28/7/10

Στο φως έγγραφα που αφορούν Ελλάδα - Κύπρο

Τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο 1973-2000, ενώ τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας στην Κύπρο αναφέρονται στις προεδρικές εκλογές του 2008, αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια
Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου

Χιλιάδες έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο κατάφερε να αποκτήσει και να αποχαρακτηρίσει ομάδα ερευνητών με έδρα την Ουάσιγκτον. Η απόκτηση των εγγράφων έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο και η διαδικασία δεν είχε καμία σχέση με τη διαρροή των εγγράφων για το Αφγανιστάν. Οι ερευνητές απέκτησαν τηλεγραφήματα αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο 1973 - 2000, ενώ τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας στην Κύπρο αναφέρονται στις προεδρικές εκλογές του 2008, αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στα έγγραφα γίνονται αναφορές για τις πολιτικές δραστηριότητες του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του τότε προέδρου της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, των τότε πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, των τότε υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρου Πάγκαλου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, καθώς και άλλων πολιτικών ηγετών. Δεν φαίνεται να γίνονται μεγάλες αναφορές στους ηγέτες της Αριστεράς, αν και ο Ελληνοαμερικανός τότε πρέσβης Μάικλ Σωτήρχος προσπάθησε να έχει κοινωνική επαφή μαζί τους.

Συνομιλίες

Τα έγγραφα αφορούν τις συνομιλίες των Ελλήνων ηγετών, αλλά και υπουργών, με Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ερευνητές, «πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουν στην αμερικανική διπλωματική γλώσσα πορτρέτα -είναι δηλαδή τα πορτρέτα των πολιτικών ηγετών με αναφορές ακόμα και σε προσωπικές τους συνήθειες. Καταγράφονται και πολλές συνομιλίες». Επίσης, τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι αφορούν περιπτώσεις όπως τη συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, την κρίση για τους πυραύλους S-300 και τις κατά καιρούς κρίσεις στο Αιγαίο που προκαλεί η Τουρκία.

Στο δεύτερο πακέτο των εγγράφων συμπεριλαμβάνονται πρόσφατα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας που αφορούν τις κυπριακές προεδρικές εκλογές του 2008. Σ’ αυτά οι Αμερικανοί δείχνουν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την απόφαση του ΑΚΕΛ να συγκρουστεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να υποστηρίξει τον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος και νυν Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Η διαφαινόμενη σύγκρουση φαίνεται να προκαλεί ικανοποίηση στους Αμερικανούς. Οι ερευνητές, που έχουν πληροφορηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ότι σε πρώτη φάση κέρδισαν πέραν των τριών χιλιάδων σελίδων, ελπίζουν ότι η διαρροή -κατ' άλλους κλοπή- των εγγράφων για το Αφγανιστάν δεν θα παγώσει τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα ντοκουμέντα που κερδήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες.

Αποστασία

Η ίδια ομάδα των ερευνητών είχε κερδίσει πριν από εννέα χρόνια έγγραφα που αφορούσαν και την αποστασία του 1965, αλλά δεν τα πήραν ποτέ με τη δικαιολογία ότι όσοι αναφέρονταν στα έγγραφα κινδύνευαν από την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Ενα μέλος της ομάδας των ερευνητών δήλωσε ότι «τότε χάθηκε μία σπάνια ευκαιρία να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβη εκείνη την τραγική περίοδο της ελληνικής ιστορίας».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Τι να σού κάνουν και τα έγγραφα πια;
    Η Μαδρίτη είναι 13 χρόνια πίσω και η Τουρκία πήρε από τον εθελόδουλο Σημίτη αυτό που ήθελε: Την σύμφωνη γνώμη ότι έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, μία "συμφωνη γνώμη" που και σήμερα επικαλείται στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας που κάνει.

    Ο φάκελος της Κύπρου μπορεί να ανοίξει; Δικαιούται ή όχι ο Έλληνας να μάθει τι ακριβώς έγινε;

    Αμ δεν θ' ανοίξει. Ακόμη μένει κλειστός και καταχωνιασμένος στα υπόγεια του βρετανικού ΥπΕξ ο φάκελος της δολοφονίας του Καποδίστρια. Υπομονή, λοιπόν, διότι προηγείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.