30/7/10

Η περίεργη φιλία Σερβίας-Τουρκίας


Από το Economist July 17th

Στις 11 Ιουλίου ο πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, απέδωσε τιμές στις 8.000 νεκρών Βοσνίων μουσουλμάνων που δολοφονήθηκαν πριν από 15 χρόνια, όταν η πόλη Srebrenica έπεσε στα χέρια των Σερβοβόσνιων. Εν τω μεταξύ, στο Novi Sad της βόρειας Σερβίας, διεξάγεται το 10ο ετήσιο φεστιβάλ μουσικής «Έξοδος», που ονομάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει την έξοδο της χώρας από τον εθνικισμό. Και πράγματι, για τους περισσότερους νέους που σπεύδουν να περάσουν καλά, οι πόλεμοι της Σερβίας είναι κάτι που απλώς διαβάζουν στα βιβλία της ιστορίας.

Όχι όμως για όλους. Ο Σερβοβόσνιος Ratko Mladic συνεχίζει να καταζητείται με τη κατηγορία της πρόκλησης γενοκτονίας. Όταν οδήγησε το στρατό του εναντίον της Srebrenica το 1995, περηφανεύτηκε πως απελευθέρωσε τη πόλη από τους «Τούρκους», όπως αποκαλούσε υποτιμητικά τους Βόσνιους μουσουλμάνους.

Κατά μεγάλη ειρωνεία, η Τουρκία σήμερα αποτελεί τον καλύτερο φίλο της Σερβίας. Αφού απηύθυνε χαιρετισμό στη τελετή της Srebrenica, ο Recep Tayyip Erdogan επισκέφτηκε το Βελιγράδι. Είχε προηγηθεί μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης της βίζας. Μια συμφωνία περί ελεύθερου εμπορίου θα αρχίσει να ισχύει από τον Σεπτέμβριο.

Παρέα με τον Tadic, ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε τη σερβική πόλη Sandzak που κατοικείται από μουσουλμάνους, όπου και εγκαινίασε ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία παίρνει πολλές πρωτοβουλίες στα δυτικά Βαλκάνια, προσπαθώντας να φέρει πιο κοντά τους Βόσνιους μουσουλμάνους με τις άλλες ισλαμικές ομάδες της περιοχής. Οι παλαιότερες όμως προσπάθειες της Τουρκίας για κυρίαρχο ρόλο στη περιοχή, δεν ήταν και τόσο ευπρόσδεκτες. Το φεστιβάλ «Έξοδος» διεξάγεται δίπλα στο μεγάλο κάστρο του Petrovaradin, στις όχθες του Δούναβη, που χτίστηκε από τους Αυστριακούς πριν από 300 χρόνια σε μια προσπάθεια να αμυνθούν εναντίον των Οθωμανών Τούρκων της εποχής.

Σήμερα το κάστρο είναι αρκετά πιο φιλόξενο. Όμως οι επισκέπτες του φεστιβάλ ήταν σαφώς λιγότεροι από άλλες χρονιές, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τους νέους της Σερβίας και άλλων γειτονικών χωρών. Ο υπουργός Εμπορίου Slobodan Milosavljevic δηλώνει πως η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος, μετά τη μείωση του 3% το 2009. Η όποια αισιοδοξία όμως φθίνει. Ένας λόγος είναι η βραδυπορία στις διαδικασίες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Πολλοί ανησυχούν ότι η περίπτωση του Κοσσόβου θα τις καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Η Σερβία κατέθεσε το αίτημά της για είσοδο στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, όμως η Γερμανία αφήνει να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί περαιτέρω μεγέθυνση της ΕΕ μέχρι να μπει σε αυτήν και η Κροατία, πιθανώς το 2012 ή το 2013. Αν η Σερβία προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο, οι Γερμανοί (και άλλοι) θα έχουν τη τέλεια δικαιολογία για να την αφήσουν εκτός.


Ο βασικός στρατηγικός στόχος των Σέρβων είναι η είσοδός τους στην ΕΕ, αλλά όπως λέει ο Milosavljevic, αν αυτό φανεί ακατόρθωτο, τότε η χώρα του θα στραφεί προς τη Ρωσία, τη Κίνα και τη Τουρκία. Σε δύο χρόνια από σήμερα θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από τότε που οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από τα Βαλκάνια στα οποία κυριάρχησαν επί σχεδόν 500 χρόνια. Δεν φαίνεται να υπάρχει «Έξοδος» από τη παραδοξότητα της ιστορίας.

ANTINEWS

13 σχόλια:

  1. Γιατί μας κάνουν εντύπωση οι περίεργες φιλίες των Τούρκων με τους Σέρβους. Εδώ φτάσαμε εμείς να φαινόμαστε φιλαράκια τους με την υποχωρητικότητά μας και το ραγιαδισμό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οποιος έχει διαβάσει το βιβλίο του Νταβούτογλου αντιλαμβάνεται τις απόλυτα προβλέψιμες αυτες εξελίξεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι το λιγότερο αφέλης οποιος πιστεύει οτι οι Σέρβοι είναι φίλοι μας ή υπαρχει κάποια ιδιαίτερη ελληνοσερβική φιλία.
    Τίποτα απο όλες αυτές τις αερολογίες δεν ισχύει. Οι σέρβοι παντα μας ζήλευαν και μας φθονούσαν θέλαν έξοδο στις ασπρες θάλλασες του αιγαίου.
    Και τον φθονο τους τον έχουν αποδέιξει με πολλές ενεργειες το λιγότρερο μή φιλικές.

    Ειναι εντελώς παράδοξο αλλα αποδικνύει το μίσος τον γειτονικών λαων οι οποίοι μαζι με τους ελληνες πριν απο διακόσια χρονια ήταν κάτω απο τον οθωμανικό ζυγό όλοι αυτοι διαγράφουν το παρελθον και να κάνουν φιλίες με τους τούρκους τους πρώην κατακτητές τους και να επργαζονται σχέδια και ενεργειες εις βάρος της ελλάδας και των ελλήνων.
    Τους εχει μείνει το σύνδρομο του ραγιαδισμού αλλα και αεναου μίσους έναντίων των ελλήνων που βλακώδως ανιδιοτελώς τους βοηθάμε και τους ταιζουμε για δεκαετίες τώρα.

    Ξεχαστε λοιπον τις φιλίες με του γειτόνους μας ειναι καθαρολι καιροσκόποι.
    Στην τελική καλά να παθει ι τιτοσλαβία που διαλύθηκε και το κόσσοβο που ανεξαρτητοποίήθηκε. Εγώ το ευχαριστήθηκα πάντος.

    ΖΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ston anonymo 31.07 02:30

    Den ftasame aplos na "fenomaste" filarakia alla eimaste empraktos filarakia, giati eimaste mazi me tous Brettanous oi monoi pou ypostyrizoume me apadekto kai akatanoito dystyxos fanatismo tin entaksi tis Tourkias stin EE.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς ΖΑΡ

    .....και μεις καταλαβαμε πως εισαι Δελτιο Τυπου της Αμερικανικης Πρεσβειας, που περιμενει στη γωνια να χυσει δηλητηριο στις σχεσεις των Βαλκανικων Λαων, προξενοντας μιση και παθη στην απελπιδα προσπαθεια των ΗΠΑ να κρατηθουν στην περιοχη σαν 'προστατες', εκβιαστες και προξενοι πολεμων.

    Η Ελληνο-Σερβικη φιλια ειναι ποτισμενη με το αιμα αιωνων και των δυο λαων για κοινους στοχους και τοπους και οι μισαλλοδοξες και ανιστορητες παρεμβασεις -των αχαριστων Δυτικων και προς τους δυο λαους- δεν θα αλλαξουν τα δεδομενα αιωνων.

    Η Ελλαδα και η Σερβια βιωνουν μια δυσκολη εποχη και δυστυχως εχουν και οι δυο μετριες και αμφισβητουμενης αξιας πολιτικες ηγεσιες που απο κοινου 'αλληθωριζουν' προς τη Δυση....και προσπαθουν μετα μανιας να φερουν τους λαους μας σε διασταση για να υπηρετησουν τα σχεδια των 'προστατων'!

    .....αν παρει κανεις στα σοβαρα τις κακοηθειες που γραφεις θα βγαλει το λογικο συμπερασμα οτι η Σερβια θα επρεπε να μας εχει κηρυξει τον πολεμο μια και επιτρεψαμε στο εδαφος μας, να γινουν ατελειωτες ενεργειες για τον ακρωτηριασμο της χωρας τους και το θανατο χιλιαδων πολιτων τους.

    Και αυτο παραβλεποντας

    α) τους ιστορικους δεσμους των λαων μας απο την εποχη του Βυζαντιου,
    β) τους κοινους αγωνες για να εμποδιστει η Οθωμανικη-Ισλαμικη προεκταση στην αχαριστη Ευρωπη,
    γ) την κοινη αντισταση και τις Επαναστασεις κατα της Τουρκικης κυριαρχιας,
    δ) τον κοινο μας ηρωα και οργανωτη Ρηγα Φεραιο,
    ε) τη νικηφορα συμμαχια μας στον Α και Β, Βαλκανικο Πολεμο και τον Ελευθεριο Βενιζελο,
    στ) τη Συμμαχια μας στον Α Παγκοσμιο πολεμο,
    ζ) την συμμαχια και ηρωικη Αντισταση και των δυο λαων κατα το Β Παγκοσμιο Πολεμο και τις εκατομβες θυματων για να σωθουν τα 'ιδεωδη' του Δυτικου Πολιτισμου
    η) και...τελικα θελαμε δεν θελαμε την ουσιαστικη συμμαχια μας και στον λεγομενο 'Ψυχρο Πολεμο'.

    Το 'ευχαριστω' της Δυσης για ολα τα προαναφερομενα ηταν η αιματηρη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας σε βαρος των Σερβων και η σημερινη αποπειρομενη πληρης υποταγη, εκφυλισμος και διαλυση της χωρας των Ελληνων.
    Δυστυχως δεν μας θελουν και δεν εχωμε πλεον τοπο στο χωραφι τους.....Ας ειναι....υπαρχει και η Θεια Δικη και η Δικη της Ιστοριας.

    Εσυ τωρα ΖΑΡ πηγαινε στην Πρεσβεια να παρεις το μεροκαματο και μεις...οι Ελληνες και οι Σερβοι ας μαθουμε να ειμαστε πιο προσεκτικοι οταν διαλεγουμε φιλους και συμμαχους και να μην αφησωμε τα φιδια να σπειρουν ζιζανια αναμεσα μας για το καλο και των δυο μας.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΛΑΖΑΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * ston Konstantino kai Lazaro!

    Mi katafereste kata tou ZAP, dioti oi Serboi, gia tous opoious emeis ta balame me olon ton dytiko Kosmo, ypostirizontas ton polemo tous gia to Kosovo, den antapokrithikan os eprepe filika apenanti mas:

    Oi Servoi eitan apo tous protous, pou anagnorisan to Fyrom os "Makedonia" kai tora exoume kai ta paixnidia tous me tous Tourkous...

    Ti eidous filia einai afti. Einai afeleia na pistevoume akomi oti einai filoi mas....

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπαρχει καμμια φιλια Σερβων και Τουρκων.
    Αυτο που υπαρχει ειναι η αρνηση της Ελλαδας να παιξει τον ιστορικο της ρολο. Της Ελλαδας που αντι να γινει ηγετιδα και προστατης των Βαλκανικων Λαων, προτιμισε να παραμεινει μπανανια και πορνη της Δυσης. Αυτη τη μοιρα της επιφυλαξαν τα αχαριστα παιδια της, που συντομα θα κλειθουν να πληρωσουν τα επιχειρα της αχαριστιας και της προδοσιας τους τελικα.
    ....ακομα και η Αλβανια θα ηταν υπο την απολυτη πολιτικη επιρροη μας αν ειχαμε εθνικο σχεδιασμο και οραμα, μια και ειναι υπο την οικονομικη μας εξαρτηση. Αντ' αυτου και για να κανουμε το χατηρι των διεστραμμενων ΝΑΤΟικων σχεδιασμων, τους χαριζουμε στην Τουρκια !!!

    Συντομα τα ονειρα αλλα και οι εφιαλτες θα παρουν εκδικηση και βεβαια οι λιγοι εναρετοι Ελληνες θα θυσιαστουν για ξεπλυνουν τις ντροπες και τα αισχη μας των τελευταιων δεκαετιων.

    Κωνσταντινε Παλαιολογε που πληρωσες τις αμαρτιες της γεννεας Σου με τη ζωη σου, το δραμα θα επαναλειφθει.

    ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε οι Σέρβοι, ούτε οι Έλληνες συμφωνούμε με αυτά τα τσίρκα που κάνουν οι κυβερνήσεις μας με την Τουρκία.
    Τα λένε πολύ ωραία οι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΛΑΖΑΡΟΣ: //...οι Ελληνες και οι Σερβοι ας μαθουμε να ειμαστε πιο προσεκτικοι οταν διαλεγουμε φιλους και συμμαχους...// "...και κυβερνήσεις" θα πρόσθετα εγώ !!!
    Η πρεσβεία παίζει να μην είναι αυτή που λέτε, αλλά να βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω στην Κηφισίας !!!
    Διότι λέει το παπαγαλάκι "Ξεχαστε λοιπον τις φιλίες με του γειτόνους μας ειναι καθαρολι καιροσκόποι".
    Που σημαίνει να τους αναζητήσουμε λίγο πιό νοτιοανατολικά, στο Ισραήλ !!!
    Ουστ ρε δηλωμένοι φιλοσιωνιστές !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ τζιμης

    Μηπως η γυναικα σου ειναι κατασκοπος της Μoσαντ και σε δερνει; για ψαξε στα πρωτοκολλα των σοφων της σιων!
    ισως υπαρχουν και γραπτες αποδειξεις.
    Ariel´

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπητε ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ απο τη ΒΙΕΝΝΗ,

    κατοικεις στην ιστορικη πολη, στα τειχη της οποιας εκφυλιστηκε η προσπαθεια των Τουρκων για την καταληψη της Ευρωπης, λογω της αιμοραγιας που υπεστησαν απο την αυτοθυσια και διαρκη αντισταση των Σερβων, που πληρωσαν με ποταμους αιματος την αντισταση αυτη.

    Ετσι ανοιξαν το δρομο στους Χριστιανικους Λαους της Ευρωπης να συνελθουν απο την ασφυκτικη πιεση της Ασιατικης πλημυρας και να επανακαμψουν σιγα - σιγα περιοριζοντας τους Τουρκους μονο στην Ανατολικη Θρακη. Και απο κει θα ειχαν φυγει, αλλα βλεπεις φροντισαν οι ''συμμαχοι μας'' γι' αυτο....μαζι με την Ελληνικη αφασια.

    Ελπιζουμε οτι τα ιστορικα βιβλια της Αυστριας αναγνωριζουν τη μεγαλη αυτη προσφορα των Σερβων στον Ευρωπαικο Πολιτισμο και τα ελευθερα Ευρωπαικα Κρατη. Η Αυστρια ειναι μια σοβαρη χωρα και ελπιζουμε να μην γραφει και ξεγραφει -αναλογα με το συμφερον της στιγμης- οπως οι Αγγλο-σαξωνες.

    Το Σερβικο, ειναι ενα συνθετο και πολυποικιλο προβλημα για να κρινεται προχειρα και στο ποδι απο κινησεις τακτικης πολιτικης.

    Επισης καλο ειναι να αφησουμε στην ακρη τη παρα-μυθολογια οπως του οτι 'τα βαλαμε με ολο το Δυτικο κοσμο, υποστηριζοντας τον πολεμο τους για το Κοσοβο'.
    Το επισημο Ελληνικο κρατος εκανε στην περιπτωση αυτη οτι το διεταξαν οι 'Συμμαχοι', παραβιαζοντας ακομη και το Ελληνικο Συνταγμα οταν ανοιξε τα συνορα του για να περασουν ξενοι στρατοι και να χτυπησουν τη Σερβια, για να μην αναφερθουμε σε αλλες πολλες ντροπες οπως χρησιμοποιηση των αεροδρομιων μας κλπ κλπ κλπ. Ακομα σημερα συμμετεχουμε στις δυναμεις κατοχης του Κοσοβου, χωρις να πατησουμε ποδι και να σταματησουμε τουλαχιστον την συνεχη καταστροφη των Ορθοδοξων Μοναστηριων και Ναων -Μνημειων της Παγκοσμιας Πολιτιστικης Κληρονομιας και της UNESCO- απο τους βανδαλους του UCK και να επιβαλουμε ταξη, σταματωντας τις συνεχεις τρομοκρατικες απαγωγες και δολοφονιες σε βαρος των Σερβων, κληρικων και λαικων.

    Το οτι ολος ο Ελληνικος Λαος εδειξε ενα απαραμιλο πνευμα αλληλεγγυης προς το Σερβικο Λαο και καταδικασε τους βομβαρδισμους, εισπρατωντας δακρυγονα, συλληψεις και κλωτσιες δεν απαλυνει καθολου τις κρατικες ευθυνες μας. Τα σχεδια των 'Συμμαχων' εκτελεστηκαν κατα γραμμα και ο τοτε αμφιλεγομενος Πρωθυπουργος κ. Σημιτης τσιριζε ''ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΔΑ'' για να καλυψει τις ανομιες του....

    Και τελος μηπως εχεις ακουστα για τις προτασεις της Σερβιας off the record, για την τυχη της FYROM και τη σταση της 'επισημης' Ελλαδας για το θεμα αυτο ???

    Ενα μεγαλο μειονεκτημα εχουν οι Σερβοι. Επειδη καποτε τους δωσαμε τα φωτα της Πιστης και του Πολιτισμου εχουν την ταση να προσπαθουν να μιμηθουν και να μοιασουν σε οτιδηποτε τους Ελληνες. Στα καλα, αλλα δυστυχως και στα κακα.
    Οταν βλεπουν οτι απο φαρος του Πολιτισμου και της λεβεντιας καταντησαμε μπανανια της Δυσης και ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ οτι παρα την Τουρκικη επιθετικη (και αναπαντητη) συμπεριφορα που εχει ξεσκισει καθε εννοια εθνικης κυριαρχιας και αυτοσεβασμου, να υποδεχομαστε σαν αυτοκρατορα τον κ. Ερντογαν και την ακολουθια του, τοτε πιθανως φαντασιωνοντε οτι η προδηλη ξεφτιλα μας υποκρυπτει καποιου ειδους Ελληνικη πονηρια και εφευρεση και τρεχουν να προλαβουν !!!
    θα τα 'κονομησουν κι' αυτοι....

    Τελος για τον κ. ΖΑΡ ειμαστε τοσο οξεις, γιατι αυτος και οι ομοιοι του αρθρογραφουν και στα Σερβικα blogs προσπαθωντας να ξεσηκωσουν τους Σερβους κατα των Ελληνων, με αναλογης ποιοτητας επιχειρηματα....
    Τα συμπερασματα δικα Σας!

    Απο Σας αδελφοι της απανταχου ομογενειας και ειδικα απο χωρους οπως η Βιεννη, του καλου γουστου και των καλων τεχνων, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ περισσοτερη αναλυση, πιο βαθια γνωση και πιο φωτεινο και ανεξαρτητο λογο. Να ειστε καλα.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΛΑΖΑΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΛΑΖΑΡΟΣ
    ------
    Tα είπατε ΟΛΑ ωρέ ...κλεφτόπουλα !!!
    Μπράβο !!!
    Κρατάω αυτό το σχόλιό σας στα αγαπημένα μου...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΛΑΖΑΡΟΣ

    Istorika se orismena simeia tha symfonisoume, alla to gegonos oti i Serbia, meta apo osa kaname giaftin, anegnorise apo tous protous to Fyrom os Makedonia, einai kat eme mi amfisvirisimi anthelliniki praksi.

    Kai kati akomi: i Afstria den ypirkse pote filos tis Serbias. Oute kai simera einai. Aplos prospathei na apokomisei ofeli opos polloi alloi apo tin dimiourgitheisa nea katastasi.
    As mi mas diafevgei oti syneballe ta megista mazi me tin Germania gia tin dialysi tis Yugoslabias.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είχα τη τύχη να ταξιδέψω σε διάφορες ευρωπαίκές χώρες. Πουθενά δε συνάντησα το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια που συνάντησα στο Βελιγράδι. Χαιρόμουν να συστήνομαι ως Ελληνας λόγω της αγάπης που εισέπρατα από τους περήφανους Σέρβους.
    ΜΠΡΑΒΟ στούς Κωσταντίνο και Λάζαρο.Φίλοι μου τα είπατε άψογα! Συμφωνώ μέχρι τελευταίας γραμμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.