29/7/10

Μυστική συμφωνία Χούντας - Τουρκίας

Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Γνωρίζουμε την αλήθεια η οποία οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου το 1974, παρόλο που λείπουν κάποιες ψηφίδες, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στην έρευνα που διεξάγεται, είπε, καταγράφονται μεγάλες ανατροπές σε γεγονότα και φωτίζονται άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας. Πετύχαμε, είπε, να μπούμε στα άβατα υπηρεσιών και αναγκάσαμε σώματα όπως η ΚΥΠ, η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία να δώσουν πληροφορίες και να τακτοποιήσουν τα αρχεία τους. Σημείωσε ότι μερικοί μάρτυρες αρνούνται ακόμη να καταθέσουν, ωστόσο η μαρτυρία τους δεν ανατρέπει τη ροή των γεγονότων, που έχει ήδη σχηματιστεί με ασφάλεια, κι αυτή δείχνει προδοσία.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον Αριστοφάνη Γεωργίου, τον Ζαχαρία Κουλία και γραμματειακό προσωπικό της Βουλής, ανέφερε ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα ετοιμαστεί το σχετικό πόρισμα από τις έρευνες του φακέλου της Κύπρου.Στόχος, είπε, είναι να είναι ομόφωνο το πόρισμα, όμως αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το κάθε κόμμα μπορεί να εκδώσει το δικό του.

Ήδη, εξήγησε, ολοκληρώθηκε κατά 90% το έργο της επιτροπής. Συνολικά η επιτροπή συγκέντρωσε έγγραφα και μαρτυρίες που φθάνουν τις 100.000 σελίδες, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της αναμένεται να προστεθούν ακόμη 10.000 σελίδες.

Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν 111 συνεδριάσεις, λήφθηκαν 114 μαρτυρίες διάρκειας 292 ωρών και 11.000 αποστενογραφημένα πρακτικά. Το έργο της Επιτροπής βοηθούν ως έκτακτος συνεργάτης ο Σπύρος Κέττηρος, ο οποίος συγκέντρωσε οπτικοακουστικό υλικό από το ΡΙΚ, και η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ψηφιοποίηση του υλικού γίνεται στο χώρο της Βουλής.

Δεν έγινε πόλεμος
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου τόνισε ότι η καταγραφή της ιστορικής μνήμης θα ανοίξει δρόμους για το μέλλον. Ο κάθε πολίτης και ο κάθε ερευνητής θα μπορεί να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι δεν έγινε μεγάλος πόλεμος το 1974 τον οποίο χάσαμε, αλλά μια μεγάλη προδοσία.

Αίτημα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου είναι να δοθεί πρόσβαση στο φάκελο που συνέταξε η Βουλή των Ελλήνων. Δεν θέλουμε, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόσβαση στα έγγραφα για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, αλλά τα έγγραφα που σχετίζονται με την προδοσία της Κύπρου. Τα επανειλημμένα αιτήματα που υποβάλαμε μέχρι σήμερα, είπε, δεν έτυχαν απάντησης από την Αθήνα.

Φοβούνται να ανοίξουν το απόστημα
Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι ίσως θα πρέπει να πάμε και να κατασκηνώσουμε έξω από το γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, ώστε να μας δοθεί το αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την προδοσία της Κύπρου. Φοβούνται, είπε, να ανοίξουν το απόστημα, γιατί η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Ο όγκος του αρχειακού υλικού θα διαχωριστεί σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο θα είναι γενικής πρόσβασης και ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί και στο διαδίκτυο.

Το δεύτερο επίπεδο θα είναι ειδικού χειρισμού και θα έχουν πρόσβαση οι μελετητές.

Και το τρίτο επίπεδο θα είναι άκρως απόρρητο και η πρόσβαση θα είναι κατά περίπτωση.

Κύκλωση Προεδρικού
Η Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου θα δώσει εργαλεία στους ερευνητές για να αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος. Εξήγησε ότι η επιτροπή προχωρεί συστηματικά και οργανωμένα στην ολοκλήρωση του δύσκολου έργου της, που είναι να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της τραγωδίας της Κύπρου.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος και τα άλλα μέλη της επιτροπής που παρέστησαν στη συνέντευξη, ήταν συγκρατημένα μπροστά τις κάμερες. Στα περιθώρια της ενημέρωσης αποκάλυψαν ζητήματα για τα οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα ιστορική διχογνωμία.

Από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, η επιτροπή, από τη μέχρι τούδε έρευνά της, πιστεύει ότι το σχέδιο του πραξικοπήματος προνοούσε την κύκλωση του Προεδρικού αλλά, λόγω απρόβλεπτων συμβάντων, ο Μακάριος μπόρεσε να διαφύγει με διαφορά ελάχιστων λεπτών από το κλείσιμο της Λεωφόρου Προδρόμου με άρματα μάχης, που ανέβαιναν από την περιοχή του Μετοχίου του Κύκκου.

Στην επιτροπή αναφέρθηκε ακόμη ότι είναι καταγραμμένο τηλεφώνημα του δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη που ζητούσε την κεφαλή του Μακαρίου επί πίνακι. «Θέλω το κεφάλι του Μούσκου επί πίνακι», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, και η τηλεφωνήτρια που το άκουσε και το κατέγραψε, το κατέθεσε στην επιτροπή.

Δεν υπάρχει ηχητική καταγραφή του μηνύματος, παραμόνο ζωντανή μαρτυρία.

Η μυστική συμφωνία
Στο κύριο ζητούμενο, τι είχε συμφωνήσει η Χούντα με τους Τούρκους, η επιτροπή κατατείνει ότι υπήρξε μυστική εδαφική συμφωνία να ενωθεί το Κιόνελι, η Αγύρτα με Λάπηθο - Καραβά και τη θάλασσα, ώστε να επέλθει κατάπαυση του πυρός και να συμφωνηθεί νέα οριοθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Τη συμφωνία παρέβησαν οι Τούρκοι, εξού και η αντίδραση του Ιωαννίδη ο οποίος αρνείται πεισματικά να καταθέσει στην επιτροπή. «Δεν χρειαζόμαστε τη μαρτυρία του, ξέρουμε τι έγινε από άλλες πηγές», επισήμαναν μέλη της επιτροπής.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το υλικό που έχει συγκεντρωθεί «φωτίζει πάρα πολλές πτυχές με αντικειμενικότητα και λεπτομέρεια».

Το «μεγάλο μυστικό» στην Αθήνα
Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε το ότι «δεν υπάρχουν διαρροές τέτοιες που να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιτροπής», επισήμανε ωστόσο ότι θα ήταν πολύ χρήσιμες καταθέσεις Ελλαδιτών που είχαν τότε πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα του 1974, και πριν από το πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή. Η Ελλάδα αρνείται να απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, για να δοθεί πρόσβαση σε μάρτυρες και σε αρχειακό υλικό που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι, στον εναπομείναντα χρόνο, η επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να της δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό που ενδιαφέρει την επιτροπή και το οποίο φυλάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντίστοιχες υπηρεσίες και υπουργεία στην Ελλάδα.

«Ουδείς παρεμποδίζει την επιτροπή», δήλωσε ο κ. Κουλίας παρεμβαίνοντας, «να καλέσει οποιονδήποτε μάρτυρα και για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, οι πραγματικοί δράστες, οι οποίοι έδιδαν εντολές -το επιτελείο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο- και ήσαν τα εκτελεστικά όργανα, πρέπει να ερωτηθούν από την επιτροπή και ας μην ομιλήσουν, ακόμα και Τουρκοκύπριοι ή Τούρκοι, εάν θέλουν, να μας δώσουν μαρτυρία οικειοθελώς σε αυτή την επιτροπή».

«Κάποιαν ώρα, αυτή η επιτροπή πρέπει να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αβρότητες και να πάρουμε τη βαλίτσα μας και να πάμε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού».

Ονόματα στο πόρισμα
Σε ερώτηση εάν, με την ολοκλήρωση της έρευνας, θα ανακοινωθούν και ονόματα ανθρώπων που προέβησαν σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις πριν από το πραξικόπημα στην Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι «για όλους εκείνους, οι οποίοι ήσαν πρωταγωνιστές στη διενέργεια του πραξικοπήματος, στη συνωμοσία, στους σχεδιασμούς, αλλά ακόμη και για συναντήσεις που είχαν και για το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών, τα ονόματά τους θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα».

«Τώρα», συνέχισε, «εάν θα αναφερθούμε στο ποιος σκότωσε ποιον και ποιος ανατίναξε ποιον αστυνομικό σταθμό, αυτό θεωρώ πως είναι δευτερεύουσας σημασίας».

«Όμως», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος, «τουλάχιστον αυτοί όλοι που είχαν την ευθύνη για το σχεδιασμό, για την εκτέλεση του πραξικοπήματος, θα αναφέρονται ονομαστικά».

Η Β΄ Φάση της Εισβολής

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ερωτηθείς εάν για τη β΄ φάση της τουρκικής εισβολής και για τη διάσκεψη της Γενεύης η επιτροπή έχει πλήρη εικόνα, με τη δυσκολία ότι της λείπουν οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών», είπε πως μοναδική εξαίρεση υπήρξε για «τον τέως βασιλέα (Κωνσταντίνο), όπου κρίναμε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να είχαμε μία συνάντηση μαζί του, διότι υπήρχαν δυο-τρία σημαντικά σημεία, τα οποία έπρεπε να διευκρινισθούν και που τα θεωρούμε σαν σημεία-κλειδιά», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «γι' αυτό προχωρήσαμε, ζητήσαμε αυτήν τη συνάντηση και σε αυτά τα τρία σημεία υπήρξε διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων, τα οποία εδόθησαν από τους μάρτυρες».

«Όσον αφορά στα θέματα της Γενεύης», είπε ο κ. Σιζόπουλος, «η αλήθεια είναι ότι εδώ είναι ένα από τα σημεία, όπου έχουμε μεγάλη δυσκολία πρόσβασης και ήδη έχουμε εντοπίσει κάποια άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες γι' αυτή την περίοδο».

Ο κ. Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι, «σύμφωνα και με τους όρους εντολής, δεν θα αποδοθούν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

16 σχόλια:

  1. Αντάρτικο Ούγγρων στη χούντα Μανχάταν-ΔΝΤ-ΕΕ-γενιτσάρων!!!

    Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε το «θράσος» να ζητήσει από το ΔΝΤ και την ΕΕ όχι να απαλλαγεί από τους δυσβάσταχτούς στόχους που αυτοί θέτουν αλλά να λάβει μόνη της τις σχετικές αποφάσεις για την εκπλήρωσή τους. Χωρίς να παραβιάζει δηλαδή τους όρους του δανείου, που προβλέπουν μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ, ο Όρμπαν θέλησε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος θα περιόριζε για λίγο τη συνεχή αφαίμαξη των κατώτερων στρωμάτων. Η απάντηση των διεθνών καρχαριών ήταν άμεση και λυσσαλέα. Το ΔΝΤ διέκοψε αμέσως τις συνομιλίες με την Ουγγαρία, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα λάβει το τελικό πακέτο των 5 δισ. δολαρίων από το σύνολο των 20 που της είχαν υποσχεθεί.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με ειδικό νόμο που πέρασε (και εγκρίθηκε με ψήφους 301 υπέρ, έναντι μόλις 12 κατά) θα φορολογήσει τα αποθεματικά των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5% για διάστημα τριών χρόνων. Έτσι θα συγκεντρώσει περίπου 850 εκατ. δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρεών. Ένα από τα μυστικά της σχετικής κίνησης είναι ότι καθώς το 80% του τραπεζικού συστήματος έχει ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες και κυρίως σε αυστριακές και γερμανικές τράπεζες, το μεγαλύτερο τμήμα του νέου φόρου θα έρθει από το εξωτερικό. Το τοκογλυφικό κεφάλαιο δηλαδή παγιδεύτηκε από μια απρόσμενη σκακιστική κίνηση του αντιπάλου και τώρα κινδυνεύει να χάσει τη βασίλισσά του.
    http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=155

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο διχαστικὸ μοῦ φαίνεται τὸ κείμενο, ὑπάρχει ἑλληνικὸ ἔθνος και ὄχι κύπριοι καὶ ἑλληνικὴ βουλή.
    Ὅτι κάναμε μαζί τὸ κάναμε...
    Ποιὸς τώρα νὰ θυμᾶται τὴν ἀποχώρηση τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τὸ 1967.
    Τὰ λάθη εἶναι βαθύτερα στρατηγικοῦ περιεχομένου καὶ γι' αὐτὸ ὡδήγησαν σὲ βάθος χρόνου στὴν ἀπώλεια ἐθνικοῦ ἐδάφους.
    Κάτι τέτοιες ἔρευνες μᾶλλον ἀποενοχοποίηση τῆς μιᾶς πλευρᾶς μοῦ θυμίζουν παρὰ μελέτη οὐσίας τῶν καταστάσεων.
    Ἐὰν δὲν βάλουμε μυαλό, θὰ ἔχη πολὺ γέλιο στὸ μέλλον, θὰ μᾶς πάρουν καὶ τὰ σώβρακα.
    Ἡ Τουρκία δὲν ἀλλάζει ὅποιος καὶ νὰ τὴν κυβερνάει, ὅπου καὶ νὰ γίνη μέλος, ξυπνᾶτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού η Κύπρος είναι μακριά ας σώσουμε τη Θράκη και το Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιὸς τώρα νὰ θυμᾶται τὴν ἀποχώρηση τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τὸ 1967.

    Φίλοι μου,
    Δυστυχώς το θυμάμαι πολύ καλά! Η …. Μεραρχία … είχε δύναμη πυρός ενός Σώματος Στρατού ….!

    Βρισκόταν εκεί μόνο και μόνο για να αποτρέψει τυχούσα τουρκική απόβαση. Την είχε στείλει στην Κύπρο ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, ενώ ο Γ. Παπανδρέου όταν κάποια στιγμή πληροφορήθηκε το μέγεθος και την ισχύ της έμεινε κατάπληκτος!

    Πως κατάφερε μια κυβέρνηση στρατιωτικών να ενεργήσει τόσο [……….] με σύγχρονα, ας πούμε «πολιτικά κριτήρια» δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω!

    Πλήρωσε μόνο ο έντιμος και πατριώτης Γρίβας Διγενής – πίστευε πάντα ότι ο Ε.Σ. στην Κύπρο βρίσκεται εκεί για να ματαιώνει κάθε απόπειρα απόβασης των Τούρκων - που τον απέσυραν ανέντιμα άρον άρον, λές και αυτός έφταιγε!

    Ο Μακάριος είχε δώσει την συγκατάθεσή του για την επιχείρηση Κοκκίνου. Ο Επιτελάρχης του Γρίβα Συνταγματάρχης Πυροβολικού Τσατσανίφος που απεστάλει στην Αθήνα για να ματαιώσει την επιχείρηση Κοκκίνου, επειδή δεν το κατάφερε πέθανε αργότερα από την στενοχώρια του!

    Προσθέτω και εγώ μια μαρτυρία, μετά την καταστροφή και την μεταπολίτευση, προέρχεται μέσα από το Πολιτικό Γραφείο του Κων/νου Καραμανλή: ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!

    Όσον αφορά τα μελούμενα ….,

    Ο Martin Caidin, στην εισαγωγή του στο βιβλίο των “ZERO” των Masatake Okumiya & Giro Horikoshi, γράφει για τους Ιάπωνες πως έχασαν τον πόλεμο στον Ειρηνικό, -« Επειδή ποτέ τους δεν κατάλαβαν το νόημα του ολοκληρωτικού πολέμου. Ο σύγχρονος πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο συνεργατικό επιχείρημα του ανθρώπου. Οι Ιάπωνες ποτέ δεν στάθηκαν ικανοί να ενώσουν τις προσπάθειές ακόμη και των περιορισμένων μέσων τους σε αυτήν την προσπάθεια.»

    Εμείς πως διάολο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους τουρκαλάδες με ένα κράτος τελείως διαλυμένο, χωρίς βιομηχανία , παραγωγή,οργανωμένους επιστήμονες-στρατιωτικούς-κ.τ.λ. και με άρματα χωρίς βλήματα με ραγισμένους πυργίσκους, χωρίς ΤΟΜΑ & ΤΟΜΠ, με αεροσκάφη χωρίς αυτοπροστασία, ΠΩΣ ;;;

    Δεν αναφέρω καν τον Παναγιώτη Κονδύλη τον οποίο ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ήφαιστος εκτιμά τόσο πολύ και όσα αυτός αναφέρει !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιὸς τώρα νὰ θυμᾶται τὴν ἀποχώρηση τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τὸ 1967.

    Δυστυχώς το θυμάμαι πολύ καλά! Η …. Μεραρχία … είχε δύναμη πυρός ενός Σώματος Στρατού ….!

    Βρισκόταν εκεί μόνο και μόνο για να αποτρέψει τυχούσα τουρκική απόβαση. Την είχε στείλει στην Κύπρο ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, ενώ ο Γ. Παπανδρέου όταν κάποια στιγμή πληροφορήθηκε το μέγεθος και την ισχύ της έμεινε κατάπληκτος!

    Πως κατάφερε μια κυβέρνηση στρατιωτικών να ενεργήσει τόσο [……….] με σύγχρονα, ας πούμε «πολιτικά κριτήρια» δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω!

    Πλήρωσε μόνο ο έντιμος και πατριώτης Γρίβας Διγενής – πίστευε πάντα ότι ο Ε.Σ. στην Κύπρο βρίσκεται εκεί για να ματαιώνει κάθε απόπειρα απόβασης των Τούρκων - που τον απέσυραν ανέντιμα άρον άρον, λές και αυτός έφταιγε!

    Ο Μακάριος είχε δώσει την συγκατάθεσή του για την επιχείρηση Κοκκίνου. Ο Επιτελάρχης του Γρίβα Συνταγματάρχης Πυροβολικού Τσατσανίφος που απεστάλει στην Αθήνα για να ματαιώσει την επιχείρηση Κοκκίνου, επειδή δεν το κατάφερε πέθανε αργότερα από την στενοχώρια του!

    Προσθέτω και εγώ μια μαρτυρία, που προέρχεται, μετά την καταστροφή και την μεταπολίτευση, μέσα από το Πολιτικό Γραφείο του Κ. Καραμανλή το 1975: ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!

    Όσον αφορά τα μελούμενα ….,

    Ο Martin Caidin, στην εισαγωγή του στο βιβλίο των “ZERO” των Masatake Okumiya & Jiro Horikoshi, γράφει για τους Ιάπωνες πως έχασαν τον πόλεμο στον Ειρηνικό, - « Επειδή ποτέ τους δεν κατάλαβαν το νόημα του ολοκληρωτικού πολέμου. Ο σύγχρονος πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο συνεργατικό επιχείρημα του ανθρώπου. Οι Ιάπωνες ποτέ δεν στάθηκαν ικανοί να ενώσουν τις προσπάθειές ακόμη και των περιορισμένων μέσων τους γι’ αυτήν την προσπάθεια.»

    Εμείς πως διάολο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους τουρκαλάδες, με ένα κράτος χύμα τελείως διαλυμένο, χωρίς βιομηχανία, διαλυμένη οικονομία, χωρίς παραγωγή και οργανωμένους επιστήμονες-στρατιωτικούς - κ.τ.λ. και με άρματα χωρίς βλήματα με ραγισμένους πυργίσκους, χωρίς ΤΟΜΑ & ΤΟΜΠ, με αεροπλάνα χωρίς αυτοπροστασία, με ποιά πολιτική ηγεσία ;;; Αυτήν που βάζει μηδέν εις τα πηλίκια (!) ;;;

    Δεν αναφέρω καν τον Παναγιώτη Κονδύλη τον οποίο ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ήφαιστος εκτιμά τόσο πολύ, για όσα αυτός αναφέρει στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιὸς τώρα νὰ θυμᾶται τὴν ἀποχώρηση τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τὸ 1967.

    Δυστυχώς το θυμάμαι πολύ καλά! Η …. Μεραρχία … είχε δύναμη πυρός ενός Σώματος Στρατού ….!

    Βρισκόταν εκεί μόνο και μόνο για να αποτρέψει τυχούσα τουρκική απόβαση. Την είχε στείλει στην Κύπρο ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, ενώ ο Γ. Παπανδρέου όταν κάποια στιγμή πληροφορήθηκε το μέγεθος και την ισχύ της έμεινε κατάπληκτος!

    Πως κατάφερε μια κυβέρνηση στρατιωτικών να ενεργήσει τόσο [……….] με σύγχρονα, ας πούμε «πολιτικά κριτήρια» δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω!

    Πλήρωσε μόνο ο έντιμος και πατριώτης Γρίβας Διγενής – πίστευε πάντα ότι ο Ε.Σ. στην Κύπρο βρίσκεται εκεί για να ματαιώνει κάθε απόπειρα απόβασης των Τούρκων - που τον απέσυραν ανέντιμα άρον άρον, λές και αυτός έφταιγε!

    Ο Μακάριος είχε δώσει την συγκατάθεσή του για την επιχείρηση Κοκκίνου. Ο Επιτελάρχης του Γρίβα Συνταγματάρχης Πυροβολικού Τσατσανίφος που απεστάλει στην Αθήνα για να ματαιώσει την επιχείρηση Κοκκίνου, επειδή δεν το κατάφερε πέθανε αργότερα από την στενοχώρια του!

    Προσθέτω και εγώ μια μαρτυρία, που προέρχεται, μετά την καταστροφή και την μεταπολίτευση, μέσα από το Πολιτικό Γραφείο του Κ. Καραμανλή: ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!

    Όσον αφορά τα μελούμενα ….,
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Συνέχεια)
    Ο Martin Caidin, στην εισαγωγή του στο βιβλίο των “ZERO” των Masatake Okumiya & Jiro Horikoshi, γράφει για τους Ιάπωνες πως έχασαν τον πόλεμο στον Ειρηνικό, - « Επειδή ποτέ τους δεν κατάλαβαν το νόημα του ολοκληρωτικού πολέμου. Ο σύγχρονος πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο συνεργατικό επιχείρημα του ανθρώπου. Οι Ιάπωνες ποτέ δεν στάθηκαν ικανοί να ενώσουν τις προσπάθειές ακόμη και των περιορισμένων μέσων τους γι’ αυτήν την προσπάθεια.»

    Εμείς πως διάολο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους τουρκαλάδες, με ένα κράτος χύμα τελείως διαλυμένο, χωρίς βιομηχανία, διαλυμένη οικονομία, χωρίς παραγωγή και οργανωμένους επιστήμονες-στρατιωτικούς - κ.τ.λ. και με άρματα χωρίς βλήματα με ραγισμένους πυργίσκους, χωρίς ΤΟΜΑ & ΤΟΜΠ, με αεροπλάνα χωρίς αυτοπροστασία, με ποιά πολιτική ηγεσία ;;; Αυτήν που βάζει μηδέν εις τα πηλίκια (!) ;;;

    Δεν αναφέρω καν τον Παναγιώτη Κονδύλη τον οποίο ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ήφαιστος εκτιμά τόσο πολύ, για όσα αυτός αναφέρει στο βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» !

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς τον σχιζοφρενή που λέει πως η μονάδα στη Κύπρο ήταν μεραρχία με δύναμη πυρός σώματος στρατου.

    H μεραρχία διαθέτει 13.000 με 15.000 πλήρως εξοπλισμένους άνδρες με μονάδες μηχανικού, επικοινωνιών, αντιεροπορική προστασία κλπ.

    Το δε σώμα στρατού διαθέτει 20.000 με 45.000 άνδρες....

    Στη Κύπρο είχαν πάει 5.000 άνδρες οπλισμένοι μόνο με m1 garand και πολιτικά ρούχα.

    Πως 5.000 οπλισμένοι με m1 έχουν δύναμη πυρός στρατιάς μόνο σχιζοφρενείς γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Κόνιε, την ερώτηση "Ποιὸς τώρα νὰ θυμᾶται τὴν ἀποχώρηση τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τὸ 1967." να πας να την κάνεις σε καναν Κύπριο από τα κατεχόμενα και τότε θα καταλάβεις εάν την θυμάται και ποιός !
    Θα σε τσούζει λίγο, αλλά δεν είναι τίποτα, θα σου περάσει !!!
    Υ.Γ. Διάλεξε τι από τα δύο πρέπει να κάνεις: ή πολυτονικό ή αμπελοφιλοσοφίες! Και τα δύο μαζί δεν πάνε!
    Δεν σε κουράζουν ρε φίλε;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζίμη 29 Ιουλίου 2010 5:37 μ.μ.,

    ἔχε ὑπ' ὄψιν ὅτι στὴν κοινωνία τὰ λάθη πληρώνονται ὁμαδικά, ὅπως στὸν στρατό.
    Τὸ ἔθνος τὰ ἔκανε νὰ μὴν πῶ πῶς στὴν Κύπρο καὶ φαίνεται ἀκόμη καὶ τώρα ἡ ἀμυαλιά μας μὲ τὸν μύθο τῆς ἐξημερώσεως τοῦ θηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για το θέμα της Ελληνικής Μεραρχίας και των μεγάλων ποσοτήτων υλικού που είχε αποστείλει η τότε Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και ιδιαίτατα ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς,
    θα βρείτε πολλές πληροφορίες στο σύγγραμμα τριών τόμων «Από την Ζυρίχην εις τον Αττίλαν», Εκδόσεις ΛΑΔΙΑΣ, του Δημοσιογράφου Σπύρου Παπαγεωργίου, αγωνιστή για την Ελευθερία της Κύπρου ΜΑΣ στην ΕΟΚΑ (ως ΕΟΚΑ εννοώ την ΕΟΚΑ Α΄) και τέως Αρχισυντάκτη της εφημερίδος ΕΣΤΙΑ. Εφημερίδος η οποία διεξήγαγε λυσσαλέο αγώνα υπέρ των Κυπριακών και των Ελληνικών Δικαίων!

    Στον Β΄ Τόμο του συγγράμματός του ο Σπ. Παπαγεωργίου αναφέρεται, απόλυτα τεκμηριωμένα, σε Μεραρχία συγκεκριμένα σταχυολογώ :
    Στην σελ. 21, β΄ παράγρ. Υπέρ τις 20.000 στρατού, σελίδα 24 β΄ παράγρ., σελίδα 24 β΄ και δ΄παρα., σελίδα 25 Ομολογία του Ντεκτάς περί αποστολής Ελληνικού Στρατού υπέρ τις 12.000, σελίδα 29 στην επιστολή προς τον Γεωργκάτζη από 30-6-1964, καθώς και στην σελίδα 29 για την μεταφορά αρμάτων μάχης.

    Τότε υπηρετούσα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, μια που σας αρέσει το Όπλο του Μηχανικού, και έλαβα ιδία γνώση του γεγονότος της αποστολής από πρώτο χέρι. Όχι εγώ δεν πήγα στην Κύπρο, δυστυχώς!

    Διαβάστε αυτούς τους τόμους και θα διαπιστώσετε ότι τότε ίσως οι Έλληνες, αν και φτωχότεροι ήσαν τιμιότεροι από τους καταμπουκομένους σύγχρονους ψευδοδημοκράτες ή καταμπουκομένους «δήθεν» αριστερούς, ας αφήσουμε τους πολιτικούς λυμεώνες της ΝΔ.

    Η σύνθεση μιας Μεραρχίας αναφέρεται σε πολλά βιβλία σχετικά με το αντικείμενο της σύνθεσής της.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι ΕΚ δυστυχως στεκονται στο παρελθον και ειναι απροθυμοι η ανικανοι να δουν το μελλον.
    Ευτυχως τωρα εχουν αποδεχτει την διχοτομηση (μη μπορωντας να κανουν αλλιως) και δεν θα βαλουν σε μπελαδες το ελληνικο εθνος το οποιο διαβιει με ορους χειροτερους απο τους ελληνογενεις κυπριους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Κε. Ευμένη Καρδιανέ,

    1. Παρουσιάζετε την αποστολή της Ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο κατά την διάρκεια της Κυπριακής κρίσης 1963-1964 σαν ατομικό έργο του Κου. Γαρουφαλιά κι εν αγνοία εκείνου (υποτίθεται κατά την χούντα τιποτένιου) πολιτικού Γέρου Γ. Παπανδρέου. Αυτά έγιναν ΚΑΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΣΧΕΔΙΩ του Γέρου Γ. Παπανδρέου ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ της εποχής. Συμφωνώ ότι η τότε αποσταλείσα δύναμη είχε αξιόλογη δύναμη πυρός αλλά όχι σώματος στρατού (που τότε διέθετε δύο με τρείς μεραρχίες). Παράδειγμα, ενώ η Ελλαδίτσα εστερείτο επαρκούς αρματικού δυναμικού (λόγω της μικρότερης Αμερικανικής στρ. βοήθειας MAP - Military Assistance Program - εν συγκρίσει με την αντίστοιχη προς την γείτονο και σύμμαχο), η μεραρχία που πήγε στην Κύπρο διέθετε ελαφρά άρματα Μ-24, καθώς και αρκετά συμβατικά Α/Α πυροβόλα BOFORS των 40 χλστ καθώς και τα τετράδυμα BROWNING επί ημιερπυστριοφόρων των 12,7 χλστ (0,50 ίντσες).

    2. Άς επαναλάβουμε ακόμα μία φορά ότι τα μετέπειτα χουντικά στοιχεία των τότε ΓΕΣ-ΓΕΑ σφυρίξανε την κίνηση Γ. Παπανδρέου - Γαρουφαλιά - Μακαρίου περί εγκατάστασης Κ/Β Ε/Α SA-2 GUIDELINE Σοβιετικής κατασκευής στην Κύπρο (μέσω Αιγύπτου - καθεστώς Νάσσερ) στους Αμερικανούς, με συνέπεια την ακύρωση αυτής της κίνησης κι ενώ πληρώματα της Ελληνικής ΠΑ είχαν ήδη εκπαιδευθεί σε πραγματικές βολές μ' αυτά τα Κ/Β Ε/Α στην Αίγυπτο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την ΠΟΣΟΤΙΚΗ και ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ της Κυπριακής αεράμυνας το 1974 (η Ελληνική μεραρχία και τα οργανικά της Α/Α μέσα είχαν φύγει από το 1967).

    3. Άς μην ξεχνάμε ότι τα επεισόδια της Κοφινού το 1967, όπου πρωτοστάτησε ο Γρίβας σαν αρχηγός της Κυπριακής ΕΦ, είχαν το (προσχεδιασμένο) πολιτικό αποτέλεσμα της απόσυρσης της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, τις αρχικές προσυνενοήσεις άν όχι και συμφωνίες της πολιτικά αδύναμης χούντας με την Τουρκία για τον διαμελισμό της Κύπρου ελέω Η.Π.Α. (υπήρξαν τέτοιες συμφωνίες τουλάχιστον σε μία διάσκεψη στην Λισαβώνα το 1971-1972 μεταξύ χούντας και Τουρκίας), και η εσωτερική αποδυνάμωση της Ελλαδίτσας με το ταυτόχρονο οπερατικό και αποτυχέν αντιπραξικόπημα του τέως στο 1967, καθώς η αναχωρούσα Ελληνική μεραρχία έπλεε προς Ελλάδα από Κύπρο και αδελφοσκοτωμένα κορμιά πέφτανε τόσο στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας όσο και στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Κι όλα αυτά όταν εκείνος ο (κατά την χούντα τιποτένιος) Γέρος Γ. Παπανδρέου ήταν υπό κατ' οίκον περιορισμό.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    29-7-2010, τοπική ώρα 23:17, ώρα Ελλάδος 06:17 - 30/7/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλὸ λοιπὸν θὰ ἦταν, ἡ ὡς ἄνω ἐπιτροπὴ νὰ μᾶς πῆ ποὺ ἐπίσης βοήθησε τὴν Κύπρο τὸ κίνημα τῶν ἀδεσμεύτων, διότι ὅποιος εἶναι ἐλεύθερος τὸ ὠφείλει στὴν δύναμί του ὅπως λέει ὁ Θουκυδίδης.
    Καθῶς καὶ τί δούλεμα ἔριχνε ὁ Μακάριος περὶ ἐνώσεως στὴν Ἑλλάδα.
    Μὴν ξεχνᾶμε ὅτι καὶ οἱ δύο ἡγεσίες τοῦ ἔθνους μας ἦταν τότε γιὰ τὰ μπάζα, διότι δὲν κοίταζαν τὸ συμφέρον τοῦ ἔθνους, παρὰ εἶχαν κατσικωθεί στὴν ἐξουσία μὲ σκοπό τὴν ἐξουσία, ἄστα νὰ πᾶνε δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα είναι αξίωμα. Με προδοσία πήραν την Κύπρο. Μισή τουφεκιά να έπεφτε την ώρα που κάναν αποβίβαση και όχι απόβαση στην Κερύνεια, ακόμα θα τρέχανε τα τουρκά, στην περιοχή των προγόνων τους Ουιγούρων θα είχανε φτάσει, με τα πόδια... αλλά όταν έχεις πάψει να είσαι Έλληνας και έχεις αναθέσει την ασφάλειά σου σε αλλοδαπούς, τότε κάποιος άλλος θα έρθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.