28/7/10

Έτσι βλέπουν οι Τούρκοι το Κόσοβο


Ο Σαμί Κοχέν, σε άρθρο του στη Milliyet (24/7), με τίτλο «Η απόφαση του Κοσόβου μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την Κύπρο;», ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε επίπεδο ανάλυσης από την Άγκυρα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. «Για κάποιους η απόφαση είναι σωστή και δίκαιη… Για κάποιους άλλους είναι εντελώς αντίθετη και επικίνδυνη… Οι αντιδράσεις για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφορικά με το Κόσοβο, είναι τελείως αντιφατικές», αναφέρει.

Διαφορετικές συμπεριφορές
Η αναγνώριση ή μη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου διασυνδέεται με τους πολιτικούς παράγοντες: Υπάρχει χώρα, η οποία αναγνώρισε το Κόσοβο για το ρόλο που θέλει να διαδραματίζει στα Βαλκάνια, αλλά και για την επιρροή της. Υπάρχει άλλη χώρα η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία αυτή, διότι έτσι απαιτούν τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια και διότι φοβάται ενδεχόμενες αποσχιστικές κινήσεις, σημειώνει. Εν τω μεταξύ, προσθέτει, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι εφαρμόζουν διαφορετικά κριτήρια: Για παράδειγμα, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, όμως αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Οσετία, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τη δική της προστασία. Η στάση, όμως, των ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική...

«Εάν πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά, και στη στάση της Τουρκίας υπάρχουν αντιφάσεις. Η Άγκυρα είναι η πρώτη χώρα, η οποία αναγνώρισε το Κόσοβο. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Οσετία, όμως υποστηρίζει την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», επισημαίνει. «Όπως ακριβώς υποστηρίζει την ίδια αρχή και για το Ιράκ και αντιτίθεται σφόδρα στη σύσταση ενός ανεξάρτητου κράτους από τους Κούρδους της χώρας αυτής. Όπως και για το θέμα του Άνω Καραμπάχ, η Τουρκία τηρεί μια στάση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν», προσθέτει.

Ο Σαμί Κοχέν αναφέρει ακόμη ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όσο θα ενθαρρύνει τις παγκόσμιες αποσχιστικές κινήσεις, άλλο τόσο θα προκαλεί και ανησυχίες στις χώρες εκείνες οι οποίες αντιτίθενται σε τέτοιου είδους εξεγέρσεις. «Θεωρείται βέβαιο ότι εφεξής οι πάντες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την απόφαση αυτή, προβάλλοντας τις δικές τους εύλογες επιχειρηματολογίες και αιτιάσεις, με παράλληλη προβολή των δικών τους συμφερόντων. Αυτό είναι ένα παιχνίδι, το οποίο παρατηρούμε στα διεθνή πεδία και στο οποίο συμμετέχουν όλοι», εκτιμά.

Ομοιότητες υπάρχουν, όμως…

«Με μια πρώτη ματιά, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να εκληφθεί ως ένα προηγούμενο και για την τ/κ πλευρά», λέει ο Κοχέν. «Βεβαίως, μεταξύ Κοσόβου και ψευδοκράτους υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, μάλιστα την εποχή κατά την οποία το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, στην "ΤΔΒΚ" υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι είπαν "να κάνουμε κι εμείς το ίδιο"», προσθέτει. «Πράγματι, στους παράγοντες που έχουν φέρει τις δύο "χώρες" σε ένα σημείο διαχωρισμού, υπάρχει κάτι το κοινό. Όμως, και τούτο είναι μια πραγματικότητα, ότι όλοι οι παράγοντες που ισχύουν για το Κόσοβο, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ισχύουν και για κάθε χώρα που έχει μια παρεμφερή κατάσταση, όπως για παράδειγμα η "ΤΔΒΚ"», εξηγεί.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει, οι πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα διάσπασης και ανεξαρτησίας, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση (case by case). «Στην αντιπαραβολή του θέματος του Κοσόβου με αυτό της "ΤΔΒΚ", η πλέον σημαντική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι, με επικεφαλής τους Δυτικούς, πάρα πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και υποστηρίζουν ενεργά το νέο αυτό κράτος», τονίζει.

Για την περίπτωση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τον Κοχέν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο διεθνές πεδίο. «Υπάρχει ακόμη η ειλημμένη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. εναντίον της "ΤΔΒΚ". Υπάρχει ένας αποκλεισμός, ο οποίος είναι ακόμη εν ισχύι. Παράλληλα, υπάρχει και μια ισχυρή αντίσταση από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία, για μια διαίρεση της νήσου», σημειώνει. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, καταλήγει, το Διεθνές Δικαστήριο, άραγε, τι είδους απόφαση πιστεύετε ότι θα λάμβανε σε μια ενδεχόμενη αίτηση της «ΤΔΒΚ»;

Διδάγματα από το «βοσνιακό μοντέλο»

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι πρέπει ν’ αντλήσουμε διδάγματα από το «βοσνιακό μοντέλο» και πρέπει να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην πάθουμε τα ίδια. Σημειώνει ότι, μετά τον πόλεμο στη Βοσνία, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάν. «Κατ’ ακρίβειαν, είναι καλά γνωστό στους διεθνείς κύκλους ότι το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ήθελαν κάποιοι να επιβάλουν και στην Κύπρο, ήταν αμερικανικής προελεύσεως και είχε ως πηγή έμπνευσης το "Βοσνιακό Μοντέλο" και στόχο να διαλύσει ό,τι είχε απομείνει από την πρώην Γιουγκοσλαβία», κατήγγειλε. Πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, ο σερβικός λαός δεν είχε την τύχη του κυπριακού, αφού ουδέποτε του δόθηκε η ευκαιρία ν’ απορρίψει εκείνο το σχέδιο.

«Έτσι, λοιπόν, το "Βοσνιακό Μοντέλο" υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε και μέσα σε 15 χρόνια η Βοσνία κατέρρευσε και το Κόσοβο έχει αποσχιστεί με επίσημη πλέον αναγνώριση», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Αυτά πρέπει ν’ αντλήσουμε ως διδάγματα από το "Βοσνιακό Μοντέλο" και όχι το αυτονόητο, ότι δηλαδή εφαρμόζονται πολιτικά κριτήρια σε δικαστικές αποφάσεις», τόνισε. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει εμείς από μόνοι μας να παραλάβουμε κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, και να παραδώσουμε κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα. Πρέπει να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην πάθουμε ό,τι έπαθαν στο Κόσοβο», καταλήγει, υπενθυμίζοντας τα λόγια του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου.
Σημερινη

3 σχόλια:

  1. Φαινεται οτι το μοντελακι Κοσοβου,το προβαρουν στην αγκυρα και ο μοδιστρος κανει τις μικροδιορθωσεις ωστε να φορεθει απο την τουρκια.Οσον αφορα τις παπαριες τυπου 'αποφασεις του ΟΗΕ',η μογγολια τις γραφει μια ζωη στα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παράδειγμα του Κοσόβου θα ακολουθήσουν συντόμα οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας . Η Άγκυρα είναι η πρώτη χώρα, η οποία αναγνώρισε το Κόσοβο.Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aς μην τους ανοιγει και πολυ η ορεξη των Τουρκων με Κοσσοβο μπορει να μεινουν νε την ορεξη μπορει και με ακομα λιγοτερα!
    Χρηστος Βουλγαρης ναπο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.