30/7/10

Με "μισό μάτι" βλέπουν οι Σκοπιανοί τον συμβιβασμό για το όνομα

H κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ εξακολουθεί να είναι από επιφυλακτική έως αρνητική απέναντι σε ενδεχόμενο συμβιβασμό για το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι διατηρεί την πολιτική του κυριαρχία.

Της Αγγελικής Σπανού
Λόγω της συγκυρίας, εν μέσω εντατικών παρασκηνιακών διεργασιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων, προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πάβελ Σάτεβ από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου σε δείγμα 1.100 ατόμων. Στην ερώτηση “εάν αύριο γίνει δημοψήφισμα για αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πώς θα ψηφίζατε;”, ποσοστό 57,4% των συμμετεχόντων απάντησε ότι θα ψήφιζε κατά της αλλαγής του ονόματος, ποσοστό 30,7% απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ και ποσοστό 11,9% απάντησε “δεν γνωρίζω”. Από αυτούς που απάντησαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το 73,7% είναι αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ και το 17% είναι σλαβομακεδονικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση ποιος θα διαχειριζόταν καλύτερα την οικονομική κρίση, ποσοστό 29,2% απάντησε ότι την οικονομική κρίση θα διαχειριζόταν καλύτερα η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, ποσοστό 14,5% απάντησε ότι την οικονομική κρίση θα διαχειριζόταν καλύτερα κυβέρνηση του SDSM (το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και ποσοστό 56,3% των ερωτηθέντων απάντησε “δεν γνωρίζω” ή “δεν απαντώ”.

Ποσοστό 43,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα γνώμης υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όσο επικεφαλής του είναι ο κ. Μπράνκο Τσερβένκοβσκι. Αντίθετα, ποσοστό 24,6% υποστήριξε ότι το SDSM μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία αν επικεφαλής του είναι ο κ. Τσερβένκοβσκι, ενώ 31,7% απάντησε “δεν γνωρίζω” ή “δεν απαντώ”.

Στην ερώτηση ποιος θα κερδίσει εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, ποσοστό 36,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα γνώμης απάντησε ότι θα κέρδιζε το VMRO-DPMNE, 10,7% υποστήριξε ότι θα κέρδιζε το SDSM, 2,3% απάντησε ότι θα κέρδιζε ότι το DUI και 1,5% ότι θα κέρδιζε το DPA. Ποσοστό 43,6% απάντησε “δεν γνωρίζω” ή “δεν απαντώ” (πηγή: ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι σημειώνει πτώση στα ποσοστά του, η απόστασή του από το δεύτερο κόμμα προσφέρει μεγάλη πολιτική άνεση στον πρωθυπουργό, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν απειλείται σοβαρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.