23/8/09

H άποψη των εθνικιστών για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους

του Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila)
Εφημερίδα Μιλλιέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Ο Μπαχτσελί (Bahçeli) στριμώχνει τον στρατηγό Μπασμπούγ (Başbuğ)
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έχει καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας με τρεις αλεπάλληλλες γραπτές ανακοινώσεις που έκανε (για το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τους Κούρδους).
Στις ανακοινώσεις του ο Μπαχτσελί ασκεί ανοιχτά σκληρή κριτική στον πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ ανάμεσα στις γραμμές υπάρχουν αναφορές που μπορούμε να πούμε ότι στριμώχνουν τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Στην ανακοίνωση-απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος Γκιούλ στον Μπαχτσελί για τις επικρίσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ, MGK) για το "άνοιγμα" προς τους Κούρδους, φαίνεται ότι ο Γκιούλ καλύπτει τον στρατηγό Μπασμπούγ.

Η ανάλυση του Μπαχτσελί
Αναλύοντας τους λόγους της εντεινόμενης κριτικής του πρόέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μπορούμε να τους ιεραρχήσουμε ως εξής:
1- Η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επωνυμία "Άνοιγμα προς τους Κούρδους", θεωρεί ο Μπαχτσελί ότι θα προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τελικά με τη σειρά τους θα προκαλέσουν πρόβλημα διατήρησης και επιβίωσης της ίδιας της Τουρκίας.
2- Παρά την αναφορά (στη σχετική απόφαση του ΣΕΑ) ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την αρχή της διατήρησης "της ενότητας του τουρκικού κράτους και έθνους", ο Μπαχτσελί θεωρεί ότι βαδίζουμε στη διάσπαση της εθνικής ενότητας της Τουρκίας.
3- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του "Ανοίγματος προς τους Κούρδους" θα γίνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι οποίες θα νομιμοποιούν της εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Αυτό, σύμφωνα με τις ενστάσεις του Μπαχτσελί, θα δημιουργήσει μια ντεφάκτο κατάσταση και στην Τουρκία θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δυο έθνη και θα δημιουργηθούν δομές που θα οδηγήσουν σε δυο κράτη, κάτι που ήταν μέσα στους στόχους του ΡΚΚ.
4- Μια τέτοια δομή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μπαχτσελί, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της έννοιας του "τουρκικού έθνους", το οποίο θα υποβαθμιστεί σε μια εθνοτική ομάδα που κατοικεί στην τουκρική επικράτεια.
5- Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην παραχώρηση αυτονομίας στη ΝΑ Τουρκία που θα στηρίζεται σε εθνοτική βάση, κάτι που θα διαρρήξει την εθνική, πολιτική και διοικητική ενότητα της Τουρκίας.
6- Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν, σε ό,τι αφορά την κουρδική γλώσσα, θα επιταχύνουν τον διαμελισμό και τη δημιουργία των δυο εθνών στην τουρκική επικράτεια.
7- Οι κινήσεις και οι εργασίες που γίνονται σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαίνουν στην ουσία εγκατάλειψη της διαδικασίας εθνογέννεσης που άρχισε ο Κεμάλ Ατατούρκ και εγκατάλειψη του κεμαλικού εθνικισμού.
8- Το ΡΚΚ δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της δημιουργίας του "Ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδιστάν" στα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας. Aπλά, ό,τι δεν πέτυχε με τα όπλα, προσπαθεί να το πετύχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη στηθεί με την τουρκική κυβέρνηση.
9- Ήδη έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία η οποία θα διαταράξει την εθνική ενότητα και θα αποθεμελιώσει την ενότητα του κράτους και τους έθνους κράτους. Τη στιγμή που το ΣΕΑ θα έπρεπε να σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, επικροτεί και προτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 118 του συντάγματος.
........

13 σχόλια:

  1. Ο καημένος ο Μπαχτσελί, έχει απόλυτο δίκιο....
    Θα διαλυθούνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναδιαβάζοντας τον Μπαχτσελί...νιώθω μια συμπόνοια...μια συμπάθεια...
    Ο Οτσλάν, τους τον έβαλε πολύ βαθία τελικά....
    Θα διαλυθήτε Μπαχτσελί μου...θα διαλυθείται...και μάλιστα από έναν φυλακισμένο...
    Πάρε φόρα να μας κλ...ς μια μάντρα αρχ...ια Λύκε μου!
    Τελιώσατε και μπράβο που το κατάλαβες!
    Είσαι γάτα...αλλά ο Γάτος τον έχει πολύ μεγάλο όπως φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα θα με συγχωρέσεις που κάνω τρίτο σχόλιο,αλλά δεν χορταίνω να διαβάζω την ανάρτηση αυτή!!!
    Τελικά ο Μπαχτσελί, έχει πολύ μεγάλο αισθητήριο και είναι μεγάλος ρεαλιστής!
    Τελικά η θυληπρέπειά του, (όπως πολύ καλά το ξέρεις, είναι αδερφή, δηλαδή λύκαινα)είναι έμφυτη, αλλιώς δεν εξηγείται πως έχει τόσο μεγάλη αντιληπτική ικανότητα!Οι γυναίκες συνήθως, διαθέτουν μεγαλύτερη αντιληπτική ικανότητα από τους άντρες.
    Βλέπω στην φωτογραφία που έβαλες, να κάνει με το χέρι του τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων...
    Πολύ θα ήθελα να είχες δίπλα και μια φωτογραφία του Οτζαλάν, να χαιρετά με προτεταμένο το μεσο δάχτυλο...Καταλαβαίνεις τι εννοώ...
    Ελπίζω ο Μπαχτσελί, όταν θα έρθει η ώρα, που πολύ σωστά διέγνωσε, να πάει να βρεί καταφύγιο στους Ουϊγούρους...το "Οθωμανικό" είναι εκεί παράδοση!
    Συνήθως τον "τρώει και δροσίζεται" ο Μπαχτσελί,αλλά όταν πρόκειται για τους Κούρδους, τον "τρώει και ζορίζεται"...
    Γι΄αυτό μου βγαίνει μια συμπάθεια...καταλαβαίνω πως "πονάει πολύ"...
    Στα χνάρια του Μουσταφά Κεμάλ κι αυτός...αχχχ εκεί στις όχθες της λίμνης του Λαγκαδά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους συμφέρει να δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος και να στείλουν πακέτο τους 20μύρια Κούρδους είδαλως οι Τούρκοι θα γίνουν μειονότητα στην ίδια τους την χώρα σε μερικά χρόνια.Μήπως προετοιμάζουν το Τουρκικό λαό σιγά σιγά να το δεχτεί;Μήπως είναι όλα μιλημένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γενικα το καλυψε το θεμα ο Ομηρος ποτε δεν εχουμε και πολλα να πουμε ,
    βεβαια φωτο του Οτζαλαν ειναι δυσκολο να βγει απο το νησι ,
    ζητησαμε ομως την γνωμη του γεροντα (πατα πανω )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πιστεύω πως το θα αφήσουν το Κουρδιστάν να αποκοπεί. Απλά φανταστείτε την εικόνα της ακρωτηριασμένης Τουρκίας και το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για αυτούς που πιστεύουν στην ακεραιότητα της Τουρκίας. Μια τέτοια κίνηση είναι ζήτημα αν θα έλυνε το Κουρδικό με τους μισούς Κούρδους της Τουρκίας να βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους στην ν.α Τουρκία. Το Κουρδικό τελικά θα στοιχίσει την ύπαρξη της Τουρκίας, γιατί αφού κατέστρεψαν τους οικισμούς τους και τους έφεραν ποιο δυτικά για να τους αφομοιώσουν, διαπίστωσαν ως το 2050 (που "οι Τούρκοι θα είναι 100 εκατομμύρια και εμείς 12") ότι το 44% αυτών των "Τούρκων" θα είναι Κούρδοι αφού έχουν υπερδιπλάσιους ρυθμούς γεννήσεων και ως τότε θα είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη εθνική ομάδα αλλά και η ποιο ομοιογενείς. Οι Τούρκοι μπορεί να δώσουν αυτονομία στο Κουρδιστάν (με στόχο να την υποβαθμίσουν σε βάθος χρόνου) αλλά οι Κούρδοι θα μείνουν στην Τουρκία και το Κουρδικό θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σωστά τα λέει ο τουρκάλας αλλα κάτι ξέχασε να πει.ότι οι αμερικανοι πιέζουν να μην κουνιούνται στους κούρδους του ιράκ γιατί τους θέλει για το iran κάι προφανώς κάτι δίνουν στους τούρκους κυβερνώντες ώστε να αποδεχτούν τα τετελεσμένα στην περιοχή.και φυσικά κατά την γνώμη μου φοβάται να ονομάσει τους επνευστές της όλης αυτής κατάστασης,το αν αύριο αυτό θα ναι αιτια για διάλυση της τουρκίας είναι μέσα στο σχέδιο για όλη την περιοχή,δεν είναι βλάκας ο αμερικανος, είναι 200 χρονια προστά από όλον τον κόσμο στην πολιτική,θα αφήσει τους μογγόλους να γίνουν οθωμανική αυτοκρατορία,τι νομίζετε επειδή χάιδεψε τα αφτιά των πασάδων στρατηγών,ότι δεν θα περάσει τα δικά του,έχουμε να δούμε ανθρώπινα δικαιώματα και καταδίκες,τον οτσαλάν από εδώ και εμπρός μαντέλα θα τον φωνάζουμε μαντέλα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: όσα λεέι ο Μπαχτσελί είναι πιθανόν να συμβούν. Αλλά να προεξοφλούμε ότι είναι δεδομενο και αναπόφευκτο να συμβούν είναι τουλάχιστον πρόωρο. Παρενθετικά: κανένα ενδιαφέρον δεν έχει ο "ανδρισμός" του ΜΠαχτσελί ενώ αυτά που λέει έχουν. Ιδίως όταν αντίπαλός μας δεν είναι ο προσωπικός του ανδρισμός αλλά το μυαλό του-το δικό του και όλων των άλλων στην Τουρκία.
    Όσο για την χαρά που θα πεθάνει η κατσίκα του γείτονα (και ο ίδιος ο γείτονας)ας μην παίρνουμε τόση φόρα. Μια τέτοια κοσμογονική αλλάγή στη γειτονιά ενδέχεται να μην περάσει ανώδυνα για όλους τους γύρω, όπως μας λέει το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, πως δηλαδή διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, πως διαλύθηκε η Γιυγκοσλαυία και οι επιπτώσεις από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Και δεν βλέπω καμία προετοιμασία ή διάθεση προετοιμασίας από την πλευρά μας. Αυτά για την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Αρχηγέ, δεν μπορούμε να πούμε ότι φύσηξε ο αέρας και πήρε την σημαία;" Αυτό είναι το μοναδικό που βλέπω για την περιοχή μας κ. Αποστολόπουλε. Η ρήση του μεγάλου πολιτικού ανδρός Pan-Kάlos έχει παρελθόν βάθος και πολύ πολύ μέλλον...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Τουρκία συμπεριφέρεται κυρίως το τελευταίο έτος σαν υπερδύναμη.

    Το να συμπεριφέρεσαι σαν υπερδύναμη την ώρα που ΔΕΝ είσαι αν μη τι άλλο περιέχει ρίσκο. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια “τρέλλα χαράς” μετά την απρόσμενη αναβάθμιση που είχε από τις ΗΠΑ.

    Ιστορικά χώρες με υποδομή και κυρίως με ΠΑΙΔΕΙΑ υπερδύναμης (μιλάω για τη Γερμανία) υπέστησαν ανυπολογιστες καταστροφές από δύο πολέμους που εκείνοι ξεκίνησαν λόγω αλαζονείας.

    Η αλαζονεία της Τουρκίας είναι όμοια με την εικόνα ενός παιδιού στη ταράτσα ουρανοξύστη που δεν έχει κάγκελα, ωστόσο υποχρεώνεται να κάτσει στην άκρη για ώρες και να κοιτάει κάτω.

    Η χαρά του παιδιού σίγουρα θα είναι μεγάλη στο ασανσερ για τη ταράτσα, ωστόσο δεν ξέρω αν στην άκρη της, θα κρατήσει την ισσοροπία του.

    Άντε να διαλύσουν μπας και ησυχάσουμε. Τουλάχιστον οι απόγονοι μας να μην ξυπνάνε ακούγοντας για παραβιάσεις και προκλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη ξεχνάς όμως οτι η Γερμανία πολέμησε με ό,τι υπήρχε στον κόσμο τότε. Αγγλίες Γαλλίες ΕΣΣΔ ΗΠΑ και βάλε, νταμάρια όλα... εδώ η Τουρκία προωθεί την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με όλους πλην Ελλάοδς εστιάζεται πάνω μας και μας τυλίγει σιγά σιγά σε ιστό να μας φάει με την ησυχία της...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Γερμανία φίλε ΙοΠ,

    πήρε πολλές χώρες με...μοτοσυκλετιστές. Για να είμαι ειλικρινής ξέρω καλά τους Γερμανούς γιατί εργάζομαι για αυτούς εδώ και πολλά χρόνια.

    Ωστόσο μένω στην Αθήνα. Εχουν απλωθεί βλέπεις. Αν θέλεις τη δική μου γνώμη για τους Γερμανούς, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ στο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα.

    Έχουν δημιουργήσει τόσα που έγιναν η αιτά να τους αποθαρύνουν αλλά και να έχουν φτάσει να πάσχουν από το σύνδρομο "περιέργης συγκράτησης" που λέω εγώ, και που έπληξε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ εμας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Τουρκία φίλε ΙοΠ,

    έχει τραβήξει το δρόμο της και αυτός δεν έχει γυρισμό (κατ' εμέ).

    Στην Ελλάδα λέμε πολύ σωστά...όπως στρώσεις κοιμάσαι.

    Το καλό (για εμάς φάνηκε κακό) ήταν ότι τη κάνανε γενικό κουμανταδόρο οι ΗΠΑ. Θα τα κάνει σκατά. Δεν μπορούνε να κάνουν την υπερδύναμη την ώρα που:

    Οι Κουρδοι είναι πια περίπου κράτος και απομένει μόνο η Αμερικάνικη ΥΠΟΓΡΑΦΗ.

    Εχουν 40-50 διαφορετικές εθνότητες να ζούνε απλά μέσα τους.

    Να προκαλούν με τη στάση τους την Ε.Ε και να κάνουν τσαμπουκάδες.

    Το δυστύχημα είναι ότι δεν θα τους διαλύσουμε εμείς, αλλά θα το καταφέρουν μόνοι τους.

    Ωστόσο μην νομίζεις ότι και εμείς απέχουμε από αυτό το καταστροφικό σενάριο όσο τρέχουμε και στηρίζουμε πολιτικούς προδότες.

    Ίδωμεν φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.