Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ
Το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο διακοινοτικό ζήτημα.Με σαφείς διακρατικές διαστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ευνοϊκό πεδίο άσκησης διπλωματικής πολιτικής από τις μεγάλες δυνάμεις. Συνδέεται αναντίρρητα με τη ρύθμιση του Μεσανατολικού.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πλευρά έχει σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κυπριακό κράτος μετά την ίδρυσή του το 1960. Η εμπλοκή μηχανισμών και η συνωμοτική δράση προσώπων απέδειξε ότι δεν εξυπηρέτησε καθόλου την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γρίβας, ο Γεωρκάτζης, το ΓΕΕΘΑ, ο Παπαποστόλου, ολόκληρο το επιτελείο της χούντας και πολλοί άλλοι, ενήργησαν με τρόπο ώστε να προκαλέσουν εναύσματα στην τουρκική ηγεσία για στρατιωτική επέμβαση στο νησί.
ΚΑΤΑ ένα μυστήριο τρόπο και για δήθεν εθνικούς λόγους, τα γεγονότα που αφορούν το Κυπριακό πριν και στη διάρκεια του 1974 δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Ουδείς παραπέμφθηκε σε δίκη και ουδείς προφανώς καταδικάστηκε. Ισως τον μεγαλύτερο ρόλο στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων έπαιξε η ανέκαθεν συμμαχική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο εναρμονισμός της εξωτερικής μας πολιτικής με τη βούληση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Διότι αν μη τι άλλο από τα λίγα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί αποκαλύπτεται ο μακρόχρονος σχεδιασμός με τη συνεργασία ελληνικών, κυπριακών και αμερικανικών μηχανισμών για την πτώση του Μακαρίου και την επί της ουσίας κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπώς στη διευκόλυνση της στρατιωτικής επέμβασης της εγγυήτριας Τουρκίας.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία συνέστησε εδώ και δύο χρόνια μία επιτροπή για τη συγκρότηση του Φακέλου της Κύπρου με επικεφαλής μέλος του Κοινοβουλίου και μέλη γνωστούς επιστήμονες. Η επιτροπή πραγματοποίησε συνεντεύξεις με επώνυμους παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό και συγκέντρωσε τεράστιο αρχειακό υλικό της μυστικής διπλωματίας και των εκθέσεων που συντάχθηκαν κατά καιρούς. Το υλικό έχει κατατεθεί στην κυπριακή Βουλή και φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η υπόθεση διαθέτει και ένα μελανό πεδίο. Οταν η επιτροπή επισήμως ζήτησε από το ελληνικό Κοινοβούλιο να λάβει γνώση των στοιχείων του Φακέλου της Κύπρου που έχει καταρτίσει η Βουλή των Ελλήνων, η απάντηση ήταν αρνητική. Υστερα από 36 χρόνια το ελληνικό κράτος αρνείται να παραδώσει επίσημες πληροφορίες στους Κύπριους εμπειρογνώμονες. Πέρα από το άγος που συνιστά η άρνηση, επιβεβαιώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο η συνέχεια της εξάρτησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τους δυτικούς συμμάχους. Ιδού η Ρόδος, λαλίστατε κύριε Παπανδρέου.
Kardasis@econ.soc.uoc.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Μια ερώτηση ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κύπρος σαν ανεξάρτητο κράτος, μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από την δεκαετία του 1960;
Και αν Ναί, γιατι δεν το επεδίωξε ;
Καυκάσιε αυτά ποιός τα πληρώνει;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Οι παράνομες χωματερές μας στοιχίζουν ακριβά
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ στη χώρα μας λειτουργούν ακόμα 260 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την εξάλειψή τους που μας είχε δώσει η Ε.Ε. έληξε στις 16 Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι μετά «την επίσκεψη» των Ευρωπαίων ελεγκτών, η Κομισιόν θα κινήσει εκ νέου διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδας στο ΔΕΕ, με αποτέλεσμα την επιβολή εφάπαξ προστίμου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και υψηλότατα πρόστιμα αναδρομικής ισχύος για κάθε ημέρα λειτουργίας των μη αποκαταστημένων ΧΑΔΑ. Σημειώνεται ότι το ανώτατο πρόστιμο ανά ΧΑΔΑ ανέρχεται σε 34.000 ευρώ ημερησίως.
Το «κεφάλαιο» παράνομες χωματερές άνοιξε τυπικά το 2001 και τέσσερα χρόνια αργότερα το ΔΕΚ καταδίκασε την Ελλάδα για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ και τη μη συμμόρφωση με τις οδηγίες που αφορούν στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Τώρα αιωρείται η απειλή νέων προστίμων, αφού πέντε χρόνια μετά οι παράνομες, επιβλαβείς και επικίνδυνες χωματερές εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικότητα..."
http://24wro.blogspot.com/2010/07/blog-post_4946.html#more
Εφόσον τα δεινά της Κύπρου οφείλονται στους συνωμότες Γρίβας, Παπαστόλου, Γεωρκάτζης και λοιποί ένστολοι πριν και κατά την περίοδο της χούντας γιατί η πανάκεια, ο κοινοβουλευτισμός, όπου δήθεν κυβερνάει ο λαός και ο λόγος του μετράει, δεν δίνει στην δημοσιότητα τα στοιχεία του λεγόμενου "φακέλου" της Κύπρου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να είμαστε και λίγο σοβαροί, ας πάψει αυτός λιβανωτός του κοινοβουλευτισμού για τον οποίο όντος θυσιάστηκε η Κύπρος μας και τα παιδιά μας, και ας προβληματιστούμε για την προφανή ανεπάρκεια της τότε και μετέπειτα στρατιωτικής ηγεσίας που τους έχουν καταντήσει στους χειρότερους Δημόσιους υπάλληλους, χωρίς πίστη και όραμα για την Ελληνική πατρίδα. Είναι γεγονός ότι οι κατα καιρούς στρατιωτικές ηγεσίες δεν έχουν κάνει τίποτα να αποκαταστήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου αλλά ούτε μπόρεσαν να επιβάλουν την παρουσία τους και τις απόψεις στους συνήθως αστράτευτους υπουργούς προϊσταμένους τους. (δες την γνώμη Παγκαλου και την συμπεριφόρα του Σημίτη στο στράτευμα στα γεγονότα των Ιμίων). Η ιστορία θα επαναληφθεί.
Όσον αναφορά τους δυτικούς δήθεν "συμμάχους" μας, από αυτούς ο Ελληνισμός έχει λάβει τα πιο ισχυρά κτυπήματα. Έλεος με αυτή την πρέζα, οι δυτικοί "μας" σύμμαχοι και τον κοινοβουλευτισμό μας...
Τελευταίο, ο "δημοκρατικός" Μακάριος ήταν από τους πλέον δεσποτικούς κυβερνήτες της Κύπρου και οι χουντικοί ήταν τόσο "ακροδεξιοί" "εθνικιστές" και " φασίστες" που δρομολογούσαν την παλινόρθωση των παλαιοκομματικών και του κοινοβουλευτισμού όπου θα είχαν και αυτοί λόγο... Τα χάλια μας...
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι, δείτε εδώ http://www.theblogmocracy.com/2010/07/26/nazi-salutes-at-the-turkish-embassy/(υπάρχει εκτός από το κείμενο και σχετικά βίντεο) τι διαδραματίστηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όταν Ελληνοκύπριοι, Αρμένιοι και φιλοισραηλινοί ακτιβιστές διαδήλωσαν, ενόψει της απεχθούς επετείου, κατά της συνεχιζόμενης για 36 χρόνια παράνομης κατοχής της Β.Κύπρου. Την ίδια στιγμή έλαβε χώρα, ως αντιπερισπασμός, μια αντιδιαδήλωση που διοργανώθηκε από το γνωστό Τούρκο δικηγόρο (δικηγόρος της πρεσβείας, λένε) Γκιουνάι Εβίντς, συνεπικουρούμενη από το προσωπικό της τούρκικης πρεσβείας(!!!), όπου μεταξύ άλλων "ωραίων" (ναζιστικοί χαιρετισμοί, επιφωνήματα "Χάιλ Χίτλερ", άσεμνες χειρονομίες με ντουντούκες, πλακάτ που έγραφαν για "εθνοκάθαρση τουρκοκυπρίων από ρατσιστές Έλληνες" κ.λπ.), αυτοί οι θρασύτατοι σκυλευτές κραύγαζαν προς τους Ελληνοκύπριους "Οι τούρκοι φαντάροι βίασαν τις μάνες σας" μετά των σχετικών χειρονομιών (το πως σχετίζεται αυτός ο βιασμός με την προαναφερόμενη "εθνοκάθαρση" μόνο το διεστραμμένο τους μυαλό το καταλαβαίνει)! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτά όλα είναι ακραίες εκφράσεις περιθωρειακών και προβληματικών ακραίων ισλαμοφασιστών αν δε γίνονταν από ανθρώπους τόσο "κοντά στην εξουσία". Αυτά, κατά τη γνώμη μου, προεικονίζουν το πραγματικό περιεχόμενη της λεγόμενης ελληνοτουρκικής "φιλίας".
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά, μην περιμένετε να ακούσετε και πολλά εδώ πέρα! Είπαμε, εδώ οι πολιτικοί μας και σία κάνουνε τεμενάδες στον εφέντη...
ΜΠΡΟΥΝΟ
Ο Φακελος της Κυπρου δεν προκειται να ανοιχθει εαν δεν αλλαξει το παρων πολιτικο συστημα της Ελλαδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συντακτης του κειμενου που δημοσιευσατε ξεχνάει να γραψει οτι η εισβολη του 74 δεν ηταν η πρωτη που πραγματοποιηθηκε απο τους Τουρκους στο νησι. Η πρωτη εισβολη πραγματοποιηθηκε το 63..
Επισης αφηνει αναπαντητο ουσιαστικα το ερωτημα γιατι αραγε το ελληνικο κοινοβουλιο αρνηθηκε να ανοιξει τον ακελο της Κυπρου και να δωσει στοιχειο στην κυπριακη Βουλη.
Και εδω η απαντηση ειναι απλη, αλλα φαινεται οτι ο συντακτης του κειμενου φοβηθηκε να τη γραψει.
Η κατοχη του βορειου τμηματος της Κυπρου το 74 μπορει να εγινε επι δικτατοριας Ιωαννιδη. Η κατοχη ομως ολοκληρωθηκε επι Δημοκρατιας Κ. Καραμανλη, ο οποιος εθεσε τις βασεις για το παρων πολιτικο συστημα.
Προφανως, η δημοκρατικη ηγεσια της χωρας εχει τις δικες τις ευθυνες, αφου επι των ημερων της το βορειο τμημα της Κυπρου χαθηκε.
Οι ευθυνες της 'δημοκρατικης' ηγεσιας βρισκονται στον Φακελο της Κυπρου, ο οποιος θα ανοιχθει οταν οι νυν κρατουντες θα πανε στα σπιτια τους.
9:57 Η Κύπρος ως ανεξάρτητο Κράτος υφίσταται μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου στις οποίες συμφωνίες περιελαμβανόταν εδάφιο σχετικά με τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις της, δηλαδή Τουρκία,Ελλάδα,Αγγλία οι οποίες και οι τρείς είναι μέλη του ΝΑΤΟ, άρα απο τότε "ανήκε" στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ότι η Κύπρος είναι η προκεχωρημένη γραμμή άμυνας του Ισραήλ και αποτελεί επίσης σημείο κλειδί για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Πολιτική του Μακαρίου , συμμετοχή της Κύπρου στο Κίνημα των Αδέσμευτων θεωρήθηκε ως ενέργεια που στρέφεται ευθεία κατά του ΝΑΤΟ καθώς ηγετικό ρόλο σε αυτό το κίνημα διαδραμάτιζε η Γιουγκοσλαβία του Τίτο.
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν το πρόβλημα είναι σήμερα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος ηγείται του ΑΚΕΛ και της Κυπριακής Δημοκρατίας ενω είναι φίλα προσκείμενος στην Αγγλία αρνείται πεισματικά να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας αν και η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ε.Ε..
http://www.edek.org.cy/article.php?id=16 Αξίζουν ιδίαιτερης προσοχής οι απόψεις της ΕΔΕΚ του Γιαννάκη ομήρου σχετικά με το θέμα αυτό.
Σε οτι αφορά τον Φάκελο της Κύπρου η ευθύνη είναι πολυκομματική και δυστυχώς πολιτικοί άντρες του διαμετρήματος του Μαύρου και Ηλιού συμφώνησαν οτι αποτελεί εθνικό συμφέρον να παραμείνει κλειστός.
«Φτύνει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας απόψε ο Χριστόφιας: Δείπνο με τον Πολιτικό Αττιλάρχη Έρογλου»
ΑπάντησηΔιαγραφή@ 28 Ιουλίου 2010 9:57 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιότι ο Μακάριος ήταν με τους "Αδεσμεύτους" (Τίτο, Νάσερ, κλπ) και είδε ... προκοπή.
//Είπαμε, εδώ οι πολιτικοί μας και σία κάνουνε τεμενάδες στον εφέντη...//
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΟΥΝΟ
-------------------
Να συμφωνήσω μαζί σου και σε κάτι !!!
Επιτέλους!!!
Πράγματι, κάνουνε τεμενάδες στον εφέντη οι πολιτικοί σας για να μπορούνε να τους πουλάνε όπλα, UAV κλπ.
Αλλά και οι δικοί μας, δεν πάνε πίσω !!!
τζιμης
Προς το πρώτο σχόλιο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κύπρος δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ όχι γιατί δεν ήθελε ο Μακάριος αλλά γιατί δεν ήθελε η Μ. Βρετανία. Οι βάσεις στην Κύπρο δεν είναι Νατοϊκές αλλά μονό Βρετανικές και παραχωρούνται από τους Άγγλους στους Αμερικανούς με ανταλλάγματα. Είναι ένα χαρτί που έχουν οι Άγγλοι στην περιοχή.
Ο Μακάριος μπήκε στους αδεσμεύτους μετά που δεν μας έβαλαν στο ΝΑΤΟ για να έχει συμμαχίες, οι οποίες συμμαχίες απέδωσαν εμπράκτως στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αν δεν είχαμε και αυτές τις συμμαχίες μέχρι και τα ψηφίσματα θα ήταν εναντίων μας γιατί χώρες που επηρεάζονται Τουρκία-ΗΠΑ συνήθως ψηφίζουν εναντίων μας.
Είμαι ιστορικός και αυτά που σου λέω είναι επιβεβαιωμένα από τις πηγές αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει και πολύ γνωστά και οι περισσότεροι αυτό αναλώνονται στο γιατί πήγαμε με τους αδεσμεύτους, γιατί είχαμε καλές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση κλπ. Ο Μακάριος ποτέ δεν αρνήθηκε τίποτα στους Αμερικανούς και επιβεβαίωσαν και πρόσφατα σε εκπομπές του ΡΙΚ πολλοί οι Αμερικανοί διπλωμάτες της εποχής, δεν θα αρνιόταν να μπούμε στο ΝΑΤΟ αν μας άφηναν να μπούμε.
Στέλιος - Λευκωσία
Τζίμη, ως πότε θα επιδίδεσαι σε παραφιλολογία? Οι Ισραηλινοί πολιτικοί (το "μας" που κολλάει τώρα?) δεν κάνουν αυτό που η παρέα σου τόσο επίμονα ζητάει (να ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς του Mavi Marmara, να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας κι άλλα "θεόμπνευστα") και που οι πολιτικοί οι δικοί μας (εκτός αν δεν είσαι Έλληνας!) με πολύ ευκολία και χωρίς αντάλλαγμα (εκτός από το καθεστώς dhimmitude - μιας επισφαλούς ησυχίας! - που τους προσφέρει ο εφέντης και στο οποίο συναινείς κι εσύ!) κάνουν χρόνια τώρα! Διάβασε επιτέλους ποιοι πολέμησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Εβραίοι) και ποιοι την υπηρέτησαν (Άραβες Παλαιστίνιοι) μέχρι τέλους για να καταλάβεις τους ιστορικούς "φίλους" κι "εχθρούς"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΟΥΝΟ
Κε Στέλιο γνωρίζετε η στρατηγική των Αγγλων απο το 1940 είχε ως στόχο και ως σκοπό να εξαλείψει την πιθανότητα ενωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή απο το 1955 και μετά μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1959 είχε ως ως σκοπό την ενεργοποίηση της Τουρκίας και την νομιμοποίηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ως Τουρκική, ουσιαστικά δηλαδή την διχότομηση της Κύπρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμιά ενέργεια δεν ήταν δυνατόν να ανατρέψει το γεγονός αυτό και σε αυτό δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Μακάριο για την πολιτική του.
Το βασικό λάθος του Μακαρίου ήταν ότι αντί να γίνει η λύση του προβλήματος έγινε μέρος του προβλήματος και σε αυτό βασικό ρόλο έπαιξε η διγλωσσία του, η διάσταση του πολιτικού λόγου του με τις πολιτικές του πρακτικές.
//Διάβασε επιτέλους ποιοι πολέμησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Εβραίοι)//
ΑπάντησηΔιαγραφή-----------------------
Και ας πούμε ότι πολέμησαν τους Οθωμανούς, που ΔΕΝ, αφού αυτοί όπως πάντα είχανε το Ταμείο.
Τι πάθανε μετά με τον Κεμαλισμό και γίνανε συναρχηγόπουλα και μαζί δεν αφήσανε λαό για λαό άσφαχτο;
Πες μας πώς πολεμήσανε τον κεμαλισμό μέχρι τις μέρες μας, να ξεκαρδιστούμε στα γέλια νυχτιάτικα !!!
Μέχρι πριν ένα μήνα βρισκόντουσαν μέσα στα επιτελεία τους, τους συμβουλεύανε και τους πουλούσανε όπλα εναντίον μας.
Και των Κούρδων !
Μπρούνο συγγνώμη που σε παρεξήγησα και σε πέρασα για Εβραίο ενώ είσαι μόνο φιλοσιωνιστής όπως είχες πει με το άλλο σου ψευδώνυμο (Δημόκριτος) ή από τότε που υπέγραφες με το εβραικό όνομα Galia(= Περιούσια Κόρη του Γιαχβέ)και μας έβαζες συνεχώς να διαβάζουμε λινκ από το ισραηλινό ΥΠΕΞ, τον ισραηλινό στρατό, την Μοσάντ, την Μεγάλη Ιουδαϊκή Εγκυκλοπαίδεια, το ΚΙΣ και του Παγκόσμιου Εβραικού Συμβουλίου !
τζιμης
Δεν μπορεί να γίνει εδώ μέσα μία συζήτηση σοβαρή, χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς τους Εβραίους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι πότε θα μπαίνουν οι διάφοροι να χαλούν συζητήσεις (η Κύπρος είναι το θέμα μας), μόνο και μόνο διότι δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν από το να αναμασάνε τις ίδιες και τις ίδιες αρλούμπες;
Το παράπονο του ανώνυμου των 7:22 μ.μ. με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θα 'πρεπε όμως να δει, από το αρχικό μου σχόλιο, ότι τοποθετήθηκα στο θέμα της Κύπρου (και συγκεκριμένα επί τη ευκαιρία ενός περιστατικού θα 'πρεπε να μας ανησυχεί) και μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δική μου ευθύνη όταν ένας Τζίμης έρχεται και με προβοκατόρικο τρόπο επαναφέρει το "εβραϊκό του ζήτημα" προκαλώντας με να απαντήσω. Δυστυχώς, είναι απίστευτος κι αμετανόητος - δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό!
ΜΠΡΟΥΝΟ
Υ.Γ. Ποτέ δε χρησιμοποίησα ψευδώνυμο Δημόκριτος ή Galia (είναι ΟΛΑ στη φαντασία του Τζίμη και δεν πρόκειται να επανέλθω), όσο για τα υπόλοιπα... υπάρχουν και βιβλία Ιστορίας!