, όπου το φυλάκιο έχει ουσιαστικά καταργηθεί...

Αφού ο κ. Κοραντής απομακρύνθηκε από την ηγεσία της ΕΥΠ, και αφού υπήρξε ένα «κενό διάστημα» μέχρις ότου αναλάβει ο διάδοχός του Δ. Παπαγγελόπουλος, υπήρξε η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για επάνδρωση των φυλακίων σε νησιά που είχαν μείνει χωρίς φρουρά ή υπολειτουργούσαν.

ΤΟ ΣΗΜΑ
«Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας»

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού, το ένα εξ αυτών μάλιστα παρέμεινε επί μακρόν (το έτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα), θέλοντας να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και να διαπιστώσουν την ταχύτητα αντίδρασης του Λιμενικού και του φυλακίου που υπάρχει στο νησί.

Σε δεύτερη φάση η τουρκική πλευρά ενεργοποίησε το «αθώο» φαινομενικά σχέδιο, με την αποστολή δημοσιογράφων που προσέγγιζαν τη Ρω. Τα πρώτα δημοσιεύματα προέβαλλαν τον ιδιαίτερα παράδοξο ισχυρισμό ότι η Ρω είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καταλήγοντας τελικώς στην καταγγελία παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.

Η επικαιροποίηση και μάλιστα με τον πιο έντονο τρόπο της απαίτησης της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε με την παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Οζούγκεργκιν, αφού... μεγαλόψυχα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία στη Ρω έσπευσε να επαναφέρει όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες (εκτός της είδησης για επάνδρωση φυλακίων, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει το -θεωρητικό- νέο θεσμικό πλαίσιο για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο), ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις που κατά την τουρκική άποψη παραβιάζουν τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να κρατήσει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά.

Η Τουρκία με δεδομένη τη σημασία που έχουν το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες σε μελλοντική ενδεχόμενη ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου επιδιώκει να διατηρηθεί η εντύπωση ότι και η Ρω είναι ακατοίκητη βραχονησίδα που δεν φιλοξενεί δραστηριότητα ή ανθρώπινη παρουσία και επομένως δεν έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες...

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο σήμα που έστειλε η ΕΥΠ ήταν μια από τις τελευταίες επίσημες επικοινωνίες του διοικητή της, πρέσβη Ι. Κοραντή με την κυβέρνηση λίγο πριν «αποκεφαλιστεί», ενώ και ο άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αφού έστω και με καθυστέρηση είχαν καλυφθεί τα κενά σε φυλάκια των νησιών και είχε δοθεί εντολή για στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας...

«ΣΥΜΠΤΩΣΗ»
Τα σχέδια του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ

Οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει και της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα σε Αθήνα και Αγκυρα ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν που έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, η οποία σκοντάφτει κυρίως στο Κυπριακό (και το βέτο που θέτει η Αγκυρα σε κάθε συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που συμμετέχει η Κύπρος). Ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζει ότι ένα από τα διαρκή αγκάθια που θα αντιμετωπίσει στη θητεία του είναι η συνεχής αντιπαράθεση στο Αιγαίο που «υπονομεύει» την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ υποκρύπτει και τον μόνιμο κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο συμμάχων χωρών. Ετσι η ρύθμιση των «προβλημάτων του Αιγαίου», είτε με μόνιμο τρόπο είτε με διάφορες μορφές Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ΝΑΤΟϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των συμμαχικών και φίλιων αεροσκαφών), θα εστιαστεί αναπόφευκτα και στο καθεστώς των νησιών και έτσι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με αιχμή τη Ρω...

ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Η συνάντηση στην Κέρκυρα

Λίγες ημέρες αργότερα η κ. Μπακογιάννη είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου κατ’ ιδίαν στην Κέρκυρα στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, αλλά δεν είναι γνωστό εάν συζητήθηκε το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της επιθυμίας για αποτροπή εντάσεων, πολύ περισσότερο που τότε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών επέμενε να πραγματοποιήσει εντός του Ιουλίου ή του Αυγούστου επίσκεψη στην Αγκυρα...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. Η φωτογραφια παντως τα λεει όλα!
    Φοβερό δίδυμο!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί τα ξέρουν όλα...
    Αλί από εμάς που θα τα μάθουμε τελευταίοι. Όχι πως χρειάζεται να τα ξέρουμε κ όλα, αλλά υποτίθεται οτι κάποια πράγματα μένουν μυστικά για λόγους ασφαλείας, γιατί οι υπεύθυνοι εργάζονται αθορύβως νυχθημερόν για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα...
    Στην περίπτωση μας όμως καποια πράγματα μένουν κρυφά ώστε μετά να μας πουν οτι δεν ήξεραν και έκαναν ότι μπορούσαν αλλά δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την κατάσταση. Και έτσι προσπαθούν να αποφύγουν την κρεμάλα στην πλατεία του χωριού που προορίζεται για όσους διαπράττουν εθνική προδοσία!

    Ευχαριστώ,

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γραμματεας της Τ.Ο της Ν.Δ τηλεφωνα της Ντορας,
    --Ντορα ελα στο χωριο να κανεις μια ομιλια διοτι η βαση λει οτι εχουμε χαλαρωση λιγο...
    --ποσους μπορεις να φερεις?
    --μα Ντορα το πολυ 50 εως 100 ..χωριο ειμαστε...
    ---δεν ερχομαι...μαζεψε παραπανω και τηλεφωνα ξανα.
    μετα απο μια εβδομαδα ξανα τηλεφωνο.
    --Ντορα ελα και θα εχω ..τουλαχιστον ενα εκκατομυριο...
    Τα μαζευει η Ντορα βαζει και το καλο το..ταγερακι και παει για το χωριο.
    τι να δει? τα βουνα γεματα κοσμο τα δεντρα οι ταρατσες των σπιτιων παντου γεματα κοσμο και μαλιστα...χαρουμενο.
    στην εισοδο του χωριου την περιμενε ο γραματεας....
    --βρε αθεοφοβε πως μαζεψες τοσο κοσμο τον ρωτησε ολα χαμογελο η Ντορα.
    --Ντορα ηταν ευκολο...διαδωσαμε οτι θα σε...κρεμασουμε και ηλθε ολη η Ελλαδα!!!
    (διασκευη απο το γνωστο ανεκδοτο που κυκλοφορουσε επι..χουντας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα τα ξέρουν και αυτοί και οι επόμενοι. Και πόσα νησιά θα δώσουμε ξέρουν και πώς θα αφοπλιστούμε ξέρουν, αλά ΕΦ Κύπρου, όμως, όπως επι 5ετία και βάλε φωνάζουμε το μόνο που λειτουργεί είναι το διακομματικό εθνικού επιπέδου επιτελείο που δουλεύει σκληρά για το πώς θα παρουσιάζονται οι ντροπές ως επιτυχίες και πώς θα καταπιούμε αμάσητα και θα χωνέψουμε αδιαμαρτύρητα και με χαρά την νέα μας ιδιότητα του οθωμανού πολίτη. Κανάλια, εφημερίδες, κόμματα, η πολιτιστική και διανοουμενίστικη ιντελιγκέντσια, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Γυμνασίων, Λυκείων, οι Δάσκαλοι των Δημοτικών, συνθέτες τραγουδιστές χορευτές, η οικονομική ηγεσία, οι συνδικαλιστές, οι στρατιωτικοί, όλοι εκόντες άκοντες επί 50 χρόνια τώρα έχουν βάλει το λιθαράκι τους που έχτισε το σπίτι της υποτέλειας και υποδούλωσης και που απλά δεν ξέρουμε ποιος θα το εγκαινιάσει επίσημα σε 2-3 χρόνια, ίσως και λιγότερο, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Ίσως και οι δυο μαζί αγκαλίτσα μέσω μιας "οικουμενικής" καθαρά τουρκοδορυφορικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η αλήθεια, σπυρί σπυρί χτίστηκε δεκαετίες τώρα και πια δεν κρύβεται.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διελυσαν στρατοπεδα,εκαναν μειωση στο στρατευμα,λες και ειμαστε η Δανια,αποναρκοθετησαν την μεθωριο και αφησαν αφυλακτα και ανοικτα τα συνορα.Τελικα οι Τουρκοι φταινε,η ολοι αυτοι οι μειοδοτες που εχουν βαλλει τον λυκο μεσα στο μαντρι.Γιατι αυτος ο ηλιθιος αγραμματος νεοελληνας που του εδωσαν τζηπ,πουτανες,σκυλαδικα και ασυδωσια ολα αυτα τα χρονια,δεν μπορει να συνειδητοποιησει το μεγεθος και τους ψηφιζει ακομη.Δεν μπορει να συλλαβει οτι μια ωραια πρωια,θα παει σαν το σκυλι στ'αμπελι,γιατι σε καιρο ειρηνης εχουν εκχωρηθει στα 'μουλωχτα' τα παντα.Σε αλλες εποχες υπηρξε οργανωση και φρονημα,και αντεξαμε σε λαιλαπες.Αυτη την στιγμη,ειμαστε τοσο ευαλωτοι και εκτεθιμενοι οσο ποτε αλλοτε.Οι ανδρειες και οι τσαμπουκαδες ηταν για αλλες γενιες που ειχαν αλλη νοοτροπια.Οσο παραμενετε στα γνωστα,κακο του κεφαλιου σας νεοελληνες ,αποχαυνωμενοι απο τα ριαλιτις και την βλαχογκλαμουρια των γκαιης και των πουτανογλαστρων της τηλεορασης,που εχει εκτροχιασει τα παντα.Αν δεν συνελθουμε σαν εθνος και σαν χωρα,μας περιμενουν δυσκολα χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δέν ξέρω γιά εσάς όλους,αλλά προσωπικά είμαι έτοιμος νά κατέβω στό Σύνταγμα.ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ. εσείς;θά κατεβούμε συντονισμένα νά +++++++++.
    Ελληνικέ Λαέ ήρθε ο καιρός νά αναλάβεις τίς ευθύνες σου γιά όλα όσα ανέχτηκες νά δημιουργηθούν αλλά, δυστυχώς, καί όσα στήριξες μέ φανατισμό πλανηθείς ή τυφλωμένος από ιδιοτελές συμφέρον. Ελληνικέ Στρατέ, Ελληνική Εκκλησία αι ευθύνες υμών είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Άλλοι θεσμικοί πυλώνες τού Γένους δέν υπάρχουν. Όταν όλοι οι θεσμοί έχουν αποτύχει τότε είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΣ τού λαού η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ. Ένα νέο αλλά αυτή τή φορά επιτυχημένο '21: γιά γνήσια Εθνική Ανεξαρτησία καί Λαϊκή Ευημερία. Καί επειδή ό -γκρίζος-λύκος στήν αναμπουμπούλα χαίρεται προσοχή σέ Αιγαίο-Θράκη ως το Νοέμβρη.
    Αυτό πού γίνεται συστηματικώς από τό 2007 περιμετρικώς τής Αττικής (Στερεά-Πελοπόνησος-Εύβοια) καί τώρα -τελική φάση τού σχεδίου- στήν ίδια τήν Αττική είναι πλήρης εφαρμογή τής τακτικής τής καμμένης γής. Ο νοών νοείτω. Ο Ιμπραήμ, μέ άλλες μάσκες- βλέπε ποικιλόχρωμους αλλοφύλους-επέστρεψε...καί, ναί, θά μάς πούν πώς τίς φωτιές τίς έβαλαν 'οικοπεδοφάγοι' ή ήσαν ατυχήματα, 'κάποιοι' θέλουν επίσπευσιν εκλογών, 'κάποιοι' άλλοι θέλουν νά τιμωρήσουν τούς...πλουτοκράτες μέ τίς βίλλες (ξέρετε,βοσκούς,καλλιεργητές,κτλ). ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΙΑ!ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΙΧΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΜΙΖΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ;
    Περικλής(Π.)
    Υ.Γ.Δέ ζητώ συγγνώμη γιά τήν οργή μου - καί λίγα έγραψα. Αν νομίζετε πώς έχετε κάτι καλλίτερο νά προτείνετε γιά λύσιν είμαι έτοιμος νά το ακούσω.
    Αν πάλι δέν τό αναρτήσετε δέν πειράζει.
    Τί νά μάς πειράξει πιά...σέ λίγο δέν θά υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ...
    Έρχεται καί η -ατομική- σειρά μας.
    Έλληνες=τά τελευταία μακάρια μοσχαροπρόβατα τού Πλανήτη Γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδη δεν θεωρω τον ευατον μου απο τους πεφωτισμενους σ' αυτα τα θεματα, ερωτω:

    Τα αναταλικα συνορα της Ελλαδας και Κυπρου δεν ειναι και τα ανατολικα συνορα της Ευρωπαϊκης Ενωσης;
    Αν ναι, πουθε βαυκαλίζονται οι Ευρωπαιοι και τι εχουν πει στους "γιαβρουμ" για τα τερτιπια τους;
    Και μην ξεχναμε οτι θελουν οι ορδες των βαρβαρων να "γινουν" και Ευρωπαιοι.
    Υπαρχει λοιπον κανενα αποδεικτικο στοιχειο που να δειχνει οτι η Ευρωπη ενδιαφερεται για την ακαιρεοτητα των συνορων της (και συνορων μελους της Ενωσης) εξ ανατολης η οχι;
    Αν ναι, που ειναι τα αυστηρωτατα διαβηματα προς Τουρκια, αλλα και πολεμικα της Ευρωπαϊκης Ενωσης στο Αιγαιο;
    Αν οχι τι σοϊ αλισιβερισι ειναι αυτη η Ευρωπαϊκη Ενωση;

    Λεω, ερωτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.