18/8/09

Και άλλα veto, εκτός του ελληνικού, αντιμετωπίζουν τα Σκόπια.

Οι δηλώσεις του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, Μέντουχ Θάτσι, ο οποίος μεταξύ άλλων ανήγγειλε ότι θα ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως έχουν απειλήσει να κάνουν η Ελλάδα και η Βουλγαρία, προκάλεσαν αντιδράσεις και σχόλια από τα ΜΜΕ της πΓΔΜ. Συγκεκριμένα:

● Σε σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α1 υπογραμμίσθηκε ότι το περί την ονομασία ανοιχτό θέμα της πΓΔΜ με την Ελλάδα μοιάζει να έχει ανοίξει το Κουτί της Πανδόρας στα Βαλκάνια όσον αφορά τη χρήση του βέτο εκ μέρους χωρών – μελών των ευρω-ατλαντικών οργανισμών εναντίον μιας υποψήφιας χώρας, όπως η πΓΔΜ. Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίζονται πολιτικοί αναλυτές με δηλώσεις τους στο ρεπορτάζ, θα πρέπει να ερμηνευθεί τόσο η πρόσφατη σκληρή ρητορική της Σόφιας όσο και η χθεσινή δήλωση του Μ. Θάτσι ότι και η Αλβανία θα πρέπει να απειλήσει την πΓΔΜ με βέτο.

● Δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik παρουσιάζει τις απόψεις πολιτικών αναλυτών της πΓΔΜ αναφορικά με τις διεθνοτικές σχέσεις εντός της χώρας,με την ευκαιρία της 8ης επετείου της Συμφωνίας της Αχρίδας και τις πρόσφατες εξελίξεις των σχέσεων της πΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι οι απειλές στις οποίες προβαίνουν κατά περίπτωση κάποιες από τις γειτονικές χώρες της πΓΔΜ μπορεί να φαίνονται κοινότοπες, ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμώνται. Η ρητορική των απειλών ξεκίνησε πρόσφατα από τη Σόφια και συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου, κ. Τάντιτς, ότι στην πΓΔΜ εκπαιδεύονται Αλβανοί τρομοκράτες, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Βλάντιμιρ Μίσεβ, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, δηλώνει σχετικά: «Η ‘Μακεδονία’ αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση απο αυτή την άποψη, καθώς βρέθηκε στην ανάγκη να παραιτηθεί των διακιωμάτων των μειονοτήτων της. Έχουμε ένα ανοιχτό ζήτημα με την Ελλάδα και βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση αναφορικά με την πολιτική στο τρίγωνο πΓΔΜ-Κοσόβου-Σερβίας, έτσι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να είναι κάποιος ‘Μακεδόνας’ και να υιοθετεί αποφάσεις». Το δημοσίευμα της Utrinski Vesnik σημειώνει επίσης ότι οι πολιτικοί της πΓΔΜ επιδεινώνουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση του ηγέτη του DPA, κ. Θάτσι, και τις δηλώσεις του περί ανάγκης και ενός «αλβανικού βέτο» ως απειλής εναντίον της πΓΔΜ προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Αλβανών της χώρας. Οι δηλώσεις του κ. Θάτσι είναι παράλογες, εκτιμούν οι αναλυτές που φιλοξενεί το δημοσίευμα, ιδιαίτερα ενώπιον των ίδιων των ψηφοφόρων του DPA.

● Η εφημερίδα Nova Makedonija φιλοξενεί άρθρο γνώμης σχετικά με τις δηλώσεις του Μ. Θάτσι, υπό τον τίτλο: «Το Συρτάκι του Μέντουχ Θάτσι». Ο αρθρογράφος, Εμίλ Ζαφίροβσκι, υπογραμμίζει ότι ο Μ Θάτσι θα μείνει στην ιστορία ως ο μόνος πολιτικός της πΓΔΜ που υποστήριξε δημόσια ότι θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου η χώρα του να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το άρθρο αναφέρεται επίσης στη «δύσκολη θέση» την οποία πρέπει να βρίσκεται πλέον ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Μπερίσα, καθώς ο βασικός συνομιλητής του στην πΓΔΜ και το κόμμα του έχουν χάσει τους μισούς και πλέον βουλευτές τους μέσα σε έξι μήνες. Τέλος, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο κ. Θάτσι θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα ήταν επωφελής και για τους Αλβανούς της πΓΔΜ.

● Σε σχετικό με τη δήλωση Θάτσι περί απειλής «αλβανικού βέτο» δημοσίευμα της εφημερίδας Spic, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το, προερχόμενο από το VMRO-DPMNE, σλαβομακεδονικό κόμμα VMRO-Λαϊκό υποστήριξε εχθές πως οι δηλώσεις του Μ. Θάτσι ότι το κόμμα του θα απέχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ, από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, και ο ίδιος θα ζητήσει από την αλβανιική κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο την υποψηφιότητα της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ συνιστούν σοβαρότατη ένδειξη αποσταθεροποίησης της πολιτικής σκηνής της πΓΔΜ. Επιπλέον, το VMRO-Λαϊκό απηύθυνε έκκληση προς την Εισαγγελική Αρχή της πΓΔΜ να εφαρμόσει τις συνταγματικές της αρμοδιότητες και να ασκήσει δίωξη κατά τον νόμο εναντίον του ηγέτη του DPA καθώς και του κόμματός του αναφορικά με τις χθεσινές του δηλώσεις.
Πηγή: Ανιχνεύσεις

6 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά...αχαχχαχαχα
    Ρε για δείτε με ποιούς ασχολούμαστε.Ντροπή στους πολιτικούς που δεν έχουν βάλει στη θέση τους αυτά τα μαιμούδια καθώς καθώς και τον "σωρό" που τους ωθεί να τα κάνουν αυτά.Πατήστε πόδι ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω η Dorothy να μην θεωρήσει ότι επειδή οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί ίσως βάλουν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, να μην χρειάζεται να βάλει και η Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην παρούσα φάση, νομίζω ότι τα συμφέροντα Ελλάδας και Βουλγαρίας συμπίπτουν. Και δεν εννοώ μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για την Τουρκία.
    Αν είχαμε διπλωματία και εξωτερική πολιτική (εμείς δεν έχομε ούτε κράτος, αλλά "τεσπα", που γράφουν και οι πιτσιρικάδες), θα φροντίζαμε να καλλιεργήσουμε στενότερες σχέσεις με την Βουλγαρία. Ούτε αυτή θέλει την Τουρκία στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι,να ασχοληθούμε και με αυτούς τους γύφτους,πρέπει, γιατί έτσι τους αφήσαμε και έχουν ξεσαλώσει.Οταν έπρεπε να τους π...ξουμε,ο εφιαλτης ρώτησε τους Γερμανούς,ο ηλίθιος και όχι μόνον προδότης.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείτε, διαδώστε

    http://www.youtube.com/watch?v=SI9c5xqJLFI&eurl=http%3A%2F%2Fhistory-of-macedonia.com%2Fwordpress%2F2009%2F08%2F19%2Findigenous-macedonia-a-history-of-greece%2F&feature=player_embedded


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα με τη Βουλγαρία είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα έχει ήδη αναγνωριστεί σαν Τουρκική, και αριθμεί 1.000.000 πληθυσμό. Επίσης έχει και μειονοτικό κόμμα το οποίο συμμετείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν ξέρω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.