21/8/09

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΑΡ Συμφωνία επέκτασης του Nabucco

Η Τουρκία θέλει τον αγωγό του Κατάρ να ενωθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων Ερντογάν – Εμίρη Al Thani. Επίσης, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν, θα συναντηθούν τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, με αντικείμενο τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Τουρκίας - Ελλάδας.

Το εμπορικό δυναμικό Τουρκίας – Κατάρ, εντός 10 ετών, έφθασε στο 1 δις δολάρια
Η Τουρκία θέλει τον αγωγό του Κατάρ να ενωθεί με τον Nabucco
Ταύτιση απόψεων Ερντογάν – Εμίρη Al Thani για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.Τον Εμίρη του Κατάρ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Μεγάλη δημοσιότητα έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Hamad Bin Khaliya Al Thani, στην Τουρκία.
Στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Εμίρης Al Thani έλαβε μέρος σε πρόγευμα εργασίας, όπου παρέστη και ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας, Χισαρτζικλίογλου, ο οποίος είπε ότι το εμπορικό δυναμικό με το Κατάρ εντός 10 ετών, έφθασε στο 1 δις δολάρια, τονίζοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη (17 και 18 Αυγούστου) του Εμίρη στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν οκτώ συμφωνίες, τρία πρωτόκολλα και τέσσερα μνημόνια συναντίληψης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ».
Η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Τσιμπουκτσού, είπε ότι η συνολική αξία των σχεδίων που ανέλαβαν οι Τούρκοι επιχειρηματίες πέρσι στο Κατάρ, φθάνει το 6.5 δις δολάρια.
Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση του Εμίρη του Κατάρ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αλικαρνασσό (όπου παραθερίζει ο κ. Ερντογάν), έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε ταύτιση απόψεων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.
Η «Σαμπάχ» έγραψε ότι ο Εμίρης «αντίκρισε θετικά το τουρκικό αίτημα για επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Τουρκία, όπου θα ενωθεί με τον αγωγό Nabucco, όταν αυτός κατασκευαστεί». Το Κατάρ επιθυμεί όπως επεκταθεί ο δικός του αγωγός φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Και από τις δύο πλευρές, επιβεβαιώθηκε ότι για τα θέματα ενέργειας πρόκειται να δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας που θα καταλήξουν σύντομα σε αποτελέσματα.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της ίδιας τουρκικής εφημερίδας, εντατικοποιήθηκαν οι επαφές για την έναρξη συνεργασίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΒΟΤΑS της Τουρκίας και του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου αερίου, την εταιρεία LNG του Κατάρ, αλλά και μεταξύ της εταιρείας αυτής και της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου. «Επιθυμούμε μακροπρόθεσμη και συνεχή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Γι’ αυτόν το λόγο ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ θα επιφέρει ριζική επίλυση στο θέμα», είπε ο κ. Ερντογάν στον Εμίρη, ο οποίος ανταπάντησε ότι και εκείνος βλέπει θετικά το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου.
Ο Σεΐχης του Κατάρ θα παραμείνει στην Τουρκία άλλες τέσσερεις ημέρες για παραθερισμό στην περιοχή του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός).

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΕΛΛΑΔΑ
Συνάντηση κορυφής για το αζέρικο αέριο

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», στις οικονομικές της σελίδες με τίτλο «Από την Τουρκία στην Ιταλία αζέρικο φυσικό αέριο», έγραψε ότι για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, οι τέσσερεις χώρες θα συναντηθούν τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχεδιασμό.
Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Σκαζόλα, μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa ανέφερε τα εξής: «Για το σχεδιασμό αυτό [Interconnector Turkey – Greece – Italy] εργαζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια και είμαστε ακόμη παρά πέρα από τον αγωγό Nabucco και τον South Stream».
Η εφημερίδα σημείωσε, επίσης, ότι στο Οικονομικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΕ περιλαμβάνονται τόσο ο Nabucco όσο και ο ITGI.
Όσον αφορά τον Nabucco, ετήσιας δυναμικότητας 31 δις κ.μ. φυσικού αερίου, προβλέπεται μια δωρεά ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, για τον IGTI δε, ετήσιας δυναμικότητας 8 – 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου, μια δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αγωγός αυτός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2012. Ο ίδιος αγωγός στην Τουρκία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου της BOTAS.
ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.