Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
30/7/10
Η κρίση «ροκανίζει» και τις στρατιωτικές δαπάνες
Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν τρόπους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, μειώνοντας το κόστος χωρίς να περιορίσουν την ισχύ
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Οταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, προειδοποιούσε τον Ιούνιο τους Ευρωπαίους για τους κινδύνους που ενέχει η περικοπή των «αμυντικών» δαπανών, γνώριζε τι έλεγε. Λίγες μέρες αργότερα, η γαλλική κυβέρνηση προανήγγειλε σχέδιο μείωσης κατά 5 δισ. ευρώ των κονδυλίων που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ τις ίδιες μέρες ο συνασπισμός της Α. Μέρκελ στη Γερμανία παρουσίαζε τις πιο εκτεταμένες περικοπές στρατιωτικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Ακόμη και η Βρετανία έδειξε να αγνοεί τις παραινέσεις και διαμαρτυρίες του ΝΑΤΟ και του βασικού της συμμάχου, των ΗΠΑ, που νιώθουν ολοένα πιο μόνες στις ανά τον κόσμο επιχειρήσεις «επιβολής της τάξης», καθώς η κρίση έχει περιορίσει δραματικά τον αριθμό των «προθύμων». Η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να περιορίσει το έλλειμμα και το χρέος, έθεσε στο μικροσκόπιό της το σύνολο σχεδόν των νέων προμηθειών, αλλά και την αναγκαιότητα συμμετοχής στρατιωτών σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό -μαζί και στο Αφγανιστάν.
Εξελίξεις
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, αλλά και η Ελλάδα. Αντικειμενικά δε και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν αυτόν τον νευραλγικής σημασίας τομέα, οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να σημαίνουν δύο τινά: Είτε την εκχώρηση στις ΗΠΑ της υπεράσπισης των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρώπης (με τη συναίνεση, μάλιστα, και της Γαλλίας) είτε την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο Ε.Ε., κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δεύτερη εκδοχή συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες και θα έρθει να συμπληρώσει τη διαφαινόμενη ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και εξωτερικής πολιτικής. «Θα αυξηθεί η πίεση για την εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας», εκτιμούσε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος των συγκυβερνώντων στη Γερμανία Φιλελευθέρων.
«Θα αναζητήσουμε από κοινού τι μπορεί να συγχωνευθεί και ποιες ανάγκες είναι δυνατό να μοιραστούμε», σημείωνε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ερβέ Μορέν, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του δήλωνε πρόθυμος για συνεργασία «ειδικά με χώρες με τις οποίες έχουμε τα ίδια συμφέροντα και είναι πρόθυμες να πληρώσουν και να πολεμήσουν, όπως η Γαλλία». Το μέλλον θα δείξει...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.