29/7/10

"Λύση" αλά Κόσοβο για την Κύπρο θέλει η Άγκυρα


Της Αγγελικής Σπανού
Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την πίεση που ασκούν συντονισμένα η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη για λύση του Κυπριακού με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους.

Η τουρκική διπλωματία ενθαρρύνεται από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που δημιουργεί δυσμενή για την Κυπριακή Δημοκρατία δεδομένα, εφόσον η Άγκυρα επιδιώξει την πλήρη αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην πυροδοτεί την ένταση με την κυβέρνηση Ερντογάν και να αποφεύγει τους υψηλούς τόνους. Ωστόσο, στο παρασκήνιο υπάρχει προβληματισμός και απογοήτευση, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τη δέσμευσή της για ανάθεση γεωτρήσεων ώς το τέλος του έτους σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Συνυποσχετικό για Χάγη
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας έχει δώσει το πράσινο φως στον διαπραγματευτή Π. Αποστολίδη να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τον τούρκο ομόλογό του Σινιρίογλου, προκειμένου να προχωρήσουν οι “διερευνητικές επαφές” και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, να συνταχθεί συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό έχει ήδη φανεί από τις δηλώσεις που έγιναν με αφορμή την έξοδο των ωκεανογραφικών.

Χωρίς συναίνεση
Η απουσία συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο δυσκολεύει τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βάλλεται από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για τους χειρισμούς του και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις.Οι εξελίξεις στο Κόσοβο αγγίζουν και το Κυπριακό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό. Δημιουργείται προηγούμενο με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας για αποσχίσεις περιοχών από νόμιμα κράτη. Δημιουργεί προηγούμενο για την απόσπαση από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εδαφών, τα οποία στη συνέχεια θα ανεξαρτητοποιούνται με τη σφραγίδα διεθνών οργανισμών, ακόμη και των Ηνωμένων Εθνών. Το Κόσοβο αναμένεται ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι το κακό αυτό προηγούμενο ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τρίτοι, είτε για να εκβιάσουν μελλοντικές συζητήσεις για λύση του Κυπριακού είτε για να τιμωρήσουν. Παράλληλα ενθαρρύνεται η τουρκική πλευρά, η οποία διαχρονικά κινείται συστηματικά και μεθοδικά για την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Εδώ και χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι και εν δυνάμει μεσολαβητές υποστηρίζουν πως στην κατεχόμενη Κύπρο λειτουργεί ένα “μη αναγνωρισμένο κράτος”, που όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά διοίκησης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

2 σχόλια:

  1. Και σε μερικες δεκαετιες απο τωρα, επεται η Θρακη.

    Αν δεν μπει πρωτα στην Ε.Ε. η Τουρκια, οποτε και θα εποικησει και το Αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ Σερβίας , Κοσσόβου και Ελλάδας Κύπρου και Θράκης.
    Η Ελλάς δεν ανήκε ποτέ στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
    Η Ελλάς πολέμησε στο πλευρό των νικητών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Η Τουρκία υπήρξε ο επιτήδειος ουδέτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.